Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Женски, денеска ми стигнаа резултати за генски мутации, и имам Мthfr c677t хетерозигот, што значи не знам, читам нешто на нет, некоја што примала терапија за ова, или останала бремена, што како да ми објасни некој, подобро, доколку се разбира.;(:sweat::(

На Tinka1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    @Bella_Stella значи ќе се согласам со докторот што ти рекол не кломифен, бидејќи со пролактин над 10 и кломифен е можно да останеш бремена но ризикот од спонтан е огрооомен, и според твојата ситуација не сака да ти ги троши јајце клетките. Достинекс како ти рече да го пиеш јас пијам 1/4 неделно, многу брзо го симнуваат пролактинот. Јас одев кај 7 доктори до сега и повеќето се чудеа како тоа ме стимулирале со кломифен на 27 пролактин и тоа за инсеминацијаа :@. И ме интересира дали имаш АМХ проверено и (Тпг и тпо)-антитела за тероидна.

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    3.596
    Извони хоуп што ќе се вмешам, но оваа реченица ми привлече вмимание. Зошто мислиш дека би имале проблем со резервите при пцос? Како се поврзани овие работи, стварно не сум многу упатена. Млади сме, никогаш не би помислила дека би имале проблем со низок амх, што се има влијание за ниски резерви?:)

4. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    Има тема генски мутации таму има објаснувања

5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.176
    Допаѓања:
    20.334
    Докторот е повеќе своеглав и компетитивен, се надмудрува со ендокринологот, отколку што мисли на мене. Јас барем имам такво чувство. И да не ми дава Кломифен од причината што ја спомнуваш, ред е да ми објасни, јас не можам на претпоставки да се базирам.

Пролактинот ми е прв пат ваков, 8 ми беше на последната проверка, а и претходно никогаш не ми бил повеќе од 15. Мислам дека од стрес ми е ваков, бев под голем стрес кога добив неочекувано. Иначе не мислам дека е до толку сериозна неговата вредност за да може да предизвика спонтан.

Антитела имам проверено да, така ми дијагностицираа хашимото, хипо/хашимото имам. Амх немам проверено, тоа е за резерви на јајце клетките така?

Достинексот нема да го пијам дур не разговарам со ендокринологот. Многу поголема доверба имам во неа, 3 месеци пијам терапија од неа и имам одлични резултати. Хормоните ми беа хаос, а ете ги се средија. Башка она ми откри дека имам проблем со тироидната, дур матичниот тврдеше дека немам проблем со неа и покрај сите резултати. И еве денес баш проверував ТСХ 2.09 ми е, тоа и беше целта, да стигнам до таа вредност пошто во Април ми беше 35.

На Hope06 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    Не плаши се. Тоа не е ништо страшно. 75 % ја имаат таа мутација. Само метилирана фолна се пие. Ќе ти каже лекарот. Поз

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    Поради кломифенот не пцос, кломифенот ми извади 11 јајце клетки во еден циклус, следниот не го пиев но пак ми извади 6, сакам да кажам дека доста ги троше резервите, а годините не мора да значат дека има малку или многу.

На CareTee, fana и Stressed Out им се допаѓа ова.
  8. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    Секое одење кај доктор ми е такво, секој мисли дека е попаметен од другиот на матичниот се му е во ред а ете и јас хипо/хашимото и се на своја рака, за терапија и упати се молам. А за пролактинот и јас не се грижев но проверувај го почесто доста сериозен хормон е.

9. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.176
    Допаѓања:
    20.334
    Секако ќе го проверувам. Ендокринологот ми е доста сериозен и не ме остава така. Она ми рече дека сега нема да ми даде терапија, ама да го проверам пак на следен циклус и ако треба ќе ми даде.

На CareTee и Hope06 им се допаѓа ова.
  10. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.662
    И јас мислам да не го земаш без консултација со ендокринологот. Не на основа на една вредност, кога и ти и тие кои те следат овде знаеме дека речиси сигурно ти е од стресот кој си го имала околу моментот на мерење, а и уште си под стрес. И полека малку, не се нервирај толку, гледаш оти организмот си се средува, му треба време. Направи консултација со лекарката и смири се. Овој гинекологов арен беше почетокот, кој му е проблемот. Ако имаш можности ти препорачувам да одиш кај др. Баџаков во Систина за мислење и совет и од него.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    759
    Јас сакам да те прашам после колку време ти стигнаа резултатите и дали правеше испитување за време на корона?

12. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    3.596
    Фала ти за одговорот!:)

На Hope06 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.176
    Допаѓања:
    20.334
    Во право си, психата ми е крш, многу сум нестабилна и ептен лесно се вознемирувам периодов и многу го мразам тоа кај себе. Мора да се промени мојот став, свесна сум дека е многу погрешен.

Докторот да, на почетокот беше ептен коректен, ама многу брзо почна да забегува и имам чувство како да му досадувам, а тоа не смее да биде така. Докторката кај која што одам на ендокринологија ми даде идеја да одам кај некој од гинеколозите во Ремедика, за да може двајцата да комуницираат и да ми го решаваат проблемот паралелно. Она вика што е до мене можеш ако не сакаш кај наш гинеколог, да ми дадеш контакт од матичниот па да комуницирам со него, немам проблем јас со тоа вика. Ама матичниот ни се тера ни се води, па затоа си викам да одам кај некој во Ремедика, мислам дека полесно би било да комуницираат. Кој од гинеколозите во Ремедика се добри, знаеш?

На marijamarkoska и CareTee им се допаѓа ова.
  14. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.222
    Допаѓања:
    56.910
    @Bella_Stella колку што се сеќавам ендокринологот ти е од Ремедика, така?
    Ако си во можност закажи кај гинеколог специјалист за неплодност во истата болница, друго е кога можат да соработуваат и заедно да ти го решат проблемот.

Ете, само што ќе го испратев мислењево истото си го пишала. :D
    Така мислам дека е најдобро.

На Bella_Stella, Tinka1234 и CareTee им се допаѓа ова.
  15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.176
    Допаѓања:
    20.334
    Така ќе направам. Кој доктор и да го одберам во Ремедика они се познаваат, ќе комуницираат и ќе биде многу подобро за мене.

Треба да и се јавам во понеделник за резултатов од ТСХ, па ќе зборам одма и за тоа.

На Hope06, LivingGlam и tina2018 им се допаѓа ова.
  16. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Мила тебе дефинитивно треба да те води сериозен гинеколог. Батали ова со матичниве, крај нема.
    Од Ремедика гинеколог ако сакаш, Петановски или Димитров. И двајцата се одлични.

На curlyhair, thelittle17, CareTee и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.662
    Снаа ми е презадоволна од др. Снежана Стојковска, а другарка редовно оди кај др. Елена Петрова и она е исто задоволна. Кај неа бев еднаш и јас, фина беше. Имам познаничка која исклучиво оди кај др. Димитров. За другите немам информации.

На tina2018 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  18. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.176
    Допаѓања:
    20.334
    За тројцава имам слушано и јас добри зборови. Ќе размислам па ќе решам во скоро време кај кого да отидам. Фала ти. :*

На Saba08 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Пишав и таму, сакав и тука затоа што по активна е оваа тема.
    Да, метилиран фолат само ми даде, секој ден по едно, друго ништо, ама јас не знам дали да одам и некаде приватно да видам што како ќе ми кажат, се мислам.:|:sweat:
    Јас правев хемостаза, д-димери и генски мутации, на 8ми јуни, резултатите од генските мутации ми стигнаа тек денес, ме изневираа што ми кажаа за најмногу 10 дена, а излезе скоро еден месец. Се останато имав уште одма на 11ти јуни резултати. Јас си побарав упат од матичен за на Трансфузиологија, одма имаше термин си отидов од сабајлето, се изначекав, ама битно завршив работа, за да не го мислам.:wasntme:

На Tinka1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.662
    Нема зошто да одиш и на приватно, таа мутација баш никаков клинички значај нема, ама ич да не се секираш за тоа. И јас ја имам, случајно разбрав пред три години и не пречи ни за забременување, ни за бременоста. Гледам во мода е метилирана фолна, лично не се сложувам со тоа, затоа што индикациите за неа не се мутациите, па повремено земам мултивитамини со обична фолна.