Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.528
    Допаѓања:
    6.523
    Направи тест :wasntme:

2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.719
    Допаѓања:
    21.407
    Јас ги пиев, три месеци негде може. Не можам да кажам дали ми помогнаа, пошто имав натрупано доста проблеми, тироидна, пцос итн. Забременив после 5-6 месеци од кога ги пиев, со Кломифен. Не знам дали допринесуваат за близначка бременост, мислам дека не. Мене лично ми е безвезе да ги даваат како подготовка за бременост. Ако нема некој друг проблем доволно е да се пие фолна и пренатални витамини според мене.

На tina2018, lemon8ejt и marijamarkoska им се допаѓа ова.
  3. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    Од кај ви доаѓаат тие информации дека со апче може да се дојде до близначна бременост? :D стварно сте ми срцки. За стимулација ајде и да речеме некако ама вакви така речи суплементи?? Немој да му текне некој стимулација да бара да пие на своја рака пошо спомнав :D дај бидете сериозни и поинформирани па мајки сакаме да бидеме нели ;)

На butterfly6223, Stressed Out, LazaLaza и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.719
    Допаѓања:
    21.407
    Па со Кломифен е докажано дека може да дојде до близначка бременост бидејќи стимулира испуштање на повеќе јајце клетки за разлика од спонтана овулација и од таму поголеми шанси за близнаци, а Кломифенот е апче нели? ^_^

Нема потреба од ваков настап, за тоа е нели форумот да се информираме сите на теми кои не ни се толку познати. :?: Не гледам ништо лошо во прашањето на членката, а и сите сме доволно зрели за да не се стимулираме на своја рака со Кломифен или било кое друго средство за стимулација. Она праша за Елова, суплемент што и е препорачан на другарка и од доктор. :)

На naturallmess, MNoris, Bulka12 и 9 други им се допаѓа ова.
  5. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Јас сум мајка која нема проблем да забремени, но не секој на жалост ја има таа среќа. Мислам дека кога некој си има мака ќе се здроби од читање и информирање, но на жалост не секогаш се што ќе се прочита на нет е проверено инфо. Како што рече @Bella_Stella за кломифенот, истото објаснување го слушнала другарката за елова. Има 46год, нема родено и мислам дека со причина и се дадени тие некои терапии. Стварно сте сурови некогаш и не знам каква енергија ве тера да искоментирате кога може да се прескокне..

На curlyhair, LivingGlam, Bella_Stella и 6 други им се допаѓа ова.
  6. marijamarkoska

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    За жал јас сум од тие со поголеми проблеми. Немав лоша намера. Се слагам со тоа за климифенот (тоа е стимулација затоа и пишав погоре така за стимулациите). Затоа сакав да кажам немојте да верувате во се што ќе слушнете и прочитате одма туку инфрмирајте се убаво за се. Би ми било криво ако некој прочита и купи нешто што сме препорачале. Само доктор што ќе каже - тоа.

На Stressed Out, tina2018, le.soleil и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.831
    Репликата на Марија е сосема на место и не разбирам баш зашто и се фрлаш на неа, прашањето на членката погоре е премногу наивно (да не речам глупо, да не ме распнете и мене овде). Она прашува конкретно за елова, не за кломифен, како да е елова некој магичен суплемент за бременост, и пази, не само тоа, него за БЛИЗНАЧКА бременост!! Што е следно, да измислат суплементи за различен пол, па ако сакам машко ќе го пијам овој, ако сакам девојче оној?

Не знам зашто мислиш дека е „безвезе“ што доктори го препорачуваат како подготовка за бременост, Елова е еден од милионите различни пренатални суплементи на пазарот, кој содржи состојки (мио инозитол + фолна киселина) кои докажано помагаат во квалитетот на јајце клетките (инозитолот) и во развојот на фетусот и намалување на ризикот за појава на дефекти во мозокот и рбетниот столб кај бебето (фолна киселина). Бидејќи мио инозитолот е состојка која игра активна улога во намалување на инсулинот и резистенцијата на инсулин која оди рака под рака со синдром на полицистични јајници, најчесто се дава кај жени со оваа дијагноза, меѓутоа не е исклучено да го пијат и други, секако со препорака на доктор.
    Зрели, информирани, искусени и начитани сите дефинитивно не сме, имаш еден куп примери на особи што веруваат во чиповите на Бил Гејц, луѓе што игнорираат совети од доктор, и прават работи што ќе ги прочитаат на интернет, сметајќи дека тие се соодветни и за нив. А тоа мислам дека беше и главната поента на коментарот на Марија - не правете нешто, само зашто сте прочитале дека на некој тоа нешто му помогнало.

Последна измена: 22 јануари 2021
    На Stressed Out, LunaGrey, Isabel и 3 други им се допаѓа ова.
  8. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Во ред, еве и се до збор да е точно што напиша, зошто мора такви коментари? Што толку се пронајде ти или било која друга членка, навредена од глупото прашање, за толкав реферат да напишеш на твоето неверување какви глупи прашања може да се постават? Ова е форум каде што кој што сака има право да пише. Не дека е за распнување али можеше да направиш копи пејст од некој текст за елова каде е убаво објаснето за која намена е. Иронијава не ти е на место во групава, прочитај го уште еднаш насловот.

На Miiaa98, TheDogLover, Bella_Stella и 2 други им се допаѓа ова.
  9. marijamarkoska

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    Има некој што многу добро ме разбрал. Благодарам за деталното објаснување. Не мора да биде од типот "за другарка прашувам" на форум. Доволно е да се прочита состав и намена на нив па ќе се разбере дали се за близначна бременост. И уште еднаш верувајте немав лоша намера - си дозволив да се насмеам затоа што членката сама рече барем ќе ве насмеам.

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.327
    Допаѓања:
    33.666
    Членката што праша за еловата е бремена, ако ја пратите по другите теми и веднаш кажа дека нема проблем со забременување туку прашува за блиска личност.
    Ете, не имала потреба да чита и да се 'едуцира' кој препарат за што е наменет, фино само постави прашање. Ако знаете да објаснете, објаснете, ако не, одминете го прашањето.
    А дали е глупаво или не, никој не треба да донесува заклучоци. Ништо не е глупаво да се праша ако не се знае, глупаво е да се правиш дека си најпаметен и дека знаеш сѐ. И да, има луѓе што одбираат намерно х или у сперматозоиди за да имаат машко или женско дете. Можеби не кај нас, ама во светот и фенотипски карактеристики на детето одбираат.
    Барем оваа група не се напаѓајте и не се препирајте, поддржувајте се.

Последна измена: 22 јануари 2021
    На EmilijaEmilija, naturallmess, Bejb15 и 12 други им се допаѓа ова.
  11. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    IMG_20210122_195204.jpg
    Eve rezultat od spermogram, napraven pred eden mesec, mm pie tribestan i vitamin E. Dali mislite deka ima nekoe golemo narusuvanje na spermogenezata i dali ke se sredi za brzo, vie sto ste imale vakvo iskustvo?

12. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.327
    Допаѓања:
    33.666
    Волуменот на спермата треба да е од 2-5мл. Кај мт е 2мл.
    Во 1мл треба да има над 20 милиони сперматозоиди, кај мт има 25 милиони.
    Вкупниот процент на подвижни сперматозоиди (брзо+бавно+во место) треба да е повеќе од 50%. Кај мт е 50%.

Според мене, иако многу од вредностите се гранични, спермограмот е океј. Но, би било добро да испита на друго место, со повеќе параметри, како што е морфологија на сперматозоидите, бидејќи и тоа е многу важно.
    Исто така, треба да испита спермокултура, бидејќи има присутни леукоцити во ејакулатот, а не треба да има.

Што направи ти, испита бета?

13. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Da da napravi i spermokultura, nema bakteriska infekcija, mozebi bese momentalna nastinka.
    Ne ispitav beta, mislam deka mi probiva.

14. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.335
    Допаѓања:
    119.306
    Срцка ти сакаш да бидеш иронична, а не си:lol:

15. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.831
    Таман кога ќе отвориш речник да го провериш значењето на „патронизира“, ете можност да прочиташ и да научиш што е и „иронија“ и „сарказам“.

16. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.327
    Допаѓања:
    33.666
    @October20 не ти е успешно прикачена сликата, пробај уште еднаш.

17. October20

October20 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    207
    Здраво женски... 6 месеци неуспешно забременување. Денеска ги добивме резултатите од спермограм за кој д-р ни кажа дека не се сјајни, но не и најлоши. Не упати на проверка на хормони (3ти ден кога ќе добијам) и некој др испитувања па ми закажа контрола кај неа за микробиолошки брисеви и после следен чекор - проодност на канали... Па ќе се види што понатаму. Е сега интересно е што и мене ми касни (7дена), на четвртиот ден од каснење се тестирав и беше негативен. Имам и + упат за крвна слика кадешто би проверила и hcg преку крв, за во случај да бил лажно негативен тестот и да сум бремена да не продолжувам со останативе проверки... што мислите за мојава ситуација и за спермограмот за кој сме консултирани значи со д-р, но знам дека и вие сте упатени и би ми значело мислењето.

Прикачени фајлови:

18. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.000
    Допаѓања:
    34.790
    За подобрување на спермогенеза се пијат суплементи најмалку 3месеци, се внимава на здрава исхрана ,без пушење и сл ...па ќе си направите повторно спермограм да видите колку ќе има подобрување...

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  19. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.335
    Допаѓања:
    119.306
    ќумрам:rofl:
    ај не ти патронизирам веќе, доста ти е пажња :hai:

20. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.327
    Допаѓања:
    33.666
    Јас мислам дека е во ред спермограмот. Намален е бројот на сперматозоиди во милилитар сперма, ама пак вкупниот број е добар и стварно не знам зошто го класифицирале како олигозооспермија. Ви дадоа некакви препораки, третман?
    За испитувањата за тебе се во ред, се тргнува од хормонски статус и микробиолошки брисеви и пап, ако сѐ е во ред, тогаш проодност.
    Циклусот редовен ти е? Ако ти е, јас би ти рекла да си го искористиш упатот за бета хцг, бидејќи можно е покасно да си зачната. Ако немаш, почекај уште некое време, па ако не добиеш, тестирај се.
    Ти посакувам висока бета!

На Stressed Out му/ѝ се допаѓа ова.