Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Можеш упат од лекар или на приватно. Се испитува и во центар за дијабетес ама знам тешко беше со термини. Се испитува исто како скриен шеќер, 3 боцкања и во исто време испитуваат и гликемија и инсулин.
    Еловата е баш за тоа како што ти пишаа ама ќе треба и Метформин и диета ако не се добри резултатите.

На Bella_Stella и Nithya им се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.329
    Допаѓања:
    20.673
    Баш ќе разговарам со матичната за ова, никако ми нема спомнато хормонска терапија како опција..не знам зошто. :?:
    Инаку и мене многу ми значи поддршката од сите вас. Друго е кога разговараш со некого кој поминал низ истите или слични работи. Фала ти и ти посакувам многу среќа кога ќе почнете со обиди. Дај Боже од прва да се фати. :inlove:

На Broki5, curlyhair и marijamarkoska им се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.329
    Допаѓања:
    20.673
    Така планирав. Да добијам па да следам овулација. Ама еве го, тера инат. :) Фала многу за советите и поддршката, ќе се заангажирам да испитам и резистентност. Да го проверам и тоа кога веќе почнав со секакви проверки.
    Се надевам дека се ќе се среди за брзо, фала многу за советите. :*

На marijamarkoska му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.329
    Допаѓања:
    20.673
    Не сум во Скопје, ама ќе видам тука кај мене каде се испитува, како оди процедурата. Толку многу работи учам од форумов, работи што имам чувство дека на лекарите треба да им ги вадам со клешта од уста.
    Фала ти Јана. :*

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Ве читам повремено во темава. Имам едно детенце. Се мислев дали да пишам дека немав проблем со зачнување. Се фати од првата проба ама сакав оваа информација да ја споделам со вас дека може некој ќе му помогне. Не сакам да навредам некого затоа што не сум поминувала низ таа борба, а ете давам совети.

Кога не сакавме сеуште дете со сегашниот сопруг, тогаш дечко...нели си практикуваш редовни односи и пиев таблети за контрацепција. Гинеколог ми ги препишуваше и неколку пати ми има напоменето дека кога ќе престанам со нив да пазам многу бидејќи тогаш шансите биле огромни за бременост. И коа решив е да пробаме за бебе ги прекинав и првиот месец одма останав бремена. Може било случајно, може пак има веза ова.

незнам како точно функционира ова, ама ете гледам сте спомнале за нив па сакав да го кажам моето искуство. Зборете со гинеколог каков точно ефект имаат па би можеле некои од вас кои немаат друг проблем да пробаат и на овој начин

На Broki5, S.12.G, CareTee и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    14.563
    Кога пиете контрацепција јајниците одмараат,кога ќе се прекинат одма наредниот месец имате овулација и најверојатно е добра после пауза. Јас пиев контрацепција ради ендометриоза цели 2 години,можеби и заради тоа АМХ ми е доста височко според возраста.

На tina2018 и Nithya им се допаѓа ова.
  7. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.329
    Допаѓања:
    20.673
    Фала за споделеното искуство. :inlove: Следен пат немој да се мислиш, тука не има многу што ни треба да прочитаме вакви позитивни примери и од нив да извлечеме некоја поука.
    Јас ќе разговарам за ова со матичната и баш ќе видам што ќе ми каже.

На AlicaInWonderland и CareTee им се допаѓа ова.
  8. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.702
    Девојки јас пак малку ќе позамарам..Може ваше мислење за следното: Сега го почнав 3 пакетче хормонски апчиња, докторката сака уште едно да пијам вкупно 4 пакетчиња да биле....е сега ако е така јас би престанала да ги пијам некаде почеток на април.....Е сега јас почеток на мај ќе правиме свадба. Не сум човек што многу се притресува скоро па да не речам се имаме спремно за свадбата.

Прашањето што ме мачи се баш тие коментари и од вас еве тука и од докторката дека првите месец два откако ќе престанам со хормонските би имала најголеми шанси за бременост. Е сега мене така ми доаѓа баш еден месец пред свадбата. Дали би било попаметно да си испијам уште едно пакетче и таман да помине свадбата па на раат и без стрес да си почнеме со обидите или во најсветло сценарио останам некоја недела пред свадба трудна, дали свадбата би можело некако негативно да влијае на бременоста?

Или пак уште ова пакетче го пијам до почеток на март без 4 пакетче и од средина на март си почнуваме со обиди и до мај има два месеци.

Стварно незнам што да правам.|(

Многу му ја мислам...дури премногу знам..Моја најголема мана што премногу анализирам идам до детали ситници.......ужас.

9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Не му ја мисли многу :) Четврто пакетче може само да ти ги зголеми шансите. Стрес како стрес не е потребен ама јас првиот месец откако ги оставив апчињата и се фативме за работа имав смртен случај, за кратко уште една трагедија уште си доаѓам при себе, па фала богу немаше никакво влијание досега. Само треба лошите мисли да ги бркаш со убави :)

На CareTee му/ѝ се допаѓа ова.
  10. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @Bella_Stella , не сакам да се мешам, само да прашам- не пиеш терапија за ТСХ? Зашто вредностиве што ги имаш се под нормала, претпоставувам знаеш. Да се консултираш со друг ендокринолог? Контрола за дури два месеци.....да не се обидувавте за бебе, ок, ама вака....
    Јас имам хипотироидизам (повишени вредности на тсх), па само при менување на доза имав дури и пониски од твоите вредности (0,03), ама тоа додека организмот не се навикна на новата доза, после се врати во нормала.
    Не сум доктор, не сум стручна, само сакам да ти предложам да позборуваш и со некој друг стручен во областа, чисто како второ мислење да си добиеш :)

11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.329
    Допаѓања:
    20.673
    Не пијам никаква терапија од причина што цело време добивам различен резултат, еднаш високо тсх, после ниско.
    Инаку да, во право си. Не треба да се оставам само на мислењето од овој ендокринолог, пошто некако не ми е сигурен во тоа што го кажува. Не знам ни колку да верувам во резултатите што ги добив, многу големо варирање е тоа за месец дена од 4,92 на 0,35 па и помалце. Не ми е јасно од што би можело да дојде до тоа.
    Се мислам да почекам да добијам па уште еднаш да ги проверам сите репродуктивни хормони, па да видам тогаш каква ќе излезе тироидната.
    Во меѓувреме, препорачајте ми некој добар ендокринолог? Ама стварно добар.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  12. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Јас не би можела да ти препорачам, не живеам во Мк. Има тема за тироидна жлезда во категорија Здравје, види таму кои препораки ги даваат членките :)

Сепак за хормони се работи, кај мене при менување на терапија дури и за многу пократко време нагло ми се спушти од 4 на 0,03. Ама со терапија, кај тебе не е тоа случај. Испитај си подетално, не дека одма треба да се почне со Еутирокс, ама треба да се следи, сепак се обидуваш бебенце да добиеш.
    Со среќа и само смирено, ќе се најде решение и ќе дојде она што го сакаш и го чекаш :hug:

На emiliana и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.329
    Допаѓања:
    20.673
    Фала ти. Јас ќе направам се што е во моја моќ. Мислев дека поедноставно ќе биде, ама ете ја немам таа среќа. Како и да е, од сите вас добивам многу корисни информации и бескрајно сум ви благодарна за тоа. :l:

На green.eyes и marijamarkoska им се допаѓа ова.
  14. Miss_b

Miss_b Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2019
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    16
    Здраво девојки
    Веќе 1 година пробуваме со сопругот да останам бремена но безуспешно. Имам нередовна менструација кај сопругот е се во ред. Пијам примолут нор и добивам. Дали има начин да се регулира менструацијата? Фала ви однапред

15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.329
    Допаѓања:
    20.673
    Од која причина ти е нередовен циклусот? Си направила ли проверки?

16. Miss_b

Miss_b Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2019
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    16
    Циклусот е нередовен од стрес. Откако почина татко ми пред тоа имав редовен циклус. Сега ги направив сите испитувања брис, тироидна, витамини, хсг се е во ред

17. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.104
    Допаѓања:
    1.359
    Moze li da me upatite koi ispituvanja treba da gi napravime jas I mm?

18. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.329
    Допаѓања:
    20.673
    Овулација си следела ли?

19. Miss_b

Miss_b Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2019
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    16
    Немам следено искрено и незнам како се прави тоа

20. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.329
    Допаѓања:
    20.673
    Можеш да ја следиш со домашни тестови за овулација, на ист принцип функционираат како тестовите за бременост. Или кај матичниот гинеколог да правиш фоликулометрија.