Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.702
    др.Никола Пановски ме прати на ренген, а кај Панговска Снежана правев магнетна , сега сум кај Ложанковски тука само на достинекс дирктно ме ставиа пред да останам бремена и за еден месец и лактација имав и 27 пролактин го спушти на 2 :)

На ladystardust му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Мене конкретно ме советуваа да испитам гликемија и инсулинемија со оптеретување на организмот со 75 гр. гликоза зашто на крвна слика имав висок шеќер, имам и силна семејна анамнеза на дијабетес, висок АМХ, а во процесот на ин витро имав и блага хиперстимулација и едниот јајник на ехо после процедураше имаше карактеристики и изглед на полицистичен. Официјална дијагноза на ПЦОС немам ниту јас зашто цел живот имам редовни менструации и овулации, немам проблем со тежината, имам уредни масти и триглицериди и немам зголемено ниво на андрогени хормони. Само еден параметар не е доволен за дијагноза на ПЦОС, така што односот на ЛХ и ФСХ во твојот случај не кажува многу. Инаку тестот го прават во сите подобри приватни лаборатории, за државно стварно не би знела да ти кажам, јас го правев во Хемолаб.

На marijamarkoska и LivingGlam им се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.672
    Допаѓања:
    21.339
    Напротив кажува многу. Инверзијата на ФСХ и ЛХ, односно високо ЛХ е прв индикатор дека може да станува збор за пцос и причина за можно бунтување на сите останати хормони. Е сега затоа се гледа комплетниот хормонален статус, заедно со физичката состојба на јајниците и се поставува дијагноза.

Обично кај пцос се покачени и машките хормони. Има примери кога нема никакви структурни промени на јајниците, а се дијагностицира пцос бидејќи хормоните, а пред се инверзијата укажуваат на тоа.

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    Јас не најдов кои се референтни вредности за таа HOMA2, некаде е 1.8 некаде 1.4.. Ако можеш само спореди како изгледа мојов извештај според твојот
    Screenshot_20200807_103015.jpg

5. venividivici

venividivici Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    75
    Девојки здраво. Правев хормонален статус, гледам дека има некои покачени вредности, имам направено 2 инсеминации до сега- неуспешни, па ми текна да си проверам за секој случај уште еднаш хормонален статус и еве ги никаквите резулати :)
    Има ли чаре? Пијам Бромергон 1/4 секоја вечер, ама очигледно е мала доза за овој Пролактин :)
    Секако закажана ми е консултација наредна недела, за соодветна терапија, ама сакам и овде да слушнам искуства, совети..

Прикачени фајлови:

• лллллл.jpg
      лллллл.jpg
      Големина на фајлот:
      286,7 KB
      Прегледи:
      72
  6. ladystardust

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Сите вредности што ти се обоени со црвено се вон нормала, дури и инсулинот на гладно, тој треба да биде околу 6. Резистенција на инсулин дефинитивно имаш, тоа го покажуваат HOMA-IR кои на сите три мерења се абонормални, на првото треба да биде максимум до 1. Еве ги моите резултати, од истата лабораторија.
    Висок е само инсулинот на третото мерење и затоа пијам само магнезиум. Погледни си ги подоле резултатите од крвна слика, многу е битно холестеролот расчленет какви вредности има и триглицеридите.
    Insulin.jpg

7. ladystardust

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Се слагам со се што го напиша, но не би рекла дека прв индикатор за ПЦОС е односот на ЛХ/ФСХ. Прв индикатор за ПЦОС е дефинитивно изостанокот на менструации и овулации најчесто поради големото лачење на инсулин. Трите критериуми според кои се дијагностицира синдромот на полицистични јајници (значи зборуваме за метаболичката состојба ПЦОС, не за полицистични јајници или јајник на ехо, кои сами по себе не се индикација дека постои нарушен метаболизам, односно синдром се: 1. изостанок на менструации и (или) овулации, а со тоа и неможност за забременување, 2. покачено ниво на андрогени хормони во крвта и појава на хирсутизам и 3. ехо дијагноза на полицистични јајници (> 20 фоликули на еден јајник). Доколку два од овие три критериуми се исполнети, тогаш се смета дека дефинитивно станува збор за ПЦОС. Целосен хормонален статус како и нивоа на ФСХ, ЛХ АМХ е секундарна алатка во дијагностицирање на синдромот, значи многу поважни се горенаведените три. Збориме се разбира за дијагностика. Инаку, да, ФСХ и ЛХ најчесто се во обратен сооднос кај ПЦОС, односо ЛХ е повисок. Јас имам на ехо полицистичен јајник, висок АМХ и висок ФСХ, а нормален ЛХ. Go figure.

На LunaGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.672
    Допаѓања:
    21.339
    Така е, во право си. Целиот синдром е многу комплексен и заради тоа треба задолжително да биде под надзор на ендокринолог и гинеколог заедно. Јас ги исполнувам два од трите критериуми, изостанок на менструации и овулации + покачен тестостерон. Јајниците ми се со нормална големина и имам максимум по 5-6 фолукули на секој. Физички повеќето гинеколози кај кој што сум била ми кажале дека ги немам типичните карактеристики на жена со полицистични јајници, акни, широки колкови итн, ама ете хормоните друго кажуваат. Голема борба е целата ситуација, ама кога ни дошло на глава ќе се бориме, нема друго.

На marijamarkoska, CareTee, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Здраво девојки.
    Ве читам подолго време и сите што имате некаква мака ви посакувам што побрзо да видите две цртички.

Сега малку за мене. Имам 28 години. Со сопругот пробуваме за бебче веќе година и 3 месеци, ама не сме оптоварени со тоа. Пред 6 месеци бевме двајцата на испитувања, за ако има некој проблем да почне да се решава све на време. Сопругот има супер спермограм. Кај мене исто е се во ред. Проодни канали, нормални хормони. Само AMH ми е малку низок (според докторот за мојата возраст) 0.9. Сега баш и следевме фоликули за да се осигураме дека има нормална овулација и се е во ред и во тој поглед.
    Значи буквално никаков проблем нема ни кај двајцата. Е сега маката ми е што докторов каде што одиме предлага да сме пробале наредниот месец една инсеминација и ако не е успешна, да се оди на инвитро.
    Мене искрено не ми е баш логично одма да се оди на инвитро ако е се во ред со двајцата, дури и за инсеминација се мислам. Ќе одам и на второ и трето мислење, ама сепак сакам да слушнам и совет од вас.

П.С. За психички стварно не сме оптоварени, значи не се замараме, кога биде тогаш. Си водиме љубов кога ќе ни се сака. Јас не ни следам кога имам овулација, не мерам температури и такви ствари. Баш сме најопуштени околу целава работа.

Фала ви однапред за советите на сите. И извинете за долгиот пост. :)

На Tinka1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.672
    Допаѓања:
    21.339
    Според мене нема потреба да брзате со Ин витро, кога сите параметри ви се ок. Најдобро е да одите на второ мислење, кога веќе не си сигурна во мислењето на сегашниот доктор. Супер е што сте опуштени, тоа е еден многу битен фактор во целата ситуација 'правење бебе'. Но, според мене време е да почнеш да следиш кога имаш овулација со тестови, базална температура и слично и да имате темпирани односи. Ако и тогаш не бидува, може да пробате со инсеминација.

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Другарка ми од Хрватска ми донесе сега тестови за овулација па ќе почнам да следам. Дали има такви кај нас и од каде може да се купат? Јас прашував во неколку аптеки и ми рекоа дека порано имало а сега веќе немало никаде.

12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.672
    Допаѓања:
    21.339
    Јас нарачувам од е - bay пошто тука тешко се наоѓаат, а и не се баш најефтини. Пет тестови се 300 и нешто денари, а некогаш може и да не ти бидат доволни за еден циклус. Може да се најдат најчесто од аптеката во Систина, Оview се вика фирмата.

13. Hristinakiki02

Hristinakiki02 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2020
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    57
    Jas bev na lekar na 49 den, spored endometriumot bev daleku od dobivanje i mi dade primolut...posle terapijata dobiv,sega nz koga bi trebalo slednata da bide...

14. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    ФСХ колку ти е?
    Реално АМХ ти е низок.
    Ама има и жени и со многу понизок што останувале природно бремени, но јас би го послушала докторот за инсеминација да пробате.

На tina2018 и ladystardust им се допаѓа ова.
  15. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.522
    Допаѓања:
    6.482
    Зошто да пробувате со инсеминација кога е се во ред? Можеби не му е времето сега да се фати:$ Ќе дојде денот природно ќе си зачниш нема потреба да се чисто и опуштено да се оди на вечтачки начин. Господ уште не сака да биде како кај тебе така и кај другите што се мачиме на секаков начин да останеме,ама ќе дојде и тој ден кога ќе се пофалиме сите со мешиња :):inlove::l:

На Cherry blossom89, Inamya, kostovaivana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. bokace1

bokace1 Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    2.221
    Чим се е во ред , оставете времето ќе си покаже кога ќе му дојде време.
    Не се форсирај со хормони плус немаш потреба од тоа .

17. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    FSH а и другите хормони во граници на нормала.

И мене ме чуди докторов шо така ми исфорсира некако инсеминација. Не знам зошто, дали а пари, стварно не знам.

18. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Точната вредност на ФСХ колку е дали знаеш?
    Ниско АМХ укажува на намалена оваријална резерва. Затоа и докторот форсиса, по мене со право. Амх со тек на време уште ќе се намалува, затоа те брза докторот.
    А инсеминацијата не е ништо страшно, дури не ни верувам дека стимулации ќе ти даде.

Секако побарај си уште едно мислење од друг доктор.

На LivingGlam и tina2018 им се допаѓа ова.
  19. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Ги има кај нас во Мк?

20. ladystardust

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Колку што знам само во Србија и Бугарија ги има.

На LunaGrey му/ѝ се допаѓа ова.