Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    2.689
    Дали ако се пие метилирана фолна мора да се пие и метилиран Б12?

2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.381
    Ако имаш мутации да, ако немаш не.

На MeowMeow му/ѝ се допаѓа ова.
  3. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.000
    Допаѓања:
    34.788
    Зависи кои и какви мутации... обично доктор специјалист(имунолог,трансфузиолог) одлучува дали треба б12или не... а најдобро е да се провери состојбата на фолна и б12 (на клиничка може) па ќе се знае...
    Јас сум со мутации а нетреба да земам пр. Б12 ,Но затоа метил фолат од 1000мг а не од 400мг на пр... ((се надевам објаснив )) :hug:

На Bella_Stella и MeowMeow им се допаѓа ова.
  4. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    2.689
    Фала @Bella_Stella @princess5 :l:
    На клиничка биохемија се проверува? Се мислев да проверам и генски мутации, матичната ми рече да пијам метилирана фолна, но не спомна ништо за Б12, само аспирин ми даде да пијам на секој втор ден.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Zosto ako nema mutacii ne treba da se pijat B12 so metilirana folna? Jas nemam ispitano mutacii ama gi pijam dvete zaedno.. dali moze da ima nekoj side effect?

6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.381
    Така е, јас зборам за ако евентуално немаш испитано. Јас не сум испитувала и затоа пиев само метилирана фолна, без Б12. Секако дека е најдобро да се консултираш со специјалист и ако има индикации да се направи испитување за мутации.
    Не реков дека не смее, туку дека не мора. Најдобро е за секој суплемент што го земате да си се консулитрате со доктор. Сепак ние тука можеме да кажеме само од лично искуство, не сме доктори.

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.528
    Допаѓања:
    6.519
    Зошто да се прави пауза кога се прима цитерал? И јас ги пиев и се обидувавме

8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.326
    Допаѓања:
    33.665
    Заради прерострожност. Ако е бремена, контраиндицирани се цитералот во прв триместар. Затоа и реков, ако е пред овулација, на почеток на циклус, океј, ако е покасно, подобро да се паузира.
    И ние кога се обидувавме за бременост, пиев цитерал и ми напомена матичната да се пазиме тој месец.

На Bebce1 и KittyCat:) им се допаѓа ова.
  9. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    Не се препорачливи, спаѓаат во група на антибиотици кои се забранети во бременост, посебно во првите три месеци кога се случува органогенезата. Свесно не треба да ги пиете и да се обидувате да зачнете.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Sandra Stojanova

Sandra Stojanova Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2015
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    320
    Мила доби ли јас уште не можно ли е да има нешто ? Докторот му кажав кога ми бил тестот позитивен ми рече да почекам до 10 ако не добијам па пак да направам тест ако не да одам на ехо да ме види може ли некогаш тестовите да згрешат ??

11. Sandra Stojanova

Се зачлени на:
    5 октомври 2015
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    320
    Органоѓенезата се развива после 6 недела така да ако е пред тоа не пречат мојата другарка ѓи пиеше не знаеше дека е бремена и стравуваше за бебето ама нема никаков проблем а она ѓи пиеше после циклусот имаше ешерихија .. и докторот и кажа дрка кога е многу рано нема проблем така знам :)

12. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.326
    Допаѓања:
    33.665
    Во 5та недела се слуша срцето, така да, не би рекла дека органогенезата започнува после 6та недела.
    А за примери, има милион успешни бремености и после рентген или после хемотерапија.

На Stressed Out и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  13. Sandra Stojanova

Се зачлени на:
    5 октомври 2015
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    320
    Во ред но не кај секого се слуша во 5 недела срце во право си има безброј различни случаеви јас само кажав како случај многу близок мој . Мојата золва кога остана бремена не ни знаеше до осма недела дека е бремена а ги ставаше забите под навлаќи и како што викаш ти панорами анестезии па антибиотици па помина све во ред различно кај секого а дека не се пие антибиотик и било какво апче без консултација со доктор тоа да се согласувам но како би се рекло златен господ .

14. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.326
    Допаѓања:
    33.665
    Срцето се формира во 4 гн, а не се слуша кај секој во 5та, бидејќи секоја во различно време овулирала и зачнала (немаме сите ист циклус и иста овулација), а на сите гестациските недели им ги водат според датум на последна менструација. Не е ни важно тоа, дури и кај бремени во прв триместар доколку има потреба се даваат и антибиотици и какви и да е лекарства, бидејќи секогаш здравјето на мајката е пред бебето. Јас само реков, заради предострожност да паузира овој циклус (бидејќи планира бременост), сепак секој за себе си знае најдобро.

На Stressed Out, sikica7, dipsidipsidipsi и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.381
    @Sandra Stojanova не значи дека ако бременоста поминала во ред и покрај антибиотици, анестезии и слично, ќе нема проблеми по здравјето на детето во иднина. Дај Боже да нема, ама не за џабе одредени лекови, храна или активности не се препорачуваат кога се планира бременост или кога веќе настанала. Секое зошто има свое затоа.
    Да не ме сфатиш погрешно, ама примери во стилот на мој близок, золва или слично, не треба да служат како репер за другите.

На KittyCat:) и IRBBB им се допаѓа ова.
  16. Sandra Stojanova

Се зачлени на:
    5 октомври 2015
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    320
    Во ред девојчето бараше мислење и споделив детето од золва ми сега има 5 години и фала му на бога е здраво како дрен а за возраста е интелегентно како за 10 години а така напредува и од мало не оспорувам дека не сте во право и двете но само споделив некое свое блиско искуство. Само едно знам како што е господ никој не е нека не радува сите :)

17. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.160
    Допаѓања:
    6.825
    И мене ми доцни веќе 6ти ден, на 31 ден од циклус правев тест негативен (добивам на 29ти ден), одлучив нареден да правам во сабота, се надевам на доцна овулација. Најдобро е да почекаш и ти барем 6-7 дена да доцни, па да правиш уште еден тест. Си имала и крварење, тоа е добар знак (fingers) стискам палци да се израдуваме деновиве :inlove:

На Sandra Stojanova, Ceneva и IRBBB им се допаѓа ова.
  18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.990
    Допаѓања:
    8.463
    Ajde mila stiskame palci testot od nekni da ne bil tocen i da si vidis dve crtki sega

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.990
    Допаѓања:
    8.463
    Nemam se uste dobieno, kalendarot mi racuna za utre, ama nikogas tocno mi nema izracunato poradi mojot hormonalen disbalans nemozam red da si fatam. Denes mi e 30 ti den od ciklus. Jas cekam da dobijam, ako se desi bas da odolzi i da ne dobijam togas pak ke pravam test. I veke nepravam porano test kako so napraviv sega samo si napraviv stres. Pozdrav.

На Anturium и Sandra Stojanova им се допаѓа ова.
  20. Sandra Stojanova

Се зачлени на:
    5 октомври 2015
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    320
    Дај боже мила кај мене и кај сите да се израдуваме што побргу немам нинтрага за мензис од тогаш денес ми е и мене 31 ден од циклус требаше вчера да добијам а нема ништо :)(fingers)

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.