Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.329
    Допаѓања:
    119.258
    Епа штом не ти е регулирана вероватно не ти е погодена терапијата.

На Katty52 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.327
    Допаѓања:
    33.666
    Земаш терапија?
    Другите хормони како ти се?
    Ако не си правела контрола во скоро, испитај ги сите хормони на 3ти ден од циклус. Ќе треба да регулираш циклуси и овулација.

На Slonce91, Katty52 и fana им се допаѓа ова.
  3. Katty52

Katty52 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2017
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    345
    Многу ми е страв луѓе. Гледајќи какво време е денес со ова стерилитетов... у комшии има една женичка со години деца неможе да има а здрава права. Викам а ја тука со триста проблеми... Ама морам да сум позитивна, со Господ напред... :(

4. pikabu5

pikabu5 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2020
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    1.056
    Какви триста проблеми?

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  5. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.327
    Допаѓања:
    33.666
    Правила нема. Со тежок фактор за стерилитет останале бремени од прва и без причина за стерилитет (идиопатски) се мачат со години.
    Медицината е напред, не постои нешто за што нема лек. Само треба навреме да се препознае. Ете, знаеш дека имаш дисбаланс на хормоните. Приоритет нека ти е да го средиш тоа. Направи си рутински преглед со ехо, пап и брисеви.
    Дај си време. Не е во ред да се разочараш ако не фати од прва или од втора. Колку повеќе го мислиш, толку потешко ќе е.
    Ако не дај Боже, подолг период не забременуваш (после среден хормонски статус и редовни односи), ќе направите и други испитувања. Ама не брзај, чекор по чекор. И позитивна мисла пред сѐ.

На thelittle17, Cherry blossom89, Stressed Out и 6 други им се допаѓа ова.
  6. feministika

feministika Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    26
    Ги читав и претходните постови од твоја страна. Според досега кажаното најважно е повторно да испиташ хормонален статус, потоа гинеколошки микробиолошки брисеви (може да се работи и за некоја инфекција пропратно), ултразвучен преглед доколку досега немаш направено, при што се прави морфолошка и фунционална процена на матката и јајниците (во случај да има некои отстапувања од нормалното во однос на поставеност на матката, функционалност на јајниците и слично). Имаш веќе нагласено дека често посетуваш гинеколог, претпоставувам дека погоре наведеното е веќе извршено, ако не, би било добро да се направи, тоа се неколку клучни работи меѓу останатото.
    Сепак, регулирањето на овулацијата и доведување на истата во нормала е она од кое треба да се почне кај лица со хормонален дисбаланс, би ти препорачала да посетиш добар ендокринолог или да го посетиш Институт за патофизиологија и нуклеaрнa медицинa, за подетални испитувања, како и консултација со докторите таму.
    АКО овој процес на забременување трае долго, ќе се упатите на дополнителни испитувања. Меѓу другото не е секогаш проблемот во жената. Кога двајца партнери не успеваат во процесот на фертилизација, „проблемот“ се бара кај двајцата. Дури уште полесно е да се почне од машкото, поради тоа што се започнува со спермограм и спермокултура, а понатаму и други испитувања доколку е потребно. Го пишувам ова за да не се разочаруваш и секогаш „проблемот“ да го бараш во себе, што е честа појава.
    Огромна улога има и психичкиот момент, премногу размислувања на таа тема, страв дали ќе се случи и постојано исчекување. Опушти се и остави се да си тече по свое, мисли на други работи и не се преоптеретувај со темата, за почеток направи ги испитувањата, да видиш дали постои некоја пречка. Доколку се воспостави дека нема, размислувај позитивно и се ќе биде во ред.

П.с. Во однос на тестот, не секогаш тестовите за бременост детектираат РАНА бременост, затоа раната бременост се докажува лабораториски со испитување на присутност на beta HCG во крвта.

Со лесно и само убави мисли.

На L*G, Cherry blossom89, Nade-sunrise и 5 други им се допаѓа ова.
  7. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.702
    леб од цели зрна , строго забрането грав , брокула, карфиол , зелка ( свежа никако , преработена еднаш месечно максимум) , кафе ( еден филџан на ден ) и да се избегнува храна со глутен .... морска риба почесто и ми додадоа Омега 3 суплемент и 2000 единици вит Д ....

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Katty52

Katty52 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2017
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    345
    Фала ти. Сакам да, да испитам пак хормони зашто лицево кај образите ми е доста исфрлено. А јас одсекогаш сум имала чисто лице, ми се поремети скроз..

9. Katty52

Katty52 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2017
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    345
    Ќе одам повторно да испитам хормони. Инаку да проблем е нередовна менстр. меѓутоа познавам жена која што имала нередовни менстр. и одма забременила. Сега има две ќерки возрасни. Едната од нив исто имала нередовна менст. а исто одма забременила, другата ќерка секој месец добивала на исти датум и она на крај мачење за бебе( до неа пробл). Нема некое правило. Јас првата менс ја добив на 14 год и секогаш ми касни од тогаш.

10. GirlWithACat

GirlWithACat Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2020
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    491
    Да секој е различен, еве и јас имам нередовна и кај мене тешко оди ова со бебенцето(па почнав со кломифен, па ќе видиме), иначе да подобро е да испиташ па и да тераш неколку месеци со терапија(за да доага редовно со некои апчиња), па потоа ќе видиш и овулацијата како ќе е. Секако има многу процедури како до бебенце... Но секогаш да си мислеме позитивно :)

11. VioletMK

VioletMK Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    36
    Blagodaram mnogu za odgovorot <3

На naturallmess му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.430
    Допаѓања:
    6.954
    И јас да се пријавам дека си добив конечно..;(

13. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    1.277
    Zdravo devojki,

Da ve prasam dali imala nekoja slicno iskustvo. Dijagnosticiran mi e visoko rizicen hpv, dali toa bi mozelo da smeta za bebe. Dvajca ginekolozi me uveruvaat deka ne e precka. Vekje dve godini go lecam ama teshko.

14. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    За забременување не е пречка ама заради тебе е убаво да го средиш,подигни имунитет,земај многу каротен,тој е најбитен кај оваа проблематика,ако пушиш под итно да баталиш.
    На моја пријателка докторка ја мачкашр локално со некаква маст што беше мислам за меланом,од Германија ја набавуваше,сега конечно пап тестот е чист,ако сакаш да прашам за маста па пробај така.

15. melonka

melonka Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    572
    Девојки да си ја кажам маката, ептен сум во мисли. Требаше денес да добијам и среда да правам лапаро/хистеро, денес ми се јави сестрата да праша до каде сум, но јас сеуште немам добиено. Немам ниту розево, ниту знак дека ќе добијам. Ништо не ме боли веќе неколку дена, 3-4 дена по овулација ме болеа брадавиците на допир, потоа почнаа градите да ме болат од страна но не многу во споредба со претходните циклуси. А сега ништо, направив тест негативен е(не беше со утринска) 14 дена се поминати од ризичен циклус. Редовно добивам 26-28 дена, денес ми е 28 ден. Не знам што да мислам, совет Ве молам за да ми олесни малку. Потајно се надевам дека Бог ми ги слушнал молитвите.

16. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.327
    Допаѓања:
    33.666
    А утре од сабајле бета да испиташ?
    Дај Боже да е висока! :hug:

17. melonka

melonka Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    572
    Живеам во мал град и заради короната неколку дена ќе чекам за да испитам, плус викенди не испитуваат освен хормони ако е 3 ден. не знам колку е на приватно, а и тие не работат викенди. Леле колку сакам да се јавам да кажам 'не доаѓам на операција, тестот е позитивен' само тоа се молам.

На Tinka1234 и IRBBB им се допаѓа ова.
  18. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.528
    Допаѓања:
    6.523
    Па направи утре со утринска мокрача таман 29ти ден ќе ти е. Стискам палци да е позитивен (fingers)

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  19. melonka

melonka Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    572
    Имам тест и за утре, само сакав да си олеснам и да ми ја дуплирате надежта :):hug:

На Cherry blossom89, Tinka1234, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Hristinakiki02

Hristinakiki02 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2020
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    57
    7 den docnenje..stresot na najjako:tmi:

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.