Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.726
    Допаѓања:
    21.413
    Според хормоните имаш полицистични јајници. Мора да ти дадат некаква терапија за да се среди инверзијата меѓу ЛХ и ФСХ и плус за покачените хормони.

Хсг не е на одмет да направиш, но според мене приоритет е да ги средиш хормоните. Исто така кога ќе дојде ред да правиш хсг, треба и сопругот да направи спермограм. Не секогаш е само женски фактор во прашање.

Имаш два фоликула на лев и десен јајник, ама прилично се големи чим викаш дека си пред добивање. Долги циклуси ли имаш и дали ти се редовни?

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  2. October20

October20 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    207
    Здраво женски, дали постои некое советувалиште / приватна клиника кадешто може заедно со партнерот да отидеме на консултации за забременување и + испитувања се што треба да се провери. Конкрерно не е сеуште за голема грижа, 5 неуспешни месеци, млади сме (28ж,30м), но сакаме на некои консултации да идеме, имаме прашања...

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.008
    Допаѓања:
    8.476
    Pa toa e normalen ciklus n
    Menstrualniot ciklus na dobivanje mi varira od 16 ti do 43 den, haoticna mi e dosta. A mi trae 4-5 dena menstruacijata. A mojata maticna pa cak i kaj ovaa na gak mi velat deka nemam problem ( koj lekari gi imame vo drzavata). Jas insistiram da mi se dade terapija no nikako ne dobivam. Zatoa odluciv na ptivatno da si pojdam i da si go resam problemot. A inaku na gak koga bev za hormonalniot status mi ima napisano Normogonadotropen. Dali znaete sto znaci toa? Vi blagodaram.

4. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.327
    Допаѓања:
    33.666
    Тоа значи полицистичен оваријален синдром.
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9091329/

Не губи време со гинеколози, оди на ендокринолог, тој е (суб)специјалист за хормонален статус.

Кај било кој специјалист гинеколог можете да се консултирате и да ви каже кои испитувања ви се потребни да ги направите. Дури и кај матичниот гинеколог можеш да го направиш истото.
    И да закажиш на приватно кај специјалист за асистирана репродукција, потребно е да имате направено испитувања.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  5. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    4.021
    Денеска ми е 16 ден од циклус.
    Вчера вечерот имавме односи со маж ми, кога појдов до вц пак имав кафеав исцедок на бришење.
    Јас и пред тоа забележав ептен малку, ама потоа со свршувањето имаше повеќе.
    Еве и сабајле прво појдов до вц и имаше кафеав исцедок.

Дали е можно што оваа менструација пред да ми дојде 3 дена имав само кафеава стара крв, па и кога ми заврши 3-4 дена се влечкав со кафеава крв на бришење?
    Па има шанси уште нешто да е останато?
    Според тестовите овулацијата ми е помината, јас само повремено си го осеќам јајникот.
    Некако се загрижувам, од кај сега па овој исцедок на сред циклус.
    (facepalm)

6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.726
    Допаѓања:
    21.413
    Дали некој од гинеколозите те праша како добиваш или само ги гледаат јајниците? И мене јајниците не ми се со некој полицистичен изглед, ама хормоните апла си укажуваат на тоа. Добро ти кажа @IRBBB за хормони најди си добар ендокринолог. На гинеколозите не им е тоа специјалност и само можеш да си тапкаш во место.

Јас бев таков случај, дур гинекологот ми викаше не ти е ништо и ми даваше Елова, проблемот си растеше. Среќа отидов на ендокринолог па почнаа да се движат работите во позитивен правец.

ПЦОС е состојба што не се лечи, меѓутоа со соодветна терапија и животен стил се држи под контрола и последиците се сведени на минимум. Секоја трета жена го има овој синдром, не е ништо трагично и има решение. Со среќа. (fingers)

На kara.petra, CareTee, dromka и 2 други им се допаѓа ова.
  7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.327
    Допаѓања:
    33.666
    А имплантација? (fingers)

На S.o.F.i му/ѝ се допаѓа ова.
  8. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    4.021
    Незнам мила да не е рано:?:
    Искрено прв пат ми се случува вакво нешто, а сакам да бидам позитивна дека не е ништо страшно.

Читајќи сега по нет, прочитав секакви работи де:worried:
    Ама едно ми падна во очи, дека после овулацијата може да се појави кремав исцедок.

Мојот е таков кремав накај благо кафеав и може поради свршувањето да беше поголема количина.
    Битно детално се објаснив(facepalm):wasntme:

9. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.702
    Допаѓања:
    5.958
    Ако читаш на нет било каков симптом прво најстрашните дијагнози ќе ти се појават. Пробај опушти се и не се оптоварувај со тоа. Ќе си отидеш на преглед ако продолжи и ќе се утврди причината. Еве јас посакувам да ти биде убав знак (fingers)

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  10. coolmommy

coolmommy Нов член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Некој искуства со кесичките Елова?

11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.008
    Допаѓања:
    8.476
    Da normalno deka imam kazano kakov mi e haoticen ciklusot. Plus mojata maticna me vodi poveke od 10 godini. I pred tri godini na moe insistiranje napraviv hormonalen status i se pokaza taa inverzija no jas neznaev togas deka LH treba da e poniska od FSH na 3 den od ciklus. I koga gi vidi dobri se mi rece i mi dade da pijam folna kiselina. Mojot komentar bese pa kako pokraj uredni hormoni uredni brisevi mene ciklusot haoticen. I taa na toa koga ke rodis ke se sredi. Ama ne ostaviv na toa i otidov na privatno i togas toj doktor mi gi otvori ocite i mi kaza deka ne doaga kaj mene do ovulacija. Sakav da se pisam kaj nego za toj da me vodi no nemozese prepoln e so pacienti. I ostanav ovde i se jas insistiram i me preprati na gak i mislev deka mrdnav od crnata tocka no i taa vo skopje nisto ne mi kaza nitu pak mi napisa terapija. A najgolemata ironija e vo toa so mi velese maticnata te zakazav i muabetot bese za endokrinolog koga gledam upat za gak. Zenava nutu se tera nitu se vodi. Zatoa ke si gi davam parite sega po privatni doktori ama barem ke bide pod kontrola pcos. Dali poznavate nekoj dobar endokrinolog privaten?

12. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.327
    Допаѓања:
    33.666
    Не пребарувај по нет, сѐ и сешто ќе изначиташ.
    Бидејќи пред некое време исто имаше ваков исцедок и тоа за време на позитивен тест за овулација, следно е или имплантација или менструација. А бидејќи е рано за да добиеш... (fingers)

Многу убаво ти објасни @Bella_Stella, нема терапија за да ги излекува полицистичните јајници, ама има терапија за да го контролираш циклусот и да овулираш. Таа одеше кај д-р Стефанка во ремедика и мислам дека како и многу членки на форумов е многу задоволна.

На Ceneva, Bella_Stella и le.soleil им се допаѓа ова.
  13. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Imav i jas takov iscedok pred nekolku meseci, dva ciklusi po red i toa na sredinata od ciklusot (1-2 nedeli pred da mi dojde) i ne znam uste od sto bese, mozebi kako sto kaza i ti ostatok od predhodnata menstruacija. No mozno e da e i implantacisko(fingers) So sreka!

На S.o.F.i му/ѝ се допаѓа ова.
  14. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    4.021
    После се покајав што земав да прочитам, ама бидна..
    Одлучив овој пат да бидам позитивна и да мислам дека нешто убаво се случува.
    Фала ти сепак, се надевам и јас.
    :sun:

@IRBBB
    Ќе чекам мила па ќе видиме што носи крајниот резултат.
    Може нешто стварно убаво се случува.:angel:

На IRBBB и le.soleil им се допаѓа ова.
  15. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    4.021
    Или едното или другото ќе да е :D
    За две недели ќе дознаам.
    :hug:

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.726
    Допаѓања:
    21.413
    Како што веќе ти кажала @IRBBB мене ме води д-р Стефанка од Ремедика. Јас сум задоволна од неа, ја открив тука на форумот и баш сум среќна ради тоа, многу ми помогна.

Со полицистични јајници овулациите се многу ретки или ги нема воопшто, тоа е пошто нема соодветен сооднос помеѓу двете фази од циклусот.

Како што кажав се средува се, кај мене е ставен под контрола проблемот и бремена сум моментално. Не се секирај, најди само доктори што знаат што прават и се ќе си дојде на место.

На kara.petra, IRBBB и Ceneva им се допаѓа ова.
  17. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.008
    Допаѓања:
    8.476
    Fala vi na odgovorite, tebe i @IRBBB , mnogu mi znacat. Barem znam kade da se obratam sledno. Ke ve informiram za slednite novosti do ke se desavat. Pozdravce

На Bella_Stella и IRBBB им се допаѓа ова.
  18. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    4.021
    Ќе пишам нешто ама не ми се смејте(facepalm)
    Запнав тест да правам, а знам потсвесно дека е супер рано и дека нема шанси да сум бремена.
    Мислам рано е бе Софи, Софи...
    Ама нели кога ѓаволчето вика, ајде ајде прави чисто онака.

И така маж ми купува, јас правам тест. И оп се појавува втора црта.
    Целата ваква:o за момент се израдував. И ми текна исто дека пред една година, ваков исти тест правев на сред циклус и ми покажа 2 црти, а после со други испадна дека нема бременост.

Сигурно тестот детектира и овулација па имаше бледа црта.
    Дали имате вие сретнато тест што може да детектира и овулација, а е наменет за бременост?
    Битно сега ми е смешно.
    А, што ли очекував де8-|

На Anturium, Larahappy и Grasiela** им се допаѓа ова.
  19. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Ее. Ај купете друг. Тест за овулација може да детектира бременост, обратно не. Чекаме резултати (fingers).

На ivance.., S.o.F.i и tina2018 им се допаѓа ова.
  20. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.327
    Допаѓања:
    33.666
    Не може мила да е универзален тест. Ако е тест за овулација, детектира ЛХ хормон, ако е тест за бременост детектира бета хцг.
    Прочитај за што е наменет.

Едит: сега гледам дека во право е @Saba08. Тест за овулација може да детектира бременост. :wasntme:
    Леле, јас сум возбудена сега за тебе. :inlove:

На Saba08, ivance.., Tinka1234 и 1 друга личност им се допаѓа ова.