Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Summer16

Summer16 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2018
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    1.358
    Јас па кога почнав со кломифен матичната веднаш ми кажа дека ако не успее и овој месец и другиот да земам кломифен, до 6 месеци кажа терапијата со кломифен била. Не знам зошто тебе твојата ти кажала дека не се препорачува 2 месеца по ред да се користи. Сепак не се разочарувај. Ќе биде, мора да биде :hug::hug:

На A.a.gj му/ѝ се допаѓа ова.
  2. A.a.gj

A.a.gj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    556
    Ти благодарам .. јас првиот месец одев директно преку една докторка од гинекологија и она цело време ме водеше и ме прегледуваше,па сега таа ми рече дека можам и овој месец да пробам меѓутоа да се договорам со матичната затоа што нормално докторката е презафатена а обврска е секој втор ден да ме гледа..
    Незнам зошто матичната ме откачи така незаинтересирано ..

3. A.a.gj

A.a.gj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    556
    Ама јас незнам зошто мојава матична ме откачи некако незаинтересирано..
    Бев кај неа во јануари и без никаква причина ми вика ок може со кломифен ама од другиот месец сега не .. а не ме ни прегледа.. ајде отидов кај моја роднина на клиника и ме следеше она цело време и ми даде кломифен ... Сега ми рече можеш да продолжиш кај матичната бидејки она е по слободна ке може да те следи (бидејки докт.на клиника е презафатена) јас и се јавив на матичната и ја објаснив ситуацијата и сега пак не овој месец чекај другиот .. офф .. :@

4. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Не се нервирај, смени матичен. Побарсј искуства, некој добар на кого ќе му веруваш. Иди префрли се и разговарај со новиот матичен гинеколог и ќе си ја објасниш ситуацијата, ќе објасниш дека бараш посветување внимание и почни си од почеток со убаво без стресови

На curlyhair, Summer16, Nithya и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    По ова што го пишуваш изгледа како да не сака да ти посвети внимание, или пак, не ги знае суштински работите. Која и да е причината, јас на твое место би ја променила.

На Summer16 и A.a.gj им се допаѓа ова.
  6. A.a.gj

A.a.gj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    556
    Најубаво ќе биде така да направам ..

На Summer16 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. A.a.gj

A.a.gj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    556
    Очигледно е дека несака да ми посвети внимание .. а замисли отидов кај неа преку нејзина најдобра пријателка .. очигледно згрешив

8. Summer16

Summer16 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2018
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    1.358
    Смени ја, и мојата прва матична велеше ќе чекаме 2 години па ќе почнеме со испитувањата. Многу беше незаинтересирана, кога и да имав некој проблем се ми велеше пиј чај од ова пиј чај од она. Чајот помага за нешто не викам не, ама исто и од чај бремена не се останува. За џабе изгубив цела година кај неа...

На A.a.gj и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  9. curlyhair

curlyhair Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2016
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.177
    Devojki da se pofalam napraviv hsg ,super pominav ,ne me bolese ic ,poveke cuvstvuvav nelagodnost odkolku bolka,rezultatite se vo red,nemam precka,matkata e vo normalna forma,proodni i dvata kanali,mnogu brzo zavrsivme,bez anestezija(analgezija) pravev a i realno nemase potreba,boli pomalku od bris i pap test. :) Mi olesna i dzabe sum se mislela olku dolgo,sega bar znam deka imam plus ispituvanje i eliminiran eventualen problem,odime ponatamu sleden cekor :)

На fana, Broki5, AlicaInWonderland и 11 други им се допаѓа ова.
  10. Summer16

Summer16 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2018
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    1.358
    Ајде среќно и со позитивни мисли само

На curlyhair му/ѝ се допаѓа ова.
  11. curlyhair

curlyhair Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2016
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.177
    Fala ti mnoguu ,sega mi e mnogu polesno :)

На Summer16 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.300
    Допаѓања:
    33.608
    Само што ги зедов резултатите од хормонски статус.
    Некој што разбира да ми каже додека да појдам кај матичниот?
    IMG_20200219_114258.jpg IMG_20200219_114305.jpg IMG_20200219_114313.jpg

13. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.331
    Допаѓања:
    20.678
    Здраво девојки. Само што се вратив од кај новиот гинеколог и сфатив колку сум го губела времето кај старата.
    Ми направи преглед, ми ги виде резултатите од хормони од декември и ми објасни поубаво некои работи. Ми кажа дека немам сериозна форма на пцос, туку само неколку мали цисти. Формата и големината на матката правилна. Меѓутоа ми кажа дека немам овулации. Што е причина за тоа вика ќе пробаме да утврдиме, ама овулации дефинитивно немаш. Ми даде упат за многу хормони и за инсулинемија, што не мора да се прават на трет ден. А плус кога ќе добијам ми кажа ќе доиспитаме тоа што останало. Наводно да не сум се секирала, ќе сме ставеле се во ред. Вика вие сте пцос генерации, многу почна да е чест овој синдром.
    Е сега, ми кажа да продолжам со еловата уште два месеци и плус ми препиша Глукофаж од 1000. Ми рече може да пиеш и ProFertil, малку се скапи ама многу се добри.
    Прашав во аптека 40 капсули се 4000 денари или така нешто, а он рече да ги пијам сабајле и вечер.
    Гледам дека се витамински, содржат цинк, селен, витамин Е и слично.
    Прашањето ми е, ги пиел ли некој до сега и како е задоволен и дали морам баш нив или можам некои други како замена пошто се прескапи, а не ‘не баш ефтини’.
    Ако морам ќе ги пијам, што да праам.
    Кажете ми вака генерално што мислите за мојава ситуација. Јас се осеќам доста лошо, цело време ми се плаче, искрено си кажувам.

На Jana06, AlicaInWonderland, Vojdana и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    2.641
    Glucophage се даваат кај полицистичен, но не во таа доза؛ Минимална е 1500, а најчесто се дава 3 x 500mg. Требало пред тоа врз основа на базален инсулин и гликемија да се процени HOMA-IR (инсулинска резистенција) но секако не е грешка и вака со оглед на тоа дека си со пцо؛ А за профертил немам искуство؛ Само со позитивна мисла ☺

На curlyhair и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.331
    Допаѓања:
    20.678
    Утре ќе проверувам инсулинемија, може после тоа ќе ми смени нешто во терапијата? Многу информации се ова за мене, не можам да ги испроцесирам искрено. Многу работи сакаше да ми објасни он, ама шашма ми е главата сега. :|

16. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    2.641
    Па за пцо не верувам да ти смени؛ Многу отануваат бремени без проблем, мораш колку мозеш да се опуштиш (знам дека е тешкко) Ако не овулираш, ќе стимулира гинекологот, без гајле

На Summer16, curlyhair и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.331
    Допаѓања:
    20.678
    Ова ми даде да испитам утре. И да, заборавив, рече дека било можно да не лачам доволно прогестерон па затоа да ми изостануваат овулациите.

Прикачени фајлови:

18. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    14.563
    Баш ми е мило што си сменила доктор,редно беше,осеќајот го имам ист,плачки,нерасположена,катастрофа,почнав со терапија за ивф.
    За витамините мислам дека и одделно да си ги земиш би ти завршиле работа,тоа е моето мислење,не сум ги пиела профертилот,еве ако има искуство некоја нека ти каже.
    И немој да се секираш се средува тоа со овулациите.

На Bella_Stella и CareTee им се допаѓа ова.
  19. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.703

Најпрво Браво за чекорот и што си го смени докторот. И сама гледаш уште од првиот преглед дека завзема по активен пристап и знаеш дека ќе ти се посвети на твојот проблем.

Те следам активно, и искрено се надевам дека ќе се среди се и ги чекам најубавите вести. Немам сеуште некое искуство за некој месец ќе ви се придружам поактивно, само да ти кажам дека имаш поддршка и многу ми значат искуствата споделени да знам што може да ме очекува. :)

Само смирено, следи ги инструкциите на докторот и кога тогаш мора да вроди со плод. Трпение мора да се има. :hug::hug::hug:

Последна измена: 19 февруари 2020
    На Broki5, S.12.G, LucyLu и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.331
    Допаѓања:
    20.678
    Да, добро е што се решив да го сменам. Така само ќе си тапкав во место. И јас мислев да ги земам одделно витамините ама не знам. Ти од која причина одиш на ивф? Ти посакувам многу среќа. Биди силна, ќе биде се како што треба. :hug:

На curlyhair и emiliana им се допаѓа ова.