Мисед имав во 8/9 недела. Плодот го пративме на испитување но докторката ми рече дека така требало да биде а не ми даде никаков документ(којзнае дали го пуштија на испитување плодот). Инаку сите испитувања што ги правев(хормони,пап, торч, микробиолошки брисеви) само уреаплазма ми е најдена од сите тие испитувања. Секако дека ќе се консултирам со специјалист, еве Др. Трајковски го избрав. Само сакам да знам колку дена однапред се закажува преглед кај него?
Можно е да било природна селекција поради лошиот спермограм, иако не ми се допаѓа пристапот на докторката. Требало да инсистираш да ти даде документ дека е направено испитувањето. Како и да е, тоа поминало сега е време да си се консултираш со специјалистот и тој најдобро ќе знае да ти каже што понатаму. Не знам како работи докторот, не ми е познат. Веројатно можеш да се јавиш во ординација и да прашаш за термин.
Мораш на специјалист.Дали цело време се консултираш со матичен? Штом си го избрала јави се и закажи термин.
Девојки изминативе неколку дена имам прозирен исцедок и леплив денеска ме боли премногу од десната страна на јајникот можно е рана овулација да имам ми заврши пред 4 дена овај месец добив на 22 дена.
Од еден до друг третман треба да поминат барем 30 дена и го даваат последователно, сепак ако те води он би требало најубаво знае, иако никогаш не шкоди и второ мислење. А, на своја рака никако немој да ги земаш.
Со колпоскопија се гледаат абнормалните клетки на грлото на матката. Ова е помошен метод кој заедно со претходно направен ПАП тест е значаен за рано откривање на претканцерозните промени или за рано дијагностицирање на карцином на грло на матка. Добро мислиш. Ендометриоза се дијагностицира со утразвучен преглед и со лапароскопија, а дефинитивно се потврдува при анализа на материјалот земен при операцијата.
Јави се во Њуборн ќе ти кажат од кога има термин може ќе чекаш ден два или неколку но ќе си закажеш (и да ко што ти пиша членката може и подобро е ехо кај трајковски да си направиш да види тој состојба отколку сликичка и извештај...сепак ти одлучи си
Па нормално дека кога ќе те види со колпоскоп ако има промени на твивото (што навестува за ендометриоза) ќе земе дел за биопсија ако нема промени во ред. Сигурно членката има правено ПАП и се е во ред. Мене ме гледаше специјалист кој се сомневаше во ендометриоза бидејќи имав некои симптоми (болки во карлица,болки при однос, крварења помеѓу менструација) но виде дека е чисто а и ПАП ми беше уреден. Ендометриозата е и наследна.
Со колпоскоп се гледа вагина и грло на матка. Ендометриоза може и на јајници да има, така да и треба ендоскопски преглед, односно лапароскопија. Некоја членка спомна погоре, и јас ќе спомнам, кломифен без хсг не земајте. Друго, во 4 години можат мал милион промени да настанат. И во спермограм и во хормони и во квантитет и квалитет на јајце клетки. Јас да сум на твое место би искористила од матичниот упати за хормони, хсг, брисеви, пап и секако за сопругот спермограм и спермокултура и со сите резултати кај специјалист за асистирана репродукција.
@Bella_Stella @Nade-sunrise @princess5 @Bebce1 @Saba08 Ви благодарам девојки најмногу. Ке морам да превземам нешто друго. Не мислев дека до толку ќе биде работата ама нема време за чекање,времето си минува. Се надевам дека сите еден ден ќе се израдуваме.
Ти благодарам мила. Ке се факаме посериозно за работа во секој аспект. Дали во њуборн прават и спермограм?
Прават и спермограм и спермокултура и днк фрагментација. Има и 4д ехо и мерат и проток на крв во матка и јајници. Уште нешто, се редактирав за да не редам едно под друго мислења. Пратете овулација со мерење базална, пратење знаци и симптоми и тестови. Бев убедена дека овулирам на средина на циклус, ама откако почнав да пратам, на циклус секогаш на 31 ден, најрана овулација ми беше на 11ти ден, најкасна на 21ви. Не се потпирајте многу само на апликациите.
Мила, јас пробав со тестовите за овулација но некако не ми одесе. Во 3 месеци само еднаш ми даде позитивен тест(можеби и неправилно ги правев, незнам) затоа полнав фоликометрија да правам секој месец и нормално преку еден ден односи откако ке заврши циклусот. Можно е да се има овулација на 21 ден од циклус а да се има уредна менструација да речиме на 30 дена?
Можеби си се тестирала само одредени денови и затоа си промашувала. Ама заедно со базална температура и други симптоми горе-долу ориентационо ќе знаеш кога да тестираш. И јас мислев дека не е можно нормален циклус со толку рана или толку касна овулација, ама ете, можело. Не е како по книга да мора едната фаза од циклусот да трае точно 14 дена или пак овулација да е секогаш на средина на циклус. Циклусот кога забременив, имав овулација на 17ти ден.
Ти благодарам мила на тебе и на сите за споделеното и поддршката што ја имам од сите вас. Денес и те како некако ми беше тежок ден и се насобрано ама со вас се е полесно кога ќе знам дека не сум сама а како си плачев цел ден ама се ќе помине и еден ден и мене ќе ме огрее
Извинете девојки што ви создадов стресови, не ми беше тоа намерата. Ви посакувам школска бременост на сите!