Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.183
    Допаѓања:
    20.349
    Хахах нема гајле, секако и оваа информација што ми ја даде е од полза. Ако евентуално не ги најдам низ аптеките, ќе си ги нарачам онлајн. Фала ти како и да е за несебичната поддршка и совети. :inlove:

Последна измена: 16 јуни 2020
    На Saba08 и Tinka1234 им се допаѓа ова.
  2. Norah Jones

Norah Jones Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    502
    каков е тој скриен шеќер?

3. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    502
    сега повторно си ги гледам резултатите од сите 3 месеци.... едно не ми е јасно. Дали имаат утврден норматив бидејќи малку се разликува гледам на секој преглед на пример негде нормалната граница е од 1.98 до 11.3 а негде од 2.8 до 11.3 конкретно за FSH зборам.
    Друго шо не ми е јасно е јас секогаш сум ги правела овие испитувања на 3 ден од менструацијата значи тоа р фоликуларна фаза а они ми заокружиле демек овулативна фаза и тука има проблем бидејќи во фоликуларна фаза уствари мене испаѓа дека некои од хормоните ми се во ред иако мојата ендокринолог кога ги виде ги заокружи со цел да ми посочи дека не е во ред а според мене е во ред. На пример, резултат 5.7 FSH каде пишува во заграда дека во фоликуларна фаза нормално е да биде од 2.8 до 11.3. Па тоа нели е ок во мојот случај?
    Ве молам објаснете ми.
    Друго шо читав е дека хашимото е проблем со имунитетот а хипотироидеа е директно поврзано со намалена функција на тироидна. Сега ги гледам наодите никаде ме пишувадека јас имам хашимото.
    Некако се охрабрив си мислам дека не е се така црно....
    Друго ми заокружила како алармантно LH резултат 8.4 а пишува за фоликуларна фаза нормално е 1.1 до 11.6.
    Пролактин резултат 12. 6 а нормалата р 1.9 до 25.
    FT4 резултат 13 а граница од 9.5 до 25. Каде грешам луѓе помагајте

4. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    И јас не сум од Скопје но оверилот го има во сите градови цената е околу 2000 денари и можеш да одиш на итна помош да те боцкаат, јас така правев. Ти посакувам успех овој циклус:)

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Штом ти се правени на 3 ден од циклус, тоа значи гледаш фоликуларна фаза. ФСХ со вресност 5.7 е супер вредност. ЛХ иако ти е во граници на нормала според референтните вредности, многу е битен неговиот однос спрема ФСХ. Вредноста на ЛХ и ФСХ треба да бидат пропорциоални. Затоа и докторката ти го заокружила ЛХ со вредност 8.4 како вредност што не е соодветна. Тоа пробувам да ти го објаснам цело време :)

А Хашимото е автоимуно заболување на тироидна жлезда. Најчеста причина за хипотироидизам е токму Хашимото.

На Norah Jones му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    502
    ок значи да ми се изедначат тие два хормона. Па ок сега ср осеќам мн подобро некако. Мислев дека не е ич на арно. Да разбрав за тоа но морам да знам дали е хашимото или не заради промена на диетата гледам различни работи сметаат за двете

7. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Во моментов приоритет нека ти биде средување на тироидната.

За Лх и да не е добар соодносот, се додека имаш овулација, не е за оптоварување.
    Кај мене на пример последно Фсх ми е 4.6, а Лх 8.8. Но јас имам потврдено овулација неколку месеци по ред, со тоа што некогаш ми е ептен порано, 11 ден од циклус, и тоа е тоа.

Направи обавезно нов хормонален статус за и естрадиолот да се види како е сега. И секако ТСХ, што пак ќе кажам, сега ти е најбитно.

И да не се повторувам за спермограмот :)

На Bella_Stella и Norah Jones им се допаѓа ова.
  8. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    502
    ма се ќе направам само дс бидне работава. Си сакаме принова

На Nade-sunrise му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.183
    Допаѓања:
    20.349
    ЛХ и ФСХ треба да се во сооднос 1:1, без разлика дали влегуваат во референтните вредности. Повисоко ЛХ алудира на полицистични јајници, а и не мора секогаш да значи.
    Не знам кој ти кажал дека имаш хашимото, за тоа треба да провериш антитела. Грешен доктор имаш според мене. Сиве овие прашања треба отворено да ги поставиш на добар доктор и да ти даде одговори. Исто така почни да читаш повеќе на интернет, ќе се едуцираш. Јас станав пола доктор мислам од читање и сама си ја потерав работата за да ми се открие се.

10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.183
    Допаѓања:
    20.349
    Фала ти. :l:

На Hope06 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. It's baby time

It's baby time Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2019
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    141
    Еве ги мојте резултати, ми дадоа orgametryl 10 дена да пијам.. 6 дена ми доцни и уште немам добиено, од утре ке да ги почнам или ? Многу сум збунета...

Прикачени фајлови:

12. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    400
    Откако ги направив хормонските тестови, читам за овие соодноси на FSH i LH.
    На мојот резултат на 3 ден од циклус:
    FSH 5.53
    LH 2.72
    И матичната и Димитров кога бев месецов рекоа дека ми се совршени резултатите, а не ми е сооднос 1:1.
    Пред 4 години имам правено лапараскопска операција на двата јајника со дијагноза Cystis dermoidalis, кај Димитров.
    Иако неговиот дополнителен коментар за хормоните беше: "со оперирани два јајника супер ти се хормоните." Минатиов месец кога бев на контрола 10 ден од циклус ми виде овулација дека имам на десен јајник и ми рече само дека ќе имам порана овулација, не на 14 ден, бидејќи му се виде фоликлот голем. (не ми рече повторен преглед, апсолутно ништо, освен следните два дена да работиме на случајот - Бебе) А и имам редовен циклус на околу 26 дена, плус минус ден-два.
    Дали сметате дека сепак треба да се видам со ендокринолог?
    Веќе една година чекаме две цртки...
    Останатите хормони ми се :
    TSH 2.73
    T4 1.15
    T3 2.95
    Estradiol 79.8
    Prolactin 11.1

13. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    759
    Девојки.
    Од сабајле кога станав имам голема болка во десниот јајник. Бев кај матичната и ми рече во болница да одам на гинекологија. Ојдов во болница ме вратија, имаш матична ми рекоа. И незнам сега што да правам а кај што одам приватно докторот не ми е тука. Кажувајте мислење што може да е?

14. melonka

melonka Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    572
    @Nade-sunrise мила гледам дека имаш големо знаење кога се работи за хормони.
    ТСХ ми е 0,75 (0,25-5)
    фТ4 11,13 (7,9 - 14,4)
    Пролактин 17,76 (5-35)

Ќе ми значи твоето мислење :)

На Nade-sunrise му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Зошто те пуштила на гинекологија? Нормално дека ќе те вратат ако не ти дала ни упат. Мора да те прегледа, врати се кај неа. Од многу работи може да боли, најчесто безопасни, циста да не е?

На Tinka1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    759
    Зошто не е токму затоа(извинете на израз). Се вратив од болница кај неа не ме прима. Ми вика не си трудна сигурно за да те примам. Утре ке одам кај друг гинеколог за матичен да видам дали сега ке ме прима. Инаку незнам дали е циста. Прв пат толку да ме боли. Можно ли е да е од замор?

17. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Не верувам толку силно од замор. Ама ние само нагаѓаме. Значи врати се кај нејзе и кажи и дека матична ти е и дека има обврска да ги прима сите, а не само трудни. Мораш да и кажеш јасно дека знаеш кои ти се правата, да не те мафта. Таа ако не те прима, како очекува на гинекологија да те примат. Идиотка стварно, како те остава да трпиш силна болка.

18. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    3.596
    Леле аман!!! Значи уште не примаат матичниве не трудници??? И мојата до пред две недели не примаше но сега си закажав без проблем, мислам дека рече почнале најнормално да си работат.

Инаку стварно многу безобразно од нејзина страна што те пратила на гинекологија, се подразбира дека нема да те примат ни упат ни ништо. Прво она треба да те прегледа па ако недајбоже е нешто итно да те праќа некаде. Зошто тогаш постојат матични.:@

19. bokace1

bokace1 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    1.750
    Се враќам во темава , па со Господ напред да се средам малку па пак во борба се враќам :l:
    За брзо да си видиме сите две црти :hug:

На curlyhair, Hope06, BabyD0ll и 12 други им се допаѓа ова.
  20. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    759
    Ке ја сменам утре ако можам. Сега ке трпам до вечер ако ме боли уште ке одам на гинекологија белким ке ме примат.