Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Редовно ја читам темата иако пишувам многу ретко. Ќе си дозволам да ве советувам иако може лошо ќе бидам сфатена.
    Не правете тестови пред датата за добивање. Дозволете и на јајце клетката да се оплоди и да се 'закачи' во матката. Тоа значи неколку дена каснење. Знам дека убива чекањето и се бројат саати до добивање ама ќе се поштедете од многу стресови. Како што гледате се случуваат многу биохемиски бремености што мислам дека е уште поразочарувачко од негативен тест.
    Дури и мислам колку помалку го чекате денот за (не) добивање толку се шансите поголеми. Едноставно телото лачи различни хормони под стрес и опуштеност.

Гледам има доста идни мамички периодов, ви посакувам и вие што чекате II црти да ги видите што поскоро :l:

На TheGoldenPeach, Passionfruit, teddy85 и 17 други им се допаѓа ова.
  2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.665
    Јас од тука си ги порачав.
    https://24apteka.mk/product/prenatas-kapsuli/

3. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.622
    Девојки да ве прашам тие што сте во размислување за испитување дали идете сега или ќе чекате да пројде оваа ситуација со вирусот? Јас хсг ми е следно микробиолошки таман направив и почна ова со вирусот па се мислам дали да чекам ? Почнувам да бидам нестрплива многу

4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.375
    Ако одиш на приватно нема зошто да чекаш. Си работат најнормално приватните ординации.

На Andonia и Cloverrrr им се допаѓа ова.
  5. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.622
    Да кај толовски сакам да правам, ама пак нозете ми се вракаат да не се мешам и матичната кога ја прашав за упат да ми даде за седиментација исто ме премисли да не идам сега ама нестрплива сум, незнам како им е сега дали имаат гужви

6. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.256
    Допаѓања:
    19.041
    Имаше пишано дека веќе била на ехо и
    Коронава може да трае и цела годона може и до 2021 . Ние трудни па мора одиме по болници. Се зависи од тебе ама ако не ти се чека маска ракавици и готово. Муабетот ми е нема секако за 1 месец да исчезне ова

На Cloverrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Vaga90*

Vaga90* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2018
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    191
    Еве сум, ништо не направив :(
    На прегледот денеска не можеше да види ништо ни сакус како што го нарече ни жолто тело ништо. Ми рече да појдам за една недела за секој случај да ме види пак но јас веќе знам дека нема ништо овај пат. Одговорот беше природна селекција едноставно не се закачил убаво плодот и со крварењето се изгубило се ;(

8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.375
    Јас не чекам за ништо. Не можам и не сакам животот да си го ставам на пауза. Мој совет ти е да не чекаш, ама пак ти си знаеш најдобро.
    За жал има милион други состојби што бараат неодложна медицинска нега, ама во државичево моментално ако имаш пари за на приватно ќе се лечиш, ако не животот на пауза треба да си го ставиш според нашиот здравствен систем.
    Затоа и матичната така ти кажала, зошто гинеколозите не примаат пациентки што не се бремени, демек не сме приоритетни. Не сфаќам како ја мерат вредноста на нечие здравје, според кои мерки.
    Во овој циркус од држава се е можно.
    Оди си на хсг и не се замарај.

На IRBBB, happygirl, tina2018 и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.622
    Во право си баш така. Ништо ќе почекам сега да добиам и да закажувам ❤️ Фала @Bella_Stella

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    11.671
    Милаа смири се, знам дека ти е тешко и не е сеедно ова што ти се случува, таман се израдува...нов месец, нова надеж :hug: само не се откажувај и мисли позитивно...ќе дојде и нашиот ден кога ќе сме нај среќни :inlove:

11. LucyLu

LucyLu Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2019
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.194
    Девојки мала помош околу витамини пред забременување.
    Пијам "Pregnacare before conception" е сега дали е ова доволно или треба да доземам екстра фолна само, витамин Ц или Д гледам исто е важно и сл.
    Знам дека нема зијан од витамини ама мислам дека ако е претерано е лошо. Плус почнав и со здрава храна и доста внесувам и од таму. Каша попара сум :D:?:
    Ви благодарам од напрееед

12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Зависи што има во тие апчиња, да не пиеш дупла доза. Јас пред да забременам пиев цинк, селен, б комплекс, ц витамин, фолна и д витамин.

На LucyLu му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Сега ти е најпаметно да одиш,сигурно е порастеретено,ќе си ставиш маска и ќе си одиш,ништо страшно,5 минути работа.

На Cloverrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  14. wannababy

wannababy Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2020
    Пораки:
    379
    Допаѓања:
    2.379
    Потполно се согласувам со тебе @Bella_Stella но дали слушна што се случи во приватна болница Плодност во Битола??? Ете таму по тоа што кажуваш ти одат само луѓе кои можат да си дозволат да платат приватно, колку што разбрав биле враќани дури и пациентки кои имаат закажано пораѓај (бидејќи нели се случи тоа што се случи со резултатите од тестирањето за Ковид-19 па едно време ја затворија болницата).. контроли беа одложувани.. знам дека тешко и разочарувачки е тоа што ти се случи тебе со твојата матична докторка, но мое мислење е дека во моментов исто се ризични и приватните и државните болници, нели не можеш да контролираш тоа кои луѓе влегуваат.. П.С јас сеуште немам направено хсг, ќе почекам уште малце да се подсредат работите, толку чекавме за уште 2,3 месеци нема да биде на одмет да се почека, нели сепак здравјето ни е на прво место..

15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.375
    Точно е дека се случи, никој не го спори тоа, ама за случајот со Плодност, како и за се друго знаеме онолку колку што ни се пласира и дозволува да знаеме и ништо повеќе. Така да што и како било, може само да претпоставуваме. Нормално дека после таква случка ќе бидат враќани пациентки, пошто персоналот мораше да биде во изолација.
    Не знам како ја поврзуваш мојата "разочараност" од мојот матичен, со советот што и го дадов на членката.
    Никој погоре не дискутираше кои болници се безбедни, туку кои болници работат. Јас не и реков на членката да оди по секоја цена. Она побара совет и мислење и јас и кажав јас што би направила, а на нејзе си е да си одлучи.
    И да, ако чекав да дојдам до термин за ендокринолог на државно ќе си направев милион дополнителни компликации со здравјето, кои одејќи на приватен лекар почнав да ги решавам пополека.
    Јас не знам која е разликата и зошто едните можат, а другите не можат да работат. Ако има пандемија дали мислиш дека луѓето со други здравствени проблеми треба да бидат ставени на чекање?
    Конкретно во мојот град немаше и сеуште нема ниту еден заболен од Корона и не гледам пречка зошто да не бев прегледана од гинекологот. Како можеше приватниот да ме прегледа, а за матичниот да беше тоа закана по здравјето?
    Факт е дека државните ја злоупотребуваат ситуацијава за да не работат и немаат никаков етички кодекс и одговорност спрема пациентите!

На IRBBB, happygirl, 0ли и 7 други им се допаѓа ова.
  16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    И јас не би чекала. Секоја недела одам на прегледи, врзувам коса, маска, наочари, ракавици и одам. Во ташна си имам антисептик, пред влез во болница ги фрлам ракавиците и мијам раце во вц. Ако пипнам нешто одма антисептикот го вадам. Да бидам уште поискрена, ова го правев на почеток, сега последниот пат само со маска бев.

Ти си знаеш како се осеќаш ама јас се опуштив да ти кажам искрено.

На IRBBB, curlyhair, Cloverrrr и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Мене од преглед до преглед на 8 недели ми закажа матичната. И на граница сум за вториот скрининг ама ок бременост сум имала па немало потреба од прегледи :) Богу фала не сум имала потреба да инсистирам ама мислам дека и нас не враќаат колку можат..

На curlyhair, wannababy и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  18. wannababy

wannababy Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2020
    Пораки:
    379
    Допаѓања:
    2.379
    @Bella_Stella не ме разбра што сакав да кажам.. членката колку што паметам имаше напишано дека во приватна ординација сака да оди не спомна државно а прашањето беше следно : Девојки да ве прашам тие што сте во размислување за испитување дали ќе идете сега или ќе чекате да пројде оваа ситуација со вирусот? Во тој контекст беше моето мислење, немам намера да се правам паметна а во краен случај некого да навредувам или омаловажувам..

Последна измена: 22 април 2020
    На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.529
    Допаѓања:
    2.781
    Девојки, ми треба мислење за Органџиски, околу сите испитувања.. Дали некоја била, како сте задоволни? Слушам различни мислења, позитивни, негативни... И јас сум и вака и така за одење, се премислувам ради ситуацијава. Ама сега барем имам многу слободно време и не сум со стресови околу работа. Да си почнам лека полека, м?

20. mimi2302

mimi2302 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2017
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    204
    Јас имам одено кај Органџиски и сум многу задоволна од докторот толку внимателен и знае да те ислуша и да ти објасни

На Orchidea му/ѝ се допаѓа ова.