Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.198
    Допаѓања:
    1.726
    Девојки се обидуваме за бебе имам еден спонтан поминато е година и пол,од вчера почнав да имам розева крв со линии денеска е повеќе па е розево со црвено,некоја искуство??
    Многу се плашам.

2. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    6.405
    Да не треба да добиеш?

3. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.198
    Допаѓања:
    1.726
    Не за 15 дена треба да добијам.

4. spasovskam

spasovskam Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2014
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    758
    Moze da e ovulacija

5. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.198
    Допаѓања:
    1.726
    Незнам можеби еднаш за време на овулвација имав крв ама многу малку ми беше,за разлика од сега тогаш само еднаш на бришење а сега два дена веќе,вчера и јас така помислив ама кога видов повторно денес се уплашив.

6. spasovskam

spasovskam Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2014
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    758
    Hormoni imas proveruvano?? Da ne e nekoj disbalans??

7. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.198
    Допаѓања:
    1.726
    Имам проверено во ред беа.

8. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    Здраво девојки, се обидуваме за бебе веќе 2 години, пред 4 месеци имав спонтан и од тогаш почнав да пијам бромергон за пролактинот кој ми беше 27. После 3 месеци го завршив бромергонот и пролактинот ми е 43, но Тсх ми е 0.05, а претходно ми беше 0.27. Прашањето ми е дали од бромергонот може да ми е намален и тсх?

9. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.185
    Допаѓања:
    20.352
    @Hope06 Не знам дали бромергонот влијае некако на тироидната, ама ТСХ ти е многу ниско. Нели пролактинот би требало да паѓа со терапијата, а кај тебе се качува. Се консултираше ли со лекар и пиеш ли нешто за тироидната?

На matilda258 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    Здраво @Bella_Stella јас испив цела доза бромергон и откако го завршив после една недела проверив и беше многу покачен, додека го пиев ми се намали од 27 на 16, за тероидна ништо не пијам бидејќи докторката ми рече да почекам еден месец може ќе дојде во нормала. Сега ми го сменија и ми дадоа достинекс.

11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.185
    Допаѓања:
    20.352
    Моја препорака ти е за тироидната да се потпираш само на мислење на ендокринолог. Не знам со каков доктор се консултираш, ама општ матичен, гинеколог или интернист немаат иста стручност како што има ендокринологот. Истото се однесува и за останатите хормони, најдобро е да ги регулираш со помош на гинеколог и ендокринолог паралелно.

На piksooki му/ѝ се допаѓа ова.
  12. melonka

melonka Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    572
    Фала ти многу. Дали се испитува ако си над 35 год? Или има други причини поради кои се испитува?

13. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.561
    Допаѓања:
    5.528
    Искрено не знам, ја го испитав на своја рака ради покачен фсх и излезе низок. Ако ти се во ред хормоните не гледам причина да го испитуваш. Подобро немој доколку лекар не ти препорача. Нема правила за годините, може да биде понизок и кај помлади а зашто, еден господ знае.

14. melonka

melonka Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    572
    Добредојде, бидејќи @Bella_Stella сѐ убаво ти објаснила, јас само ќе ти посакам побрзо да си ги видиш двете цртички.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    Се ми е во консултација со гинеколог, но ако не се нормализира за еден месец ќе одам на ендокринолог.

16. melonka

melonka Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    572
    Утре ќе испитам пролактин, фсх и фт4, досега во ред ми беа хормоните, пролактинот беше покачен но неколку месеци е како што треба. Сепак, бременост уште нема :| пиши кога ќе добиеш резултати.

На le.soleil му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.185
    Допаѓања:
    20.352
    Обавезно да одиш. Намерата не ми е да те плашам, најдобронамерно ти кажувам. ТСХ варираше кај мене од малку над горна граница, до под долна граница, а интернист и матичен гинеколог ми викаа дека “ништо не ми е”, додека сама не ги земав работите во свои раце и не отидов кај ендокринолог.

Ми дијагностицираа хипо/хашимото и ме ставија на терапија. Не чекај да поминува време, поготово не сега чим сакаш да забремениш.

На princess5, piksooki и melonka им се допаѓа ова.
  18. melonka

melonka Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    572
    Пијам бромергон исто поради покачен пролактин од 70 го намалив на 15 за 3 месеци, секое утро и секоја вечер по половина апче. Веќе 6 месеци пролактинот е во нормала, но бромергон уште пијам. Никако не смее да се прекине, се пијат до 12та недела од бременоста. Само ендокринолог ќе ти помогне, матичните не треба ни да препишуваат хормонска терапија. Ќе заборавев, ниту еден друг хормон не се намали или покачи поради бромергонот.

На Hope06 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  19. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.561
    Допаѓања:
    5.528
    И мене ми беше покачен пролактинот, така и се најдов по темиве :) го средив со достинекс ама многу нус ефекти имав од лекот. Ми беше над 60, последно кога испитав беше 15. Тој хормон лесно се покачува, при стрес, умор и слично. Ако редовно имаш овулација не е проблем пролактинот. А бременост ќе има, само господ да ни даде трпение. Јас месецов планирам на пиво да удрам да се опуштам зашто и покрај сите проблеми што ги имам сепак сметам дека психата и опседнатоста ме доутепуваат. Ти посакувам овој месец да ти биде успешен. Колку време се обидувате?

На Мајша и Bebce1 им се допаѓа ова.
  20. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.185
    Допаѓања:
    20.352
    Девојки еден quick update од мене. :) Точкастото крварење што го имав на 16ти месецов (23ти ден од циклус) изгледа не било имплантациско како што си направив филм, туку најверојатно овулација.

Денес, после 14 дена, изгледа како да ќе добивам, почна розево на бришење и ме подзаболуваат јајници.

Наравоучение: Односи цел месец, преку еден, максимум два дена, за да не се утне денот. :D
    Јас будалче кога видов пред 14 дена розево не му дадов на маж ми да ме допре следни две недели, демек готово имплантација е мирни треба да сме. (facepalm) :rofl:

На IRBBB, BabyD0ll, Grasiela** и 4 други им се допаѓа ова.