Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. curlyhair

curlyhair Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2016
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.177
    Честиткии и со лесно :inlove:

2. _Vera_

_Vera_ Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    2.660
    Допаѓања:
    34.698
    Гледам дека некои членки веќе ти одговориле опширно и јасно. Сакам само да ти изразам поддршка и да ри кажам дека иако си загрижена, нема од што да се плашиш. Многу жени и парови го имаме истиот проблем, од различни фактори. Јас сум во брак 10 години, од кои најмалку 5-6 се обидуваме за бебе. До сега имав 1 инвитро и еден трансфер со замрзнат ембрион, за жал неуспешни. Правев и хистеро-лапароскопија, и уште една хистероскопија по неуспешните обиди. И не губам надеж, па немој ни ти. Тука има и многу примери со многу комплексни проблеми, па успеале да остварат успешна бременост.
    Мој совет е смирено и со заеднички сили, чекор по чекор одете низ процесот. Ако те советуваат направи си лапароскопија, не е ништо страшно, па после по ред испитувања кои ќе ти требаат и за ин витро, доколку се одлучите да правите. Ако навистина и двата канали ти се нефункционални, нема да има потреба од инсеминации, и многу побрзо ќе ги соберете документите за ваучер.
    Смирено и само напред,☺

На princess5, Hope06, LivingGlam и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Vase89

Vase89 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2020
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    276
    Mila fala mnogu za sovetot i podrskata od tvoja strana u drzavna mi kaza deka edniot kanal mi e 100%zapusen a drugiot ja prima spermata a nemoze da probije toa mi go kaza vo 2017 no mojot segasen ginekog kalcevski mi rece da se obideme so uste edna laporaskopija da probame da vidime dali ke moze da se otpusi toj kanal sto ja prima spermata a ne probiva mi kaza ako uspeat da go otvorat ke bilo se ok deka mnogu zeni uspevale i so ednen kanal da ostanat bremeni zatoa se dvoumam dali da pravam uste edna laparoskopija ili da odam direkno na invitro a inace edna moja prijatelka mi kaza deka imalo nekoj inekci sto se primalo za otvaranje na kanalite toa bile 3 inekci ...ti blagodaram uste ednas za podrkata se nadevam deka vo skoro vreme gospod ke ne izraduva i nas so bebuski vo racete

На _Vera_ му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lina-Detelina

Lina-Detelina Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    1.149
    Честитки, лесна бременост! :*

На L*G, Tinka1234 и mila89 им се допаѓа ова.
  5. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.281
    Честитки, со лесно бременоста!!!

На Tinka1234 и mila89 им се допаѓа ова.
  6. meri24

meri24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    539
    Допаѓања:
    544
    Здраво.Бев на гинеколог ми даде Циклопригнова,поради дисбаланс на ЛХ со ФСХ,прочитав негде дека се состојат од бели и кафени апчина и се пијале по некоја шема,ама гинекологот ништо не ми обајсни,ке ве молам за мислење некој што има искуство со овие апчина.

7. Nancy27*

Nancy27* Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    129
    Мора да се консултираш со докторот што ти ги препиша. Јас ги имам пиено при првата инсеминација, само белите апчиња од цикло прогинова.

8. Bebe 91

Bebe 91 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    299
    Здраво девојки сакам да прашам дали некоја имала слична ситуација во петокот имав неколку капки кафеав исцедок и после тоа ништо, понеделникот гледам пак една капка кафеав исцедок му се јавив на докторот и денеска бев на контрола ми кажа дека имам жолто тело и да се видиме за 10 дена дека не се гледало убаво дали може да настане бременост или не а веке денеска ми е 39 ден од циклусот

9. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    Имаш упаство со апчињата и се е детално објаснето.

10. bokace1

bokace1 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    1.750
    Тоа е тоа што јас го велам за опуштање и без стресови и дека ќе биде :inlove:
    Со лесно до крај , честитки :hug::l:

На Tinka1234, thelittle17 и mila89 им се допаѓа ова.
  11. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.198
    Допаѓања:
    1.726
    Девојки пиев Кломифен до Понеделникот и сеуште пијам БРОМЕРГОН поради покачен пролактин,вчера вечерта имав болки од десниот јајник и денес ама се послаби дали е од овулација и покрај покачен пролактин?

12. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    3.595
    А дали си договорена со докторката да следите на ехо да мерите фоликули? Јас кога бев со кломифен на секој два три дена идев на ехо.

13. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.198
    Допаѓања:
    1.726
    Ја прашав дали да одам ми рече не овај месец наредниот да го решиме пролактинот.

14. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    3.595
    Незнам јас само еднаш бев на кломифен ама ова нема логика. Ако смета дека пролактинот ти прави проблем зошто воопшто форсира за со кломифен овој циклус? Сте требале да почекате следниот циклус пример. Ова само мое мислење.

И сметам дека секогаш кога се стимулира со кломифен потребно е следење на ситуацијата на ехо и мерење на фоликулите. Ова вака мене не ми се допаѓа. Ќе кажат и другиве членки мислење.

На ladystardust, Stressed Out, Bella_Stella и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    Сосема се согласувам со тебе, какво е тоа стимулирање со кломифен без следење и плус покачен пролактин(facepalm), @medena147 колку ти е пролактинот, јас кога бев стимулирана со кломифен беше за инсеминација и имав дури 11 фоликули, за жал неуспешна инсеминација, но следниот месец не го пиев а повторно имав 5 фоликули и природно забременив, и во 6та недела спонтан, токму поради покачен пролактин. Кломифенот може и 3 месеци подоцна да ти дава зголемен број на фоликули, но мота на ехо да видоте како реагираш. Поздрав и ајде може ќе биде овој месец:)

На Nade-sunrise, medena147, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Shekjer

Shekjer Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    669
    Мое искуство- прво го спуштивме пролактинот па потоа стимулација со кломифен. После терапијата секој 3 ден на мерење фоликули. Пиење на Кломифен без фоликометрија е безвезе , бидејќи не знаеш како ќе реагираш на Кломифенот и дали воопшто ќе реагираш.

На IRBBB, Hope06 и CareTee им се допаѓа ова.
  17. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    3.595
    @medena147

Најдобронамерен совет до тебе. Уште кога прашуваше за кломифенот не ми се допаѓаше што не беше информирана од страна на твојот гинеколог.

Ние сме тука на форумов и се што знаеме ќе ти помогнеме, НО гинекологот е тој што треба да те информира, како така ти вика кломифен да пиеш а не те информира за што се тие апчиња и како ќе ти помогнат да дојдеш до посакуваната цел. Не искочувај од ординација додека секое твое прашање не биде одговорено. Не е во ред да зимаш апчиња, а воопшто да не знаеш за нив и како функционираат. Мене ова ептен ми е аларм и да размислам за промена на гинекологот.

Следен пат прво елиминирајте се што би правело проблем при забременување како што е покачениот пролактин кај тебе и после пробувајте со кломифен. И мора следење на фоликулите на ехо, како ќе знае гинекологот како реагираш на него ако не те следи...

Ти посакувам што побрзо да си ги видиш II цртки, но ти треба стручен гинеколог да те води низ ова.

На Stressed Out, Tinka1234, Bella_Stella и 6 други им се допаѓа ова.
  18. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.198
    Допаѓања:
    1.726
    41 ми е пролактинот ,ја прашав кога ги земав резултатите дали да продолжам со пиење на Кломифен и дали да одам на мерење ми рече да продолжам да ги пијам и ми рече нареден месец ако нема ништо овај месец ќе следиме.Искрено не ни знаев за што се Кломифен бидејќи првиот пат останав од прва бремена но за жал имав спонтан 9 недела,испитав се и хормони имав испитано се ми беше во ред после една година почнав да пробуваме ама без успех и сега последна менструација забележав од градите дека ми тече млеко така открив дека имам покачен пролактин.

На Hope06 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.222
    Допаѓања:
    56.909
    Aко висок пролактин блокира овулација а земаш кломифен, можно е да ти се направат цисти.
    Може да се ближи овулација, но тоа мора да се види на ехо.
    Ако има големи фоликули а не пукнале, се дава стоп инекција.

Како тоа ти вели прво да средиме пролактинот, а истовремено ти дава кломифен за стимулација?
    Оди кај друг гинеколог, нека те види барем еднаш и разговарај.

На Bella_Stella и Hope06 им се допаѓа ова.
  20. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    Мене 43 ми беше пролактинот пиев достинекс еден месец и сега сум на бромергон пола таблета навечер, плус еутирокс за хашимото, и комплетно те разбирам бидејќи јас и хашимотото и пролактинот од овој форум ги лечам. Да не прочитав овде немаше да знам ми велеа се е во ред а пролактин 27 за забременување е висок мене толку ми беше и ми предизвика спонтан, се имам испитано освен генетски мутации. Матичната која вели се е во ред, но ми дава упати кога барам,се шокираше кога виде резултат од тероидна после спонтан, да не побарав да проверам сега уште немаше да знам дека има проблем. Има стручни гинеколози но 80% се незаинтересирани за нашите проблеми.

На IRBBB, Stressed Out и Bella_Stella им се допаѓа ова.