Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    11.676
    Честиткии, со лесно до крај :sun: :hug:

На dipsidipsidipsi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. GirlWithACat

GirlWithACat Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2020
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    491
    Честитки со среќа и со лесно нека ти е. :l::hug:

На dipsidipsidipsi му/ѝ се допаѓа ова.
  3. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Фала ви многу девојки:l::l:
    Фала ви на сите да сте здрави и живи и кај сите што нема Господ да ви дава:inlove:

На LucyLu, Cherry blossom89 и GirlWithACat им се допаѓа ова.
  4. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    20.128
    Ретко пишувам на форумов иако ве следам долго време. Пред извесно време правев хсг и превентивно после постапката ми дадоа цитерал. Го прашав и докторот од Систина што ми го правеше Хсг-то и друг доктор (специјалист за неплодност) дали смееме да се обидуваме после процедурата и покрај антибиотиците, ми рекоа па да, сега има поголеми шанси за бременост. Истовремено бев и на ендокринолог и добив терапија спиронолактон. Ендокринологот не ми рече да правам пауза со обиди додека ги пијам, можеби евентуално кога ќе добијам позитивен тест да се јавам и да видиме. И тоа не знам дали го рече, ама мене ми се подразбираше дека би било така. После некое време сама, читајќи на интернет (не на било која страна), прочитав дека не треба да се пие спиронолактон додека се обидуваш да забремениш. Во странство дури и таблети за контрацепција пијат за случајно да не дојде до бременост. И се јавив на докторката и ја прашав дали да се обидуваме додека ја земам терапијата за тоа и таа ми вика па не. Исто и за друг хормон, нема да навлегувам кој зошто не сакам на некој што бил во слична ситуација стравови да му создавам, ама ми рече е како така со високо тоа и тоа ќе се обидуваш за бременост, не е тоа зафрканција. Епа зошто навреме не сум информирана? Зошто се очекува дека треба тоа да го знам јас. А и како што гледам на други пациенти друго мислење им се дава, дека може да се обидуваат додека пијат терапија. Од истите доктори. Докторката патем е фалена на форумот, на и не велам дека не е стручна, ама за ова требаше да сум информирана од нејзина страна.

Не го кажувам ова за шубе да ти направам, те имам читано, баш заради спиронолактонот, барав во search дали некоја пиела и истовремено се обидувале, за тебе прочитав дека сте го прекинале кога си почнала со стимулации. Така да тогаш не претставува никаков проблем, брзо се чисти од организмот. Искрено, кога би можело да се помине нешто без лек и јас сум дефинитивно против да се зема во бременост. Но, некогаш мора. Во случајов од девојчето, дали да се обидуваат, не знам што да кажам, мене никој не ми рече не (за цитералот). Можеби е подобро да паузираат, ако не им е нешто итно. А дали ќе има проблеми детето во иднина, па кој би можел да каже? И ако има дека тоа е заради антибиотикот. Истото важи и за било кој друг лек.
    Со целава ситуација за жал изгубив доверба во докторите, а тоа тешко ми паѓа, зошто сметам дека гуглање на интернет може многу негативно да влијае на психата, бар кај мене тоа е случај. Па и самото пишување на форум сметам дека влијае негативно (зависно од карактерот), иако многу корисни информации сум прочитала тука. Сепак може да е извор и на многу сомнежи, споредување резултати со други членки, барање проблем каде што го нема, а сите сме различни и ниту една ситуација, ниту организам не се исти. Најубаво е да си најдеме доктор во којшто имаме доверба и да не проучуваме се. Вака ќе има нешто што го знаеме и ќе не вознемири, а некој друг детал, којшто би можел да не смири, не го знаеме и беспотребно стрес си правиме. Се распишав. Не ме сфаќајте погрешно, ама сите пишаа за антибиотикот, а некои хормонски терапии кои ги примаме не се земаат во предвид. Среќна и убава бременост до крај. Кај тие што чекаат, што побрзо да биде и со лесно.

На mynameislove, Ceneva, IRBBB и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.381
    Затоа јас секогаш викам консултација со доктор и слушање само на доктор, иако во многу ситуации се испоставува дека и они прават грешки и дека не сите од нив имаат исти ставови по одредени теми.

Јас не сум доктор и не можам да кажам дали е правилно или не да се пие хормонска терапија, антибиотик или било каков друг лек додека се обидува некој за бебе. Само кажав да не се потпираме на муабети од стилот 'на мој близок не му беше ништо' и слично.

Јас за Спиринолактонот слушав доктор на кој му верувам, во ниеден момент не направив нешто на своја рака, ниту некогаш советувам некоја членка дека е ок да се прави нешто без надзор од стручно лице.

За пиењето или не на Спиринолактон за време на обиди ниту читав ниту имам намера тек да читам и да си правам стрес ако прочитам нешто што не се совпаѓа со тоа што јас сум правела. Сепак теоријата и праксата секогаш не одат рака под рака.

Што се однесува до читањето по форуми, факт е дека треба да имаш самоконтрола и да си ја бираш содржината што ќе ја читаш. Во спротивно можеш многу да забегаш и да си створиш милион стравови. Јас лично можам да кажам дека да не беше овој форум, јас секако ќе лутав уште долго со неискусни лекари и ќе си трошев скапоцено време. Тука открив еден куп корисни работи кои ми помогнаа да стигнам до целта.

На Ceneva, IRBBB, Anturium и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Iv@@@

Iv@@@ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2020
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    3
    Dragi moi feminki, sakam da se doprasam so vas
    Na svoja raka si zedov Femibion 1, konsultacija so prijatelka deka gi piela i bile dobri za pri planirana bremenost.
    Jas pred nekolku meseci,imav spontan no ostanav bremena so ivf i sega prasanje mi e dali dokolku bi gi piela,bi mozela li da ostanam povtorno? Dali na nekoja od vas pomognale ovie apcinja za zabremenuvanje?

7. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    20.128
    @Bella_Stella па и нема зошто да читаш и да се грижиш, си направила се како што треба. А теоријата и праксата дефинитивно не одат секогаш рака под рака.

Сигурна сум дека ќе си родиш здраво и право детенце, особено ми е мило за тебе што стигна до целта

Последна измена: 5 февруари 2021
    На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.160
    Допаѓања:
    6.825
    Не помага да забремениш, туку во бременоста служат за плодот

9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.326
    Допаѓања:
    33.665
    @MarijaMi90 после хсг даваат превентивно антибиотик. Но, хсг затоа се прави веднаш по завршувањето на менструацијата, пред овулација, за да има време да се допие антибиотикот, па да се продолжи со обиди. И онака во времето кога се пие антибиотик после хсг, треба да се апстинира ради самата постапка.

@Iv@@@ фемибионот се пренатални витамини, кои се земаат во периодот при обиди за забременување и во бременост и служат за развој на плодот, особено на нервен систем. Но, не помагаат за забременување.

На thelittle17, MarijaMi90, Bella_Stella и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.381
    Фала ти. Ти посакувам што поскоро да се израдуваш и ти.:sun:

На MarijaMi90 и Ceneva им се допаѓа ова.
  11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.990
    Допаѓања:
    8.463
    @Anturium sto napravi mila, pravese test? Spomna deka ke pravis test. Ajde da se izraduvame ;).

@Sandra Stojanova a ti duso dali dobi ili ke se nadevame za negativniot test da bil rano napraven (fingers)

Jas denes po kalendar treba da dobijam. Pa ke vidime. Potajno se nadevam deka testot nekni sto go napraviv e netocen. I ke si pocekam uste nekoj den pa ako ne dobijam ke pravam pak.

Bidete mi site pozdraveni vo dobro zdravje i da dojde denot site da se raduvame za dve crtki :l:

12. RumShtangla

RumShtangla Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2015
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.421
    Јас вчера си добив 2 цртки со два последователни теста. Еден на работа во 15.30часот, другиот кога дојдов дома во 22.30 . Пресреќна сум луѓенца. На сите ви посакувам полни раце среќа.
    Сега изгледа треба да почекам,за да одам на гинеколог или да закажам уште одма? Мислење? Ве гушкам:hug::hug::hug:

На Lovebug01, thelittle17, happygirl и 27 други им се допаѓа ова.
  13. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.160
    Допаѓања:
    6.825
    Фала ти што ме мислиш мила, тестот од сабајле негативен, а јас 7 ден не сум добила :devil: Немам надеж веќе сигурно е пак циста, ако не добијам до понеделник ќе закажам преглед

@RumShtangla честиткии, со лесно :l: закажи си преглед за околу 2 недели, можеби право и срценце ќе си слушнеш

На Ceneva и RumShtangla им се допаѓа ова.
  14. RumShtangla

RumShtangla Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2015
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.421
    Фала ти. Според пресметка треба да сум 4 недела и 5 дена меѓутоа ќе почекам за преглед. Фала ти најмногу дупла среќа ти посакувам

15. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.160
    Допаѓања:
    6.825
    Најдобро да одиш во 6та недела :l: Ти благодарам, гали меше, да си ја износиш со леснотија до крај :inlove:

На RumShtangla му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.990
    Допаѓања:
    8.463
    Cettitki. Da si imas ubava i lesna bremenost. :l:

На RumShtangla му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    12.626
    @RumShtangla и @dipsidipsidipsi Честитки, со лесно нека е.
    Уживајте во периодот кој ви претстои :hug::l::f:

На dipsidipsidipsi и RumShtangla им се допаѓа ова.
  18. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    12.626
    Девојки јас сега се сомневам во ешерихија. Понеделник ќе правам уринокултура, тогаш отприлика ќе ми заврши и циклусот. Сега ме мава на психа дека ешерихијата е нешто комплексно што тешко се лечи, па и овој месец ќе ми помине така, а пијам кломифен. Некој искуство со ова?

19. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.990
    Допаѓања:
    8.463
    Esherija ima izrazeni simptomi kolku sto sum jas zapoznaena. Cesto mokrenje, peckanje pa cak i krv vo mokracata. A ako se proshiri i nakaj beshikata togas bolki vo stomakot pokacena temperatura i povrakanje. Taka da nemoj sama da si postavuvash dijagnozii ne panici. Napravi si ispituvanje da si bidish na cisto.
    Pij dosta caj od brusnica, najdobra e za procistuvanje na urinarniot trakt. Pozdrav.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  20. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    20.128
    Зависи, ако ти трае подолго менструацијата и ако го правиш хсг да речиме на 10ти ден од циклус, а антибиотикот се пие 5 дена, се поклопува. А и немаме сите овулација на 14ти ден, може да биде и порано. Освен тоа некои антибиотици се со продолжено дејство, како сумамедот на пример. За цитералот не знам, може не е. За апстинирање после постапка, никој не ми рече мене да апстинирам повеќе од ден, два.
    Како и да е, се согласувам дека е најдобро ако може, да се апстинира со обиди, особено ако се пие антибиотикот заради присутна бактерија, што секако е најчестиот случај.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.