Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.525
    Допаѓања:
    6.487
    Секој гинеколог за неплодност го смета период после 12месеци од неможност за забременување и обично тогаш започнуваат со испитувања. Да,треба да направи ехо да ја види состојбата а пап се прави на секои 6 месеци и брисеви дури и кога нема обиди.

На thelittle17 и Lina-Detelina им се допаѓа ова.
  2. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    Точно, но за да се испитаат хормони не треба да има 12 месеци неуспешни обиди и да се смета како проблем со неплодност. После тие 12 месеци се почнуваат поинакви испитувања.

Од сегашен аспект, јас вака гледам на тоа. Кога почнуваш со обиди за бебе доволно е бар да се имаат основните испитувања (хормони, овулација, пап, брисеви и спермограм)

Ако се е во ред, ќе си раат и порелаксирано ќе си пробуваш за бебе..
    Ако нешто од нив не е во ред, залудно изгубено време.

Последна измена: 18 септември 2020
    На Keri, tina2018, Cherry blossom89 и 9 други им се допаѓа ова.
  3. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.525
    Допаѓања:
    6.487
    Да, испуштив да напишам за хормони, мора да се знае и хормоналниот статус. Психата влијјае ите како ама сакав да кажам дека 5 месеци се малку дека нема простор за паника.

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Апсолутно се согласувам со тебе. Јас и сопругот, пред да почнеме да пробуваме за бебе, јас бев на геникилог и ги направив основните испитувања за мене, ехо, пап, брисеви и хормони.
    По 6 месеци неуспешни обиди, сопругот направи спермограм и јас уште еднаш направив хормони. После следеа и фоликулометрија за да се следи овулацијата, ХСГ за проодност на туби. Излезе дека е се во ред.

Ама сепак, и моето мислење е тоа, дека ако веќе сакаш да забремениш, барем основното мора да го испиташ пред да почнеш со обиди. Затоа што не дај боже да имаш некаква бактерија а останеш бремена, може големи компликации да настанат.

За докториве што немаат врска што прават и ги испраќаат пациентите дома без преглед, не сакам ни да коментирам :punch::punch::punch:

На Keri, Cherry blossom89, thelittle17 и 6 други им се допаѓа ова.
  5. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.663
    @Lina-Detelina се согласувам со другите. Следно штом добиеш веднаш да се нацрташ кај нејзе за упат за хормони (тие на трет ден од циклус се испитуваат). Кога ќе одиш со резултатите кај неа да ги види, ќе и кажиш дека сакаш пап и брисеви да направите и чисто еден ехо преглед, ситуација на јајници, ендометриум.
    Спермограм може во секое време да испитајте.
    Не мислам дека 5 месеци се премногу, ама пак воопшто не е страшно и ако поскоро почнете со испитувања.
    Не велам прв месец неуспешен обид да се прави хсг, ама другиве работи се ептен основни.

На Nade-sunrise, Bella_Stella, Lina-Detelina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Fala vi za sovetite na site, i jas seto toa go znam i go razbiram, i za toa bev denes pojdena i podobro da ne odev.I onaka mi kaza deka mozam da ja baram na telefon za bilo sto koga ke i se javam ke i kazam sto sakam da ispitam.

На Bebce1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    А зошто не си побара ехо? Не треба да чекаш на неа. Си требала да кажеш јас сакам да ме погледнете на ехо. Јас коа идам кај мојата си кажувам се што сакам да направи,земи ми брис за ова,дај ми упат за тоа...ако чекав на неа она да ме мисли кај ќе бев сеа.... не се замараат едноставно матичните, си имаат мн пациенти и не се замараат толку. Закажи си ехо и оди.

На IRBBB, princess5, Nithya и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Dobro znaci pisav deka prv pat posetuvam ginekolog, fala vi uste ednas na sovetite od sega ke si baram se. Pozdrav! :)

На Bebce1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Колку години имаш?

10. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    22

11. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Да, после 12 месеци неуспешно зачнување може да зборуваме за проблем со плодност, но тоа не значи дека до тогаш не треба да се направат основните испитувања. Пап, брисеви, ехо, нема потреба да се потенцира дека е задолжително и многу пред да се почне со обиди. Што е толку проблем и хормони да се проверат? 5 мин работа. За спермограм, па воопшто не ни гледам некаква пречка за да се направи.
    Ништо од ова не е страшно за да се провери, па да мора да се чека една година да помине.

*Ова не се однесува на тебе лично, општо правам муабет.

Јас на пример да чекав толку, сега уште ќе си ја чукав главата со прашањето 'зашто добив и овој месец' . Заштедив скапоцено време што залудно ќе ми поминеше во нервирање. Наместо тапкање во место, се насочив кон наоѓање на решение за проблемот.

Затоа барем основниве испитувања поминете ги што порано. Нема штета во секој случај.

Тргнав да те карам зашто не си посетила досега гинеколог, ама ќе прескокнам :) Запиши што ти кажаа да направиш и поздрави ја матичната ;)

Последна измена: 18 септември 2020
    На thelittle17, Cherry blossom89, kostovaivana и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.525
    Допаѓања:
    6.487
    Па таман напишав дека тие се основни прегледи ;) и дека членката не треба да паничи дека 5 месеци се многу малку и нема потреба од разочарување.....

На Lina-Detelina и Tinka1234 им се допаѓа ова.
  13. spasovskam

spasovskam Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2014
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    758
    Те мислам :) правеше тест пак?

14. ImOk

ImOk Истакнат член

Се зачлени на:
    3 септември 2020
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    57
    Девојки ме интересира што мислите за кафе пиење кога се обидуваме за бебе, и во периодот на две недели кога треба да настани имплантација? Дали штети, или нема врска? :$

15. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.691
    Допаѓања:
    21.362
    Нема врска, кафето е дозволено и во бременост. Нормално во ограничени количини.

На thelittle17, tina2018, LunaGrey и 2 други им се допаѓа ова.
  16. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Девојки, update од мене. Сабајлево бев на геникилог, имам 2 фоликули, една на десен јајник 19 mm и една на лев јајник 18 мм. Ама тенок ми е ендометриумот и ми препиша ESTROFEM да пијам 3 дена. Утре ќе одам пак да ме види. И ми рече дека ќе ми препише 2 инекции за да ми пукнат фоликуливе (ми рече да одам во Ремедика да ги примам, таму биле најефтини). И после да се фатиме со мм на работа :lol::lol::lol:
    Ќе бидам ептен пресреќна ако се фатат двете, ептен желба ми се близначиња :D:D:D

Стискам палци за сите.

@Bella_Stella ти што направи? Како оди? Беше ли на фоликулометрија? Те мислам. :)

На Cherry blossom89, Hope06, tina2018 и 13 други им се допаѓа ова.
  17. venividivici

venividivici Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    75
    Супер, одлично!
    Колку мм ти беше ендометриумот? :)
    Посакувам успех!!!

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.691
    Допаѓања:
    21.362
    Фала ти што ме мислиш мила. Јас утре ќе одам на фоликулометрија и ќе ве известам каква е ситуацијата кај мене. Супер фоликулчиња имаш! Ендометриумот ќе се здебели од апчињата, не се секирај.

Ти посакувам две мали златца да си добиеш! :inlove: (fingers)

На Cherry blossom89, Hope06, thelittle17 и 6 други им се допаѓа ова.
  19. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Нејќеше да ми каже точно докторката, само ми рече малку ти е тенок. Пошо ме знае дека сум контрол фрик и ќе почнам одма паники да праам :D:D:D:D ќе ја прашам утре, сакам точна бројка хахах

Ајде пиши баш. Се надевам и ти имаш барем 2 убави. Па да се дружиме заедно до близначиња :inlove::inlove::inlove:

На Cherry blossom89, thelittle17, curlyhair и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.691
    Допаѓања:
    21.362
    Дај Боже! И еден да е добар, ќе бидам пресреќна. :$ Ќе пишам утре како сум поминала. :* Обавезно ќе се дружиме и ќе се изгубиме од темава во многу скоро време! (fingers)

На Cherry blossom89, thelittle17, curlyhair и 6 други им се допаѓа ова.