Со покачен пролактин сум и би сакала да ти кажам некои работи кои мислам треба да ги знаеш зошто гледам и кај тебе е покачен. За да забремениш пролактинот треба да е од 10-15 иако е во нормала до 25, за бременост ти треба 10-15. Е сега, можеш да забремениш и со висок пролактин но тогаш постојат шанси и за спонтан. Зошто? Затоа што пролактинот е обично висок кај доилки и бремени жени, па така ти доколку забремениш со висок пролактин, пролактинот сигнализира дека ти си веќе бремена/доилка и бременоста е неуспешна. Тоа го знам од лекари. Можеби кај тебе не е ова причината но добро е да се провери. Со резултатите оди си на ендокринолог, значи не на гинеколог туку ендокринолог кој ќе ти даде соодветна терапија. Еве јас лично пијам бромергон за покачен пролактин. ТСХ ти е исто висок за бременост треба да е под 2, а треба да се провери и дали имаш полицистични јајници затоа што ЛХ и ФСХ треба да се во сооднос 1:1. Но сето ова лесно се средува, така да само трпение и се ќе си дојде на свое. Прв пат ли проверуваш хормони?
Девојки веќе две вечери се будам сред ноќ, мислам дека тоа што ми се осетливи брадавиците ме буди и од сон. Дали е ова симптом за бременост? Треба да добијам утре или задутре.
Не ХСГ ( проодност на каналите) Оли ти зборува за ХЦГ. Тоа е хистероскопија. Се прави под спинална анестезија. Секаде го прават. И во приватните и во државни болници ( Чаир и ГАК)
Сега го читам ова и се испаничив скроз. Правев обична крвна слика пред две недели и си проверив и тироидна. TSH ми е 4,98 а T4 1,4 и матичната ми кажа дека не сум за терапија. Од која причина висок TSH смета на бременост? И зошто ми кажа дека не сум за терапија?
Каква матична, барај си ендокринолог. Висок ти е ТСХ, треба да се спушти. Мене 2,6 ми беше пред инвитро и ме ставија на терапија да се спушти под 2. Без паника, но барај си ендокринолог.
И мене пред месец ми беше 2.64 и не ми дадоа никаква терапија , ми кажаа ок е .. Референти вредности пишеше од 0.25-5 , ова е на средина , зар влијае и оваа вредност
Не дека 2,6 е вредност со која не можеш да забремениш. Ама во случај на ивф кога прават , докторите го сакаат идеално да е тсх-то. А тоа е 2
Ако останете бремени со повисоко ТСХ, обавезно да го контролирате кај ендокринолог бидејќи скока во бременост. Како што кажа Бубче, може да се забремени и со 2.6, но треба да се проверува за да не се качи, висок ако е може да влијае негативно на бебето.
Не знам колку се качува, но и ендокринологот и гинекологот ми рекоа да го спуштиме под 2 бидејќи ќе се качува во бременост. А претпоставувам индивидуално е колку ќе се качи. Едит. Колку што имам читано, во прво тромесечие може малку и да падне, а во второто да почне да се покачува.
Да напишам и јас нешто во врска со тироидната, мене од секогаш тсх ми е 3, не ми дале никаква терапија до сега.Пробав сама да го намалам, почнав со консумирање на морски алги во мали количини, два пати неделно вакаме алга и келп алга во прав еднаш неделно. За кратко време кога проверив резултати ми се имаше спуштено на 2,6. За 10 дена ќе проверам пак па да видам дали ќе има подбрување. Колку е ова корисно незнам, ама мислам дека мене ми помага јодот доста.
Братучетка ми е во осми месец од непланирана бременост, последниве две години TSH иста вредност како и твојата. Го испитуваше од други причини, интернист и кажа дека не е за терапија, а јас читајќи по форумите мислев дека ќе биде тешко ако се одлучат за второ дете со ваква вредност, ама, Бог управува.
Јас искрено се загрижив сега... Цело време читам и се едуцирам на вакви теми и не знам како ова можеше да ми промакне, уште повеќе не знам како доктор на резултат како мојот, повеќе од дупло Тсх, вика дека не сум за терапија. Страшно еј страшно!
вака да Ви објаснам , имам хашимото со референтна вредност ТСХ 4.9 , ме симнаа од терапија еутирокс 12мг со објаснување дека доколку не оди референтната вредност над 5 нема пречка за бременост , јас имам и антитела над 200 илјади , пред една година пстанав бремена со истите вредности така да паника додека не стапи бременост нема потреба да се крева и интернист и ендокринолог и гинеколог консултирав .... се зависи од жена до жена што во суштина еден промил над горна граница не би требало да направи неплодност.... тоа е моето искуство
Јас си помислив дека не се внесува јод, зашто пред да ми препишат јод ме прашаа дали имам проблеми со тироидната.