HSG se pravi posle 8 den od menstruacija, se nosi rezultat od sedimentacija samo, kaj Toleski e 4200 denari bez anestezija ( ne pravat so anestezija). Procedurata trae 5 minuti i boli malku povekje od menstrualni bolki.
Јас правев во Плодност,околу 7000 е цена,на 10 ден од циклус,седиментација и чисти брисеви ми побараа,правев без аналгезија и имав минимална болка ,за 5 мин се заврши процедурата,проодни канали Со среќа
Јас правев лани во Плодност,без анестезија. Цената беше 7000 без анестезија, со анестезија 9000 ден. Ништо страшно, самата постапка трае 5 мин и кратко осетив малку појака болка од менструална. Се прави по завршување на циклус околу 10 ден.
Девојки денес не добив најчесто еден ден пред да добијам имам кафеав исцедок или розов сега нема ништо ама ќе почекам за некој ден до 28 ден ако не дојде ќе правам тест. Од симтоми имам мали болки во стомаков.
мене еутироксот ми го прекинаа пред да почнеме да пробуваме јас пиев пола од 25 мг , го пиев кратко и мене ми се движеше тсх до максимум 5 пред да останам бремена , ја сум со хашимото се изначитав и дека во бременост несмее над 2 да биде , предпоследна контрола 2.9 не ми дадоа терапија , сега пред две недели дури 3.39 беше и докторот кај што одам редовно рече не треба терапија , а ја во паника кај уште 2 ца доктори отидов исто рекоа дека нема потреба , веќе сум 22 ра недела .... викаат ако нагло не варираат хормоните и ако не се качуваат драстично или обратно да паѓаат тогаш нема проблем , зависи и од структура и функционалност на тироидната , дали има или нема чворови или сенки ..... најубаво како ќе те советува интернист или ендокринолог така прави ако рекле да ги прекинеш тогаш прекини ги ,ако рекле да ги пиеш пиј ги не прави ништо на своја рака , барај второ мислење обавезно .
Јас после примање на кломифен, имав кафеав исцедок пред добивање. Па ме интересира дали може да биде од кломифенот?
може да биде имплантациско крварење , ако си добила циклус после тоа може да е некоја цистичка или фоликул да прснал , кај мене така беше со кломифенот два три дена неколку точки па потоа циклус
Кај најде жити се дури 3ца доктори што ти рекле дека нема потреба да пиеш еутирокс, јас ниту еден неможам да најдам таков Да не се лажеме, за тироидна, па и хашимото плус, се пијат апчиња цел живот. Во бременост баш напротив поголема доза се дава, оти и бебето влече, си зима колку му е потребно Незнам, едно 3 пати ти го прочитав постот. Нека ти е со лесно и дајбоже јас да грешам а не докторите. Со идеални резултати сум кога и да одам, па никогаш никој, ниту еден доктор не ми рекол дека треба да ги оставам еутироксот. Барем во тоа се согласни сите
Да напоменам дека сум со хипотироидеа, на ехо и изгледа на хашимото на докторката, 4 години пијам, со една киретажа сум... хормони идеални во последните 3 години Еутирокс не сум прекинала досега
др. Оливера Арсиќ , др. Зоран Михајловски - Мултимедика , др .Габриела - Е - медикал .... во овие 20 недели идам на 3 недели ми зимаат крв и испитувам хормони , во изминатите 4 години сум со дијагноза хашимото и стабилни хормони без хомогена промена на тироидна жлезда и покрај над 1000 антитела ( антителата се показател дали имаш хашимото или не ако веќе дијагностицираме , неможе на ехо да и личи на хашимото ) мојата тироидна функционира сеуште , пред 2 години пиев само 10 месеци еутирокс и ми ги прекинаа тоа е истиот муабет што ми е кажан од сите доктори пред и за време на бременост , има разлика од тело до тело , од орган до орган и затоа одам на неколку мислења заради оваа проблематика ама неможам насила да барам терапија. Инаку тоа дека ако почнеш со еутирокс цел живот ќе си пиеш не е така бидејќи се зависи од тоа колку ти функционира тироидната - ете ја ги пиев па ги прекинав
Како ти се стабилни хормоните без терапија, тоа ми е чудно. Нешто во исхрана имаш сменето, вежбаш.. нејасно ми е малце. Според тебе сега се што прашував овие 4,5 год, се што читав ми е заблуда. За хашимотото се согласувам, неможе да и личи така, проверував преку крв ми рекоа дека немам хашимото, изгледа толку ја бива. Како и да е, бев и во Скопје кај 2ца други плус за тироидната. Никој досега ми нема спомнато оти има опција и да не се пијат апчиња. Еве и моите хормони се во ред зошто никој не ми кажува да не пијам. Немој да ме сфаќаш дека сега тебе ти се запнувам, ме нервираат докториве шо неможат да се договорат. Секако и ти правиш како шо ќе ти кажат
го зголемив внесот на јод во исхраната , повеќе јаткасти плодови и морска риба и ми рекоа грав , брокула , зелка ( свежа ) да не јадам воопшто , тоа намалив скроз еднаш два пати годишно ако каснам ( претходно многу јадев ) , бел леб не внесувам воопшто туку преминав на леб од 'ртени зрна инаку др. Зоран и др. Габриела се приватни доктори и сум многу задоволна од двајцата ако ти трба препорака еве јас топло ги препорачувам двајцата
@Fontana И јас сум со хипо/хашимото, на терапија со Еутирокс 4 ипол месеци сум. Пробуваме за бебе нели и ради тоа ја следам месечно. Последна проверка ТСХ ми беше 1.97, а кога почнав со терапија ТСХ беше 35, антитела 500 и нешто. Имам пишувано погоре дека од следен циклус ќе бидам стимулирана со Кломифен, разговарав со докторката што ме води и она ми кажа дека кога ќе почнам со стимулации треба да ја проверам тироидната за да знае дали да накачи/намали терапија, но не спомна прекинување на терапија. Можеби кај мене е сеуште многу рано за прекинување, не знам. И јас имам слушано за тоа дека ако еднаш почнеш со пиење на Еутирокс, го пиеш доживотно, ама ете можеби е мит. Што се однесува до исхраната, работите кои ги наброи @naturallmess е препорачливо да се исфрлат, плус уште некои како ѓумбир, јагоди итн. За јодот мене докторката ми кажа дека за Хашимото не се препорачува дополнителен внес на јод. Јас пиев ПреМама витамини, они содржат мала количина на Јод и ми кажа најдобро е да најдеш некои кои што немаат.
Да, не смееш јод. Ќе си пиеш посебно фолна киселина посебно други витамини. Со овие резултати нема шанси да се прекине терапија, во бременост плус секој месец ќе проверуваш. Хашимотото веќе е преминато во хипо. Да, има случаи на хашимото каде што не се нарушени хормоните и тогаш не е потребна терапија.
Пијам метилирана фолна + со Еутироксот ми беше даден и Селен 200мцг дневно, ама сега ми го прекина докторката пред неколку дена, ми кажа да внесувам Селен преку храна само. Пиев и Цинк ама и него го ставив на пауза по нејзина препорака, здравје кога ќе забременам ќе вметнам и витамини секако.
секој различно кажува од докториве , мене баш заради јодот ми ги даде гинекологот пре мама дуо од 12 та недела навака ги пијам и докторов потврди дека се тие идеално решение со мојава состојба само ми нагласи да гледам преку храна што повеќе да внесувам, пиев селен само првиот месец кога ми дијагностицираа хашимото и толку .... најискрено во последниот период беше страшно како еден ти кажува вака , друг ти кажува онака и незнаеш како е правилно .... по логика кога побарав да најдам ендокринолог да ме следи и советува мене ми рекоа строго на интернист да идам и што да се прави ? кој да се послуша ?
Хмм, јас не сум за тоа дека интернист е постручен од ендокринолог за тироидната. Сепак на вториов тоа му е специјалност, а на првиот не. Меѓутоа ако терапијата која ја добиваш од докторот кој те води ти годи и дава добри резултати, секако е добро да си ја почитуваш и да ги следиш неговите препораки. Мене ме води ендокринолог, од причина што имам и друг проблем ПЦОС, па ми ги третира двата проблеми заедно. Како и да е, на крајот на денот си ја постигнала целта и си забременила, така да ти посакувам убав остаток од бременоста. Ќе си правиш редовни контроли и се ќе биде како што треба.