Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    @Molly.dolly pregnacare и elova се скроз различен препарат. Elova во состав е фолна и мио инозитол кој се препорачува најчесто кај полицистични јајници поради инсулинската резистентност, а pregnacare се мултивитамини.

На bibiiii, Jana06 и lovely12 им се допаѓа ова.
  2. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.878
    Последна менструација ми беше 07.01. Од тогаш натаму скоро секој ден работевме на случајот...
    Вчера требаше да добијам, пошто ми доаѓа на 25 дена ама само кафеаво ми протече и вечерта малку розево на хартијата.
    Еве и сабајлево сега видов - немам ништо, освен како грчеви во стомакот и кичмата одвреме-навреме...
    Инаку да ви кажам дека не отидов кај гинекологот од оправдани причини не можев, така да немам ништо испитано сеуште...
    Секако ќе морам пак да закажам и да одам, ако не добијам или па ако добијам па после тоа...
    Ако не добијам ни денес да правам ли тест? Или си се занесувам само, си правам филмови?

3. lovely12

lovely12 Популарен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    1.099
    Ako imas test napravi...

На Vojdana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Кога одамна ја прашав докторката за препорака за сапун или гел, ми рече гел за интимна никако, а сапун ако ептен морам. Најдобро било само со вода да се мие интимата. Јас така се осеќам како неизмиена, па си користам детско сапунче.

На fana, Butterfly1107 и lemon8ejt им се допаѓа ова.
  5. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    1.749
    Направи на 28 ден ако не ти дојде,и јас добивам на 25 дена знае да ми дојде до 28 ден.

6. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Јас би ти препорачала Асо сапун од Алкалоид. Нема мирис, рана од операција со него миев и мислам дека е супер и за интима

На lovely12 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. A.a.gj

A.a.gj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    556
    Девојки да ве прашам околу утрогестанот .. јас ги пијам 3 месеци по ред заедно со фолна к-на. Овој месец бев на терапија со кломифен и на крај ја примив прегнил. Матичниот ми кажа дека можам да почнам да ги пијам ама не ми објасни од кога да ги земам .. досега ги пиев од 16 до 26-ти ден .. дали да почекам да ги земам тогаш(од 16 ден) или да почнам одма?
    Бидејки веќе од вчера почнавме да планираме бременост. :?:

8. lovely12

lovely12 Популарен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    1.099
    Ако денес ти е овулација, од утре... наредниот ден од овулација.

На A.a.gj му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.878
    Денес добив и тоа убаво и обилно после еден ден каснење...
    Капак на све е што прееска после расправија вереникот ми рече дека намерно нејќам да забременам пошто пијам апчиња за контрацепција без негово знаење...
    Така да во глобала денов ми помина "прекрасно"...

10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Уффф... Од каде му е таа идеја? Ајде, немој да се нервираш нека заврши менструацијата и нов месец, нова надеж. И ние имаме такви жустри кавги, среќа што се ретки. Добро е што после јак fight, сексот е уште појак ;)

11. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.329
    Допаѓања:
    20.673
    46ти ден од циклус и уште немам добиено. Се обидувавме на секои два дена негде докај 15-16 јануари и после тоа некако станавме попасивни пошто нит си осетив овулација, ниту пак знам дали имав воопшто...
    Тест правев во четвртокот на 30ти, негативен беше.
    Симптоми немам никакви, дури ни за добивање, освен слаби болки и тоа не секој ден.
    Денес, сабајле поточно имав прво кафеаво, после ништо и сега последните два пати розево на бришење. Мислев дека ми доаѓа ама нема ништо.
    Си имам јас долги циклуси ради пцос нели, ама ова веќе е претерано.
    Сакав да закажам денес за да ме види д-р на ехо, ама не закажав ради исцедокот.
    Не знам веќе што да мислам и правам, аман!

12. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    @Bella_Stella пиеш нешто за регулирање на циклусот? Правиш тестови за овулација?

13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Welcome back :) До кај си со тироидната? Зашто не пробаш со Јасмин да го контролираш циклусот 3 месеци? Големи се шансите дека после тоа ќе фати.

14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.329
    Допаѓања:
    20.673
    Почнав Елова да пијам, ама тоа од пред 10 дена. Тестовите за овулација само што ми стигнаа, чекав да добијам па да почнам да ги правам после тоа...

15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.329
    Допаѓања:
    20.673
    Тhank you. :inlove: Тироидната последно ја проверив пред десетина дена. Прво на приватно добив резултат 0,35, не ми се веруваше дека толку паднало ТСХ без терапија и направив и на државно, таму излезе 0,159.
    Се консултирав со ендокринолог, ми кажа да не земам никаква терапија и да проверам пак за 2 месеци.
    Јасмин никогаш ми нема спомнато матичната да пијам, а свесна е дека не ми се редовни циклусите.

16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Мене обично кога ми каснело ми препишуваше Примолут нор за да добијам, па Јасмин. Не знам како да предизвикаш менструација штом веќе си правела тест. Иначе супер ова за тироидната без терапија што се спушти, знам баш те читав. Може првиот пат биле неточни резултатите.
    Продолжи си со Еловата, требаат минимум 3 месеци за резултати. Може сум ти кажала веќе не се сеќавам, провери и резистенција на инсулин ако не си досега.
    Ајде ти држам среќичка, знаеш :*

На Bella_Stella, Nithya и Miiaaa98 им се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.329
    Допаѓања:
    20.673
    Немам проверено за резистенција на инсулин. Каде се проверува тоа, од кој треба да земам упат?
    Иначе ќе видам како ќе биде деновиве, ако не добијам ќе одам кај матичната и ќе барам да ми даде нешто.
    Знам за твоето позитивно искуство со Еловата и многу ми е мило. Од тебе дознав за неа уствари. Ќе си ја пијам редовно и ќе видиме дали ќе има бенефит.
    Фала ти многу за советите.:*

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.702
    Кај мене без никакви терапии кога сум оставена циклусите ми траат по 3 месеци..... Односно јас точно си добивав на секој 3 месец со пцос....Исто како што напиша @Jana06 ми препишувале и мене Примолут Нор за да добијам, и отпосле сум почнувала со хормонските апчиња, конкретно јас Јаz ги користам.....Сега го започнав третото пакетче...Инаку и мојот гинеколог ми рече дека откако ќе поминеле 3 месеци односно ќе испиеш 3 пакетчиња од хормонските апчиња, првите месец два откако ќе ги завршиш имало најголеми шанси за бременост. Поради тоа и ме врати мене на хормонските бидејќи здравје за месец дена да го довршам ова пакетче и ќе ви се придружам во обидите...:)

@Bella_Stella Ајде женска држам среќа и те следам што побрзо да се израдуваш. Мене искрено многу ми значи поддршката од вас девојки тука. Ме кренавте малку психички.:sun:

На curlyhair, Grasiela**, Bella_Stella и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    @Bella_Stella баш Елова ти се за инсулинска резистентност, не се штетни и да го немаш тоа, само треба подолго да ги пиеш за да осетиш ефект.

За да испиташ инсулинска резистентност треба да те упати специјалист, ендокринолог. Само што прво ќе ти испита инсулин на гладно и ако е под 17 ќе ти рече дека нема потреба да испитуваш резистентност, а јас иако на гладно немав над 17 го молев да ми даде, се расправав малку и не попушти, па сама си отидов на своја рака испитав (ова беше пред 7 години) на дијабетска клиника, немаше тогаш упати само кажав дека сум пациент на проф. Богоев и ми испитаа. Испадна дека после 2 саати мене инсулинот ми е 80 а требало да падне под 20. Кога се вратив кај докторот одма ми даде да пијам Метформин.

Сега не знам како е начинот да те упатат, ама ако веќе пиеш Елова може да влијае на резултатот бидејќи мио инозитолот има влијание баш на тоа, да ја намали резистентноста.

Пробај сега следи овулација и за брзо да ни се пофалиш со две цртки (fingers)

На lovely12, CareTee, Bella_Stella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Јас сум со ПЦОС, забременив лесно. Истиот месец кога прекинав со хормонските таблетки. Бидете најактивни тој период.

На curlyhair, CareTee, monka_bonbonka и 3 други им се допаѓа ова.