Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Nancy27*

Nancy27* Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    129
    Здраво Феминки. Дали некоја од вас во последно време испитувала АМХ? Ме интересира дали се испитува државно или само на приватно може да се испита и колку е цена? Фала

2. Evy81

Evy81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    665
    Јас два пати во Авицена имам испитувано, околу 4.000 мислам дека беше.

На Nancy27* му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Само што пишав во друга тема. На државно може да испита на Клиничка биохемија, 250 ден. Само јави се прашај дали имаат моментално реагенси. Во јули имаа.

4. Nancy27*

Nancy27* Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    129
    Фала за одговорот. А дали се испитува на 2-3 ден од циклус како другите хормони или може во кој било ден од циклус?

5. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Било кој ден можеш.

6. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Јас испитував во Хемолаб дека тогаш на Клиничка биохемија немаа реагенси и цената е 3500 ден. Пакет AMH и IGF-1 е ми се чини 5000 ден.

На _Vera_ и Nancy27* им се допаѓа ова.
  7. Nancy27*

Nancy27* Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    129
    Фала за одговорот. А извини IGF - 1 зошто се испитува?

8. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    IGF-1 (insulin growth factor) е индикатор за фоликулите и нивното созревање, а честопати се проверува во комбинација со АМХ за да се добие многу јасна и прецизна слика за преостанатите оваријални резерви и одговорот на јајниците во процесот на стимулација (доколку се прави инсеминација или ин витро). Доколку немаш контролирани и стимулирани циклуси, доволно е да провериш само ниво на АМХ.

На thelittle17 и Nancy27* им се допаѓа ова.
  9. pikabu5

pikabu5 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2020
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    1.056
    Здраво девојки, нова сум на форумот ...Пробуваме веќе две години со мм за забременување но безуспешно ..Проверував хормони и имам проблем со пролактинот па пијам апчиња бромергон пола сабајле пола вечер, исто така и со тироидната и ми даде апчиња ендокринологот еутирокс од 25 , а докторкава се чудеше дека на овие резултати пијам апчиња ... по месец два и по испиени две дози и од еутироксот и бромергонот испитав пак и овие се резултатите пред и потоа . Додека ги посетам што мислите дали треба да продолжам да ги пијам? И дали се добри резултатите за толку испиени дози? Колку треба да биди нормално за забременување? Ви благодарам и извинете за долгиот пост .

Прикачени фајлови:

10. Evy81

Evy81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    665
    Обавезно да продолжиш. Tsh е идеално помеѓу 1 и 2. Пролактин најдобро некаде на средина на референтни вредности треба да биде. И кога ќе забремениш ќе продолжиш да ги пиеш двете.(бромергон до кај 13та недела, а еутирокс дури и се зголемува доза согласно резултати) Не се плаши од апчиња битна е крајната цел.

11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.250
    Допаѓања:
    118.905
    Апсолутно треба да продолжиш. Кога ќе се видите со докторите, можи и да ти ја зголемат дозата. Не е страшно, се средува.

На Bella_Stella и thelittle17 им се допаѓа ова.
  12. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.672
    Допаѓања:
    21.339
    Дефинитивно да продолжиш да си ги пиеш, то ест ние тука можеме да си кажеме само наше мислење и искуство, ама докторот треба да си го слушаш во врска со терапијата. Тсх треба да се спушти уште малку, а пролактинот сега ти е добар, ама тоа не значи дека треба да ги прекинеш апчињата. Како ќе каже докторот, така ќе правиш и се ќе биде во ред.

Јас лично сум на терапија со Еутирокс и од следен месец ќе бидам стимулирана со Кломифен. На последна контрола пред неполн месец ТСХ ми беше 1.97, ама поради тоа што сега активно ќе се обидуваме за бебе, вчера баш се слушнав со докторката и ми рече пред да го почнам Кломифенот, пожелно е да проверам ТСХ и пролактин за ако треба евентуално да направи некоја промена во терапијата.

На thelittle17, Nade-sunrise и fana им се допаѓа ова.
  13. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Се надевам пред да почнеш со стимулации сте провериле проодност на јајцеводи и спермограм. Кломифемот не е наивен воопшто и треба се да се провери пред да се користи, да не биде за џабе употребата.
    Среќно(fingers)

На Nade-sunrise и fana им се допаѓа ова.
  14. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.672
    Допаѓања:
    21.339
    Спермограм да (супер е), проодност не. И мене ми е малку шубе да пијам Кломифен без хсг, ама бидејќи до сега воопшто немав овулации докторката вика немам како да се посомневам во проодноста и ради тоа не проверувам сега. Свесна сум дека не е наивен лек Кломифенот и затоа ако недај Боже не биде од прво стимулирање секако следно ќе биде проверка на проодност. Фала ти. :inlove:

На thelittle17, curlyhair, LunaGrey и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. NewMommy

NewMommy Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2015
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.060
    Јас решив и покрај препорака на доктор да почекам 2 месеци, да не чекам и да се обидеме уште одма. Инаку имав биохемиска бременост во 4+5 дена. тоа беше пред 2 недели. Моментално имам симптоми на овулација и мислам да пробам уште сега. На интернетов се изначитав приказни за тоа дека после биохемиска бременост не се чека и дека се пробува одма. И дека веројатноста за успешна бременост е висока. Пиев Утрогестан но и покрај тоа имав спонтан абортус. Сакам да верувам дека сето тоа беше поради лош тајминг и еноставно се случи. По 1 недела секако ќе одам за брисеви и крв испитување, но до тогаш веќе работата би била завршена :lol: Го молам Бога за чудо! Се надевам ќе видам 2 цртки и дека овој пат ќе се закачи убаво :hug:

На thelittle17, Hristinakiki02, IRBBB и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    759
    Ти посакувам да си видиш II и успешна бременост до крај:hug::l:

На NewMommy му/ѝ се допаѓа ова.
  17. NewMommy

NewMommy Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2015
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.060
    Ти благодарам! Се надевам на најдоброто сценарио, па ќе видиме! :inlove:

На Tinka1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    Резултатите ти се идеални за бременост. Јас сум во иста ситуација, само што по 1 месец со истата терапија тсх ми е 60, а пролактинот 20.

19. A.a.gj

A.a.gj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    287
    Допаѓања:
    628
    Здраво девојки .. ве молам да ми кажете дали сте правеле HSG, која е процедурата?
    И дали знаете во која од приватните клиники можам да направам и нормално како се цените?

20. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    Можеш во систина, плодност сигурно. Јас правев во плодност битола 6000 без анестезија 9000 со. Не сум сигурна мислам дека околу 10 ден од менструација се прави и трае 5 минути, ништо страшно јас бев со анестезија како само делумна ама беше доста јака а осетив кратко болка околу 10 секунди проодни ми се каналите.Кога би одела повторно не би ги платила тие 3000 мкд. :)

На A.a.gj му/ѝ се допаѓа ова.