1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.327
    Допаѓања:
    33.666
    Спермограм се прави за да се испита број на сперматозоиди, нивна подвижност, процент на живи и нормални сперматозоиди.
    Спермокултура се прави за да се испита дали има присуство на бактерија во спермата. Може да се прават независно едно од друго, ама кога веќе правите не е лошо со еден примерок да се испита сѐ. Може спермограмот да е лош, а спермокултурата чиста и обратно, одличен спермограм, а да има присуство на бактерија.
    Во однос на пап-от, во ред е. Хпв не е пречка за забременување, ќе си го контролираш со појачување на имунитет, веќе знаеш како.
    Направи и микробиолошки брисеви.
    Во однос на хормоните, јас мислам дека се супер, освен тсх, за тоа си знаеш. Во консултација со ендокринолог ќе се корегира терапијата и ќе ти се среди за брзо.

Во однос на фолната киселина, можеш да ја земаш на своја рака. Тоа е витамин Б9, кој во бременост е неопходен за развој на нервниот систем на бебето. Затоа се препорачува 3 месеци пред забременување да се зема фолна киселина. Не мора да земаш метилирана, можеш и обична. 400мцг ти се доволни, не мора да е 1000мцг (како таа на now).
    Исто на своја рака можеш да земаш пренатални витамини, кои во својот состав содржат и фолна киселина, исто и тие се добри да се земаат 3 месеци пред забременување (femibion, premama, pregnancy forte, proven за трудници... има многу на пазарот).
    Значи ни пренаталните витамини, ни фолната не се неопходни да ги земаш, ама штета од нив нема во никој случај.

Ете членките погоре ти кажаа за приватен ендокринолог во Штип (доколку не можеш да најдеш на државно), исто и кај д-р Органџиски можете да направите спермограм и спермокултура.
    Ви посакувам среќа.

На Nade-sunrise, _Vera_, Grasiela** и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Norah Jones

Norah Jones Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.150
    Допаѓања:
    513
    да, јас пијам фолна од онаа на Алкалоид (ALKAVIT ФОЛНА КИСЕЛИНА 0.4MG) веќе повеќе од пола година. Пијам и витамин ц од 1000мг, мака, магнезиум.
    Ти благодарам за инфото се надевам ќе се среди се'

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.150
    Допаѓања:
    513
    леле ти благодарам многу, се јавив таму и среќа голема ми рекоа дека доаѓала еднаш месечно и тоа би било сега во понеделник, само ми рекоа ќе ми се јават да ми потврдат дали може само за консултации дека јас веќе направив ехо и хормонален статус. Ако испадне дека може супер

4. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    1.103
    Извинете вака што улетувам во муабет само да додадам во врска со пренаталните суплементи. Ако имаш хипотироидизам се препорачува да не содржат суплементите јод, бидејќи кај хипотироидизмот јодот ја намалува уште повеќе функцијата. Го знам ова од лично искуство. Мој совет земи си подобро или обична фолна или метил фолат и другите витамини кои што си ги пиеш и тоа е тоа.

На Lavica_30 и Norah Jones им се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.725
    Допаѓања:
    21.412
    Во скоро сите витамини има јод, но е во многу мала доза и не може да направи проблем. Јас разговарав за ова со ендокринологот бидејќи не можев да најдам пренатални витамини без јод и тоа ми го кажа.

На babybubu и tina2018 им се допаѓа ова.
  6. GirlWithACat

GirlWithACat Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2020
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    491
    Здраво девојки, јас прашав, но не добив одговор... Дали некој знае кога на ехо ќе се виде излив е пукнат фолекулот или е пред пукање(и за колку време би пукнал)? Thanks :)

7. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.695
    Допаѓања:
    5.946
    Искрено, прв пат слушам за излив пред пукање на фолекул. Од она што знам на ехо може да се види дека фолекулот ја има постигнато големината на која потенцијално би пукнал ама не верувам дека може да се потврди со сигурност дека ќе пукне или дека ќе настапи овулација. Јас кога следев фолекули одев и по деновите кога се очекуваше овулација (кај мене големината на фолекул при која се очекуваше пукање беше 20-22мм) и докторката на ехо гледаше дали ми пукнал. Која големина ти беше фолекул на последно ехо? И не се замарај со тоа, ако ти рекле дека е пред пукање, значи се фрлаш на работа и за 2 недели си чекаш две цртки, кои ти посакувам да ги добиеш уште месецов(fingers)

На GirlWithACat и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  8. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.150
    Допаѓања:
    513
    леле па мене ми кажаа дека сум имала недостаток на јод, дури ми препорачаа да пијам ореова ракија.... ореви итн. А инаку метилираната фолна содржи јод?

9. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.263
    Допаѓања:
    1.886
    Да се гледа со излив на теечност јас кога имав големи болки од овулацијата наредниот ден отидов и ми кажа дека сум имала течност од настаната овулација.

На IRBBB и GirlWithACat им се допаѓа ова.
  10. GirlWithACat

GirlWithACat Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2020
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    491
    Да, затоа се зачудив беа големи пораснати 22-24мм и примав инекција и ми кажа дека не пукнале а имало излив затоа се збунив. Thanks Anyway :)

11. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    1.103
    Не не содржи. Може да ја пиеш.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.005
    Допаѓања:
    8.472
    Zdravo feminki. Jas sum prilicno nova na forumov. Gledam mnogu od vas imaat dosta pominato i sakam mislenje za mojata situacija. Pravev hormonalen status na 3 den od ciklus koj izgleda vaka: imam inverzija pomegu FSH i LH... FSH 9,64 LH 38,10. TST malku pokacen 2,86 isto taka DHAE'S pokacen 4.8 Ostanatite hormoni kako prolaktin, E2, insulin, TSH, FT4 mi se mirni.
    Potoa maticnata me prati na drug ginikolok vo GAK skopje i bev denes. Eve sto mi napisa taa doktorka: Hormonalen status NORMOGONADOTROPEN
    Eho: uterus vo AVFL so ADP 29mm, endometrium 7mm homogen, DO 32x20mm, LO 24x22mm
    I mi napisa da napravam HSG.
    Inaku koga otidov denes veke imav kafeav iscedok do utre sigurno i ke dobijam menstruacija.
    Ve molam za mislenje i sovet. Sakam da ostanam bremena i rabotime na slucajot :) . Vi blagodaram

13. TheDogLover

TheDogLover Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2018
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    258
    Slusnav deka imalo nekoja inekcija valjda hormonalna koja sto moze da te bocnat i poveke jajce kletki da se formiraat pa pogolema e verojatnosta i da se oplodat i po priroden pat da zacnes so bliznaci. Dali imate slusnato ili nekoe iskustvo da spodelite za po priroden pat za bliznacinja? Voedno so maz mi mnogu sakame bliznaci dokolku moze po priroden pat i da napomenam za prva bremenost se raboti i seuste ne sme pocnale da rabotime na slucajot sobirame info :) Fala vi odnapred na site

14. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    759
    За тоа се даваат таблети за стимулација но се даваат кај оние што немаат овулација па кога фолекул-ите ке достигнат одредена големина тогаш се дава таа стоп инекција за да прснат и да исфрлат здрава јајце клетка, тогаш може да дојде до близначка бременост. А за инекција само немам слушнато дека има за стимулација.

На TheDogLover му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Не ехо се гледа жолто тело(corpus luteum) Ако е присутно жолтото тело значи пукнал фоликул. Не може да се знае кога би пукнал, според големината на фоликулот гинеколозите прават проценка кога би било тоа. На 18ти-19ти ден од циклус може да се види жолтото тело на ехо, а прогесторонот се проверува на 21ви ден и ако е над 10, се претпоставува дека настанала овулација.
    Жолто тело има и ако фоликулот бил празен - без јајце клетка во него, така да тоа не е доволен показател за да се утврди овулација.

На IRBBB и GirlWithACat им се допаѓа ова.
  16. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.528
    Допаѓања:
    6.523
    IMG_20201217_221737.jpg
    Тоа е тест за овулација, правен е синоќа во 22h, пред 5 дена правев беа побледи а ги имаше. Прв пат правам тест за овулација. Во среда кога бев на гинеког рече денес ќа пукне фоликулот одприлика. Сабајле во 6 правев пак втората цртка беше бледа... :( Значи синоќа е настанала овулацијата така? Штом денес е бледа линијата

На thelittle17, medena147 и Grasiela** им се допаѓа ова.
  17. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    И да настанала синоќа(тестот го мери врвот на лх хормонот,а врвот на лх се случува кога фоликулот пука и се ослободува јајце клетката) имаш уште шанса, јајце клетката седи во јајцеводот 24-36 часа и чека да биде оплодена.

На kara.petra, thelittle17, Tinka1234 и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.166
    Допаѓања:
    6.845
    Овулираш во следните 24 часа, фрлете се на работа и чекаме убави вести за 2 недели :inlove:

На thelittle17, ivance.., fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    1.103
    Девојчиња, од кога сме почнати со обиди циклусот почна да ми варира. Прво од 28 дена се скрати на 26, а сега во последните 2 месеци почнав пак да добивам на 27, 28 ден. Дали е некоја во слична ситуација? Проверени ми се хормони, минатиот месец, во ред ми се. Незнам која би можела да е причината за ова.. некоја да сподели искуство?

20. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.528
    Допаѓања:
    6.523
    Не ти варира нормално е тоа. Значи декаа добиваш од 26-28 ден.

На babybubu му/ѝ се допаѓа ова.