Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Девојки дали може помош за интерпретација на мојот циклус преку нередовно мерена базална температура?
    Било какво мислење ќе ми биде од корист.
    Требаше да добијам завчера, вчера имав негативен тест. Изгубив надеж за тестирање веќе, се плашам дека од стрес направив хормонален дисбаланс.
    Screenshot_20200728_151202_com.tamtris.fertilityfriend~2.jpg

2. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    5.513
    Не сум доктор ниту експерт, но од она што имам истражувано резултатите укажуваат на пцос. Ваквиот сооднос на фсх и лх може да предизвика проблеми со овулација, меѓутоа има терапии кои може да го средат ова. Знам дека имаше проблем со тироидната и посетуваш ендокринолог за тоа. Дали нешто примаш за пцос? Секој месец хормоните варираат, не се стресувај, се се средува.

3. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    2.641
    Полека, без разочарување. На 3ти ден се претпоставувам? Редовно ли добиваш? Да, не е добро LH, високо е особено доколку се работи за 3 ден кога е фоликуларна фаза и треба да доминира FSH. Но полека, хормоните се поврзани со многу работи меѓу што и со стресот. Знам дека очајуваш за бебенце, но не смееш да се откажеш. Дали си следела овулација кај гинеколог, дали стимулирал јајце клетки? Може да се работи за PCOS, но и самата знаеш дека многу жени остануваат спонтано бремени.

На thelittle17 и CareTee им се допаѓа ова.
  4. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    1.099
    Девојки неможев да го сликам резултатот ама еве ќе ви го пишам па да ми кажете мислење, Резултатот е од 13ти ден.
    FSH- 11.43 ref. vrednosti - ovulaciska faza (6.3-24.0) lutealna faza (1,5-7.0)
    LH- 15.70 ---------------------------(9.6-80), lutealna faza (0.2-6.5)
    Estr- 95.60 ------------------------- (93-573) lutealna faza (43-214)

5. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.496
    Допаѓања:
    6.382
    Пролактин 35 лош е за забременување нели? Или пак може и со покачен prl да се остане?

6. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    2.641
    35 не е воопшто висок؛ Мозе да е во склоп на ПЦОС, нарушена тироидна؛ Ако се исклучи тоа мој совет повторете؛ Тој се сметс за висок ако е над 100 или пониско но со отсуство на менструација и течење на млеко спонтано без стимул؛ Гинеколозите бараат низок при ИвФ

На princess5 и Bebce1 им се допаѓа ова.
  7. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.662
    Во различно време си мерела и апликацијата има проблем да пресмета овулација. Баш од кога паднала температурата 23-ти ден немаш мерено, а немаш ни резултати од OPK внесено, така да можно е да си овулирала меѓу 23-ти и 26-ти ден од циклусот. Рано е за тест, почекај уште 2-3 дена.

8. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.173
    Допаѓања:
    20.324
    Да на трети ден се хормониве. Долга и широка е мојата приказна. Пцос имам дијагностицирано уште од прв гинеколошки преглед, на 16-17 години, сега имам 29. Никогаш не е третирано со лекарства, пошто по кажувањата на многу доктори имам многу малку цисти на јајниците и никогаш не ми правело поголеми и отстапки во циклусот, сум добивала секогаш релативно редовно, долги циклуси 30+ ама сум добивала.

Последно ми се случи да не добијам 4 месеци, од Декември до Април. Во Април ми е дијагностицирано Хипо/Хашимото, тогаш почнав да одам кај ендокринолог што ме следи до денес. Паралелно со терапијата за тироидната ми даде да пијам и Глукофаж за да стимулира овулации + Спиринолактон пошто тестостеронот ми беше висок. Менструацијата во Април се стимулираше со Примолут Нор, а на следен циклус почнав да добивам спонтано, ама сеуште не е стабилизирана. Имам повремени слаби крварења на средина од циклус. Минатиот месец добив на 23 дена, сега на 37 итн.

Пробав да следам фоликули кај матичен гинеколог, се случи да имам водечки од 23 мм и чекајки овулација јас добив менструација на 23ти ден, изгледа прераснал во циста па пукна, не знам. Ендокринологот ми спомна да стимулираме овулација со кломифен ама матичниот гинеколог не се согласи. Па бев во план да одам кај гинеколог во Ремедика, зошто таму ми е и ендокринологот.

Минатиот месец имав релативно добар сооднос на ЛХ и ФСХ, ЛХ беше 8 и нешто, ФСХ 6 и нешто. Знам дека е пожелно ФСХ да е малце повисоко, ама бев на добар пат, за сега да ме тресне од земја денешниов резултат.

Дали овој резултат значи дека месецов ќе немам овулација?

9. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    Пцос и сигурно ти е неправилна лутеалната фаза односно тоа се нарекува дефектна лутеална фаза. И да имаш овулации, со волку висок лх голема е веројатноста да ти се празни фоликулите односно да нема јајце клетка во нив. А тоа не се гледа на ехо.
    И мене ми е висок лх и не ми е во сооднос со фсх. Искрено нема лек за пцос, баш неодамна го правев муабетов во специјалист. Или треба да имаш голема среќа и природно да зачнеш или хормоните исклучиво ќе можат да се средат и контролираат преку стимулиран и контролиран протокол со лекарства.
    Не можеш ваква состојба со матичен да водиш не си троши време . Јас две години џабе ги потрошив.

На Aleks33, thelittle17, CareTee и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.173
    Допаѓања:
    20.324
    Објаснив малку поопширно за мојот проблем подолу од првиот пост.

11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Знам, затоа и ми треба мислење.
    Позитивен опк имав на 16ти ден, потоа негативни, и во недостаток на тестови престанав да се тестирам (можеби и згрешив, ама не очекував два пати со размак од 1 недела да ми покажи позитивен тест).

12. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    Знам прочитав. Хормоните се менуваат не се константни, некој месец ќе ти бидат ок некој не. Тука никој нема да може да ти појасни што се случува затоа ти дадов совет да си одиш кај стручен, пошто матичните не се разбираат. Јас имам редовни циклуси и никакви проблеми па испадна пцос да имам, скриен. И 100 пати прашував дали имам и сите ми викаа Немаш. Ама ете, сум имала, требаше да стигнам до ивф за да се потврди тоа. Ти посакувам среќа и да ти се исполни наскоро желбата

На thelittle17, CareTee, marijamarkoska и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.496
    Допаѓања:
    6.382
    Благодарам многу.
    Гинеколог не сакаше да ми даде терапија ама по моја иницијатива ми препиша бромергон 1/4 на неколку дена. Се надевам дека ако ми се намали ќе останам.

14. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    1.099
    Девојки може ли да ми каже некоја за моите хормони дали се во ред, додека да се видам со матичната да знам на што сум..

15. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    5.513
    Не сум сигурна како се толкуваат хормони на 13ти ден. Веројатно многу зависи колку ти трае циклусот, дали се пред или после овулација.

16. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.173
    Допаѓања:
    20.324
    Јасно ми е да, тука пишувам само за утеха и некое искуство плус. Секако сум во план да одам на преглед кај специјалист. Во четврток требаше да одам кај д-р Снежана Стојковска во Ремедика, ама имам добиено и затоа ќе одложам од кога ќе ми заврши. Таква сугестија добив од ендокринологот, да најдам добар специјалист и паралелно да работат двајцата на мојот проблем.

На CareTee и LunaGrey им се допаѓа ова.
  17. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.496
    Допаѓања:
    6.382
    No ni
    Точно, само со добар гинеколог може да се опорави се. А зошто толку често испитуваш хормони и останати тестирања. Опушти се малку, мислам дека си преоптеварена со мисли. Обиди се неколку месеци не прави толку испитувања, една препорака и толку. Знам и јас сум истата ама денес бев на преглед и реков наредните 3 месеци никаде не мрдам (по гинеколози)

На thelittle17 и curlyhair им се допаѓа ова.
  18. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.173
    Допаѓања:
    20.324
    Си ја барам бељата затоа. (facepalm) Малку се нервирам општо што не бидува, па и сама си стварам дополнителни проблеми со проверкиве. Реално сега требаше да го проверам само пролактинот, така ми кажа ендокринологот пошто минатиот месец ми беше 19 и не ми даде терапија, рече ќе го провериш само него на следен циклус па ако треба да ти дадам и за него да пиеш нешто.

Ама јас како јас, викам ај кај он и другиве ќе ги проверам и ете што се деси. Само си створив стресови уште толку и тоа ти е. Во право си, преоптоварена сум и тоа ептен. Денес сите ми се криви, глава ме боли цел ден и се стегам имам кнедла во грло од што ми се плаче. Многу сум си занигде, ама ете карактер глупав.

На marija99992, CareTee и marijamarkoska им се допаѓа ова.
  19. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    За жал со толку висок ЛХ сигурно не доаѓа до овулација.

На thelittle17 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  20. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.496
    Допаѓања:
    6.382
    Мене ми е 35 пролактинот па уште не пијам терапија, тебе супер ти е. Докторот рече само од стрес ти е немаш потреба од лекови, опушти се, внимавај на храната, толку. Опушти се остави некој месец и хормони и се, можеби тогаш ќе биде. :nod:

На thelittle17 и curlyhair им се допаѓа ова.