Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.327
    Допаѓања:
    33.666
    Прво не постои шанса 100% од сперматозоидите да се подвижни. Вкупниот процент на подвижни сперматозоиди (брзи + бавни + во место подвижни) треба да е поголем од 50%. Процентот на брзо подвижни сперматозоиди по најстрог критериум е над 25% (на мм со 18% брзо подвижни сперматозоиди во борн спермограмот му го издадоа како нормоспермија).
    Не знам, многу е и лоша логиката или констатацијата, не знам што да речам. Ако од 100%, 20% се подвижни, значи дека шансите се 20%, а не 0.01%.
    Многу е неблагодарно да се даде процент за забременување, зашто потребен е само еден сперматозоид и една јајце-клетка.

Докторката е специјалист за што?

Во однос на терапијата за сперматогенезата, сигурно дека ќе влијае. Сака само време и трпение. Кај мм од намален број и намалена подвижност на сперматозоиди, стигнавме до нормален спермограм.
    Има уште многу примери тука на форумов.

Ти имаш некакви испитувања правено?

На spasovskam, S.o.F.i, Stressed Out и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Bakterijata pojke me plasi sea dodeka ne ispitam i ja nema da bidam mirna, ama se nadevam deka i taa ke se sredi so antibiotska terapija. Fala ti:*

На babybubu и IRBBB им се допаѓа ова.
  3. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Iskreno i ja ne sfativ nesto pojke za rezultatot, ne mi kaza dijagnoza samo toa sto predhodno go kazav, ama ova ne zastanuva ovde, samo sto pocnavme, ako e potrebno ke baramr i vtoro i treto mislenje. Inaku ginekolog e doktorkata, mojata maticna, a jas nemam praveno nisto do sega, bidejki taa mi kaza deka prvo kaj nego treba da ispitame a posle i kaj mene.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Norah Jones

Norah Jones Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.150
    Допаѓања:
    513
    колку треба да е прогестеронот измерен на 22 ден за да Знаеме дека имало овулација?

5. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.150
    Допаѓања:
    513
    а за што се пијат овие таблети?

6. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.693
    Допаѓања:
    5.944

На Norah Jones му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.150
    Допаѓања:
    513
    Фала многу

8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.327
    Допаѓања:
    33.666
    Мислам дека над 10, ама ако знае некој сигурно нека каже.

9. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    12.626
    Денес бев на гинеколог, ми даде упат ако добијам и другиот месец, да испитам хормони на трет ден од циклус. Правев и микробиолошки. За сопругот ништо не ми рече да испита. Сепак процесот на откривање на причините за неуспешни обиди е почнат. Кога има проблем јас се радувам, затоа што тоа значи дека има и решение. Дај боже што побрзо да се преселиме во труднички. :l:

На S.o.F.i, tina2018 и IRBBB им се допаѓа ова.
  10. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.327
    Допаѓања:
    33.666
    Дај Боже да не стингеш ни со хормони испитување, туку да си се преместиш во труднички. ❤️
    Мој совет ти е доколку сте во можност, партнерот да испита спермограм и спермокултура. 50%-50% се причините машка-женска причина за проблеми со зачнување, а кај мажи сѐ се испитува со само еден примерок од сперма.
    Ви посакувам среќичка.

На Bella_Stella, KittyCat:) и mynameislove им се допаѓа ова.
  11. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    12.626
    Ти благодарам на поддршката мила, ќе имам во предвид.
    Многу успех и на тебе.:hug::l::hug:

12. Bbblla

Bbblla Активен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    2
    Zdravo dali e mozno grcevi vo stomak i jaki bolki vo polovina i nadiganje na povrakanje i promena vo raspolozenie da e znak za bremenos inaku mi kasni okolu 20 dena test pred 1 nedela negativen pred da napravam test nemamv vakvi simptomi samo.malko kafen iscedok 2 3 dena

13. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.150
    Допаѓања:
    513
    прогестерон на 22-ри ден 7.12, значи немало овулација. Претходно одев секој 2-ри ден кај гинекологот и имаше фоликул кој дури достигна до 3.9 и пукна после 16-тиот ден.... мислев тоа значи дека имало овулација.
    Нејсе, колку треба да ми биде TSH за да забренам, мене на 3 ден ми е 3.2.
    Е сега, матичната ми рече да го прашам гинеколот што мисли за Инофолик комби, прашав ми рече добри се нема да ти штетат.... муабетот не е дали ќе се штетни туку дали ќе ми помогнат.
    Бидејќи ги нема тука, а и немам правено генетски мутации (немам абортуси, нит бремености) што да почнам да пијам да стимулирам овулација?
    Друго што ми рече гинеколот е да одам за Ск на приватно да проверам каналите дали се проодни.
    Дали некој може да ми каже по редослед кои испитувања се прават од почеток до крај за зачнување, некако се“ ми се испомеша...

На Tinka1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.150
    Допаѓања:
    513
    да, најдов требало да биде над 10, кај мене покажа 7.1

15. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.000
    Допаѓања:
    34.790
    Хмм од прилика до 2 да е тсх...
    Направи си прво микробиолошки брисеви ќе ти треба за хсг-то...
    За овулација докторот треба да ти препорача дали елова дали фертилимин некакви суплементи (не на своја рака)па понатаму може и мутации да си провериш а и спермограм за сопругот...

На Norah Jones и Tinka1234 им се допаѓа ова.
  16. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.150
    Допаѓања:
    513
    извини, го читам мислењево и не ми е јасно, Кои се тие на Now а кои се тие поевтините на Iherb?
    Како да искомбинирам Мио Иноситол? дали само ако земам Елова? или ги има како посебни таблетки мио-иноситол и плус да си земам метилирана фолна ама така да не испадне поскапо? Каде можам да најдам?

17. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.150
    Допаѓања:
    513
    за мутации ми рече дека се проверувало само ако има спонтани.... а јас сум немала.
    Он ништо не ми препорача освен што рече да се проверат јајцеводи и спермограм.... а овулација немам, и хормоните до вчера ми беа не добри, плус сум со хипо тироидизам.
    Матичната вика да одам за Ск да барам ендокринолог да ми зголеми терапијата од еутирокс 25 на еутирокс 50 за да се намали ТСХ,
    Гинеколот ми вика канали да се проверат со спермограм, ама ми нема некако логика да проверувам било што ако еве немам овулација.... Што мислиш? од каде да почнам аман веќе, цела година се плеткам... ММ не може да даде примерок од семена течност, нели од внатрешноста сме па тука нема, бевме во приватна кога виде дека треба во вц-то на ладно а надвор чекаат жени се згрози и не завршивме работа... Што да правам?

На Tinka1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    759
    Најпрво препорачуваат да се исфрли машкиот фактор за неплодност па хсг па ако е се во ред потоа др работи. Направете прво спермограм и хсг.

19. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.000
    Допаѓања:
    34.790
    Сакал нејкел ќе мора...макар во ск да направите спермограм (приватно) зш на гак не прават а во букурешт нема просторија за тоа....
    Најдобро е да се посоветуваш со специјалист гинеколог не матичен ... во мегувреме да си направиш пап брисеви и да идеш и на ендокринолог за тсх (у спат да провериш и анти тпо пролактин инсулин и слично) па по спермограмот и проодноста на јајцеводи... А за овулација може некогаш и да ја нема незначи дека следниот циклус пак ќе нема... но мораш да почнеш од некаде...

На fana, Norah Jones и Tinka1234 им се допаѓа ова.
  20. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.723
    Допаѓања:
    21.409
    Како ти се другите хормони што ги проверуваше на трет ден? Тсх не е врзано со ден од циклус и можеш да го провериш било кога. За бременост пожелно е да се движи околу 1-2. Ако веќе имаш дијагноза и пиеш Еутирокс, со мало покачување на дозата ќе се среди Тсх.

За испитувањата вака: 1. Најдете начин сопругот да направи спермограм, неопхпдно е. 2. Ти направи си микробиолошки ако немаш правено скоро и направи проверка на проодност на јајцеводи.

Не се плаши што немаш овулација, не е толку страшно и непоправливо. И јас немав, ме стимулираа со Кломифен и забременив.

Прво смири се, знам дека ти е тешко, бев на твое место и ептен убаво те разбирам. Ама чим сте почнале да го барате решението ќе го најдете и ќе си забремениш.

На Norah Jones, thelittle17 и IRBBB им се допаѓа ова.