Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    Како си даваат терапии ко небаре бомбони се тоа.
    А ти Бумбарче имаш направено хсг и имате ли спермограм направено?
    Зошто ако една од тие работи не е ок џабе ќе се клукаш со кломифен.
    Не се ослонувајте само на матичните, одете и на мислења кај специјалисти.

На Stressed Out, Jana06, 0ли и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.313
    Допаѓања:
    20.645
    Јас речиси и да немам некои посериозни симптоми на пцос. Хормонска слика ми е во ред, единствено циклусот некогаш ми варира, ама ми доаѓа редовно ако може така да се каже.
    Д-р ми кажа дека циклус кој што трае во рамка од 20 до 45 дена се смета за нормален циклус така да јас сум 30+ ваљда е ок..
    Ние од скоро почнавме да сме поопуштени, ама ради варирањето во должината на циклусот малце ми е потешко да ги следам плодните денови, пошто не секогаш ги осеќам.
    На последниот преглед совет од докторката ми беше да се опуштам и да пробуваме поинтензивно и ако не биде ништо до пролет да се превземат следни чекори, проверка на проодност на јајцеводи, спермограм и слично..

3. Passionfruit

Passionfruit Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2018
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    73
    Незба
    И кај мене на 12 ден кога бев беше мн рано за овулација, пробувај си ти деновиве да не пропуштиш ако е случајно овулација па ако недај боже добиеш отиди си кај гинекологот. Дај боже да имаш позтовен резултат месецов:)

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lostinparadise

Lostinparadise Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2019
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    2.030
    Како бе кломифен на непроверено хсг и на нередовен циклус? Прво мора да го регулираш циклусот па потоа да стимулирате овулации.. :^) Ти дал дабростон и ти рекол да не ги пиеш. Па зошто тогаш ти ги препишал? :^) Јас би бегала кај друг доктор да сум на твое место и ќе барам чаре и кај специјалисти и как други гинеколози. Не се потпирај само на еден доктор за било што :hug:

На Stressed Out и Anomis11 им се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.313
    Допаѓања:
    20.645
    Јас како што разбрав матичниот гинеколог и препишал дабростон а гинекологот кај кој што отишла на второ мислење и кажал да не ги пие.
    Инаку се согласувам, на непроверени канали и спермограм не би требало да се дава терапија за стимулација.
    Ете и јас сум во обиди па ништо не ми препиша мојата докторка.

На Anomis11 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.982
    devojki mislam deka imav biohemiska bremenost bidejki koga mi dojde bese slicno kako spontaniot so go imav samo dosta pomalo... mislam ne sum 100 % sigorna ama takvo custvo imav zosto ne bese bas tipicna menstruacija .. e sega prasanjeto mi bese dali pak treba da cekam mesec dva ili mozeme da probuvame ... nemozam vekje kako se nesto da cekam ... de da pomine vreme od kiretaza de da pomine vreme od spontan..de bakterii da se izlecat..de hormoni..tiroidna ...

7. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Нема да чекаш.

На Slonce91 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.313
    Допаѓања:
    20.645
    Немој да чекаш. Имам другарка што имаше спонтан во петта недела. И кажаа да чека еден месец, ама они решија да не чекаат за да не ги удри на психа и после стварно да не биде, па одма на следен циклус пак забремени. И ете ја сега е 4ти месец и се е како што треба.

На Anomis11 и Slonce91 им се допаѓа ова.
  9. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.982
    fala na brzite odgovori mi davate nadez

На Anomis11 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.313
    Допаѓања:
    20.645
    Нема на што, сите сме тука со иста цел и мора да си даваме поддршка. Само храбро и со верба!

На Jana06, S.o.F.i и Slonce91 им се допаѓа ова.
  11. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.981
    @LunaGrey Здраво и Се извинувам што ќе те повторувам сигурно имаш пишано, но дали и маж ти има тератозооспермија? Или лошо сум разбрала? Гледам многу поупатена си во овие работи имаш доста познавања. Дали мислиш дека настинка со висока температура и инекции една недела пред спермограмот може лошо да влијае, нели исто како пушењето цигари? И дали имаш слушнато за капсулите PROfertil, или докторката си ги фура тие,бидејќи и доста се скапи, а онаму ми вели ништо не е сигурно. Дали е логично со толку лош спермограм таа да ми вели да се обидуваме за бебе? Многу прашања имам и навистина извини ама ми се виде доста упатена во овие работи.

12. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    Да таа дијагноза ја имаше, 3% нормални , подвижноста и количината му беа добри. Нас ни рекоа не е страшно. Настинка не може да влијае ниту инекции зошто примерокот што сте го дале,не се создава во моментот туку од пред 70 дена. Не знам дали ме разбираш ама , требале да ти објаснат, на пример ако инекцијата влијае на спермата тоа ќе се покаже за три месеца, зошто толку трае спермогенезата.
    Скапи се тие капсули нема потреба од нив, витамин ц , фолна киселина и цинк нека пие секој ден, имам читано дека тоа дава резултат.
    Цигарите секако дека влијаат и тоа многу, исто како и храната и подвижноста. Направете и спермоклтура зошто и инфекциите влијаат на формата на сперматозоидите. Маж ми имаше уреаплазма кога го направи спермограмот и нашиот уролог ни кажа дека е сигурен дека дијагнозата е ради инфекцијата. Ја излечивме и сега ќе правиме нов да видиме дали има подобрување.
    А за бебе можеш секогаш да се обидуваш, зошто да не.

На Thallia, Anomis11 и S.o.F.i им се допаѓа ова.
  13. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.981
    И кај маж ми подвижноста и количината се добри така ни рече.
    Е сега те разбирам, искрено тоа не сум го знаела дека се потребни 3 месеци.
    Капсулите веќе ги зедовме па ќе ги пие. Цигари не пуши воопшто и не пие често алкохол. Работата му е нонстоп во движење, нема вишок килограми, ама па и не се храни баш здраво. И тоа ке го смениме. Е тоа требаше да ни спомне и советува и спермокултура да направиме, а веќе сме надвор од државата(facepalm)
    Искрено сакам да се обидуваме ама ме плаши помислата од 3 спонтан:sweat:. Фала ти на одговорот :hug:

14. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    Штом си забременила досега и немаш ти проблем, направете си една инсеминација. При инсеминација, спермата ја прочистуваат и ти ставаат само правилни и брзи сперматозоиди во тебе.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.313
    Допаѓања:
    20.645
    Испитавте ли од што е дојдено до двата спонтани?

16. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.981
    Имам и јас проблем имам генетски мутации. Бев кај др. Јани Ангеловски за второ мислење, ми кажа што терапија ќе треба да примам кога ќе останам бремена.
    Ама потоа дознавме и за маж ми.
    Др. Татјана беше како ај да не одиме веднаш на нешто поголемо, природно пак да пробаме. Незнам на две сум.

После вториот спонтан почнавме со испитувања. Се воспостави кај мене дека имам генетски мутации. Искрено мислев дека од тоа ми се спонтаните, а можеби и се. Ми препишаа и кажаа што терапија треба да примам ако дојде до бременост повторно.

Последна измена од модератор: 18 ноември 2019
  17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.313
    Допаѓања:
    20.645
    Не сум некој експерт, ама мислам дека чим два пати до сега си останала бремена треба да пробате и трет пат природно, па кога ќе настане бременост веднаш да почнеш со препорачаната терапија.

На Thallia и S.o.F.i им се допаѓа ова.
  18. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.582
    Девојки вие што сте поупатени дали ќе може да ми кажете што испитувања се потребни? кога подолго време се обидуваш за бебе, а не оди некако..

19. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.300
    Допаѓања:
    33.608
    Ќе си појдеш кај гинеколог, најпрво разговор и детална анамнеза (лична анамнеза, претходни болести, користење на лекови, консумација на алкохол, цигари..), најпрво со неинвазивни методи, основен преглед на ехо, брис, пап тест, хормонски испитувања, спермограм и спермокултура, по потреба и инвазивни методи.

20. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.582
    Голем дел од ова ми е испитано баш овој месец и се беше супер, само спермограм не испита мм и спермокултура.. Сепак фала