Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    Мислам дека не е ок ваков настап и компарација без аргументи. Јас побарав мислење за мене лично, а да ме споредувате со некого на таков начин не побарав. Не ми требаат такви примери, поготово не кажани на ваков начин.
    Не зборам само за мене лично. Ова се стварно осетливи теми и читаат голем број на луѓе што по ваков коментар може да се извадат од памет!

На piksooki, curlyhair и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  2. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    @Bella_Stella членката само ти кажа искуство, нема потреба толку напад. Не сме сите вешти во изразување, ама тоа треба да ни е јасно кога бараме мислење на форум.
    Штом сите ти рековме дека треба да го средиш сигурно има зошто.
    Не сме овде само за утеха во тешки моменти, туку сме тука и да кажеме директно кога нешто можеме да помогнеме и да, знаеме дека тоа некогаш ќе боли.
    И јас пијам Еутирокс веќе 5 месеци а тсх ми беше 3,8..
    Еве ти едно испитување од 185000 бремени жени:
    "
    A total of 184,611 pregnant women who had a TSH level between 0.48 to 10 mIU/l before pregnancy were selected. These patients were divided into 3 groups: TSH level of 0.48 to 2.49 mIU/L (considered normal), TSH 2.5-4.29 mIU/L and TSH 4.3-10 mIU/L. The rate of pregnancy complications like miscarriage, premature delivery and caesarean delivery, as well as birth weight of their newborn compared between these groups.

The results showed, as compared with mothers with a TSH 0.48-2.49 mIU/L, mothers with a TSH level between 2.50 to 4.29 mIU/L prior to pregnancy were more likely to have a miscarriage, premature delivery, vaginal delivery assisted with forceps and vacuum while mothers with TSH level between 4.3 to 10 mIU/L had higher rate of miscarriage, loss of pregnancy in second half of pregnancy, premature delivery, cesarean section and large infants."

На piksooki, Anomis11, Sexybaby86 и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.435
    Допаѓања:
    172.139
    Интернистите за секое тсх кое е под 5 Не даваат терапија и велат дека е ок и да го следите.
    Отиди на некој гинеколог кој работи во ивф оддел.
    Тој ќе ти објасни околу тсх како и зошто Не е добро со таков резз да се обидувате за бебе.

На 0ли, Bella_Stella, Stressed Out и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    2.641
    TSH не е доволен параметар за терапија. Антителата се мн битни во одлуката за терапија. На параметар 4 и антитела уредни не треба терапија. Пониско TSH се бара за ин витро, а не е пречка за спонтана бременост. Од др страна, во склоп на PCOS, поради цела нарушена оска, може TSH да е нарушено во склоп на тоа, а сигурно и пролактин. И деф, TSH не прави спонтан абортус, туку ако е изразена хипотореоза може да го оштети плодот (кретенизам)

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    На последна контрола тсх ми беше 2.8, а антитела помалку од 20, па проф. Пемовска на ендокринологија ми покачи терапија.

6. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    2.641
    Ама претходно си земала терапија?

7. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    Да, терапијата ми ја почна кога имав тсх 3,8 и антитела исто помалку од 20. Првично не ми даде терапија, гинекологот ме врати кај неа. Потоа и сама кажа дека за бременост треба да е пониско од 2,5 бидејќи во бременост може и многу да се покачи.

Едит: јас кога почнав со терапија имав 3,8 на референтна вредност нормално до 4,5. Кај членката погоре е 4,9 со референтна вредност до 4, затоа и беше советот дека треба да се советува со ендокринолог.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.559
    Допаѓања:
    114.390
    Се согласувам дека ваквите податоци можат некого да извадат од памет, ама мене не ми беше тоа намерата.
    А да, еве и аргументи. Научно-истражувачки.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3603072/
    https://academic.oup.com/jcem/article/99/10/3895/2836616
    https://ec.bioscientifica.com/view/journals/ec/8/9/EC-19-0316.xml

На 0ли и Stressed Out им се допаѓа ова.
  9. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    14.563
    Не мислам дека Фана ти кажа нешто лошо,да беше бремена ќе те разберев да се вознемириш толку,тука бараме мислења и споделуваме искуства,тоа е смислата на форумот,ако не можете да се носите со тоа и ви предизикува немир не користете го.

На Kate Rina 93 и fana им се допаѓа ова.
  10. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Здраво @Bella_Stella, би сакала да ти кажам нешто кое посакував јас да го знам пред неколку години. Мислења за твоето здравје и состојба ќе си побараш од еден и само еден лекар. Претходно истражи на нет, кој е специјалист во областа што ти треба и терај само со него. Отидеш ли кај втор/трет доктор, бараш ли мислење за твојата состојба по форумов само ќе ја продлабочи твојата замисла дека нешто не е во ред со тебе. Има многу жени со мнооогу покомплицирани здравствени состојби кои без проблем останеле трудни. Така да опушти се и не барај многу многу мислења.

На curlyhair, teddy85 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    @Nithya не ја нападнав членката воопшто, а камоли толку. Не барам јас утеха на форумов туку искуства, а тие секако дека можат да бидат и позитивни и негативни.
    Ама запрашај се зошто се фатив баш за нејзините коментари, а не за коментарите на некој друг што ми кажа нешто ‘негативно’.
    Не барам да ме мазнат со перо, ама не гледам потреба да ме споредуваат со мајки, стринки и тетки на таков начин.
    Јас само си кажав дека ми смета начинот на кој е кажано пошто не значи дека тоа што се случило со мајка и ќе ми се случи и мене или на некој друг.
    Океј е да алармираш некого и да го освестиш, ама треба малце да бираш зборови. И да, јас да му забранам на некој да коментира во свој стил ниту можам, нити пак имам намера. Фала ти за останатиот дел од советите, корисни се.
    @Stressed Out не мора да сум само бремена за да се вознемирам, дојде ли да делиш правда? Пошто гледам дека само за тоа имаш коментирано.

На останатите фала ви многу за советите. Да не имате да ми препорачате некој добар ендокринолог? Планирам да одам кај Димитровски во Систина.

Последна измена: 24 декември 2019
  12. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    @Bella_Stella може и најдобриот ендокринолог во Македонија, ако имаш можност секако да одиш кај Чедо.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  13. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.559
    Допаѓања:
    114.390
    @Bella_Stella тоа што ти го пишав со мајка ми нели е искуство? :?: Негативно е, ама искуство е. Ти не ни можеш да бидеш споредена со мајка ми, ова било пред 30 и кусур години, од тогаш досега ништо не е исто во медицината. Башка што ти си чекор пред неа, ти сега знаеш за твоето високо тсх, таа не знаела и се случило тоа што се случило. Во линковите кои ги постирав, пишува колкав е процентот на жени кои имале високо тсх и имале спонтан, не имале сите, а може нема да имаш ни ти. Немаш место за паника, се ќе се среди :)

На curlyhair, Bella_Stella, Nithya и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    14.563
    Многу си груба. Не дојдов да делам правда,туку мислење и совет ти дадов,како сакаш сфати го.

15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    Океј, немав намера да те нападнам, како што некој тука се обидува да испрезентира. Само кажав дека ми засмета начинот и тоа е се. Инаку сите овие информации што ми ги споделувате се добредојдени и морам да ги имам во предвид, без разлика дали се негативни, позитивни или застрашувачки. Затоа и впрочем го поставив прашањето. Фала ти.

16. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    Не гледам мислење твое на темава туку на тоа како сум ја сфатила @fana . Некој е груб да.

17. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    14.563
    Продолжуваш исто. Мој совет и мислење е ако се вознемируваш,да не го користиш форумов...најдобронамерен совет... За ТСХ ти дадоа совет,мислење и искуства погоре,ама изгледа имаш проблем со искуствата па нареден пат потенцирај дека сакаш само мислење.

18. S.12.G

S.12.G Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    177
    Komiflen apcina 5 dena piev kontorla na 12 den vcera bev..folikuli zgolemeni 19 i 20 folikuli imav na dvata janika jajce kletaka e tuka mi vika doktorkata..primav inekcija za prskajne na folikulite utre pak sum kaj doktorkata..? Iskustvo nekoj sto pimal inekcija?

19. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.139
    ХСГ имаш направено веќе така ?
    Ништо посебно само ќе знаеш кога точно ќе имаш овулација и ако имаш повеќе фоликули кои ќе пукаат ќе чувствуваш можеби нелагодност и мала болка . Барем кај мене беше така месецот кога останав бремена , односот ми беше болен поради поголемиот број на фоликули и нивното пукање по примањето на инјекцијата .
    Инаку додека фоликулот е фоликул никој не може да знае што има во него дали јајце клетка или празен фоликул . Нормално ти посакувам се да си е ок и да има и да си останеш бремена ,мусбетот ми е коментарот на докторката ..
    Битно е пред стимулација да имаш ХСГ направено. Со среќа

На S.12.G му/ѝ се допаѓа ова.
  20. S.12.G

S.12.G Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    177
    Imam napraveno sve ..ovaj mesec primav terapija komiflen i dostinex po edna polovina..da ti kazam iskreno imam bolka koga imam odnosi..vcera ja primav inekcijata i kaza sto poveke odnosi i utre pak da me vidi ..toa mi kaza folikuli imas mnogu moze da rastat uste ama kaj mene bea po 19i 20 ..fala ti mnogu ..a isto primase komiflen? I istiot mesec ostana bremena?

На Anomis11 му/ѝ се допаѓа ова.