Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Сега во бременост не пазам толку. Можеби внесувам и 80-90гр. Јадам леб колку што ми се јаде и плус протеински пудинг или овошен јогурт. Баш тоа ми спомна и докторката дека за жени е многу пожелно да се внесуваат јх. Е во темава бидејќи повеќето не се трудни, за жал, би можеле повеќе да пазат особено тие overweight.
    Да немав проблем со дебелеење секако не би пазела толку.

На IRBBB и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  2. IVA B

IVA B Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    125
    Devojki, denes zemav upat za homonalen status za 3 den od ciklus, a seuste nemam dobieno, ke dobijam za dva dena, dali vazi do kraj na mesec ovoj upat iako pisuva deka e izdaden denes na 25.02

3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.336
    Допаѓања:
    20.686
    Да, еден месец важи. Без гајле.

4. Buca24

Buca24 Активен член

Се зачлени на:
    7 септември 2019
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    103
    Zenskii, dali nekoja od vas piela crven zdravec, mi kazaa potpomagalo za zabremenuvanje. Pocnavme od sinokja da go pieme so mm, no neznam kolkava doza, sinokja se napivme 250ml. Ajde moze ke pomogne,sve sti ke cueme probuvame

5. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.254
    Допаѓања:
    6.738
    Eве ме и мене, да ви кажам дека ми дојде утрово.
    Искрено, бев и изненадена и по малку разочарана. Не знам на што се должи ова, имавме односи во плодни денови, се направивме како што треба, не движев скоро ич после односи, ги откажав сите работни обврски за да бидам посмирена,бевме и на зимување за да се опуштиме и полесно да си направиме детенце...
    Сега сакам откога ќе ми заврши циклусот да одам на гинеколог да види дали е се во ред со мене бидејќи еве 4ти месец е ова како пробуваме и ништо..
    Дајте ми совет дали треба да направам некои додатни испитувања, какви се прават?

На Passionfruit му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.249
    Допаѓања:
    56.994
    Прво оди на гинеколог, зашто можеби сте ги утнале плодните денови. Не е секогаш се' по календар. Ќе види водечки фолекул, ќе ти каже кога од прилика да очекуваш плодни денови.

За друго ќе ти каже гинекологот, иако обично велат дека е рано за додатни испитувања на 4 месеци обиди.
    Ако треба, се почнува со хормони за тебе. Тоа можеш и сега да го направиш, на трет ден од менструација се испитуваат. Упат ќе ти даде матичниот гинеколог. Потоа спермограм за него и проодност на канали за тебе.

Ама немој многу да се грижиш. Почни си со хормони и ехо, и ќе си биде во ред.
    Јас би те советувала денес или утре да си земеш упатче за хормони, па задутре да ги провериш.

На IRBBB, firequeenn, 0ли и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    Ме интересира каква врска има движењето со забременување, значи овој месец пробувам да останам бремена за прв пат, ама јас многу се движам и работам по куќата. Ме исплаши малце, да знам ако има некаков ефект да не се движам и јас по многу.

8. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Движи се и работи, нема проблем. Баш напротив, колку само жени има кои забремениле откако почнале да вежбаат.

На BabyD0ll и Jana06 им се допаѓа ова.
  9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Воопшто не треба да менувате навики. И ние бевме на одмор првиот месец кога се одлучивме за бебе, секој ден имавме односи ама пак психички бев преоптоварена 'дали овој пат ќе се деси'. Останав бремена наредниот месец кога се вратив на работа и си продолжив со секојдневните обврски. Единствено што памтам (бидејќи тогаш само еднаш имавме односи во плодни денови) е дека после односот не станав одма, ако тоа сменило нешто.
    Само немојте да размислувате многу околу тоа, опуштено.

На tina2018, BabyD0ll и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.336
    Допаѓања:
    20.686
    Здраво девојки. Денес бев на лекар и искрено малку се разочарав. Очигледно сите се исти и треба цело време да ги потсетуваш што сте правеле муабет и до каде сте.
    За резултатот од инсулинот и кортизолот ми рече дека е добар. Го прашав нели е убаво да направам проверка за инсулинска резистенција, ми вика немаш потреба.
    Ми кажа да продолжам со истата терапија што ја пијам (глукофаж, елова и витамини). Вика не сакам да ти дадам хормонска терапија бидејќи сметам дека можат да се средат работите со оваа терапија што ја примаш сега.
    Треба да добијам, не знам кога ќе се случи тоа, 69 дена немам добиено, па на трет ден да ги доиспитам хормоните. Го прашав и за ТСХ, нели може да прави проблем што е ниско. Ми вика не би требало, ама испитај го уште еднаш во ист ден паралелно во две институции.
    Ми кажа сопругот да направи спермограм и тоа.
    Јас планирам да ги соберам сите резултати, вклучувајќи ги и тие од трет ден и да одам кај др. Стефанка Иванова во Ремедика.
    Искрено не знам зошто пијам глукофаж, главава ми е веќе хаос. Се трудам да не се нервирам, стварно се трудам. Само сакам да добијам веќе еднаш бидејќи ми се смачи!

На S.12.G, CareTee, Stressed Out и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Аман овие доктори. Кога ќе одиш кај Стефанка да си закажеш една консултација и кај гинеколог во Ремедика? Да отидеш со сите резултати?

На Cholipam му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.336
    Допаѓања:
    20.686
    Ќе закажам, што да правам. Бев поодамна кај Симонида во Ремедика, тогаш уште немав планови за бременост, ме гледаше само на ехо и ми потврди блага форма на пцос. Имаш ли некоја препорака за добар гинеколог во Ремедика?

На S.12.G му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Јас одам кај др. Елена Петрова и мене ми е супер, баш она ми помогна. Ама кај неа е многу тешко за термини,ќе треба да прашаш. Не сум била кај друг за да ти направам споредба, може има некој подобар. Да видиш во search или онаа темата Добар гинеколог мислам беше.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.336
    Допаѓања:
    20.686
    Фала ти Јана, ќе видам што ќе направам.. :*

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. curlyhair

curlyhair Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2016
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.177
    Девојки 18 ти ден од циклус ми е денес,на 10 ти ден правев хсг,денес имам темно-црвен исцедок и мали болки во стомак.Дали на некоја му се десило ова,и дали е овулација или порано ми доаѓа циклусот,или пак се чистам од хсг..

На Bebulleee му/ѝ се допаѓа ова.
  16. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    Да и јас после однос не станувам одма и не одам да мочкам, ставам влошка и лежам така некои 20 минути и после одам на мочкање и на спиење. Следниот ден се туширам одма ко ќе се разбудам... Не знам кога ми се плодните денови имам редовна менструација од три дена, четвртиот и петиот ден ми се само исцедоци. Ќе видиме уште не можам ништо да кажам прв пат ми е ова. Денес ми е петти ден од периодот ама само исцедок имам и ништо друго...

17. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    14.563
    Ехеее супер си,мене кортизолот 24 ми е :)

18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    На колку дена ти доаѓа? Имаш ли некои болки во плодни денови или проѕирен исцедок? Можеш да си купиш тестови за овулација, мислам и дека има посебна тема за тоа.

19. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.336
    Допаѓања:
    20.686
    Кортизолот е добар да, и инсулинот. Ама се мислам да проверам инсулинска резистенција или не морам? Почнав веќе се што ќе прочитам да мислам дека ми е. (facepalm)

20. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    14.563
    Been there,done that! Ако ти е полесно прави си ги сите испитувања,стресно е ама барем мирна глава.