Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.014
    Болни гради може ли од естрофемот?

2. bube90

bube90 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    153
    Со покачен пролактин сум и би сакала да ти кажам некои работи кои мислам треба да ги знаеш зошто гледам и кај тебе е покачен. За да забремениш пролактинот треба да е од 10-15 иако е во нормала до 25, за бременост ти треба 10-15. Е сега, можеш да забремениш и со висок пролактин но тогаш постојат шанси и за спонтан. Зошто? Затоа што пролактинот е обично висок кај доилки и бремени жени, па така ти доколку забремениш со висок пролактин, пролактинот сигнализира дека ти си веќе бремена/доилка и бременоста е неуспешна. Тоа го знам од лекари. Можеби кај тебе не е ова причината но добро е да се провери. Со резултатите оди си на ендокринолог, значи не на гинеколог туку ендокринолог кој ќе ти даде соодветна терапија. Еве јас лично пијам бромергон за покачен пролактин. ТСХ ти е исто висок за бременост треба да е под 2, а треба да се провери и дали имаш полицистични јајници затоа што ЛХ и ФСХ треба да се во сооднос 1:1. Но сето ова лесно се средува, така да само трпение и се ќе си дојде на свое. Прв пат ли проверуваш хормони?

3. bube90

bube90 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    153
    Девојки веќе две вечери се будам сред ноќ, мислам дека тоа што ми се осетливи брадавиците ме буди и од сон. Дали е ова симптом за бременост? Треба да добијам утре или задутре.

4. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.422
    Допаѓања:
    171.888
    Не ХСГ ( проодност на каналите)
    Оли ти зборува за ХЦГ. Тоа е хистероскопија. Се прави под спинална анестезија.
    Секаде го прават. И во приватните и во државни болници ( Чаир и ГАК)

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.313
    Допаѓања:
    20.649
    Сега го читам ова и се испаничив скроз. Правев обична крвна слика пред две недели и си проверив и тироидна. TSH ми е 4,98 а T4 1,4 и матичната ми кажа дека не сум за терапија. Од која причина висок TSH смета на бременост? И зошто ми кажа дека не сум за терапија?

6. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.533
    Каква матична, барај си ендокринолог. Висок ти е ТСХ, треба да се спушти. Мене 2,6 ми беше пред инвитро и ме ставија на терапија да се спушти под 2.
    Без паника, но барај си ендокринолог.

Последна измена: 20 ноември 2019
    На Thallia, Nithya, Маја Т и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.422
    Допаѓања:
    171.888
    Оти матичните не се замараат многу многу.
    Закажи си кај ендокринолог

На bube90 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  8. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.694
    Допаѓања:
    5.657
    И мене пред месец ми беше 2.64 и не ми дадоа никаква терапија , ми кажаа ок е ..

Референти вредности пишеше од 0.25-5 , ова е на средина , зар влијае и оваа вредност :^)

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.313
    Допаѓања:
    20.649
    Ццц не ми се верува, да не го прочитав ова ќе си терав така и ќе се разочарував до бескрај.

10. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.422
    Допаѓања:
    171.888
    Не дека 2,6 е вредност со која не можеш да забремениш.
    Ама во случај на ивф кога прават , докторите го сакаат идеално да е тсх-то. А тоа е 2

На 0ли и Poppins им се допаѓа ова.
  11. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.694
    Допаѓања:
    5.657
    ааа океј сега ми е јасно

12. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.533
    Ако останете бремени со повисоко ТСХ, обавезно да го контролирате кај ендокринолог бидејќи скока во бременост.
    Како што кажа Бубче, може да се забремени и со 2.6, но треба да се проверува за да не се качи, висок ако е може да влијае негативно на бебето.

На Bella_Stella, Poppins и Маја Т им се допаѓа ова.
  13. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.550
    Допаѓања:
    114.291
    Колку може да се качи? Мене во бременост ми беше 3.5-4? Значи ли ова дека сум останала бремена со 2?

14. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.533
    Не знам колку се качува, но и ендокринологот и гинекологот ми рекоа да го спуштиме под 2 бидејќи ќе се качува во бременост. А претпоставувам индивидуално е колку ќе се качи.

Едит. Колку што имам читано, во прво тромесечие може малку и да падне, а во второто да почне да се покачува.

15. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.147
    Допаѓања:
    6.693
    Да напишам и јас нешто во врска со тироидната, мене од секогаш тсх ми е 3, не ми дале никаква терапија до сега.Пробав сама да го намалам, почнав со консумирање на морски алги во мали количини, два пати неделно вакаме алга и келп алга во прав еднаш неделно. За кратко време кога проверив резултати ми се имаше спуштено на 2,6. За 10 дена ќе проверам пак па да видам дали ќе има подбрување. Колку е ова корисно незнам, ама мислам дека мене ми помага јодот доста.

На Thallia, Bella_Stella и Nithya им се допаѓа ова.
  16. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Братучетка ми е во осми месец од непланирана бременост, последниве две години TSH иста вредност како и твојата. Го испитуваше од други причини, интернист и кажа дека не е за терапија, а јас читајќи по форумите мислев дека ќе биде тешко ако се одлучат за второ дете со ваква вредност, ама, Бог управува.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.313
    Допаѓања:
    20.649
    Јас искрено се загрижив сега... Цело време читам и се едуцирам на вакви теми и не знам како ова можеше да ми промакне, уште повеќе не знам како доктор на резултат како мојот, повеќе од дупло Тсх, вика дека не сум за терапија.
    Страшно еј страшно!

18. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.698
    вака да Ви објаснам , имам хашимото со референтна вредност ТСХ 4.9 , ме симнаа од терапија еутирокс 12мг со објаснување дека доколку не оди референтната вредност над 5 нема пречка за бременост , јас имам и антитела над 200 илјади , пред една година пстанав бремена со истите вредности така да паника додека не стапи бременост нема потреба да се крева и интернист и ендокринолог и гинеколог консултирав .... се зависи од жена до жена што во суштина еден промил над горна граница не би требало да направи неплодност.... тоа е моето искуство

На Kris80 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Јас си помислив дека не се внесува јод, зашто пред да ми препишат јод ме прашаа дали имам проблеми со тироидната.

20. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.313
    Допаѓања:
    20.649
    И сега што ми е најпаметно да правам?
    Да разговарам со ендокринолог?