Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.709
    Допаѓања:
    21.391
    Мој совет подетално да се испита тироидната. Ехо, Т3, Т4, антитела. Исто пролактинот ти е покачен. Најди си добар ендокринолог и со него ќе ги средиш хормоните. Ќе ти даде терапија и за тироидната и за пролактинот најверојатно. Се средуваат, не се грижи.

На malecko87, IRBBB, meri24 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.430
    Допаѓања:
    6.954
    Денес 16ти ден а којзнај до кога ќе тераше да не ме боцнеше..
    Дај боже сите со II да сме другиот месец!!
    Не сме жени, женишта сме! :muscle::hug:
    Ве гушкам сите и пуштам среќа! (fingers)

На MeowMeow, curlyhair, Lina-Detelina и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.709
    Допаѓања:
    21.391
    Ама вие сакате ептен школска овулација на 14ти ден? Јас бев на мерење последен пат на 15ти ден и уште не беа прснати фоликулите. Следните два дена ги осетив тие болки во јајниците при односи и најверојатно тогаш или околу тие денови ми прснал/е. Што значи не е се како во книга. Btw како што веќе знаете инекција не примив пошто не успеав да најдам. Кога сака да биде ќе биде и тоа е тоа.

На thelittle17, Be-yO-nCe, curlyhair и 12 други им се допаѓа ова.
  4. Lavica_30

Lavica_30 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2020
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    52
    Те советувам да не се грижиш, сепак не е работа која треба да ја занемариш но тсх со терапија за кратко време се регулира. Гинекологот сега ќе те упати до ендокринолог, таму ќе ти направат проверка на тироиден статус. Нетретирана тироидна прави проблем со забременување, бременост или плод! Добро е што го лоцираше проблемот, наскоро ќе го решиш и ќе биде се во ред! :l:

На malecko87, curlyhair, Bubu111 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Bubu111

Bubu111 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2018
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    119
    Закажав за утре, едвај чекам да одам. Благодарам за советот ❤️

6. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.719
    Допаѓања:
    175.788
    Прл и е благо покачен. А и 'нормално' е да е таков со оглед колкав и е тсх.
    Со терапијата која би ја добила за тсх-то ќе и се регулира и пролактинот.
    @Bubu111 ќе ти објасни ендокринологот

На tina2018, Bubu111 и fana им се допаѓа ова.
  7. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2020
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.099
    Еве и ние неколку месеци се обидуваме за второ, ама никако да се фати.. Секој месец се надеваме ајде следниот, па пак нема.. Изгубив надеж.. Плус за првото останав бремена одма првиот месец кога пробавме и мислевме дека и сега ќе биде така. Најверојатно проблемот е што сеуште го дојам првото, ама па има случаи што останале бремени и додека доеле..

8. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Каj мене самo штo престанав да дojам се закачи :$ нo мoжеби е така вo мojата ситуациjа.

9. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2020
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.099
    Не сакам да го одбивам сега зошто оди во градинка, ама сакам и второ. Меч со две острици Плус сега немам редовен циклус и не знам кога ми е овулација. Добивам од прилика на 40 дена, секој месец различно. И секој месец правам тестови ама џабе.

10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.709
    Допаѓања:
    21.391
    Не би рекла. Може имаат поврзаност некоја, ама моето искуство не е такво. Моментот кога ми се дијагностицираше проблемот со тироидната ТСХ ми беше 35, а претходно варираше, еве вака како кај неа, малку над горна граница, па под долна (типично за хашимото). За на крај кога се направија сите потребни испитувања да се испостави дека имам хипо/хаши.

Пролактинот во ниеден момент за сето тоа време не ми отиде над 17. Дури последните два месеци пред да забременам се качи на 19 и ендокринологот инсистираше да го следиме за да не оди уште нагоре и ми нагласи дека за бременост е пожелно да е под 15, како што сите знаат тука. Ми рече ќе го следиме, ако не се намали ќе ти дадам Бромергон.

Во нормални услови може да се рече дека и е благо покачен, ама во услови кога целта е бременост и не е баш. Се средува многу лесно, еден од хормоните кои најбрзо се намалува е. Меѓутоа сигурно ќе и дадат засебна терапија за него, не е 100% сигурно ова дека тироидната го покачува.

На thelittle17 и Bubu111 им се допаѓа ова.
  11. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.719
    Допаѓања:
    175.788
    Затоа и реков да се консултира со ендокринолог.
    Од едно мерење на прл и вредност од 27 терапија не се дава.
    Пожелно е бар уште 2-3 пати да се проверува.
    Мене пролактинот во понеделник знае да ми биде и 25, а во вторник 16.

Пред три недели прл ми беше 30, а тсх 50.
    Докторката ми рече никако терапија за прл, дур не го средиме тсх со еутироксинот.
    После ќе го следиме прл.

Едит : јас сум без тироида

На Bubu111, fana и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.709
    Допаѓања:
    21.391
    Така е, мора да се направи подетално испитување. Не може да се даде терапија од една вредност, мора да се следи. Јас од Април навака секој месец ја проверувам и според моменталната состојба и целта која сакавме да ја постигнеме, во случајов бременост, докторката ми ја регулираше терапијата.

Инаку структурните промени на тироидната (кај тебе нејзиното отсуство), или пак зголемување, дисколорација и слично, не се секогаш тесно поврзани со нејзините хормонални промени. Ете јас сум пример за тоа, немам структурни промени, ама затоа хормоните лудуваа.

Комплексна тема е, јас до ден денес читам и истражувам. Можам само да кажам дека со ендокринолог што си ја знае работата се средува, најкасно за 6 месеци од почеток на терапија.

На melonka, fana и Bubce38 им се допаѓа ова.
  13. melonka

melonka Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    572
    ТСх ти е висок, и пролактинот ти е висок ако е во граници на нормала. Доколку сакаш да забремениш ти треба вредност најмногу до 15. Ендокринолог најдобро ќе ти каже и со соодветна терапија се средуваат за брзо :)

На tina2018 и Bubu111 им се допаѓа ова.
  14. October20

October20 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    207
    Здраво женски, ве молам за мислење што точно се испитува за да знам дали нема никаков проблем да забременам. Гинеколошки се е ок. Иначе 4 месеци неуспешни обиди, 28 имам, знам дека не е за паника, но се решивме доколку не биде до 6 месеци обидување да направиме дополнителни испитувања со сопругот. Ќе се консултирам и со матичен гинеколог секако, но не сум трпелива.

15. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.284
    Здтаво, за тебе пап, микробиолошки брисеви, хормони на 3 ден од циклус, а кај сопругот спермограм и спермокултура. Желбата побрзо да ви стане реалност :)

На IRBBB и Tinka1234 им се допаѓа ова.
  16. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.673
    Ништо не се 4 месеци, ама основни работи пап, хормони, брисеви, можеш да си направиш, и ако е се во ред маж ти спермограм и спермокултура. За почеток тоа ти е доволно, па ќе видиш до каде сте.

На IRBBB и Tinka1234 им се допаѓа ова.
  17. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.000
    Допаѓања:
    34.789
    Хмм под гинеколошки ако мислиш на пап брисеви и хормони тогаш следно е спермограм па хсг ...

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bbblla

Bbblla Активен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    2
    Zdravo devojki deneska mi e 28 den od ciklus i pravev testovi za ovulacija i e ppzitiven inaku imam PCOs i imam neredovna menstruacija pijam metamorfin e sega sakam da prasam za kolko vreme da napravam test za bremenost pa da vidame dali sme uspejale ovoj mesec inaku prethodnkot imav na 22 okt ciklus

19. Lavica_30

Lavica_30 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2020
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    52
    Доколку знаете, сакате и имате време да ми кажете кои вредности се препорачуваат кај хормонски статус за забременување. Кај мене акцентот падна на ТСХ и АНД и за нив само зимам терапија, но во контекст на разговорите погоре споредувајќи со првата анализа гледам дека и пролактинот (17, 8 ) не ми е во таа препорачана граница за забременување. (facepalm)

20. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.327
    Допаѓања:
    33.666
    Не ти е лош пролактинот, а и се очекува со регулација на ТСХ да се регулира и тој. Да ти беше со повисока вредност, сигурно ќе ти дадеа терапија и за него.

После позитивен тест за овулација, би требало да овулираш најкасно по 48ч.
    Значи, после 16 дена од денес би можела да правиш тест за бременост. Ти посакувам среќичка.

На Bubu111, melonka и malecko87 им се допаѓа ова.