Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    Хахах мене ми е 60 :sweat:

2. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.140
    Допаѓања:
    809
    Здраво девојки дало некоја од Вас пијала перуанска мака во таблети и дали има некој ефект и колку време треба да се пијат и дали има некои штетни последици.

3. Evy81

Evy81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    665
    Се надевам пиеш терапија во високи дози, за да се симне тсх.

4. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    Само еутирокс од 50, ама здравје во понеделник сум на контрола.

5. Ellyy

Ellyy Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    377
    Здраво, во последно време имам многу желба и се чувствувам спремна дека е редно време за второ детенце, првото ми е три годинки. Е сега јас претходната бременост имав прееклампсија т.е. висок крвен притисок земав терапија метилдопа, по породувањето еден период ми се смири но потоа ми се качи пак притисокот и сега пијам пренеса. Тоа што ме интересира е дали некоја имала сличен случај дали со наредната бременост имала пак прееклампсија или се поминало добро? Дали можеби втората бременост би се водела како ризична бременост поради моменталната состојба со притисокот?

6. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.676
    Допаѓања:
    21.341
    Многу е високо Тсх. Кај мене пред да ми се дијагностицира проблемот нон стоп варираше под долна, па над горна граница, за на крај да рипне на 35 и уствари се испостави дека имам хипо/хаши.

Во тој период 4 месеци не добив менструација. Имам Пцос, но никогаш не ми правел проблеми со добивање, освен што имав долги циклуси.

Тогаш докторката ми кажа дека недобивањето 4 месеци е последица на спојката тироидна + пцос.

50мг ти е многу мала доза за ваков резултат. Оди што поскоро на контрола, да ти ја покачат. Ти кажав кај мене е 1.97 Тсх, то ест на последните 3-4 мерења постепено се спушташе, а пијам 50 мг преку недела и 75мг за викенд.

7. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Проверуваше хемостаза и димери во минатата бременост? Прееклампсија може да се добие и од високи димери.

8. Ellyy

Ellyy Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    377
    Хемостаза не проверував само д-димери кои ми беа 600 и тоа испитување го правев на мое барање мат. Гин не ми ни посочи.
    П.с. во трето тромесечие го правев испитувањето кога ми се појави високиот притисок

9. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Епа можно е тука да бил проблемот,скратено време на коагулација,можеби си требала да примаш клексани,во бременост обавезно се следат овие работи. Во наредната бременост ќе си ги контролираш овие работи обавезно. Дали би се случило истото никој не би можелда ти одговори сигурно,бидејќи не се знае и нема правила.

На Ellyy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Vaga90*

Vaga90* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2018
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    191
    И овај месец ништо, си добив рано рано денеска :(
    Со големо разочарување но сепак со нови сили и надеж за следниот месец. Одвај чекам да ја израдуваме ќерка ми со таква убава вест, кутро детенце секоја ден само за тоа зборува.

На Hope06 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.676
    Допаѓања:
    21.341
    Барем си имаш едно маче за галење. Ќе дојде и второто, трпение само.

На thelittle17, IRBBB и Vaga90* им се допаѓа ова.
  12. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    759
    Девојќи јас денес бев пак на мерење фолекули. 13 ден од циклус имам фоликул од 19 мм на десен јајник. Ми рече преку еден ден односи и ми даде утрогестан од 15 ден од циклус да почнам со нив. Се надевам дека нема да добијам нареден циклус.

На Cherry blossom89, thelittle17, tina2018 и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.676
    Допаѓања:
    21.341
    Ајде ајде, супер фоликулче. (fingers)

На thelittle17 и Tinka1234 им се допаѓа ова.
  14. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    Да во понеделник одам на контрола и мене ми беше тсх 2.5 во декември, јануари спонтан тсх 0.05, едни табкети 2 недели заборавив какви тсх 54, и сега еутирокс 50, тсх 60, уште немам точно утврдена терапија. Само не знаев дека од тсх не се добива циклус :(

15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.676
    Допаѓања:
    21.341
    Да да, тироидната е двигател на цел организам. Не удара кај секого на исто место, ама знае да направи дисбаланс на циклусот и тоа како.

Мене мојата докторка ми кажа дека во овој период мора да се проверува Тсх на месечна основа, едно за да се утврди соодветна терапија, а плус и пошто се обидуваме за бебе.

На babybubu и Hope06 им се допаѓа ова.
  16. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.661
    Правев еден тест на 10ти ден после овулација (според fertility friend), негативен беше.
    Утре ми е 17ти ден после овулација (од апликацијата лутеалната фаза ми трае просечно 13 дена). Да правам утре нов тест или според ббт би требало да добијам, пошто последните три денови имам пад на температурата од 36.9 на 36.7?
    Од една страна ме убива исчекувањето, од друга страна не знам дали сакам ново разочарување.
    Да напоменам дека циклусите во просек ми траат 32 дена, а утре ми е 30ти ден од циклус.

17. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Не знам дали си ги читала тие info tidbid на апликацијата, пишува дека ако по 18 дпо не добиеш, речиси сигурно станува збор за бременост. Температурата може да варира, не мора цело време да е 36.9, разгледај ги графиците на другите ќе видиш какви сé температури имаат, им паѓа и пониско, па пак се качува.
    На твое место би се тестирала, јас немам таква стрпливост, а сега ќе те мислам и тебе и искрено, според должината на втората фаза очекувам дека ќе имаш позитивен резултат (fingers) .

На thelittle17, IRBBB и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  18. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.661
    Ги читам и затоа ми е хаос главата, не можам да се снајдам многу, па барам мислења постојано.
    Дај Боже да е позитивен. Утре штом се тестирам, ќе ви пишам.

На CareTee, Hope06 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  19. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.661
    IMG_20200829_100207.jpg
    Знам дека ништо не се гледа, се гледаше ептеееен бледа линија и тоа ептен аголот ако го погодиш и светлината.

Го разглобив цел тест. Се надевам не ми се привидува мене, макар што поминаа веќе 4-5 мин од тестирањето до сликава.
    IMG_20200829_100302.jpg

Во секој случај за скоро ќе одам да проверам бета преку крв, тука лага нема.
    Ќе ве известам штом имам резултати.
    Фала ви на поддршката. :hug:

На Cherry blossom89, Nade-sunrise, thelittle17 и 18 други им се допаѓа ова.
  20. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    @IRBBB тука е, јас и на првиот тест ја гледам :inlove:
    Дај боже се да е во ред, и само да расте мешето :inlove:

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.