Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.173
    Допаѓања:
    20.324
    И јас го пијам истиот Глукофаж ХР ама џабе. Или е до организмот или до дозата, не знам.

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    Моментално пијам Глукофаж 750 со продолжено дејство, ама скршено на пола, едната половина сабајле со доручек, другата половина пред спиење. Единствено вака ми ги снема сите нус појави, и следно ќе земам од 850 или од 1000 да видам колку можам да истрпам.

На Alishan30 и CareTee им се допаѓа ова.
  3. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.962
    Допаѓања:
    34.563
    Да не ме разбереш погрешно јас кога ги почнав баш прашав за да ги кршам пошо некако неможев да ги голтам одговор добив дека таблетите не се кршеле така како се топела во желудник дејствувала (ко слоевите ако ја кршам не било добро и сл... ) Колку е тоа така ИСКРЕНО НЕЗНАМ... Ако тебе ти делува така Супер :)

4. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    2.641
    Тотално погрешно ги пиеш؛ Прво со кршење ништо не постигнуваш пошто е мала доза а второ тој е со продолзено дејство што значи има 24часовно и се пие најчессто навечер؛ Зависи која е причината за земање на лекот но и да е дијабетес и ПЦОС треба минимална доза од 1500мг или 2 тбл наеднаш од тој со продолзено дејство

5. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    Ниту ги пијам за дијабетес, ниту за ПЦОС. Имам нормална гликемија, и инсулин на гладно. Само инсулинот ми се покачува после оптеретување, гликемијата си останува ниско. И кога прв пат ги почнав Глукофаж од 1000 во 2012, после два дена се онесвестив, и ендокринологот ми рече да пијам по пола. Последно пред 6 месеци и кажав на ендокринологот дека вака ги пијам, не ми рече ништо.
    А дека има дејство, има. Знам како ми е без ништо и како ми е со пола.

6. Bone1993

Bone1993 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    6
    Zdravo devojki mi treba pomos od vas ako e mozno
    piev cycoploginova 21den posle tona
    pomina 5 dena deneska samo malce imav ciklus
    i toa e rozevo
    dali ima sanci za bremenost ili dali i se sluci na nekoj vavko nesto
    fala vi mnogu♥️

7. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.173
    Допаѓања:
    20.324
    За кршењето не знам, ама за ефектот и јас вака знам како тебе дека барем 1500мг се дава за да има резултати. Јас пијам со продолжено дејство, 500мг на доручек + 1000мг на ручек. Ме праша докторката кој ми е пообилен оброк и така ми ја одреди дозата, а пошто ретко вечерам и секогаш е нешто полесно, навечер не пијам.

8. Mila_Skopje

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    2.641
    Не знам кој ти ги дал но покачено ниво на инсулин по оброк??? Прво се мери само базален инсулин т؛е тој на гладно а по оброк нормално да порасне бидејќи внесуваш јагленогидрати؛ Не се мери инсулин по оброк, и не се дава терапија за тоа؛

9. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    Еве сега ќе им кажам на двајца доктори што ме следат дека Мила од форум ми рече дека е нормално инсулинот да ми е покачен после оптеретување и џабе ми давате апчиња :)
    п.с. не знам каде виде "инсулин по оброк", оптеретување се мери со гликоза.

Еве и описно што е нормално (плавата линија) што е крајна граница (зелената линија) и што е мојот резултат (црвената линија).
    Screenshot_20200728_090347.jpg
    Воедно, бидејќи гликемијата во ваков случај исто се покачувала, а кај мене останува пониско од нормала, морам да сум на пониски дози поради ризик од хипогликемија и други компликации, а јас имам еден бубрег и не смеам да ризикувам.

Патем, имам редовни циклуси со следење на фоликули и овулација.

Последна измена: 28 јули 2020
    На ladystardust му/ѝ се допаѓа ова.
  10. skokotlivka83

skokotlivka83 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    284
    Јас се извинувам што вака улетувам. Јас ја имам инсталирано апликацијата ама не се снаоѓам баш најдобро делот за овулација. Ќе може да ми објасните?

11. Mila_Skopje

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    2.641
    Ок мојата цел беше само совет и помош, ти си знаеш؛ Инаку не сум само Мила туку сум и ендокринолог и затоа ти пишав؛ Ама јас не учам од гугл туку од препораки :)

На princess5, thelittle17 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  12. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    Ендокринолог што не знае за терапија за покачен инсулин после оптеретување? Уште пострашно.

Ни јас не учам од гугл, ти пратив мои резултати од болница.

13. Mila_Skopje

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    2.641
    Пак ќе казам не се третира тоа؛ И тука завршувам

14. Lina-Detelina

Lina-Detelina Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    1.149
    Mi docni 2 dena i nemam apsolutno nikakov simptom za dobivanje (predhodno sum imala obavezno bolki vo stomak i gradi), utrovo napraviv test ispadna negativen, mozno e da e rano za da pokaze tocen rezultat? ;(

15. ivance..

ivance.. Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2020
    Пораки:
    2.660
    Допаѓања:
    7.122
    Можно е почекај уште некој ден па направи пак можеби имаш доцна овулација

На thelittle17 и Lina-Detelina им се допаѓа ова.
  16. Nancy27*

Nancy27* Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    129
    Фала за одговорот. Кај мене има мал полип под 5 мм, кој некои доктори го гледаат, а некои не. Е сега имам правено 2 инсеминации кои не беа успешни, па докторот ми предложи да се направи хистероскопија пред следна инсеминација, да се извади полипот. Па ме фаќа страв. Со целосна анестезија правеше? И дали имаше успешна инсеминација или ИВФ после вадењето полип?

17. Nancy27*

Nancy27* Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    129
    @love
    @lovebug Фала многу за одговорот. Јас имам мал полип под 5 мм, за кој докторот ми предложи да се отстрани после 2 неуспешни инсеминации. Па сега ме фаќа страв. Се мислам дали да правам во Систина или Плодност. Исто ме интересира после хистероскопија, дали нареден циклус може да се прави инсеминација или треба да се почека одреден период?

18. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Не, ова не е реалноста.
    Ова е вака ако сами дозволите да биде.

Дајте бе женички, покажете малце заби. Ако нешто ви смета, ве повредува - заземете став, возвратете соодветно. Еднаш, два пати одговорете подрско и нема да им текне пак да прашаат. Ова е приватна, интимна работа и нема што тука некој од страна да коментира. Ни родители, ни браќа и сестри, ни пријатели и апсолутно не рандом луѓе што ги среќавате еднаш годишно, без разлика колку "добронамерно" и невино им изгледа на нив прашањето.
    Ќе седам јас ќе плачам затоа што некој ми влегува во интимна работа неповикан? Мало сутра. Терам каде што не треба, па нека размислат отпосле каде згрешиле.

Јас не преќутувам кога некој ми се меша каде што не му е работа, за било што. А на тој што му текнало да праша 'кога дете', утре ќе се најде да ви кажува бременост како да терате, како да раѓате, како да чувате дете, па ќе ве праша кога второ дете, па ако имате и трето ќе ве праша да не ви е многу, како ќе ги гледате три, итн во недоглед. Значи сечам од старт. Мајка ми што ме родила, не смее да ми коментира, а не пак некој друг. Домашните со поглед ги решавам. Ама јас сум таква и тие си знаат, па си стојат на страна. А останатите си го добиваат соодветно заслуженото и ни малце не ми е гајле.

П.С @thelittle17 ти ја корегирав сликата :)

Screenshot_20200726-214812_Instagram.jpg

На MeowMeow, fana, Cherry blossom89 и 12 други им се допаѓа ова.
  19. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.173
    Допаѓања:
    20.324
    Јас официјално ќе полудам!

Ве молам кажете ми што ова значи со толкав висок ЛХ, минатиот пат беше 8.41, а сега е до плафон. @Mila_Skopje ќе си дозволам да те тагнам пошто кажа дека си ендокринолог. Знам дека не е добро, ама додека да разговарам со мојата докторка кажете ми нешто, утешете ме некако, ми се плаче. Едно ќе се среди друго се побркува, аман!

Прикачени фајлови:

На ivance.. и thelittle17 им се допаѓа ова.
  20. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.362
    Допаѓања:
    3.940
    Да, со целосна анестезија. Кратка е процедурата, веднаш потоа те будат, се освестуваш и истиот ден си одиш дома. Болки немаш никакви, никакви нус појави. Мислам дека даваат антибиотик неколку дена. После ова имав 3 неуспешни инсеминации и едно успешно ивф (вратени 2 ембриони, фатено 1).
    Кај мене полипот беше баш голем и ја зафаќаше цела матка - докторот баш рече ‘како очекуваш да останеш бремена (3 години обиди), кога и да се оплоди јл, нема каде да се закачи..
    И да е мал полипот, може да е на незгодно место, може да расте, па да прави проблем за забременување.
    Многу рутинска и едноставна процедура е, не се плаши.
    Со среќа (fingers)

На Nensi_k@#$ и teddy85 им се допаѓа ова.