Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2019
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    476
    Веќе ти пишале за што служи кломифенот. Јас сакам само да дополнам, не знам дали имаш направено проверка на проодност на канали, но ако не си, пред да почнеш да земаш кломифен обавезно направи си го и тоа испитување за да не пиеш кломифен залудно ако случајно не ти се проодни каналите.

На melonka, Stressed Out, Grasiela** и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    Благодарам, имам закажано за вп Њу борн па ќе видиме таму што ќе кажат.

3. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    Благодарам, и да знаеш дека ќе одам.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Јас имам чоколадна циста на десен јајник веќе 3 години која Димитров вика дека не е сега за сега за операција и имам и високо ФСХ (17.4) на последното мерење во ноември. Сега чекам да добијам и ќе испитам пак и ФСХ и АМХ овој пат. Инаку како утеха, имав едно ин витро пред два месеци без трансфер, сега почнувам да се спремам за трансфер ама откривам и други дијагнози па решавам едно по едно. Инаку и покрај астрономското ФСХ, на терапија изреагирав фантастично, извадија 17 јајце клетки, од нив се оплодија 10, на трет ден замрзнав 6 ембриони со одличен квалитет. Едноставно не ми се веруваше дека со такво ФСХ и ендометриом извадивме толку. Колку ти е АМХ инаку? Ендометриозата е хронична болест и тука нема што многу да се направи, и да се оперира прашање на време е кога ќе се врати. Со добра исхрана и суплементи ќе гледаш што помалку инфламација да ствараш во организмот. Ти посакувам успех ако се одлучиш за ИВФ а ова ти го пишувам да не очајуваш дека и покрај бројките во хормоните, има шанса добро да реагираш на терапија и ин витрото да биде успешно.

На IRBBB, CareTee, tina2018 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.561
    Допаѓања:
    5.528
    Вчера мерев ми беше 0.44, фсх 15. Пред неполни 6 месеци амх ми беше 0.59 и тој пад ме исплаши, не очекував дека така брзо паѓа. Кај кој доктор правеше ивф? И според каков протокол? Од суплементи земам ubiquinol 400mg, витамин д, омега 3. Земав и други глупости ама прекинав зашто циклусот ми се изремети. Што препорачуваш од исхрана и суплементи?
    Браво за бројката на ембриони, се надевам дека ќе имаш успешен трансфер и полно бебиња :)

6. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    400
    После многу многу читање по темава, решив и јас да побарам ваше мислење за мојата ситуација.

Пред 4 години кај проф. Димитров (Ремедика) имам направено лапараскопија на цисти на двата јајника. Потоа било се најнормално на прегледите, имам нормален циклус, помеѓу 24 и 28 дена добивам.

Со сопругот веќе 11 месеци се обидуваме за бебенце, но без успех. Вчера правевме спермограм на кој пишува дека има Normozoospermija, меѓутоа лично сметам дека сите параметри во смисла на брзи сперматозоиди, нормални итн... не се баш најсјајни. Отидов кај Димитров за консултација (бидејќи веќе 4 години само кај него одам на гинеколог) и негова препорака беше овој и следниот циклус да дојдам околку плодни денови (веројатно ќе мериме фоликули) и доколку не бидне ништо инсеминација да почнеме.
    Плус имав коментар... ее добар е спермограмот, плус кога ќе се обработи спермата уште подобра ќе е. А притоа, не препорача ништо што да пие за да се подобри, веќе кога и тој смета дека има простор за тоа.

Константно сум во недоумица, дали да побарам второ мислење и кај кого? Некако сметам дека е прерано за инсеминација, сигурно постои и нешто друго пред тоа... или незнам навистина. Некако се разочарав, кога ми спомна инсеминација. Дополнително имав правено и хормони и беше презадоволен какви ми беа хормоните, освен што мислеше дека малку можда ми е повисок естрогенот.
    Извинете за километарскиот пост, ама навистина ми е потребен совет. Ви благодарам бескрајно, однапред.

7. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    Здраво, јас после 4 месеци како не забременив тргнав по доктори, бев кај најмалку 5.Побарај си второ мислење, немаш направено ниту hsg, има испитувања пред инсеминација, и јас правев една неуспешна и пролактинот не треба да ти е над 10 за забременување, ова од лично искуство.

На LunaGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2019
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    476
    А зошто разочарување затоа што ти спомнал докторот за инсеминација? Па тоа е толку лесна постапка, што немаш причина за страв или разочарување. Не знам на која возраст сте, ама после 1 година обиди, веќе се препорачува да се направи и проверка на проодност на канали. Инаку вообичаено е така, ти следат фоликули на ехо 2-3 месеца и пробувате природно (нормално ако е се во ред), но ако сеуште нема успех тогаш следен чекор е инсеминација.

На LunaGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    6.400
    Здраво! Ми заврши циклусот пред 4 дена, според календарот утре ми започнуваат плодните денови. Денес имам малку кафеаво за како пред добивање. Дали е застарена крв или овулација? Тоа веќе ми се случува 3 месеци под ред. А и имам малку пецкање и болка во десен јајник. Мислење?

10. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.185
    Допаѓања:
    20.352
    Мислам дека ти е овулација. Кој ден од циклус ти е и колку ти трае циклусот?

11. LucyLu

LucyLu Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2019
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.194
    Девојки пишувам овде затоа што толку време сте ми најголема подршка. Утрово е направен со прва мокрача на ден пред да ми дојде. Менструација редовна на 27 дена. Повеќе сум исплашена се плашам да се радувам. Го гледам и не верувам. Девојки па јас воопшто не се чувствувам бремена :rofl: Малку градите и си подждригнувам :rofl:
    20200603_105857.jpg

На Passionfruit, Orchidea, Hope06 и 36 други им се допаѓа ова.
  12. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.242
    Допаѓања:
    3.599
    Колку убава вест! Ти честитам, да си имаш најлесна бременост и полни раце љубов за 8 месеци!:inlove:

На LucyLu му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    6.400
    Имам редовна менструација 26-28 ден. Тој месец ми дојде на 27ми ден и ми траеше 5 дена. Затоа ми е чудно дека рано е за овулација, а и теоретски не мора да е 10-14ден после менсруален циклус.

14. wannababy

wannababy Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2020
    Пораки:
    379
    Допаѓања:
    2.379
    @LucyLu колку убава вест :inlove: ти посакувам лесна бременост и држам среќа (fingers) и за другите што побрзо да се преместите во труднички :l:

На Cherry blossom89, Tinka1234, curlyhair и 4 други им се допаѓа ова.
  15. curlyhair

curlyhair Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2016
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.177
    Честитки прекрасно,ти посакувам лесна и среќна бременостсбременост и бебче за 8 месеции :inlove:

16. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    759
    Честитки и имај најлесна бременост :hug:

На LucyLu му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    Само 1 во 10 мажи има нормозоспермија. Верувај, тоа е сјајен спермограм. Нормално е да има повеќе бавни од брзи и повеќе ненормални од нормални сперматозоиди. Во денешно време, статистички лошата сперма е најчест проблем за неплодност кај парови. Така да биди среќна и воопшто не мисли на резултатот, одличен е.
    И ова се што ти го кажав ми е кажано од специјалисти за неплодност.
    Зошто да е прерано за инсеминација? Тоа ти е природно зачнување каде предноста е што го темпираат среќавањето на јајце клетката со сперматозоидот. Пробај, може само го утнувате тајмингот и вака ќе ви се посреќи. Ништо не губиш. Биди позитивна и Со среќа

18. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    759
    Се јавив во њу борн и ми кажаа уште што треба да испитам и со сите тие резултати треба да одам. До тогаш ми дадоа да пијам: methylfolate od 1000 mcg x 1, methylcobalamin od 1000 mcg x 1, vitamin E od 400 IU x 1. Па прашањето ми е дали можам да ги пијам и доколку забременам?
    Оваа фолна ја земав.

Прикачени фајлови:

19. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.862
    Допаѓања:
    10.574
    Сестро моја, ми го направи денов весеел :party::party:
    Конечноо, и тука да ти посакам нааај лесна бременост :angel:
    Те гушкаааам :hug::inlove::l:

П.С и јас сум во шок, конечно се оствариии :l::l::l: :lol::lol:

На CareTee, Tinka1234 и LucyLu им се допаѓа ова.
  20. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.185
    Допаѓања:
    20.352
    Колку убава вест!!! :l: Ми го разубави денот уште толку! Денес ми е роденден, плус е празник, плус ваква вест, МЕ РА ЦИ! Ти посакувам бременост како песна, радувај се, дојде тој ден! И влечи не за нос, раце, нозе... за што сакаш, ама побрзо да излеземе и ние од оваа тема. :rofl:

На piksooki, Grasiela**, marijamarkoska и 7 други им се допаѓа ова.