Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    1.099
    Да се пријавам дека и јас се разочарав. Баш овој месец бев поопуштена, не се опседнував толку, и мислев дека и кога ќе добијам ако добијам ќе го прифатам тоа не вака стресно како што го прифатив. Си се изнаплакав, се разочарав пак и почна паниката зошто веќе не бидува... Добив на денот кога треба да добијам, малку е и кај мене не е уште пробиена ама важно дојде вештерката. Е сега и мене ми е прашањето дали во четврток да одам да проверам хормони од 3 ден иако не ми е пробиена скрос, дали денес да го сметам да 1 ден?

2. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.662
    Прв ден се смета кога ќе почне убаво да тече. Хормони може од 2-5 ден од циклусот. И ти и @babybubu видете како ќе биде денеска, па ќе одлучите четврток или петок.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Прв ден на циклус се смета откако убаво ќе почне крварењето. Ако денес ти пробило, значи денес ќе го рачунаш прв ден.

А маж ти убаво ти вика. Гледај ја и светлата страна, почна редовно да добиваш. Дај му и на телото време да се прилагоди и да се навикне. Полека се ќе се среди :*

На thelittle17, Bella_Stella и CareTee им се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.176
    Допаѓања:
    20.331
    Фала ви и на двете. :l: Во право си Наде, морам да олабавам малку. :)

На Saba08 и Nade-sunrise им се допаѓа ова.
  5. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Девојки со ПЦОС би ве замолила ако може да споделите начини и режими на исхрана и вежбање што ги практикувате. Фала ви.

6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.176
    Допаѓања:
    20.331
    Јас избегнувам процесирана храна и јаглехидрати. Се трудам исхраната повеќе да ми се базира на зеленчук, овошје и протеини. Исто се трудам да намалам со јадење благо, мада што летно време со сладоледиве правам прекршоци. :whew:

Вежбав во теретана до пред коронава, повеќе кардио тренинзи, но и на справи. Моментално вежбам многу малку, во домашни услови и се трудам да пешачам повеќе.

На ladystardust му/ѝ се допаѓа ова.
  7. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    834
    Го прикачувам начинот на исхрана за ПЦОС што го имам добиено од матичниот гинеколог, мене најискрено ми помага, намалени ми се акни на лицето, намалено ми е сало околу колкови и стомак, си ги осеќам овулациите.

IMG_20200714_213708.jpg IMG_20200714_213755.jpg

На IRBBB, LivingGlam, ladystardust и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.176
    Допаѓања:
    20.331
    Многу убаво објаснето. Не ми е јасно само зошто не се јаде овес. За тестото ајде некако ќе се помирам, иако сум гооолем љубител на тесто, а месото кое уствари треба да го јадеме ич не го обожавам. Ама овес јадам многу често за доручек, не знаев дека не треба.

9. Ann.

Ann. Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    124
    Сигурно е дозволено да се внесува млеко и млечни производи? Јас како што знам треба да се одбегнува :/

10. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.496
    Допаѓања:
    6.388
    Млекото и млечните производи во такви диети се забранети, освен со ниска масленост и пак внесување на многу мали количини.

11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.176
    Допаѓања:
    20.331
    Девојки јас сум стварно збунета и не знам како што да го рачунам ова. Очигледно е многу оскудна менструација, комотно можам да поминам цел ден со една влошка. Во смисла не ми тече, ете сега пред спиење се истуширав и веќе два саати имам само една точка на влошка и на бришење многу малку.

Си споредувам со претходниот месец и нема врска едно со друго. Ок ли е на ваква менструација да проверувам хормони? Стварно не знам што да правам.

12. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Koj den od ciklus ti e? Da ne e implantacisko?

13. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.962
    Допаѓања:
    34.563
    Хм... не сум паметна околу ова но мислам дека подобро да се консултираш со докторот дали да испиташ хормони (знае некогаш да е и оскудна но причината не би ја знаела сиггурно...) Се случува и овулаторно крварење да трае и повеќе од точка (и од пукање на циста / фоликул) ...иако не сум на твое место ја би отишла на контрола место за хормони.... твое е да одлучиш ...

14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.176
    Допаѓања:
    20.331
    Не е имплантациско сигурно, 25 ти ден од циклус ми е, на 19ти ден имав позитивен тест за овулација и симтоми, многу рано е за да биде имплантациско.
    Искрено не ми се оди од незаинтересираниот однос на матичниот. Ќе чекам да видам до петок како ќе бидам. Ако пробие убаво ќе проверам хормони, ако не пробие ваљда нема. Не ми е сигурно на вакво крварење дали ќе добијам веродостоен резултат. Нека помине ова па ќе одам кај приватен гинеколог. Кај матичниов ако отидам знам дека само ќе се изнервирам уште повеќе.

На Tinka1234 и princess5 им се допаѓа ова.
  15. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.010
    Допаѓања:
    1.272
    Да го споделам моето искуство со тестовите за овулација. Втор месец се тестирам.Минатиот месец се тестирав од 10 до 15 ден(еден ден скокнав) со тоа што двете цртки беа со ист интензитет црвени(можам да кажам бледо црвени,но исти), само последниот 15ти ден тест линијата беше поцрвена од контролната и тоа видливо поцрвена. Овој месец почнав со тестирање од 8 ден и се тестирав преку два дена, истата ситуација, од 8ми до 14ти ден линиите бледо црвени но исти, на 16ти ден тест линијата видливо поцрвена од контролната. Збунета сум бидејќи пишува дека тестот е позитивен ако цртките се црвени со ист интензитет или тест линијата е поцрвена од контролната. Немам полицистични јајници, хормоните ми се добри(барем последно во мај проверував, беа добри,циклус редовен од 28-30 дена секогаш. Дали ова значи дека тестот е позитивен само кога тест линијата е потемна од контролната?

16. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    5.513
    Имаш слика од тестовите?

17. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    3.596
    Скрос иста насока добив и јас од мојата матична како @i13dk што има ставено, со тоа што овесни знам да си каснам, сладолед летово посебно а за млечни производи избегнувам или ако сакам грчкиот јогурт го зимам со најниска масленост што е.

За вежбање не вежбам воопшто, дадено ми е препорака по 30 мин пешачење минимум секој ден, и до ова не се придржувам баш баш...

На ivance.., i13dk и ladystardust им се допаѓа ова.
  18. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Многу ви благодарам на сите три за одговорите и споделените информации. Дали имате проблем со резистенција на инсулин? Јас немам проблем со нејадење благо, си наоѓам замени засладени со стевиа, а поради ендометриоза не јадам ниту млечни производи - како замена јадам веганско кокосово млеко кое содржи пробиотски култури, од тестенини јадам безглутенски тестенини од наут или црвена леќа без брашно, ама многу, многу ми е тешко тестото и особено лебот целосно да го елиминирам од исхраната. Со зеленчук, месо, риба и јаткасти плодови и семки едноставно не можам да се најадам и цело време сум гладна и морам да дополнам со мало парче или две интегрален леб, а често јадам и полнозрнасти овесни снегулки за доручек.

Не знаев дека препорака на лекариве е да не се внесува никаков леб, тестенини и овес, од она што имам читано бел ориз и компир е полошо да се јаде отколку добар полнозрнаст леб или тестенини поради високиот ГИ на оризот и компирот. Само стварно не би знаела што да јадам наместо тоа, а да не чувствувам глад и нервоза :)

Последна измена: 15 јули 2020
    На Bella_Stella и i13dk им се допаѓа ова.
  19. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.222
    Допаѓања:
    56.910
    Гледам дека препорачаната исхрана е безглутенска. Овесот е контаминиран со глутен во производството, веројатно затоа е исклучен. Има безглутенски овес, можеби таков може.

На thelittle17 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  20. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    834
    Искрено не знам баш, и јас го јадев ептен пред да ми ја дадат "диетава", па гледав уште тогаш по нет дека се поделени мислењата во однос на овесот ама одлучив да ја слушам докторкава.