Форумџика на годината

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Тие sermatrop alfa буквално никаде ги немаше кога ни требаа нас дури и преку Грција решивме да ги порачаме ама и така незнам нешто излезе проблем како и да е се ептен квалитетнни.....

princess5 likes this.
  2. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

@Miiaa98 на тестовите јас што ги имав пишуваше после пладне дека било најдобро,јас ги правев некаде крај 8 навечер.

Miiaa98 and S.o.F.i like this.
  3. Slatkata00

Slatkata00 Истакнат член

Јас тестовите што ги правев пишува 11 ден од прв ден од циклус да почнат да се прават и се согласувам со @tincemajmunce најубаво е да ги правиш навечер

Miiaa98, tincemajmunce and S.o.F.i like this.
  4. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Јас тест за овулација секогаш правам во различно време, а може треба да си се фати еден ред.

Инаку јас правев на 4ти кога ми заврши крварењето и ми покажа втора линија.
    Мислев ќе имам пак рана овулација, ама сигурно тогаш уште го фаќал хормонот од бременоста.

Вчера ми беше 12 ден од циклус, правев тест за овулација ама втората линија едвај, едвај се гледаше.
    Или ќе имам покасно овулација, или може и ќе промаши овој месец.

Гледам сте пишувале за витамини за подобрување на спермограм.
    Маж ми пие 2 месеци веќе, нестрплива сум, баш ме интересира дали има подобрување.
    Се надевам дека има.

Miiaa98, curlyhair, IRBBB and 2 others like this.
  5. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Јади ананас, цвекло, авокадо и бразилски ореви. За тенок ендометриум најдобро ќе ти објасни @Маја Т

mynameislove and tina2018 like this.
  6. Kolumna

Kolumna Истакнат член

zdravo,

doktorot Dimitrov od remedika mi dade da pijam Glicophage 750 XR dva tableti posle jadenje, Jas nemam pcos po diagnoza, imam redoven ciklus no vo analizata na GTT, sheqerot mi bese vo granica. Ne razbiram dali toa e indikacija za pcos. Dali imate iskustvo okolu ova terapiija? Kolku e efikasna?
    Inaku jas imam 2 godini sto probuvam da se zabremenim. Nemam nikakva diagnoza i skoro site mozni analizi gi imam napraveno (zaedno so diagnosticka histero i laparo)
    Any advice?
    :)

7. Bebce1

Bebce1 Популарен член

22h најдобро покажува и потоа на секои 8h.Неколку дена после менструацијата.

Miiaa98 likes this.
  8. Miiaa98

Miiaa98 Истакнат член

Bebce1 and Slatkata00 like this.
  9. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Шеќерот може да е знак за пцос. Е сега дали само тој е доволен за да се постави дијагнозата не знам. Не сфатив дали само глукозата на обична кс ти е на горна граница или и инсулинот. Знам дека инсулинот може да е индикација за тоа. Не знам кои хормони ги имаш испитано, испитај ги и дхеа, андростендион и тестостерон, тие исто така може да укажуваат на тоа, а не секогаш се испитуваат. Исто така и инверзија на фсх и лх, ако лх е повисоко од фсх на 3 ден од циклус. Само ехо не е доволно да е уредно за да се исклучи пцос. Со терапија мислам дека се регулира, само да знаеш и да го утврдиш проблемот.
    Конкретно за таа терапија немам јас искуство, но сигурно има членки на форумот кои имале, па се надевам ќе добиеш некое мислење кое ќе ти биде од корист.

IRBBB likes this.
  10. Estrellas

Estrellas Истакнат член

Можеби прашањето не е за овде, но дали некој во скоро време има купено стоп инекција, и од каде ја набавивте?

11. princess5

princess5 Форумски идол

Во аптеките во ремедика или систина да проверите...

12. Estrellas

Estrellas Истакнат член

Ke prasam utre, fala ti na odgovorot ❤

princess5 likes this.
  13. Алек***

Алек*** Популарен член

Може да се испита било кој ден во месецот. Мојот е покачен 35, докторот ми препиша достинекс,а за забременување ми рече треба да биде 10-15.

Slatkata00 likes this.
  14. Slatkata00

Slatkata00 Истакнат член

Ти благодарам мила

15. Kolumna

Kolumna Истакнат член

138936062_463840375018817_2768658203888533152_n.jpg 138936062_463840375018817_2768658203888533152_n.jpg
    Vo prilog
    analiza na hormonite vo 3 den na ciklus, i Gluten tolerance test.. dali ovie vrednosti pogazhuvat pcos? (da napomenam, imam histero/laparo diagnosticna praveno vo remedika i nema nisto vo matkata)

Attached Files:

16. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Сите останати хормони што си ги испитала се одлични и не укажуваат на пцос. Гледам дека и шеќерот ти е сосема ок, освен што ти е повисок после 120 минути. Колку е тоа важно или не, не знам, ете докторот сметал дека е ако ти дал терапија.
    Дополнително што би можела да направиш, како што веќе ти спомнав, е да испиташ дхеа и андростендион на 3 ден од циклус. Знам дека овие хормони се прилично важни, а ретко се испитуваат. Прашај исто така дали да испиташ инсулин и покрај тоа што имаш направено Gluten tolerance test. Мислам дека е пожелно. После тоа со сите резултати консултирај си се со докторот, а можеби е подобро да се консултираш и со ендокринолог.
    Ако машкиот фактор е ок и кај тебе др испитувања се во ред, има мала шанса проблемот да се крие во хормоните, а можеби и во ред си се сосема.

Last edited: Jan 13, 2021
    Bella_Stella and tina2018 like this.
  17. princess5

princess5 Форумски идол

Глукофаж ти дале поради огтт тестот бидејки ти е на граница... испитај и инсулин и консултирај се со ендокринолпг

Bella_Stella, IRBBB and Nade-sunrise like this.
  18. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Vo poslednata folikulometrija nemase ovulacija, i jas primetim megu meseci deka ne ovuliram i sama. Smetam deka toa bilo razlogot za glukophazot. Mene mi bese cudno zasto dozata mi e malku golema vo sporedba so rezultatot od GTT, pa sakav da znam od nekogo od vas dali toa e protokolot, i site zemat ista doza koga stanuva zbor za anovulacija i pokacen seker, ili samo za mene vazese.
    Inaku ve pozdravuvam site, ve procitam skoro edna godina i sega odluciv da se pridruzim vo razgovorite, malku za info i malku za podrska. :)

19. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

А која беше причината што се одлучи да правиш огтт? Некој доктор ти препорача заради тоа што подолго се обидувате за бременост или сама си одлучи од друга причина?

20. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Bas poradi toa. Dimitrov mi preporaca za GTT test poradi toa sto se obiduvam 2 godini za bremenost. Drugite analizi se site OK. I spermogramot na maz mi e dobro. Kako sto go razbrav jas doktorot (covekot e strucen nevideno, mnogu zadovolna sum od nego, toj i histero/laparo mi napravi), doktorot smeta deka imam pcos i mi dade glukofazh za da stimulira redovna ovulacija.

IRBBB, tina2018 and MarijaMi90 like this.