Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. IVA B

IVA B Истакнат член

Dali moze da zemam andol 100 ne pamtam kade procitav, za cirkulacija na matkata za polesno zabremenuvanje, dali moze sekoj den nautro ili kako, imate li sretnato vakva infor.

2. Fenix92

Fenix92 Истакнат член

Мене гинекологот ми препиша аспирин 100 за циркулација, тоа ми го препиша заради тоа што јас сум пушач и за подобара циркулација

3. IVA B

IVA B Истакнат член

A dali sekoj den ili so pauza

4. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Немој да пиете аспирин на своја рака или ако ви рекол така докторот без претходни анализи за мутации и хемостаза.

LivingGlam and IRBBB like this.
  5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Јас лично мислам дека не треба да се паузира. Поготово поради тоа што зачнувањето не е баш ‘плувни-залепи’ кај секого, повеќето од темава сме доказ за тоа.
    Јас си ја продолжувам мојата голгота, немам време да паузирам и чекам, секој изминат ден ми е скапоцен.
    Свесна сум дека ситуацијата со Корона е таква каква што е, ама не може вечно да трае.
    Ако има пандемија има и милион други состојби и болести кои бараат неодложна лекарска грижа. Нема потреба се да се стави на пауза, барем тоа што не мора.
    Сепак на крајот, ствар на личен избор е. :)

LucyLu, curlyhair, Slonce91 and 5 others like this.
  6. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Девојки имате инфо колку долго без пауза можам да земам фолна киселина?
    Веќе 5 месеци пијам секој ден и при крај ми се, па да знам дали да земам нови или да паузирам некое време?

7. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Нема штета, напротив, и не се прави пауза. Зимај постојано пред бременост и во бременост ќе зимаш до крај. Ако можеш наместо обична земи метилирана фолна.

IRBBB likes this.
  8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Прво земав фемибион 2 месеци, ама далеку поисплатлива опција ми беше да земам обична фолна на Џемисон (во нив има 200 таблети, па дека и мм пиеше, ептен исплатливо ни испадна).
    Но штом метилираната е подобра, ќе земам таква.
    Ти благодарам :hug:

monka_bonbonka and LadyC like this.
  9. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

И јас не паузирам, не знам кога ќе успеам за бебе така да и јас немам време за чекање.
    Се сложувам со тебе, секој изминат ден е скапоцен за наз.

curlyhair, IRBBB and Bella_Stella like this.
  10. wannababy

wannababy Истакнат член

Имам слушнато дека лажно позитивни тестови не испаѓаат но лажно негативни има.. дали си за честитање @A.a.gj :)

11. Vaga90*

Vaga90* Истакнат член

Искрено ме охрабривте и мене, нема пауза нема чекање :)

BabyD0ll and Далија like this.
  12. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Ако пробувате повеќе од 5,6 месеци и нема ништо одма правете хсг. Јас се зезнав што чекав толку. Прегледи, супер овулации, супер матка, супер јајници, само тоа слушав.... и џабе е се кога имаш проблем со канали а тоа на никаков преглед не може да се види. Подобро од старт да се исклучи тоа дали се ок каналите, исто како и спермата.

IRBBB, BabyD0ll, curlyhair and 7 others like this.
  13. melonka

melonka Истакнат член

Девојки, дали на графиконот и некоја од вас гледа овулација? Иако тестовите за овул. само на 13ти и 14ти ден од циклус беа темни (но сепак негативни, т.е. немав позитивен тест ниту еден овој циклус). Сметам дека и графиконот покажува дека на 15ти ден имало овулација. Денес ми е 23ти ден, градите на допир ме болат и наутро се будам со болка како да ќе добијам. Тоа чувство преку ден го немам но одвреме навреме тапа болка и грчеви слаби во долниот дел. Што мислите?
    IMG_20200328_134433.png

14. Saba08

Saba08 Популарен член

Јас мислам дека ти е трети ден по овулација, под услов температурата да остане висока. Инсталирај Fertility friend, нема да треба да претпоставуваш, апликацијата сама си пресметува, макар и само температура да внесуваш. Околу 10 години си мерам температура, сите апликации ги пробав, верувај, оваа е сеуште најдобра.

melonka likes this.
  15. wannababy

wannababy Истакнат член

Затоа сме тука, да прашуваме, да споделуваме искуства, да се поддржуваме и охрабруваме.. заедно сме посилни и заедно ги постигнуваме посакуваните цели :l:

Bella_Stella likes this.
  16. wannababy

wannababy Истакнат член

Потполно се согласувам со тебе, еве да ти се приклучам не си сама и јас ја направив таа грешка, и сега треба да чекам уште не знам колку време за да направам хсг, а земајќи ја предвид ситуацијава ќе биде тоа уште долгооооо време.. но нема откажување ;)

17. LadyC

LadyC Форумски идол

Јас пиев фолат на Џејмисон пред да останам бремена. Сега пијам пренатал на Џејмисон пак. Фемибион се сигурно добри ама ептен маваат по џеб...

IRBBB likes this.
  18. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Со оглед дека немаш проблем со забременување, а фала богу имаш и родено живо здраво и право детенце, логично е кај тебе обичната фолна к-на да врши работа.
    Овде претежно пишуваат жени кои се борат со идиопатски стерилитет, многу од нив немаат испитано генски мутации, немаат направено трансфузиолошки испитувања.
    Затоа 'советуваме' за секој случај да земат метил фолат, од кој се нема штета ( освен финансиска нели). Ако имаат мутации џабе ќе ја пијат обичната фолна.

Се надевам Не ме сфати погрешно:*:hug:

19. LadyC

LadyC Форумски идол

Членката пишала дека пие фемибион а што содржи тој не знам, не и мислев секако лошо, бар тука редовно 4 години следам и со многу членки имам поминувано се и знам колку им бил тежок патот до бебенце.
    Посакувам сите да немаат проблем, а веќе кога ќе се борат би сакала да дојдат до она посакуваното... @pandelka и @Bebulleee знаат дека немам лоша мисла. :)
    И не. Нормално не сфатив погрешно :)

20. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Знам бре срц дека пружаш максимална подршка.
    Затоа и си дозволив да ти реплицирам.
    Фемибионот содржи метилирана фолна, затоа е и поскап од останатите вакви суплементи кои обично се пијат во прво тромесечие. Во ниедни други пренатални витамини нема метил фолат во составот.

IRBBB, Bepka and LadyC like this.