Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Kristina1172

Kristina1172 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2018
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    57
    Здраво девојки. По година дена обиди, конечно и јас видов || цртки. Неможев да поверувам, многу сум среќна и исплашена, само се` да биде добро. Не знам дали нешто од ова влијаеше, но направив некои промени изминатиот период и сакам да споделам со вас, можеби ќе помогне на некој. Испитувањата на хормони и спермограм беа со ок резултати, кај мене укажуваа на полицистични јајници, но имам редовен циклус, а дополнителни испитувања немаме направено. Последните два месеци пиев мака во капсули, метилирана фолна, б-12 и чај за женско здравје од тианде секој ден и ги користев и влошките од таму, а мм пиеше спермотренд. Пред два месеци го пиев и лекот за миоми со лен и мед (го има на форумов во темата за миоми). Одев кај матичен за одредување на плодните денови и пробувавме секој ден околу овулација и по "обидот" лежев со перница под мене половина час (совет од гинеколог). Последниов месец успеав да бидам психички поопуштена, бидејќи направивме план да пробаме со инсеминација ако не оди. Намалив и со работа, си дозволив да не пазам на исхрана, да не вежбам, да пијам алкохол, од секој аспект олабавив. Не тврдам дека нешто од ова помага, само го споделувам моето искуство и посакувам сите што чекате побрзо да се израдувате.

На Cherry blossom89, meri24, Bejb15 и 13 други им се допаѓа ова.
  2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.327
    Допаѓања:
    33.666
    Мила ние бевме со олигоастенозооспермија. Вкупен број на сперматозоиди мм имаше 54 милиони, а неподвижни сперматозоиди 65%.
    На местото каде што правевме спермограм, ова му го напишаа како препорака.
    IMG_20200902_221406~2.jpg

Освен трибестанот и придржување на препораките, јас на странски форум најдов препорака за бустање со антиоксиданси. Еве што земаше дополнително (на наша одговорност, во консултација со фармацевт)
    IMG_20200902_221547.jpg
    На ова би додала сега коензим q10 и тој е силен антиоксидант.

За околу 45 дена направивме контролен спермограм (морам да напоменам дека во друга лабараторија). На него имаше вкупен број на сперматозоиди 208 милиони, а неподвижни 27%.

Како се вредностите кај партнерот?
    Инаку, секако дека треба да се обидувате месецов. 1 сперматозоид е потребен да се сретни со една јајце клетка на вистинско место во вистинско време.
    Штом нема проблем со подвижноста и абнормалност на сперматозоидите, бројот многу лесно се корегира.
    Колку време апстинираше пред спермограмот? Направивте и спермокултура?

Не брзајте за контрола, нека помине барем 1 месец.

На MeowMeow, thelittle17, S.o.F.i и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    759
    Апстенција 2 дена имаше. Ви прикачувам слики во прилог.

Прикачени фајлови:

4. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.528
    Допаѓања:
    6.523
    Каде правевте спермограм?

На Tinka1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    759
    Плодност

6. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Posle kolku vreme od pocetokot na terapijata ostana bremena? Mm pocna so terapija pred 3 nedeli, a jas nemam simptomi za dobivanje(treba da ne mi dojde za tri dena), obicno uste posle ovulacija mi se javuvaat bolni gradi i stomak i si dobivam, sea nema nisto od toa, mozebi ima nesto drugo ili pametot me laze... :^)

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.000
    Допаѓања:
    34.790
    Ти пиша членката за витамините какви може да земе но можете и во 1таблета буквално се од списокот содржат но се околу 3-4000денари... има повеќе видови не аамо тие што јас ги пишав... но треба мин 3месеци за да се промени спермогенезата и да има ефективни резултати но и по месец дена ќе има подобрување и да... без пушење и сл...

8. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.528
    Допаѓања:
    6.523
    Девојки еве ми го тестот за овулација правен сега на 12ти ден од цуклус. Бледа е цртката значи дека тек ке настапи за неколку дена така? Утре ќе продолжам со тестирање.
    IMG_20210111_222453.jpg

На Cherry blossom89, Grasiela**, medena147 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.327
    Допаѓања:
    33.666
    @Tinka1234 вкупно 10,15 милиони сперматозоиди има, затоа е и дијагнозата. Колку што можам да успеам да прочитам, имате препорака да испита хормони. Не е лошо да инсистирате за консултација со ембриологот Стефан. Ако ви се земаат лекови на своја рака, јас топло ги препорачувам антиоксидантите. Ама во одделна форма (иако испаѓаат многу поскапо), не како мултивитамини.

@Lina-Detelina спермограмот го подобривме за месец и пол и кога пак не останував бремена, тргнав јас да правам испитувања. Кај мене имаше проблем на хсг, едниот јајцевод ми е проширен и тотално нефункционален, полн со токсична течност и иако мислењата беа поделени околу тоа дали прави проблем за забременување или не, јас на него би препишала тоа што скоро година и пол не можев да забременам.
    Секогаш постои шанса, дај Боже да си ги видеш двете цртки.

@princess5 ако не ти е проблем прикачи слика од составот на таблетите. Сигурна си дека во толкава концентрација ги има сите витамини/минерали?

@Bebce1 негативен е тестот, продолжи да се тестираш.

На Tinka1234, fana, Bebce1 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.000
    Допаѓања:
    34.790
    Не се во толкава концентрација но кај мм уште по првата кутија веќе имаше подобрување(за разлика од сексовит или посебно ц цинк селен и нз кои др.. кога ги пиеше)...
    16104048819141908021398.jpg

На IRBBB и MeowMeow им се допаѓа ова.
  11. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    655
    Допаѓања:
    756
    Женски, маката во прав како ја пиете? Во вода? Во сок?
    Некаде прочитав најдобро е во какао, но како ?се вари? Се попарува?

12. Kristina1172

Kristina1172 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2018
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    57
    Јас мака во прав пиев во смути и многу вкусно ми беше. Пробај и така. Ставав една лажица со овошјето во булет и не додавав вода туку малку јогурт за да биде погусто и со лажичка да се јаде.

На LaTama му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Slatkata00

Slatkata00 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    1.558
    Девојки, дали испитувањето на пролактинот е поврзан со некој конкретен ден или може било кога да се испита во текот на месецот?

14. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    2.691
    Може да ми кажеш од која фирма се витаминиве и од каде ги зема?

15. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    12.626
    Здраво девојки. Хормоните ми се во ред, сега одам на следење на фоликули после терапија со кломифен.
    Но, ми рече ендометриумот ми е тенок, за бременост требало да е подебел, ми даде терапија за тоа.
    И сопругот да се испита.

16. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Мене како што ми кажуваа во лабараторија нема конкретен ден, можеш кога сакаш.

На Slatkata00 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.348
    Допаѓања:
    28.383
    Јас со вода ја пиев или во сок од портокал.
    Малку му беше гадна ама пиев,пробај ова со смутито може е подобро.
    Т.е пробај види кој начин ти одговара така пиј ја.

На LaTama и curlyhair им се допаѓа ова.
  18. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.105
    Допаѓања:
    14.835
    Маж ми пиеше мака во прав и ја пиеше со вода само не сакаше со друго да го меша а исто ни рекоја дека можи и со какао да се пие

На LaTama и tincemajmunce им се допаѓа ова.
  19. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.000
    Допаѓања:
    34.790
    Не е поврзан со денот но е поврзано со тоа да немаш некоја голема физичка активност дента , вечерта пред испитување и да имаш добар сон вечерта пред испитувањето
    16104449741814200091441349882356.jpg

А ги земав од Бети аптека (под државна болница...ги немало во сите но можат да достават на пр...така ми имаат кажано (Ќе треба да прашаш за во др аптеки )

На tina2018, MarijaMi90 и MeowMeow им се допаѓа ова.
  20. Miiaa98

Miiaa98 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    936
    Женски во кое време е подобро да се направи тест за овулација ?