Мој совет за тироидната да се консултираш со ендокринолог, не со интернист. Не може доктор да ти вика 'мислам', според мене тоа е крајно непрофесионално и аларм дека треба да бараш друг доктор. ТСХ од 3.2 и не е така лош резултат, меѓутоа и гинеколозите и ендокринолозите сакаат да биде околу 1-2. Јас моментално сум бремена, а имам хипо/хашимото, ја проверувам секој месец и докторката ми ја регулира терапијата за да се движи околу 1-2. Толку беше и кога забременив. Мој совет е да ја смениш докторката, мислам дека ти треба за нијанса повисока доза на Еутирокс, ама специјалист најдобро ќе одреди. Со среќа!
Метилирана се препорачува доколку имаш мутации, за оние жени што немаат брка работа и обичната фолна. Јас немам испитувано мутации ама пијам метилирана 2Х400мг неофолик мета, набавена во Бугарија и 8 таблети иноситол (4 сабајле, 4 вечер). Мене матичната ми препорача инофем ама ја на своја рака си сменив ради метилираната. Инофолик може да помогне при забременување ако е некој проблем што се решава со иноситол. Во спротивно нема да има ефект, ама се надевам и штета. Пошто ти веќе имаш утврден проблем со хормоните, најдобро е да не се информираш по форуми и да си одиш кај добар ендокринолог да ти ги следи хормоните и да ти даде соодветна терапија. @Bella_Stella веќе ти го дала истиот совет, а може и да ти препорача ендокринолог кој нејзе ја среди за брзо време Еве сега трудничка ни е. Маж ти обавезно нека си направи спермограм да не луташ ти по доктори а да испадне дека проблемот е кај него. Посакувам да немате никаков проблем и што побрзо да си видиш две цртички
Добив денеска Многу ме нервираат овие догли циклуси. Ниту знам кога ми се плодни денови, ниту кога ќе добијам. А, не сме во можност преку еден ден односи да имаме... Ајде ќе чекаме следен месец....
Најлошото нешто е токму тоа,ниту да земеш тестови за овулација ниту ништо. Дај боже што побрзо да си ги видиш || црти.
Зашто не си нарачаш од оние тестови за овулација од интернет, имаш пакети од 100тина тестови за по 20 долари. Јас имам такви и си ги користам без да ги штедам. И точни се. До сега никогаш не ме излажале. Едит: Еве и линк
Девојки здраво. Како што пишував пред да ми дојде 3 дена имав кафеав исцедок се мачеше, па конечно на 4ти петокот вечер ми проби. Три дена свежа крв и еве и денес уште си имам кафеаво на бришење. Е, сега вчера и денес осеќам болка во десен јајник, ама препишувам да не е на промена на време. До сега не сум правела тестови за овулација, прееска купивме и направив еден од радозналост ќе ставам слика. Дали е можно порано да настапи овулација? Инаку имам редовна менструација од 28 до 30 дена. Ајде тие што имате правено вакви тестови да ме посоветувате.
Секако дека е можно, овулацијата не е секогаш како по книга на средина од циклус. Тестов ти е скоро позитивен, можеш да се тестираш и во следните денови да видиш како ќе биде. Како и да е, почнете си со работа.
Да знам дека не е секогаш како по книга, јас се' мислев дека имам покасна овулација накај 17ти ден. Тогаш сум осеќала болка во јајник и почнувале гради да ме болат. И кога останував бремена, се ме водеа со покасна овулација. Ама сега 2 дена осеќам убава болка во десен јајник и баш ме интересираше да направам тест. Иако ми делуваше дека многу е рано, сепак нема правила. Како и да е почнуваме со работа, па држете ми среќа да бидне овој месец.
Кој ден ти е од циклус? Едит, видов. Мислам дека треба да се тестираш и следните денови за да видиш точно. Иако личи скоро позитивен.
Да да, ќе продолжам и наредниве денови да се тестирам. Мислам дека контролната беше потемна сега. Значи кога ќе бидат исти или дури потемна линијата, ќе настапи овулацијата ? Овој пат се одлучивме секој втор ден да имаме односи, па ќе видиме.
Ако го погодиш моментот може да е така но може и да почне да се губи. Јас дури ги користев тие тестови никогаш не ми покажа потемна линија(3 месеци се тестирав). Можеби треба 2-3 пати да се тестираме кога почнува да потемнува но вие работете си на случајот. Јас најискрено сега практикувам секој 2 ден одкога ке ми заврши до добивање не користам повеке тестови за овулација. Ти посакувам нареден месец да си видиш 2 цртички најубави
Метилирана фолна е активна форма на фолна киселина. Вообичаено ја земаат тие што имаат мутации на гени, бидејќи кај нив основната форма на фолна киселина не може да се врзи во организмот, меѓутоа јас немам испитано мутации и одлучив да ја земам во активна форма.
Фала мила дај Боже сите да се израдуваме. Јас до сега немам никогаш користено, поради болката во јајник реков ај да пробам да видам. Утре ќе правам пак, ако треба и 2 па ќе видам како ќе биде. Како и да е, ќе бидеме активни ние, па нека се вроди со плод.
Ти благодарам Ќе си нарачам, со циклусов до 90 дена, ќе треба 1000 да нарачам Знам реков не се замарам, имам едно, нека ми е живо и здраво, ама си минува времето, и со секое добивање мене ми е се потешко...