Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. vilimimi

vilimimi Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    4
    vi blagodaram na utesnite zborovi pa neznam kade veke da odam bev i kaj organdzicki i nisto no sepak vi blagodaram mnogu

2. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    верувај дека ништо нее година ипол :) ти си плус уште дете што се вика имаш време за да постаниш мамичка,узивајси со партнерот и не се оптеретувај со доктори.

3. vilimimi

vilimimi Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    4
    ti blagodaram mnogu,mnogu znacat zborovite koi se kazani od srce znam deka sum mlada mo sepak zelbata e pregolema ti blagodaram na utesnite zborovi i da ti dade gospod se sto si posakuvas.

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  4. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.000
    Допаѓања:
    4.226
    Да не те плашам ама полицистичните јајници не се башш проблем за занемарување, со тоа што немаш циклуси немаш ни овулација :worried: и млада си да, ама тој проблем не се решава со годините туку се решава со лекар. Прво испитување на хормони да се види во која граница се движат хормоните, потоа скриен шеќер, доколку постои индикација за скриен шеќер а гледам дека ти го имаш се пие Метформин кој многу помага за вакви случаи, ги блокира цистите и ја враќа овулацијата. А, кога веќе сакаш бебче јас не би рекла да седиш и да чекаш до сега ништо немаш пиено? Како може лекарите да викаат не е ништо, другарка ми има исти проблем како тебе и оди во систина и и даваат терапија и рекле штом сакаш за бебче ќе одиме по шема прво контрацептиви за намалување на јајниците оти од цистите се зголемени, потоа со кломифен за да се поттикне овулација. Она во исто време пие и чаеви ( невен,ајдучка трева и кантарион) пие и некои природни таблети таму шшто знам ако сакаш ке ја прашам :) али во ниеден случај не се седи на тоа уво млада сум , ти зборам за твое добро немој да сфатиш погрешно :hai:

5. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    И јас се сложувам дека ПЦОС траба да се третира а не да се занемарува, мнооогу си родиле и не е воопшто непремостив проблем се решава барем со денешнава медицина ама треба со време;Дисбалансот на хормоните ако е тоа во прашање да се врати во нормала да се постигнат колку толку редовни циклуси и најважното со тоа си доаѓа-овулацијата.Има лекарстав има и чаеви има решенија многу само треба да се побараат. ;)
    Другарки мои имаат пиено Витекс Агнус и Ноќниче (Primrose flower oil) и се зачудиле како на 28ден им доаѓа. Некое килце помалку ;) и се ќе биде ок ;) Се надевам малку ти помогнав :*

6. vilimimi

vilimimi Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    4
    znam deka policisticnite jajnici ne se za zanemaruvanje vo momentov koristam glukofaz odnosno metformin gi napraviv site ispituvanja hormonski status,PAP test,hemostaza i nisto se vo red,isto taka vo sistina ne mi rekoa nisto samo stoi deka imam mikrocisticni jajnici na sto lekarot ne obrna vnimanie i ne mi konstatirase nisto mi rece samo sa napravi maz mi spermogram go napravivme i toa i toa bese vo red piev klomifen dva meseca i nisto vo momentov isto taka pokraj metforminot koj mi bese prepisam od strana na endokrinolog koj sto voedno me izvesti deka imam policisticni jajnici na sto bev mnogu iznenadena bidejki do sega nikoj ne me e izvestil pijam caj od zdravec eve najdov i eden lek koj se podgotvuva so ren i so vino staro 3 godini kaj i da e ke pocnam da pijam i od nego a moze ako sakas da ja prasas za caevite kako gi podgotvuva dali mesano ili poedinecno od sekoj a voedno ti blagodaram ;)

7. vilimimi

vilimimi Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    4
    ti blagodaram mnogu :) hormonite se vo red toa e i najcudno sto se e vo red a imam neredovni ciklusi mislam za hormonskiot status jas i da ti kazam iskreno prv pat go gledam ova sto velis deka tvoi drugarki piele osven dabroston nisto ne sum piela se razbira i klomifen i toa dva meseci ne znam dali odam kaj pogresni lekari koi kako da se izrazam ne se zamaraat so nisto a parite samo si odat ama barem da ima efekt ne e problem za pari jas i poradi toa velam aj ke odam vo sistina stvarno spremni doktori no toj doktor sto mi bese mnogu nezainteresiran deluvase ne znam dali ste cule za organdziski vo stip i toj doktor e dobar no i tam nisto no najkrivo mi e sto endokrinologot me izvesti deka imam policisticni jajnici otidov za edmo a taa me izvesti sosem drugo no sepak mnogu sum i blagodarna i blagodarenie na nea za dva meseca izgubiv 10 kilogrami i se razbira deka mi pomagas ti blagodaram :*

8. vilimimi

vilimimi Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    4
    vo sistina bev kaj doktor Jordanco Ivanov no bas sega se razocarav bev od sabajle kaj maticniot ginekolog mi kazadeka folekulite se mi mnogu mali i da odam kaj Organdziski da probam so nekakvi inekcii koi i toj ne gi znae kako se vikat :) jas mu velam pregnil li doktore ne veli drugi on e jak doktor znae so da ti dade ne znam kakvi se doktori ima :fubar:

9. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Лекарставата што ти ги даваат докторите се едно, тие примај си ги а овие јас што ти ги пишав се на природна база не лечат туку помагаат ;) се разбира и за нив прво ќе си се консултираш :*
    Прашај си на форумов ако си од Ск- незнам да те посоветуваат кај кој доктор да одиш :hug:
    п.с. на кломифенот реагираше???

10. lasica88

lasica88 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    25
    Јас имав нередовен циклус д-рот ми даде Примулот нор да пијам. Но тие не можеш да ги земеш сама на своја рака најпрво консултирај се со лекар. Тие ги пиев 3 месеци, почнував од 3-тиот ден од менз. циклусот ми се регулира ;) Консултирај се со матичниот твој пред да ги земеш :^)

11. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.000
    Допаѓања:
    4.226
    хмм го знам имам идено кај него ама ептен одамна онака за пап тест мислам дека беше и тогаш заинтересиран делуваше што го знам, ама едно знам , стварно не ми е јасно кога ке им отидеш на лекариве зборам за овие од приватниве болници и им кажеш сакаш бебе и ке те прашаат колку години имаш и ако кажеш до кај 22-3 аа млада си или не те сфакаат сериозно како да си викаат абе и текнало бебе на оваа денес утре друго ке и текне така ми доага, стварно не ми е јасно зашто е тоа така |(

12. vilimimi

vilimimi Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    4
    tocno taka recisi site mi go rekoa toa kolku godini si pa mlada si, rano e , :( nervoza me faka od niv mene mi e stvarno ozbilna rabotata ama na niv ne i e

13. vilimimi

vilimimi Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    4
    osven dabroston nisto ne mi davaat drugo velat ,,hormonski se apcinjava,, no sekoj mesec pak isto :x ne mozes da im dokazes :@

14. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    :) извини ако те изнервирав со мојот пост од вчера не ти мислам ништо лошо :)

15. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.000
    Допаѓања:
    4.226
    Малце построго, речи им годините остајте ги на страна, третирајте ме како пациент кој сака бебе :!: и 23 не се многу да, ама не се ни 18-19, мислам сосема ок возраст е за бременост. Кога пиеше кломифен идеше на следење на фоликулите? Ти дадоа инекција за да предизвикаат вештачка овулација? :?:
    Пиј си ти тоа што ти кажав во порака да пиеш, и ете можеш и лекот со рен и вино да го направиш сум читала позитивни искуства со него. Јас мислам дека со апчињата за шеќер што ги пиеш ке се среди ова, зашто ти имаш Пцос од шекерот. А, мила колку ти е шекерот?
    дабростонот се само за предизвикување на циклус нема да го решат проблемов ,а воопшто не добиваш без лекови, онака нормално да добиеш некој месец? :(

16. vilimimi

vilimimi Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    4
    :inlove: ne srcka voopsto ne me iznervira jas se zacleniv na forumov bidejki sakam da si ja olesnam dusava bidejki so maz mi ne mozam bidejki toj e mnogu ranliv koga stanuva zbor za ovaa tema sekoe mislenje tvoe a i na drugite feminki mi e znacajno i dobredojdeno :hai:

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  17. vilimimi

vilimimi Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    4
    da odev mi rece doktorot dobro e ima podobruvanje kaj jajnicite jas go prasuvas sto e rabota i bla, bla, drugi raboti toj si traese ama kako voopsto da ne me slusa i mi rece samo ako ti dojde drugiot mesec nisto ke pies pak klomifen a ako ne ti dojde znaci bremena si gi dobiv site simtomi na bremenost mi docnese mesec i polovina pravev test nemase nisto bev na pregled nisto mi rece nisto da ne upotrebuvam bidejki mozebi sum ostanala a da ne se zabelezuva no za edna nedela podocna dobiv i mi rece od vtoriot den na mensturacijata da pocnam pak da gi pijam klomifenot ne mi dade nikakvi inekcii a imam visok skrien seker otkako se omaziv nacisto imam neredoven ciklus ke mi dojde pa ne prestanuva ili ke pijam kapki ergutil ili inekcija ke mi stavat za da prestane krvarenjeto bidejki me drzi so nedeli nekogas i po dva meseca a potoa pak nema da mi dojde so meseci i moram da pijam lekovi za da mi dojde otkako sum omazena znaci godina ipol samo prvite 4 meseci si imav redovna mensturacija togas ne planiravme za bebe a otkako pocnavme da planirame haos nastana so ciklusot

18. vilimimi

vilimimi Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    4
    ke se konsultiram no bas deneska bev kaj nego pak mi dade dabroston ne sum bremena dva meseci nemam dobieno :(

19. vilimimi

vilimimi Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    4
    sekako uste denes ke pocnam da go upotrebuvam cajot ne sum od skopje no ne e problem ako nekoj ima informacija ke otidam a so klomifenot nisto mozebi trebase da prodolzam da gi pijam bidejki neli se upotrebuvaat 6 meseca a jas samo 2 :?:

20. lasica88

lasica88 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    25
    Ако имаш фоликули и ако направи микробиолошки испитувања и се е во ред со нив можеш да останеш бремена ;) Другарка моја имаше ист таков случај како твојот, таа не примаше никакви лекарства имаше нередовен циклус како тебе и идеше 3-4 пати годишно, па остана бремена кога најмалку очекуваше и има машко дете 1 година и е детето. Така да, остави на Господ кога најмалку очекуваме тогаш ке забремениме :) Голем е Господ