Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. IAmPresident

IAmPresident Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2015
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    461
    Ја зедов сега таа од докторот во аптеката ми рекоа дека е меѓу најдобрите тука а и другите ќе ми излезат дупло поскапо дека ова било со рецепт. За 3 месеца е, ако после тоа не ми се допадне ќе земам некоја од вашите препорачани. Фала ви најмногу :l: @Bella_Stella @Naatashka123 галете меше и влечете нозе за сите нас тука :l::l::l::hug:

На thelittle17, Lina-Detelina, curlyhair и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    10.431
    Јас галам меше и уште неможам да си поверувам :inlove::inlove:
    Сите за брзо да се израдуватее вака :l:

На Broki5, Lina-Detelina, IRBBB и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    Честитки за сите со 2 цртки, славам со вас :clap::angel::party: Посакувам и останатите вклучувајќи ме и мене следниот месец да се радуваме како вас :l::l::l:
    П.с. и овој месец сеуште имам шанса, чекам да не добијам за 9 дена :D

На Мишел*, Broki5, dipsidipsidipsi и 10 други им се допаѓа ова.
  4. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    10.431
    Стискаме палци да не добијаш :lol: и чекаме да ни пишиш убави вести :inlove:

На IRBBB и Hope06 им се допаѓа ова.
  5. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.463
    Допаѓања:
    8.853
    Јас немам испитувано мутации, но поради претходна бременост која ја прекинав во 12 недела заради аномалија, кога останав бремена оваа бременост истражував и прашав дали покрај фемибионот, смеам дополнително да пијам метилирана фолна од 1000микрограми. Бидејќи во фемибионот се 200микрограми обична фолна и 200 микрограми метилирана. Докторката ми рече нема штета можеш. И цела бременост пијам, еве веќе 35 недела сум, на секоја контрола прашувам дали уште да го пијам метилфолатот, ми вика нема гајле пиј го... Мислам дека некои го пијат и во многу поголема доза, од 5 милиграми...

На thelittle17, tina2018, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.528
    Допаѓања:
    6.514
    Ајде ти стискаме палци да не добиеш. Те чекаме со 2црти за 10 дена :)(fingers)

На IRBBB и Hope06 им се допаѓа ова.
  7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.665
    Навистина не знам, спомнав и погоре, низ форумов го најдов тоа.
    А и логично, не само од дефицит, мака може да се има и од вишок на витамини и минерали.

Јас земам премама (200 мцг обична, 200мцг метилирана фолна) + 400 мцг метилирана од солгар и со магнезиумот уште 200 мцг обична фолна.
    Значи вкупно земам 600 мцг метилирана и 400 мцг обична фолна. Вкупно двете 1000 мцг.
    Дневни потреби кај трудници е 400 мцг.
    И јас ја прашав и матичната и докторот на приватно кај што одам, и двајцата ми рекоа нема гајле. Ама многу работи ги научив на форумов, за кои некои доктори викаа дека нема гајле.

Целта ми беше да ја споделам информацијата што тука ја прочитав, секој нека прави така како што го советува лекарот.

На Мишел*, Lovebug01, curlyhair и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Vase89

Vase89 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2020
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    276
    Zdr mila mi tteba eden sofet od tebe kazimi kako se pravi insiminacija jas inace nemozam da ostanam bremena 5 godini dok mi preporaca insiminacija ke moze li da mi kazes da se pogotvam pred vreme kako ide toa ti blagodaram unapred

На Natali26 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.463
    Допаѓања:
    8.853
    Баш вчера читав некои истражувања за последици од користење поголеми дози на фолна к-на, и останав со подзината уста. За метилирана не пишуваше така, пишуваше само за неактивниот облик. Ама тие последици биле испитувани врз животни и нема докази за кај луѓе. Не знам и јас што да кажам, оатанува да веруваме на доктори.

На IRBBB, thelittle17 и IAmPresident им се допаѓа ова.
  10. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    2.905
    Me zamisli jas sum heterozigot (mutitan samo eden alel vo genot) pijam 2×1 od 1000 mg metilirana folna, mnogu mislev deka e i go prashav doktorot no toj mi reche deka metiliranata folna e bioaktivna i vishokot se isfrla preku urinata

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Вака сега,лудост ми е да советуваат да пиеш и метил и обична фолна,катастрофа ,и мене докторката ми даде некои пренатални сега со 400mcg обична фолна иако знае дека сум хомозигот и пијам метил фолат од 1000mcg,ми вика нема гајле...аха обавезно,нема шанси да ги земам. Витамините не се воопшто наивна работа.
    За лапаро и хистеро Др.Зоран од Чаир ме оперираше,прекрасен човек и доктор,секогаш достапен на тел што е мн битно,топло го препорачувам.

На betmenka, LunaGrey, Tinka1234 и 4 други им се допаѓа ова.
  12. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.672
    Да, јас не пијам пренатални витамини затоа што имаат обична фолна во нив, и др. ми рече да не пијам, и да не ги мешам обична со метилирана фолна, ради мутираниот ген, јас имам хетерозигот, и препишано ми е 1000мцг. х1 на ден. Јас знам дека не треба да се мешаат ако имаш ваков проблем, тоа со сигурност.

На Stressed Out, fana и IRBBB им се допаѓа ова.
  13. Nancy27*

Nancy27* Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    129
    Cestitki Ti posakuvam lesna bremenost

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  14. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.665
    Можеби навистина вишокот на метилирана фолна заради активниот облик се исфрла преку урина и не се задржува во организмот.
    Прва слободна прилика ќе седнам да гуглам за метаболизам на фолатите и штом научам нешто, ќе споделам со вас.
    @Stressed Out @thelittle17

На Hope06, Мишел*, Cherry blossom89 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    2.622
    Мила и кај мене беше така и јас веднаш се решив за лапаро, со тоа што едниот хидросалпинг беше а др не се знаеше дали ке се спаси но на крај испадна дека и тој исто така не бил воопшто добар и Димитров ми кажа подобро да го затворам и тој отколку да се мачиме и вонматерична на крај да испадне. Јас сум многу задоволна од него се помина супер, друго се е во ред еве сега спремам док за ваучер.
    ти посакувам се најубаво ❤️

На melonka, Мишел* и tina2018 им се допаѓа ова.
  16. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    2.688
    Одамна се мислев да се приклучам на темава, но, ете, собрав конечно храброст и еве ме :$ Прво големи големи честитки до сите што си чекаат бебенце, со лесно нека е, особено се израдував за @Bella_Stella бидејќи некое време ја пратам темава и баш ме израдува веста :l::l::l: Со Бога напред да си дочекаме сите убави вести, поддршка голема и од мене за сите :l:

Сакав исто да ве прашам, особено тие што имаат ПЦОС, ако може да ми препорачате добар гинеколог кој се разбира од овој проблем и воопшто околу целата постапка за зачнување и сите испитувања, јас секако ќе отидам на ендокринолог, но мојата докторка малку е незаинтересирана, искрено повеќето работи ги дознав овде и сама што сум истражувала околу ПЦОС, отколку од неа, а би сакала да се консултирам со некој кој посериозно го разбира и го третира мојов проблем.

На Hope06, tina2018, Cherry blossom89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.299
    Допаѓања:
    119.136
    Во приватните клиники, ете баш @Bella_Stella беше со пцос и беше на приватно и оп одма бебче. Нека ти каже кај кои доктори оди. Во ремедика е мислам.

На CareTee, tina2018, Bella_Stella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.699
    Допаѓања:
    21.370
    @MeowMeow Да во Ремедика одам кај Д-р Стефанка - ендокринолог и Д-р Снежана Стојковска - гинеколог. Мој совет е да не чекаш од матичен гинеколог да ти третира соодветно ПЦОС. Незаинтересирани се, а башка и недоволно стручни.

Докторкиве мои се супер во секоја смисла, освен што знаат што прават, ми делуваа и како психолози. Топло ти ги препорачувам.

На јolene, malecko87, curlyhair и 6 други им се допаѓа ова.
  19. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    2.688
    Благодарам и на тебе и на @fana :l:

На fana, Tinka1234 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  20. Мишел*

Мишел* Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    536
    солзи ми надојдоа од твоево известување.

долго те читам и толку си полна со поддршка и љубов за сите, леле колку заслужи и ти да се порадуваш.

Те гушкам неизмерно :l:

На IRBBB, curlyhair, happygirl и 3 други им се допаѓа ова.