Девојќи. Вчера требаше да добијам. Дали е можно од утрогестанот да ми касни или што може да е? Пред два дена правев тест негативен беше. Несакам да правам тест за да не се разочарам пак. Ваше мислење?
Јас требаше во четврток или петок. Негативен ми беше тестот сабајле, затоа и морав да се консултирам со докт. Рече до среда да почекам, ако не добијам да правам уште еден тест, па ќе видиме
Здраво Од завршување на дабростон треба да се чека 4-7 дена за да се добие циклус,некои доктори викаат ако после 5 ден не добиеш прави тест,но ми се има случувано и мене а и на многу други после 5-6 ден да си пробие циклусот,почекајте уште некој ден па правете тест.Ви посакувам || црти
Здраво. Јас од време на време пишувам во темата, па сигурно не ме паметите. Ја направив хистерскопијата пред месец време, докторот кажа дека сум имала септум и ми е отстранет. Позади мене имам 3 спонтани со престанување на срцевата акција во 7-8ма недела. Сите испитувања се направени имам генетски мутации и примам терапија кога останам бремена. Маж ми има дијагноза тератозооспермија. Пред една година правевме прв спермограм, а сега пак направивме и плус спермокултура и испадна дека има некоја бактерија ќе прикачам слика и од спермограмот и спермокултурата. Му препишаа антибиотик да пие 7 дена. Инаку одиме кај Др. Владимир во Њу Борн и вели да почнеме со обиди за бебе и да се опуштиме. Искрено иди па се опушти кога ми е страв и сепак се 3 спонтани. А, незнам веќе кај е проблемот и зошто неможам да си го износам плодот.
Дали имаш проветено хормони, пролактин главно. Јас знам 3 девојки со спонтани поради пролактин + јас. Една со 2 спонтани, а сметам дека малку го занемаруваат докторите не знам зошто.
Не знам зошто после 8 месеци терапија толку бавно ти се симнува. Најверојатно или требало со појака терапија да се оди или си е до организам. И мене ми беше 50 ТСХ едно време, а антитела над 500, па за многу брзо време ми се спушти. Веќе 3-4 месеци ми е во нормалните граници, на последната проверка ми беше 1.97, утре треба да го проверам пак. На терапија сум од Април, само две недели пиев Еутирокс од 25 мг, после ми накачи на 50, па на крај + 75 за викенд, сега така го пијам.
Проверувај и антиТпо бидејки кај мене тсх е во ред ама антителата знааеа да бидат покачени некогаш (Макар спомни дека сакаш да ги провериш )
Обично после повеќе спонтани се прави кариотип. Не ти спомнал Др за ова? Би требало тоа да го испитате.
Да да после вториот спонтан ги направивме сите испитувања. Правевме и кариотип за двајцата, добри се резултатите. И хормоните ги испитував и тие се во ред. Освен како што спомнав имам мутации и тератозооспермија кај маж ми, сега и таа бактерија со спермокултурата што ја откривме и незнам дали е опасна Инаку лани спермограмот беше со 1% нормална морфологија, а сега е со 3% многу е малку ама дали со витамини може да се среди. Искрено веќе незнам каде да го тражам проблемот...
Мило ми е, супер што е така. Кај мене Тсх варираше, под долна, па над горна граница. За на крај да отиде до плафон кога и ми дијагностицираа хипо/хаши. Утре ќе видам како е моментално, па ќе знае докторката како да продолжам со терапијата. Важно е да не се сфаќа трагично. Како што кажав и претходно, многу жени имаат дисфункција на тироидната, па со соодветна терапија раѓаат здрави бебенца.
Што знам, јас верувам во упатствата што ми ги дава Ендокринологот. Баш ќе ја прашам утре на колку време треба да ги проверувам и антителата.
Во ред секој организам е различен поаѓам од себе тсх секогаш околу 2 а анти тпо качени снижени и сл... затоа предлагам кога веќе земаат крв може и 2те нешта да се проверуваат
@princess5 земаш ли селен, ми рекоа со селен и безглутенска исхрана се намалувале и антителата, се регулирале. И дали сметате дека други витамини како цинк, витамин ц и фолна киселина би сметале. Мене докторот ми вели не треба други витамини а јас сакам барем фолна да земам.
Да да...селен вит ц и метилирана фолна земам поради мутации ... (и од селенот ми се регулираа туку муабетот ми беше дека сепак треба да се проверуваат и анти тпо бидејки незначи ако тсх е во нормала дека и тие се... )