Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

@Norah Jones Изумив за цинот да ти пишам.
    Цин-от и хпв-то не се пречка за забременување.

Јас имам Цин1 година ипол, потврден со биосија и ецц. Кај тројца гинеколози идам, истото го кажуваат.
    Само почесто контрола, ПАП и колпоскопија, за да се следи да не премине на повисоко.

Мислам дека еднаш тебе ти пишував, внимавај со имуностимулаторите. Мене кога пробувавме природно, ми ги прекинаа. Задолжително консултација со гинеколог кои суплементи да ги пиеш во меѓувреме.

Norah Jones and curlyhair like this.
  2. Лаленцет

Лаленцет Активен член

Витамини Е, Б, цинк селен фолна Д... и плус терапија од уролог за тератозоо... цигарите ги прекина одма по резултатот редовеен вежбач е , е сега оставаме се на времево фала многу

thelittle17 and princess5 like this.
  3. Nade-sunrise

ПЦОС значи синдром на полицистични јајници и тоа всушност е хормонално нарушување. Може да биде во различна форма, од најблага со мали варијации на хормони, до тешка форма со комплетно изостанување на менструација и овулација.

Има неколку фактори што укажуваат на ова. Полицистичните јајници се прв указател, но исто така и несоодветниот однос на ЛХ и ФСХ, покачен тестостерон и андростендион, што кај тебе се присутни. Иако јајниците не ти се полицистични, сепак има хормонален дисбаланс.
    Хипото е исто така во тесна врска со ПЦОС.

Матичните, чест на исклучоците, но ако на ехо јајниците не се полицистични го занемаруваат ова.

Ќе се повторам пак, но кога Лх на почеток на циклус е повисоко, често настапува рана овулација, па парови што темпираат односи према календар, поради ова ја промашуваат овулацијата. Исто така можно е овулацијата и комплетно да изостане.
    ЛХ всушност е хормон што ја предизвикува овулацијата.

Естрадиолот исто така не ти бил во ред, а тој е показател за функционирање на јајниците.

Кај тебе препорачливо е следење на овулација, со цел да се одреди дали воопшто има, а ако има се одредува точно кога е и дали фоликулот ја достигнал потребната големина пред да пукне.

Да не бидам поголем доктор од матичната, но како хормоните и се гледаат ок, навистина не знам.

Јас би те советувала да направиш нови хормони и со сите резултати да се упатиш кај специјалист.

Исто така ќе те советувам побрзо да ја провериш тиродната, затоа што иако пиеш терапија, не знаеш дали ти делува, а високото ТСХ и те како е пречка за забременување.

За што и да ти треба пиши, па ќе помагаме колку што можеме.

4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Тсх ти е високо за бременост. Јас почнав со Еутирокс од 25мг, па ми го накачија на 50мг. Со таа терапија Тсх ми беше 5.80 пред месец ипол, продолжив со истата и сега правев контрола пред 10 дена, 3.40 ми беше. Ама д-р ми ја покачи на 75мг терапијата, за да сме стигнеле до 2 - 2.5 пошто сакам да забременам.

Така да мој совет ти е да ги провериш уште еднаш сите хормони. И со резултатите да одиш кај ендокринолог.

Norah Jones and Nade-sunrise like this.
  5. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Девојки.
    Кога најрано може да се испита бета за бременост?

6. i13dk

i13dk Истакнат член

Ви го читам разговорот па сакав да прашам зошто не треба да се употребуваат имуносимулатори кога се обидува за бременост?
    Пијам изопринозин ради ХПВ и затоа ме интересира.

7. Bella_Stella

12-14 дена после овулација, ако знаеш кога ти била.

Tinka1234, fana and LucyLu like this.
  8. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Значи на 26.06 Среќниот ден ќе биде се надевам.

S.12.G, Grasiela**, CareTee and 3 others like this.
  9. Bella_Stella

Стискам палци! :inlove:

CareTee and Tinka1234 like this.
  10. Norah Jones

Norah Jones Популарен член

Прво, навистина ти благодарам за исцрпниот коментар....

Два пати по ред проверував на ехо јајници и ми кажаа дека се во ред, како на друг начин можам да ги проверам?
    Ако е рана овулацијата тоа сепак значи дека можам да забременам бидејќи ние пробуваме 3 пати односно 6 дена - секој 2-ри ден.....(кога ми се плодни деновите) Бидејќи прочитав негде дека сперматозоидите остануваат во телото 4-5 дена така да може да се забремени и ако се пробува порано....
    Од друга страна се сеќавам последно кога бев на гинеколог пред 3-4 месеци, ми рече, Еве јајце клетката е готова ако сакаш бебе - денес направете го.... И ние пробавме ( не успеа, ама муабетот ми е дека сум имала овулација).
    Специјалистката, ендокринолог, ме праша (веднаш штом ги виде резултатите со покачен тестостерон итн) дали имам редовен циклус, - Јас имам до ден редовен.... Ме праша влакна по лице дали имам и акни -Немам.....
    Што мислиш за овулативните индикатори/тестери не знам како точно се викаат?

Tinka1234 likes this.
  11. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Ако мислиш за тестовите за овулација јас не сум многу многу задоволна барем сега за сега. Мислам дека најдобро би било на ехо да ги следиш фоликулите и секој ден да работите на случајот бебе:inlove: Дали после односи лежиш со перница под колкови или одма стануваш? Извини што се вмешав во муабетот само сакав да ти кажам мое мислење и да ти посакам среќа.

Norah Jones likes this.
  12. Norah Jones

обавезно..... ти благодарам

Bella_Stella likes this.
  13. Norah Jones

не пробуваме секој ден туку секој втори ден, така демек било подобро, и нормално тоа секој втори ден е за време на плодните денови, што значи ние во еден циклус пробуваме за бебе 3 пати максимално (не живееме во ист град па така му доаѓа). После однос лежам со кренати нозе некои 10ина минути... Па ќе мора да почнеме да ги следиме фоликулите значи.... ние цело време се водевме календарски

Tinka1234 likes this.
  14. Norah Jones

а како
    си ја осеќаш овулацијата? И што значи тоа во однос на забременување, дали кога овулира јајце клетката тоа е аларм дека имаме 12-24 часа за оплодување?

15. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Пробај следен пат да лежиш повеќе(барем 30 минути). А ако можеш и да спиеш дирекно.

16. Nade-sunrise

Што сте фатиле овулација со матичната супер, но бидејќи не можете да имате редовно односи, пожелно е да ја следиш за точно да знаете кога е и да темпирате. Освен кај матичната, може и со лентите за овулација или базална температура. Јас со ова немам искуство, полесно ми беше да трчам кај матичната дека ептен блиску ми е, но имаат феминките пишувано, има и теми.

Јајце клетката откако ќе биде ослободена е способна за оплодување 12-24 часа. Затоа односи треба непосредно пред (затоа што сперматозоидите опстојуваат внатре), во тек и денот по овулација, за најголеми шанси.

Јас ги имам сите класични симптоми на овулација, но најголем показател ми е краткотрајна остра болка во пределот на јајникот каде што била овулацијата. Но симптомите се различни кај секоја жена, а некои и воопшто немаат никакви симптоми. Се е индивидуално.
    Може ќе ти биде од помош:
    https://tvoebebe.com/ZACNUVANJE/sledenjeovulacija.php

Кај тебе во моментов многу битно е да ја средиш тироидната и да направите спермограм, затоа што ако ова не е во ред, се друго за џабе е.

Во бременост не се пијат затоа што нема доволно истражувања за влијанието врз плодот, затоа и на самото упатство тоа го пишува.

А при зачнување не е препорачливо да се пијат, затоа што дозите кои се земаат заради хпв-то се многу високи, го "билдаат" многу имуниот систем и поради тоа постои веројатност ембрионот да се препознае како страно тело и да се исфрли.

Мене уште кога кажав дека ќе почнам со обиди, матичната ми ги рече да ги прекинам (покрај изопринозин јас пиев и висока доза на бета глукан и високи дози на други витамини), истото ми го потврди и докторот каде што правев биопсија заради цинот. Ми рекоа да продолжам само со суплементите што се стандардни во составот на пренаталните производи, на пример Премама, Фемибион и слично и тоа во таа доза, а не дозите што се препорачани при хпв.

Но земање терапија и прекинување на терапија само во консултација со доктор. Сепак, секој е случај посебен, а докторот што ве води има најдобар увид за вашата состојба.

Last edited: Jun 15, 2020
    i13dk, Tinka1234 and Bella_Stella like this.
  17. Norah Jones

а што уствари спаѓа под имуностимулатор? Се сметаат ли домашните рецепти (органски) кои го стимулираат зајакнувањето на имунитетот?

18. Nade-sunrise

Муабетот ми беше за "купечкиве" како бетаглукан, изопринозин и слично (и ге132 спаѓа во оваа група, мислам спомна дека и тоа пиеш ), кои се пијат во високи дози. Со домашни рецепти немам искуство, па не би знаела.
    Затоа напоменувам, се во консултација со доктор.

Norah Jones likes this.
  19. Norah Jones

г132 ги пијам повремено, 20 дена пијам 20 не.... домашни многу користам поради ХПВ-то

20. Bella_Stella

Здраво девојки. Повеќето ја знаете мојата ситуација. Само што се враќам од преглед, па сакам да слушнам ваши мислења. Денес ми е 18ти ден од циклус, последниот месец добив на 37ми ден. На ехо докторот го виде следново: Ендометриум 13 мм, почетно секреторен, на лев јајник виде фоликул од 22x19 мм и го нарече перзистентен, викам што значи тоа докторе дека нема да прсне ли, ми вика не, тоа е добар знак јајниците се разбудени. Викам ќе имам ли овулација месецов, вика од тоа што го видов можно е да имаш овулација и вечерва затоа бидете активни. Штета вика што не се отворени границите да земеше од Бугарија една инекција за прскање.

Е сега јас се превозбудив од се што ми кажа, пошто до сега ендометриумот на ниеден преглед го немам начекано толку здебелен, ниту некогаш имам видено толкав фоликул како сега. Што мислите вие девојчиња, дали имам шанси навистина да Iимам овулација месецов?

S.12.G, azelea, Stressed Out and 17 others like this.