Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.662
    Телото се спремало за овулација, ама според температурата тогаш, овулацијата не се случила од некоја причина. Бидејќи последниве денови ти е повисока, мислам дека сепак си овулирала, ама покасно. Сметај ако тоа се случило на 25-ти ден, сеуште е рано за тест.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  2. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    1.099
    Резултатите се ден после овулација, 26 дена ми трае циклусот, а овулација имав 12от ден.

3. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.348
    Допаѓања:
    113.090
    @Bella_Stella може ќе биде глуп совет, ама ако имаш можност направи анализа само на ЛХ во ист ден (пр утре), во две различни лаборатории.

4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.172
    Допаѓања:
    20.324
    Не е воопшто глуп советот Фана, ама си викам малце да паузирам со проверки дур не отидам на преглед кај гинеколог. Живеам во помал град и не знам колку можам да им верувам на приватниве лаборатории тука.

На thelittle17, CareTee и fana им се допаѓа ова.
  5. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Нормално ниво на пролактин кај небремени жени и жени што не дојат е < 25 ng/mL, вредност од 35 се смета за висока и може да го наруши репродуктивниот систем. Како инцидентен резултат не значи многу бидејќи пролактинот е осетлив хормон кој многу варира - доколку претходната вечер не си спиела како што треба, доколку периодот си била под поголемо ниво на стрес или дента на земање крв си била нервозна, доколку си била повеќе од вообичаено физички активна - се тоа може да доведе до висок резултат. Затоа се остава барем еден циклус да помине, и резултатот да се повтори. И не е точно дека само при ИВФ гинеколозите бараат да биде низок, гинеколозите препишуваат терапија при ваков резултат на пролактин, дури и кога воопшто не се планира бременост. Доколку на два или повеќе наврати се јавува висок резултат, се препорачува да се направи магнетна резонанца на хипофиза, за да исклучи постоење на микроаденом на хипофиза, кој што е најчеста причина за покачено ниво на пролактин. Обавезно консултирај се со доктор.

На Hope06, thelittle17, LivingGlam и 5 други им се допаѓа ова.
  6. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    5.513
    А поради која причина правеше хормони после овулација? Најдобро е да се консултираш со докторот кој ти издал таков упат. Јас прв пат слушам за испитување после овулација. Ако некој друг има такво искуство можеби може да ти помогне.

7. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    2.641
    Има строги критериуми кога е пролактинот проблем؛ МР на Хипофиза се прави кога пролактинот е како што го објаснив погоре؛ многу често мозе да се најде аденом на Хипофиза кој е инциденталом или Хормон неактивен и тоа кај голем процент од популацијата؛ Затоа и не се дава терапија кај секое покачување но секако дека треба да се повтори؛ Тоа е ендокринолошка патологија со која секојдневно се соочуваме и успешно се лечи доколку е потребно

На tina2018 и Bebce1 им се допаѓа ова.
  8. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Мене ме пратија на МР на хипофиза со вредност на пролактин 36, на два последователни наврати.

9. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    1.099
    I kazav na ginekologot deka ovulacija mi e na 12 den, a taa mi rece ako ovie hormoni se pravat na 3ti i 13 den napravi gi . I jas mislev nema smisla posle ovulacija ama ete... i sega uste tolku ne mi e jasno.

10. Nancy27*

Nancy27* Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    129
    Фала многу. Дали може после хистероскопија нареден циклус да се прави инсеминација или треба да се чека одреден период? ИВФ правеше преку фондот и ти одобрија со 3 инсеминации или правеше 4?

11. curlyhair

curlyhair Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2016
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.177
    @Bebce1 @Bella_Stella и јас се преоптеретив многу и многу се разочарав и од сама себе што сум ваква а и од докторите.
    Пробав со терапија и стимулација,се напнав уште повеќе и пак ништо конкретно не добив.
    Пак не почнав да добивам циклус.
    Овој пат сум сигурна дека дефинитивно е време да се ставам малку на пауза и да пробам да намалам стрес,да не пробувам пак и пак и пак и да си правам поголеми сомнежи,да барам причини кои ги нема..
    Пишував и во друга тема дека после 1 година испитав целосно хормони и секако покачени се тие хормони кај кои најмногу влијае стресот.:|
    Ќе пробам колку што можам да го намалам стресот и барем до септември да не се напнувам ни со циклус ни со бебе,а ви предлагам и вас да си дадеме малку време,па ако не бидне дотогаш,ќе почнеме пак да одиме напред по патот.
    Извинете што се вмешав но во иста ситуација сум,па да се утешам и јас а и вас колку толку да ви олеснам.:*

На thelittle17, marijamarkoska, IRBBB и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.362
    Допаѓања:
    3.940
    Јас вадев полип во април, па оставивме 2 месеци да пробаме природно бидејќи освен полипот немавме никаков проблем, сите резултати одлични и кај мене и кај мм.
    Јуни ја направивме првата инсеминација. После правевме преку еден месец.
    За ваучер поднесов 3, но искрено со врски бевме, па не нѐ вратија. Секако сите документи уредно собрани, сите испитувања направени, само што немавме 4 туку 3 инсеминации.
    Првото ивф во Јануари годинава - краток протокол, 2 веднаш вративме, 2 смрзнавме.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.009
    Допаѓања:
    1.269
    Девојки здраво. Под голем стрес сум, денес ми е 30 ден од циклус а најчесто добивам од 28-30 дена, на 31 ден дали 3-4 пати сум добила, значи многу многу ретко... Тест се уште не сум направила од страв да не е негативен и да се разочарам, многу лошо ги поднесувам тие негативните тестови, со плачки. Симптоми немам нешто посебно, на моменти ме боли малку стомак како за добивање и со страв гледам да не сум добила...Јас чисто да си ја олеснам душава, затоа пишувам.

14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.172
    Допаѓања:
    20.324
    Во право си тотално. Опсесијава со останување бремена нигде не ме води. Само си стварам стрес и притисок секојдневно и си одмагам наместо да си помагам. Се надевам дека сите ќе стигнеме успешно до целта и дека нема уште долго да го одиме патот. :l:

На Tinka1234, thelittle17, IRBBB и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Зависи, најдобро доктор ќе ти каже, мене ми рекоа дека после следен циклус можеме веќе да се обидуваме за бебе ама ние сепак почекавме 2-3 циклуси да поминат. Добив после 2 недели од хистероскопијата, точно на денот кога требаше да добијам и без да сум правела.

16. curlyhair

curlyhair Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2016
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.177
    :hug::hug::hug:

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  17. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.198
    Допаѓања:
    1.726
    Девојки незнам дали е за тука прашањето ама на едната града видов пеозирни какпи,а имам добиено не е брменост вчера ми дојде.Од што може да биде??

18. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.698
    евентуално висок пролактин , провери си хормони ....

19. bokace1

bokace1 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    1.750
    Ве читам за овулација , сега кога останав трудна не ми била на 14ти ден. Јас сум исто со долги циклуси на 40+ дена .
    Последна менструација имав на 15.04 траеше 7 дена не обилна
    Според табелата на бета на 19ти ден после оплодување било на 25.04 , што значи јас сум овулирала отприлика на седмиот ден од менструација :?:
    Така да јас мислам дека во медицината не се 2+2=4 , не ми се лутите што кажувам свое искуство тука , но сакам да ви дадам надеж дека никогаш не се знае ништо и не мора да значи дека настанувало овулација на 14 ден.
    @Bella_Stella сега те читам убаво со ова ПЦОС и со крварењето на средина на циклус , тоа можеби и цистите мали пукаат , кога настанува тоа доаѓа до оскудно крварење слично на овулација што е.

На teddy85, thelittle17, princess5 и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.172
    Допаѓања:
    20.324
    Можно е Бокаче, се е можно кога се нема редовни циклуси. И ти ли имаш Пцос не те разбрав? Се ќе беше поубаво да се забременуваше како на филм, ама ете не било така. Да ми кажуваше некој дека ќе се мачам вака немаше да верувам. Ама не знам, можеби животот вака решил да не направи посилни...

На BabyD0ll, curlyhair, Cherry blossom89 и 2 други им се допаѓа ова.