Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. midnight.flower

midnight.flower Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.052
    Ајде и јас да си кажам. :(
    Веќе повеќе од година дена со сопругот се обидуваме да зачнеме, но неуспешно. Имам редовен циклус, имам болна овулација, така што точно знам кога овулирам. Знам и дека неколку месеци во овој период од година дена пропуштивме плодни денови (поради разни причини и проблеми, повеќе пати едноставно не бил моментот за онаа работа баш во времето на овулација), имавме и на два пати долготрајни стресни периоди (дури мислам и дека се поклопија), кои всушност, за жал, сеуште траат. На лекар сум била, онака на редовна контрола, и срамежливо сум навестила дека се обидуваме. Но сега сметам дека е време да отидам на лекар и да започнам со одредени испитувања, кои долго време ги избегнувам, бидејќи искрено сметам дека ќе ни влијаат на психата и мене и на сопругот.
    Си велам, ајде уште овој месец да почекам - па да видиме, ако не биде, наредниот ќе одам и се‘ така.
    Моментално имам добиено. Дури да ми заврши ќе дојде празник, па викенд...дури во понеделник или вторник да отидам. :worried: Некако не ми се оди. Не сакам да чујам неубави вести :worried: . Си велам да почекаме уште малку.

Вие, драги феминки, кои имате правено испитувања (хормонски, проодност на канали итн) кога започнавте?

2. Lori-30

Lori-30 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Нема сто да се пласис, морас да се соочис со проблемот доколку го има, но ете и самат велис сте имале стресни долготрајни периоди, сто значи сигурно не сте биле опустени и мозеби тоа е причината сто не сте успеале! но ние моземе само да нагодуваме, сепак незнае никој зосто немало успех до сега! затоа еве сега стом ке ти заврси, отиди си на лекар и не срамезливо ке си казес за се сто те мачи, тие постојат за да не сослусаат и за да ни помогнат! нека ти направат испитувања сто се потребни, и ке видис дали има проблем , дали требате несто да превземете или не! исто и маз ти нека си направи спермограм! не чекајте, не одлозувајте, разресете ја секоја дилема, во спротивно само се ставате во грч и во разноразни мисли! и не мисли дека ке слуснес неубави вести доколку посетис лекар! мозеби ке ти казат дека се е во ред и тогас...ајде само замисли кое олеснување ке добиес на дуса:) биди позитивна и верувај, а Господ ке те благослови со убаво бебенце кое ке ве радува цел зивот:))

На midnight.flower му/ѝ се допаѓа ова.
  3. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    душо, мораш да започнеш со испитувања, уште сега додека имаш циклус оди кај матичниот гинеколог и побарај упут за хормонални испитувања, првото е на 3 ден од циклус ( ако веќе не ти е поминат ) ако хормоните се во ред, не мораш понатаму за хормони, ако има некои пореметувања зе зима крв и на 14 и 21ден мислам, не сум сигурна и со некои едноставни антибиотици се средуваат хормоните. Ако се е во ред со хормоните, одиш на други испитувања, правиш микробиолошки испитувања (преку бриз), и одиш на проверка на проодност на канали, значи не чекај воопшто, јас една година како тебе исто не сакав да започнувам со испитувања, но започнав, и од тогаш помина уште една година, се е во ред, помина и првата неуспешна инсеминација и сега правам пауза пред 2... зошто не е се така едноставно, не се се завршува за 1-2 месеци, поготово ако одиш на државна клиника, додека земеш упут, па за некои испитувања треба да чекаш одреден ден од циклусот, па додека добиеш резултати пак си добила.. и месеците минуваат, така да пробувајте си редовно, но не чекај за испитувањата, дајбоже да е се во ред

4. mallecko

mallecko Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2013
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    по колку време од незаштитен сех мози да се провери дали сум бремена или треба да чекам прво да ми касни инаку ми дојде на 26 септември а дечко ми сврши во мене на 4 октомври дали има шанса да сум бременA

5. jasmina83

jasmina83 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    77
    mora prvo da ti kasne ,iskreno da ti kazam mislam deka ima sansi pola pola sprema mene oti kaj site plodnitedenovi ne se na pola od mesecniot ciklus kaj nekoj e dva tri dena odma posle menstr,a zavisi i kako sakas ti dali sakas da si bremena ili ne.

6. koecno

koecno Активен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2013
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    1
    koj ke mi pomogne vejke edna godina sum so deckoto i ne se pazime a seuste ne mozam da ostanam bremena do sto e problemot a gi napraviv site ginokoloski pregledi i se e vo red..vi blagodaram odnapred

7. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    а дечкоти се има прегледано? а ако е и кај него се во род тогаш само опуштетесе водете лјубов и не мислете на бебе така побрзо че се израдувате :)

8. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Јас почнав после 1 год и 2-3 месеци со испитување на хормони, проодност на канали и мм спермограм, брисеви и пап се подразбира редовно ;) И исто важно - фоликулимертии.Искрено многу сакав се да е во ред фала му на Бога така и бидна со нас е се нај нај освен моите фоликули кои и тие се некогаш ок некогаш не :lol: Кога помина 1 год од испитувањата си викам немало полошо од ова да ти викаат се ок а очигледно нешто не е, барем нешто да фалеше ќе знаев што е ќе го решев и оп бебе :rofl: ете здрава-права си викам барем да ја најдеа причината, не чекај ни ден да се открие било што- пола е решено. Ти посакувам најубави резултати.Среќно :* :*

9. the.child

the.child Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    34
    Воо ред тогаш :)
    Аа можи да ми дадете совет или било што, што ќе ми укажи дека сум останала...... Некој симптом во рана прерана бременост...
    Дрруго, до кога да чекам за да проверам :$
    Ии уште нешто... Ме боли заб и глава мнн.. Незнам дали е во ред да пијам аналгин, страв ми е да не наштетам , да не ја уништам шансаваа? :(
    Мннн сакаме бебенцеее и во збрка сум :$ :$ :$ :( :x

На jasmina83 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    Ние со мм минатиот месец не мислевме многу не се оптеретувавме околу тоа, едноставно си бевме опуштени си имавме односи онака лабаво. Но ете тој си свршуваше нормално во мене. Е сега треба да НЕдобијам на 12 октомври, па со Господ напред и здравје само ќе видиме што е наше ќе си дојде. Некои симптоми и немам баш, што знам. Сега на 5 октомври правевме свадба и немав време многу да мислам што и како бевме презафатени со подготовки. Имав некои грчеви, киселини, тапа болка во пределот на јајниците... значи немам гадење и такви работи. Јас мислам дека тоа е поради тоа што настинав малку. Ајде здравје и сите дај Боже што поскоро да си видите две цртки и да се радуваме тука сите. Поздрав драги мои па ќе ве известам јас што сум направила накај 12/13 октомври. :inlove: :clap: :call:

На melanie27, AnichkaLeo, midnight.flower и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. the.child

the.child Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    34
    Со среќаааааааааааааааааааааа :)

На Agrona му/ѝ се допаѓа ова.
  12. jasmina83

jasmina83 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    77
    I jas sam za ne dovaganje na mens,za utre 09 ili 10 oktomvri pa ke videme ama se po se ke mi dojde ,me bole dolu stomakot kako za dovaganje ,taka se osekam ama toa e toa ke pocekame uste utre pa povtorno na rabota za dvete crtki da gi videme pozzdrav,samo sakam da prasam,dali nekoja gi custvuvala istite simtomi za dovaganje na menstruacija a ne i doslo tuku i se pojavile dvete crtki(ako me svakate sto sakam da prasam).nelli site vikaat isti se simtomite za menst, i za bremenost.

13. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    isti se + imas kiselini i ti se losi

14. jasmina83

jasmina83 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    77

15. maleckataa

maleckataa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2011
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    44

jas nemav takvi simptomi kako pred dobivanje na menstruacija moite prvi simptomi na bremenost bea nikakov parfem nemozev da podnesam mi se gadese mnogu mi se spiese nikakov drug simptom ne sum imala poslem prviot den na kasnenje menstruacija odma si napraviv test i mi ispadna pozitiven srekno vi posakuvam na site mnogu sreka i sto pobrzo da si docekate mwuah cekam ubavi vesti od site vas

На Agrona и jasmina83 им се допаѓа ова.
  16. maleckataa

maleckataa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2011
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    44
    devojki samo psihicki nemoj da se optovaruvate jas nemozam da ostanam zasto ovoj mesec pak dobiv itn smirete se koga najmalce ocekuvate togas ke se izraduvate vi posakuvam najmnogu sreka na site vas i daj boze sto pobrzo da slusnam ubavi vesti od site vas pozdravce mwuahh

17. the.child

the.child Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    34
    Направив денеска тест и негативен беше. Матичната ми рече дека сум можела да направам иако е 6 ден откако мм сврши во мене, и тажна сум многу, незнам кај да се обратам, и овде се олеснувам.... Патот до бебенце бил мн тежок.....
    А лани ненамерно останав бремена вонматерично, а сега се трудиме и неуспешно :(

18. jasmina83

jasmina83 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    77

Samo ne se nerviraj, ke bide uste e rano za test ,na tebe koga treba da ti dojde,jas ne znam kade procitev deka testot da bide validen treba da pomine eden den od zakasnuvanje na menstruacijata ili pa 14 dena posle oploduvanjeto znaci pak isto i ne se nerviraj bidejki i nervozata ,napnatosta moze da bidat pricina za da ne moze da ostanes trudna,(toa go znam so sigurnost) opustise i misli pozitivno ama negativno nikako.

На the.child му/ѝ се допаѓа ова.
  19. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079

јас забременив март, со многууу нервози. Ми потврдија бременост дури во април, инаку пред тоа ко бев на гинеколог ми рече имаш задебелување на матката ке добиеш. Ама срце не дава да веруваш во тоа. Мене често ми доцнеше менструацијата, ама на 1 април зедов тест ( бидејќи последен пат добив на 1 март) и излезе позитивен, по 2 дена доцнење , бидејќи циклусот ко не ми доцнеше ми одеше на 28-29 дена.
    Значи не се разочарувај. Сега фала Богу сум 8 месец. Може и пребрзо имаш направено тест, сепак хормонот што треба да се покаже на тестот не е толку концентриран.

Јасмина83 има право за тоа колку време треба да помине за да се види точен резултат од тестот.

Поздрав.

На the.child и jasmina83 им се допаѓа ова.
  20. AnichkaLeo

AnichkaLeo Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    92
    Jas koga ostanav bremena mi kasneshe a osekjav bolki dole vo stomakot kako da kje dobijam i koga napraviv test mi pokaza dve crti deka sum bremena :inlove: isto i na tebe ti posakuvam od se srce da si bremena :inlove:

На DigY и jasmina83 им се допаѓа ова.