Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    До сега сум била кај мн гинеколози и ИФВ специјалисти - сите истото ми го кажаа - хормоните укажуваат на состојба која кај тебе ја НЕМА.

2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Верувам дека е така ама сепак хормоните си го кажуваат своето. Јас ги имав сите можни симптоми. Како и да е, таа психичка борба секако е тешка и мачна и ви посакувам на сите од темава полни раце оваа година :hug:

На Summer16, Broki5, Nade-sunrise и 3 други им се допаѓа ова.
  3. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.710
    Се согласувам со Јана. И кај мене освен хормонските показатели немам други индикации а сепак сум со Пцос. Кај секој е различно. Јас немам ниту еден од другите симптоми, прекумерена тежина, зголемена влакнетост, проблеми со акни, цисти, итн.

@marijamarkoska А дали имаш проблем со циклусот или овулација?

Незнам некако стварно ми е чудно што сите доктори ти викаат дека нема пцос, а самата инверзија на хормоните лх и фсх мислам дека укажуваа на тоа, можеби сум и грешка.

Ти посакувам брзо регулирање на ситуацијата и што побрзо сите да ја напуштиме оваа тема.:)

Последна измена: 20 февруари 2020
    На Bella_Stella, Nade-sunrise, curlyhair и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. marijamarkoska

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    И проблеми со циклусот исто така немам. Секогаш ми е редовен - со редовни овулации. Дај боже кај сите што поскоро. Јас утре ќе поднесам документи ИВФ па ќе чекам одговор (fingers)

На curlyhair и CareTee им се допаѓа ова.
  5. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.710
    Ти посакувам успех во постапката, да вроди со плод. :hug:

На S.12.G, curlyhair и marijamarkoska им се допаѓа ова.
  6. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.333
    Допаѓања:
    20.684
    Да, затоа и прашав тука пошто знам дека ќе добијам реални одговори. А што се пиеше ти освен селен и цинк? Не знам што се да земам.

7. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.333
    Допаѓања:
    20.684
    Пцос варира од жена до жена. Јас лично имам нередовни циклуси и тоа во последно време, не од секогаш, а ете ми кажаа и дека немам овулации. Немам прекумерна тежина, баш и докторот вчера ми рече пцос е потежок за третирање кај жени со вишок килограми, а тоа е воедно и една од последиците на пцос.
    Немам акни, немам абнормална влакнавост, а и хормоните не ми се во некој страшен дисбаланс, освен покачено ЛХ, што апла си алудира на пцос.
    Јас само едно научив одејќи по овој пат. Секоја жена мора да се интересира и грижи за репродуктивното здравје уште од многу порано пред да планира бременост. Од мала одам на гинеколог, ама штета што кај нас треба да се намачиш за да најдеш некој доволно стручен и треба сам да се едуцираш и информираш за да си го запознаеш телото на кој начин функционира.
    Ти посакувам среќа, израдувај не што побрзо со убави вести.

На LucyLu, Broki5, AlicaInWonderland и 8 други им се допаѓа ова.
  8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Поточно од ова, здравје. Од 17-18 год како дознав дека имам пцос до мои 29год ги третирав и барав секакви решенија. Редовни контроли, терапии, испитувања... Најголема среќа што имам многу добра докторка (за мене) и многу беше упорна, на секој преглед ме потсетуваше дека ќе дојде моментот кога ќе сакам деца и морам да ги одржувам јајниците и овулацијата. Ниедно каснење на менструација го нема занемарено, ниедни лоши резултати, цело време посветена и достапна како во моментот да сакам деца. Штета што тоа не можам да го објаснам на девојки околу мене.

На Broki5, S.12.G, IRBBB и 4 други им се допаѓа ова.
  9. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.710

Потполно си во право за се. Исто и јас уште од тинејџерски години ми е откриен синдромот, само неможам да се пожалам од докторката, за сега ми се допаѓа вниманието што ми го покажува и пристапот, за понатаму ќе видиме.

Инаку јас имам стекнато мислење дека напротив, тие што имаат барем еден друг симптом пример прекумерена тежина само со нејзино регулирање, намалување за 10% пример доаѓаат до регулирање на циклусот и овулациите. А напротив ние што освен хормоните други индикации немаме, многу потешко се доаѓа до нивно регулирање. За среќа си постојат и соодветни третмани па и по потежок пат може да дојдеме до овулации.:D

Само знам дека нема откажување, ќе следиме инструкции од доктори, ќе си споделуваме знаење и искуство и мора да дојдеме до саканиот резултат.:)

На Broki5, S.12.G, IRBBB и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.333
    Допаѓања:
    20.684
    Да знаеш дека си многу среќна што имаш добра докторка Јана, бидејќи тоа на денешницава е баш реткост. Јас лично сум пример како од незаинтересирани лекари може да си тапкаш во место и да трошиш скапоцено време.
    Да сум била со овој памет како што сум сега малку порано, друго ќе беше, ама добро што се опаметив.
    Многу девојки не се грижат, не одат ни на рутински прегледи, просто да се запрепастиш. Модерни сме и интелектуалци, ама очигледно не во секој поглед.

На IRBBB, Jana06, tina2018 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.333
    Допаѓања:
    20.684
    Така е за жал, нема пишани правила, ништо во животот не е ‘by the book’, па ни ова.
    Како и да е, добар лекар е еден чекор поблиску до наоѓање на решение.
    Затоа сум пресреќна што конечно најдов некој што ми обрна соодветно внимание и ми даде надеж дека не е се толку црно.

На Broki5, IRBBB, curlyhair и 3 други им се допаѓа ова.
  12. marijamarkoska

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    Така е девојки, се согласувам со се што кажавте. За жал се до моментот кога започнав со планирање бременост испадна дека сите мои преходни одења на гинеколог биле Џабе. Имам и др очигледни состојби кои 5 гинеколози не ги видоа. Бев на мн гинеколози и никој не ми обрна внимание и за жал изгубив драгоцено време :( како и да е...одиме понатаму. Ако сте од ск можете ли да ми препорачате добар матичен?

13. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.120
    Допаѓања:
    3.879
    Одиме, ама се поретко има доктори во права смисла. Мене еден ми го загорчи животот, Цветановски кај УЈП. Ете така, ништо не ти е, ти си многу женска, немам што да ти дадам. Сега е веќе касно. Затоа барајте добар доктор и одете на клиника. Овој нејќеше да ме прати, а наплаќа за ехото бидејќи му било скапо купено. Идиот. Подалеку од такви.

14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    И јас барам матичен најмногу за упати и преглед од време на време, планирам да одам кај др. Кокормановска, читав убави работи за нејзе. Ако ми се свиѓа ќе си одам и само кај неа, се изнафрлав пари по приватни. Со години сум во ординација Мама ама воопшто не сум задоволна, напротив. Одам само до кај сестрата ако ми треба упат.

15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.333
    Допаѓања:
    20.684
    Има многу што не одат, верувај. Многу жени имаат прв преглед на гинеколог кога остануваат бремени. А има мал милион состојби што може да ги има една жена и покрај тоа што забременила.

16. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Имам пријателка со потежок облик на ПЦОС, менструација 2-3 пати годишно. Забремени на прв обид.
    Имам пријателка која со ендометриоза и огромна чоколадна циста на јајник, забремени за време на терапија со контрацептивни апчиња.

Ваквите случаи околу мене, ми влеваат само надеж дека се е можно и дека чуда постојат. Кога тогаш тоа што е за нас ќе си дојде. Јас сум оптимист по природа и верувам дека кога тогаш мојата желба ќе се исполни. Дали на полесниот или потешкиот начин, не е битно. Битно знам дека ќе успееам.

На Broki5, Bella_Stella, S.12.G и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.333
    Допаѓања:
    20.684
    Браво! Само со таков mind set се постигнуваат резултати. Работата е 50-50, што има во глава влијае и те како. Мора да успееме, има многу вакви примери како твоиве другарки што треба да ни служат како дополнителен мотив.

На Vojdana, Broki5, IRBBB и 2 други им се допаѓа ова.
  18. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.120
    Допаѓања:
    3.879
    https://zk.mk/d-r-lozhankovski

19. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.333
    Допаѓања:
    20.684
    Јас не сум од Скопје. :)

20. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    14.563
    Да ти кажам најискрено,јас кај мојот матичен одам само за упати,одев на прегледи за фолкуметрија и за инсеминациите кај друга докторка,за сите испитувања други сама си иницирав со совети од форумов,стигнав до овде од форумов,се живо и диво ми е испитано,е сега немам некој конкретен проблем па не ми требаа терапии заради губење на драгоцено време се решивме за инвитро инаку повеќе доктори сметаа дека можеме да успееме и природно,ама да кажам дека некој саглам доктор ме водел не,се сама.

На IRBBB, marijamarkoska, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.