Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.698
    и јас би ти препорачала да пробаш достинекс , со него со 4 половинки таблета за еден месец го сомнав пролактинот на 2 .... со бромергонот неможев да го средам 4 месеци и плус од симптомите ништо немаше ја од бромергонот и лошење и вртоглавици и срцебиење имав...

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. cinderella.red

cinderella.red Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2012
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    39
    Здраво девојки. Дали некоја од вас има пиено С-фем кесички (за природно поттикнување на овулација) и какви се вашите искуства? Јас ги пијам од вчера по препорака на гинеколог.

3. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    И јас така, земи достинекс кај мене беше подобар, не ми се спиеше

4. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    Денес бев да прашам за инофем и аптекарката ми рече дека мио-инозитол имало само во Елова, другиве ги немале. Немале ниту чист мио-инозитол.
    Мене ми се препорачани Инофолик комби капсули што во состав се мио-инозитол со д-хиро- инозитол и фолна, и ми рече дека ни такви немало.. Те молам ако знаеш дали случајно има кај нас нешто такво да ми пишеш, да не одам до Србија само за нив :)

5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.172
    Допаѓања:
    20.317
    Провери ги и Фертилимин каков состав имаат.

6. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    5.513
    Инофем ги има само во Виола (на влез на гтц) малку се поскапи од Елова, мислам дека кутија со 60 кесички беше околу 1600 ден. Составот им е ист како и на елова ама се многу поубави на вкус. Мио-инозитол чист купив од Зегин во Гтц, прво кога побарав ми рече дека немаат па после пребара на компјутер и ги најде овие на Now, 100 капсули од 500мг (ова е малце проблематично зашто треба да пиеш 8 за истата доза од две кесички елова или инофем) Не ме држи за збор ама мислам дека беа околу 600 ден а истите на iherb се поефтини.
    https://www.iherb.com/pr/Now-Foods-Inositol-Capsules-500-mg-100-Veg-Capsules/684

Д-хиро инозитол е само некоја друга форма на инозитол за полесна абсорбција и баш сега читнав дека нема некоја разлика освен ако имаш проблем со преработката на myo-inositol во D-chiro-inositol
    Мој совет ти е да си нарачаш од iherb ако имаш 3 недели за чекање или земи си од тука некоја од опциите додека чекаш да ти стигне од iherb зашто од таму ептен поефтино ќе ти се фати и можеш да си нарачаш залиха за повеќе месеци (до 90 евра не се плаќа царина ни ддв)
    Од она што гледам, inofolic combi по состав се Myo-inositol 550мг и фолна 200мцг во една капсула а препорачана доза се две капсули што знали 1100 Myo-inositol, 400 фолна и тоа D-chiro-inositol
    27,6 mg. Inofem/elova во една кесичка имаат 2000мг Myo-inositol и 200μg фолна, значи се појаки а се препорачуваат 2 кесички што сепак ќе дојде многу повеќе од дозата на инофолик комби.
    Јас да сум на твое место би пробала со таблетки Myo-inositol плус метилирана фолна. Ама сепак разговарај си со докторот што ти ги препорачал. Може да ми кажеш која е причината што ти ги препорачале? ПЦОС?

На Norah Jones, ***Troja, ladystardust и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. smeshkaa

smeshkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2015
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    169
    Здраво, ретко пишувам и прашувам најмногу ве читам и така си ги добивам одговорите, но овој пат не можев да си го најдам одговорот.
    Веќе сум во подолга врска и често разговараме за бебче, но досега се пазиме и не сме пробале. Редовно одам на гинеколошки прегледи и секој пат ме прашувал др. дали размислувам за бебуш, ако е одговорот позитивен да започнеме со некои контролни испитувања (кај двајцата) за да видиме дека е се ок.
    Ме интересира кои испитување би можела јас да ги направам, а кои дечкото?
    Сакам пред да започнеме да пробуваме да знам дека сме и двајцата здрави и дека би имале здраво бебенце.

8. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.723
    Допаѓања:
    14.561
    Зошто такво размислување а не сте се ни обиделе? По колку години имате? Зошто воопшто читаш во темава,несвесно си правиш психички притисок.

На LivingGlam, Frosty!, fana и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.172
    Допаѓања:
    20.317
    Ти хормони, тој спермограм. За почеток дури и не е неопходен спермограмот, ама ништо не ве кошта да го направите. Земете си суплементи, ти фолна + витамини, тој може само цинк. Опуштете се и бебе ќе си дојде. Немаш потреба да читаш во темава кога не сте ни почнале, во право е @Stressed Out . (fingers)

На fana и smeshkaa им се допаѓа ова.
  10. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    @Bella_Stella ги проверив сега и да, ги има и двете во состав но има и q10 што не знам од која причина ми прави водени цисти на јајниците :/ Истото ми се случи кога пиев Овунорм и чист q10, а имаше и некоја друга што пиша тогаш дека и се случува така, а зошто се случува појма немам.

@le.soleil ти благодарам за деталното објаснување. Причина што ми се препишани е инсулинска резистенција, со нормален инсулин на гладно, и над 120 после еден саат од оптеретување со гликоза. И вториот саат од тестирањето не се симнува.. Пијам метформин ама според тоа што читав мио-инозитол во комбинација со д-хир-инозитол во сооднос 40:1 имале подобри резултати кај враќање на инсулинската сензитивност.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  11. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    5.513
    Тогаш е најдобро да си ги земеш inofolic combi. Ги има и во Бугарија. Ај ќе се рапрашам ако некој иде, или може да ги прати некако од таму и ќе ти кажам.

На Nithya му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    Видов дека ги има и Бугарија ама поблиску ми е да отидам до Врање ако веќе морам да ги земам. Плус сега гледам дека има разлика во цена, од Србија кутија е околу 800 денари, а во Бугарија околу 1000 денари. Бидејќи треба да земам 10 кутии за 5 месеци, тоа се скоро 2к разлика.

Ако имаш некој што може да ми донесе 10 кутии би било супер, ако не тоа е, ќе се прошетам еден ден :)

13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.172
    Допаѓања:
    20.317
    Да те прашам пошто гледам дека си доста информирана во врска со мио-инозитолот. Дали можам да го пијам паралелно со Глукофаж? Од пред да ми дијагностицираат хипо/хаши и да ме стават на терапија за тироидната + глукофажот и спиринолактон за пцос кои ги пијам сега, пиев Елова, може испив 5-6 кутии, значи негде 2-3 месеци. Кога ми ја даде терапијава ендокринологот и кажав дека пијам Елова, она ми рече остави ја сега неа, нема потреба кога веќе ќе пиеш Глукофаж.

Е сега јас читам многу позитивни искуства со Мио инозитолот и не знам дали е дозволено и потребно да се додаде во суплементација и покрај тоа што сум со Глукофаж?

14. Fenix92

Fenix92 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    30
    Здраво девојки со мм се обидуваме за бебе веќе некое време, но ми се случи нешто прв пат вечерта на 02.02 кога бев во тоалет на бришење имав бледо розево потоа со мм имавме однос и имаше тргаи од тоа розево и денес ништо последна менс. имав на 26.7 некој со вакво искуство поздрав :hug::hug::inlove:

15. teddy85

teddy85 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2019
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    429
    Ако ти биле плодни денови може да е овулација,мене ми се има случено

На Fenix92 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    А метилирана од колку примаш, исто така ако можеш да ми кажеш кое време од денот ги примаш и метилираната и селенот, и од колку мг ти е еутирокс. И јас имам хипо/хаши и еве прв месец како ми дадоа терапија до сега велеа се е во ред, бидејќи се многу стручни нашите гинеколози чекаа да имам спонтан за да ми кажат дека пролактин 27 е висок за бременост.Докторот од патофиза ми рече да не примам суплементи но сметам за забременување потребна ми е фолна киселина.

17. It's baby time

It's baby time Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2019
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    141
    Жени после 1 година неуспешни обиди и чисти брисеви и пап кај мене, што е следно, среда одам кај мојата докторката за следен чекор па ме интересираат искуства ..

18. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.281
    Следно хормони и проодност на каналите треба да испиташ а сопругот да направи спермограм ;)

На It's baby time му/ѝ се допаѓа ова.
  19. It's baby time

It's baby time Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2019
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    141
    Каде може тоа да се направи и која би била цената ? Благодарам на одговорот

20. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.281
    За хормони и за спермограм можеш да си земеш упат од општ матичен и да направиш во болницата Букурешт ( само незнам ради коронава дали испитуваат сега) инаку таму се околу 200 ден. за едно испитување и за другото исто околу 200 ден. Проодност на канали кај др. ренген Толевски во близина на фискултурно школо. Исто така спермограм може во NewBorn и е 2000 ден. или Ремедика или систина и е 3000 ден. Се надевам дека ви помогнав некако.