Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Читам колпоскопија а мислам на лапароскопија:):)

2. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Мисед имав во 8/9 недела. Плодот го пративме на испитување но докторката ми рече дека така требало да биде а не ми даде никаков документ(којзнае дали го пуштија на испитување плодот). Инаку сите испитувања што ги правев(хормони,пап, торч, микробиолошки брисеви) само уреаплазма ми е најдена од сите тие испитувања. Секако дека ќе се консултирам со специјалист, еве Др. Трајковски го избрав.
    Само сакам да знам колку дена однапред се закажува преглед кај него?

3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Можно е да било природна селекција поради лошиот спермограм, иако не ми се допаѓа пристапот на докторката. Требало да инсистираш да ти даде документ дека е направено испитувањето. Како и да е, тоа поминало сега е време да си се консултираш со специјалистот и тој најдобро ќе знае да ти каже што понатаму. Не знам како работи докторот, не ми е познат. Веројатно можеш да се јавиш во ординација и да прашаш за термин.

4. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Мораш на специјалист.Дали цело време се консултираш со матичен? Штом си го избрала јави се и закажи термин.

Tinka1234 likes this.
  5. medena147

medena147 Популарен член

Девојки изминативе неколку дена имам прозирен исцедок и леплив денеска ме боли премногу од десната страна на јајникот можно е рана овулација да имам ми заврши пред 4 дена овај месец добив на 22 дена.

6. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Можно е. Таман фрлете се на работа. :$

Tinka1234 and medena147 like this.
  7. Saba08

Saba08 Популарен член

Од еден до друг третман треба да поминат барем 30 дена и го даваат последователно, сепак ако те води он би требало најубаво знае, иако никогаш не шкоди и второ мислење.
    А, на своја рака никако немој да ги земаш.

Last edited: Nov 9, 2020
    Tinka1234 and IRBBB like this.
  8. medena147

medena147 Популарен член

Ние секако работиме ама денес ќе мора да поработиме се надевам за позитивен тест конечно овај месец.

Bebce1 likes this.
  9. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Со колпоскопија се гледаат абнормалните клетки на грлото на матката.
    Ова е помошен метод кој заедно со претходно направен ПАП тест е значаен за рано откривање на претканцерозните промени или за рано дијагностицирање на карцином на грло на матка.

Добро мислиш.
    Ендометриоза се дијагностицира со утразвучен преглед и со лапароскопија, а дефинитивно се потврдува при анализа на материјалот земен при операцијата.

LivingGlam, IRBBB and Tinka1234 like this.
  10. princess5

princess5 Форумски идол

Јави се во Њуборн ќе ти кажат од кога има термин може ќе чекаш ден два или неколку но ќе си закажеш (и да ко што ти пиша членката може и подобро е ехо кај трајковски да си направиш да види тој состојба отколку сликичка и извештај...сепак ти одлучи си

Nade-sunrise likes this.
  11. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Па нормално дека кога ќе те види со колпоскоп ако има промени на твивото (што навестува за ендометриоза) ќе земе дел за биопсија ако нема промени во ред. Сигурно членката има правено ПАП и се е во ред. Мене ме гледаше специјалист кој се сомневаше во ендометриоза бидејќи имав некои симптоми (болки во карлица,болки при однос, крварења помеѓу менструација) но виде дека е чисто а и ПАП ми беше уреден. Ендометриозата е и наследна.

Tinka1234 likes this.
  12. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Со колпоскоп се гледа вагина и грло на матка. Ендометриоза може и на јајници да има, така да и треба ендоскопски преглед, односно лапароскопија.
    Некоја членка спомна погоре, и јас ќе спомнам, кломифен без хсг не земајте.
    Друго, во 4 години можат мал милион промени да настанат. И во спермограм и во хормони и во квантитет и квалитет на јајце клетки.
    Јас да сум на твое место би искористила од матичниот упати за хормони, хсг, брисеви, пап и секако за сопругот спермограм и спермокултура и со сите резултати кај специјалист за асистирана репродукција.

13. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

@Bella_Stella @Nade-sunrise @princess5 @Bebce1 @Saba08
    Ви благодарам девојки најмногу. Ке морам да превземам нешто друго. Не мислев дека до толку ќе биде работата ама нема време за чекање,времето си минува. Се надевам дека сите еден ден ќе се израдуваме.

14. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Ти благодарам мила. Ке се факаме посериозно за работа во секој аспект. Дали во њуборн прават и спермограм?

IRBBB likes this.
  15. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Прават и спермограм и спермокултура и днк фрагментација. Има и 4д ехо и мерат и проток на крв во матка и јајници.

Уште нешто, се редактирав за да не редам едно под друго мислења. Пратете овулација со мерење базална, пратење знаци и симптоми и тестови. Бев убедена дека овулирам на средина на циклус, ама откако почнав да пратам, на циклус секогаш на 31 ден, најрана овулација ми беше на 11ти ден, најкасна на 21ви.
    Не се потпирајте многу само на апликациите.

16. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Мила, јас пробав со тестовите за овулација но некако не ми одесе. Во 3 месеци само еднаш ми даде позитивен тест(можеби и неправилно ги правев, незнам) затоа полнав фоликометрија да правам секој месец и нормално преку еден ден односи откако ке заврши циклусот.
    Можно е да се има овулација на 21 ден од циклус а да се има уредна менструација да речиме на 30 дена?

17. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Можеби си се тестирала само одредени денови и затоа си промашувала. Ама заедно со базална температура и други симптоми горе-долу ориентационо ќе знаеш кога да тестираш.
    И јас мислев дека не е можно нормален циклус со толку рана или толку касна овулација, ама ете, можело. Не е како по книга да мора едната фаза од циклусот да трае точно 14 дена или пак овулација да е секогаш на средина на циклус.
    Циклусот кога забременив, имав овулација на 17ти ден.

thelittle17 and Tinka1234 like this.
  18. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Ти благодарам мила на тебе и на сите за споделеното и поддршката што ја имам од сите вас:hug::hug::inlove:. Денес и те како некако ми беше тежок ден и се насобрано ама со вас се е полесно кога ќе знам дека не сум сама а како си плачев цел ден ама се ќе помине и еден ден и мене ќе ме огрее:sun:

19. IRBBB

IRBBB Форумски идол

@Tinka1234 ќе те огрее сонце и тебе и сите што веруваат и се надеваат! :hug:

20. Hope06

Hope06 Истакнат член

Извинете девојки што ви создадов стресови, не ми беше тоа намерата. Ви посакувам школска бременост на сите!

Мишел* and Bella_Stella like this.