Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Zenicki jas denes bev kaj maticniot, 13den od ciklus sum folikul nema, mi dade terapija tri meseci s-fem prashacite i tableti od maca 500mg. Ako nema efekt so niv vo juni da pocnime so klomifen. Samo da vi pisam da mi podolesni malku, oti tesko mi e.. Povekjeto znaete kako e;( Dali ima nekoja clenka sto uspeala i so ovaa terapija? :l:

2. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Инсеминации,хистеро и инвитро постапки,фокусирани се на тоа затоа можам да кажам и дека се најефективни.

На marijamarkoska, Маја Т, princess5 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.375
    Колку време има поминато од кога се обидувате? Која е причината што изостануваат овулациите, полицистични јајници или нешто друго? Извини може сме збореле, ама не се сеќавам. Јас мислам дека нема зошто да чекаш за стимулации со Кломифен до Јуни. Ја немам пиено твојава терапија, ама пиев Мио Инозитол (Елова) и немаше ефект. Нормално секој организам и секој проблем не е ист, така да кај тебе ваква алтернативна терапија можеби ќе даде резултати.

Со оглед на тоа дека си чекаш бебенце повеќе време ми се чини, јас не би минувала нови макотрпни 3 месеци со терапија што не знам дали ќе даде резултат, туку веднаш би пробала со Кломифен. Ама ова јас, секој си носи сам одлука. Што и да решиш ти посакувам позитивен исход. :sun:

4. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Se obiduvame okolu 10meseci, inaku so policisticni sum(neli praevme muabet). Doktoriv mi rece da probame prvo vaka so poblaga terapija oti so klomifenot pa neli se trosat i rezervi od jajce kletki. Sepak da se prasuam jas odma bi pocnala so klomifen, ama neli na svoja raka nemozes da zemes nisto. Ne ostanuva drugo osven da se nadevame i da chekame.
    Vie kolku vreme se obiduvavte dodeka dojde do celta?
    Fala ti mnogu mila. :inlove:

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    635
    Е за тоа не ми кажа, ми кажа дека плодните денови најверојатно ке ми се после викендот, и ми препиша фолна киселина да пијам Femibion и во четврток пак ке одам.. Но ме плаши дека рече само еден фоликул, нели треба повеќе да се?

6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.375
    Извини, не можев да се сетам. Точно е, се трошат резерви не викам не, aма се трошат и нерви кога чекаш... Млади сме и имаме уште многу резерви на јаце клетки, така да од една доза Кломифен само може да имаш позитивен исход, а не штета. И мене матичниот гинеколог секогаш ми викаше почекај, не е време за Кломифен. Ама јас не го слушав (среќа) и си отидов на гинеколог специјалист за подпомогната репродукција.

Докторката рече нема што да чекаш и нема што да изгубиш ако сега пробаме со Кломифен. Кај некој има резултати од прва, кај друг од втора, трета итн... Матичниот ми правеше фоликулометрија и ништо не рече иако не ме стимулираше тој, зошто очигледно сфати дека грешел кога викаше да чекам.

Јас не знам како да го бројам времето во кое се обидувавме. Почнавме негде Јули-Август 2019, ама ништо интензивно. Од Декември до Април 2020 никако не добивав циклус, па открив проблем со Тироидната и почнав со терапии итн. Додека примав терапија имавме обиди ама ми беше кажано дека треба од 3 до 6 месеци да ми се средат хормоните. Забременив во Септември, точно на шестиот месец од кога почнав со терапија, еден месец пиев Кломифен.

Последна измена: 24 февруари 2021
    На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.375
    Не, може и да има повеќе но не мора да значи. Јас кога забременив имав два, но еден беше поголем (водечки). Доволен е еден фоликул (јајце клетка) и еден сперматозоид за бебе, така да не се секирај. Таман во четврток ќе видите како напредува. Со среќа. (fingers)

На Flooora96 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Jas prvo izgubiv 3-4 meseci so prvata matichna sto i sama ne znam sto i bese tesko nitu eho ne sakase da mi napravi (zatoa i ja sneniv), a kamo li brisevi i drugi ispituvanja, a i barav samata, mi vikase mal period e ne e zagrizuvacki, duri i koga ke zamislis e smesno, samo mi dade da pijam premama i kaj soprugot naprajvme spermogram. E sea i kaj nego spremata ne bese sjajna, megutoa vrednostite bea na granica na normala. Toj dva meseci e na terapija pa treba i kaj nego da povtorime ispituvanje denovive, a jas ke pravam mikrobioloski brisevi. Mozebi i zatoa ne me stavi odma na klomifen za da se vidi dali ostanatoto e vo red.
    Toa mi e bitno shto ovoj doktor poseriozno ja sfati rabotata i pocna cekor po cekor pa si vikam sea za sea da go poslusam nego, da ne lutam po doktori oti neli se sozdavaat plus stresovi, da gi dobieme rezultatite od ovie ispituvanja pa ke vidime shto ponatamu.

9. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.375
    Така е. Добро што си го сменила првиот матичен, за жал многу од нив освен што се незаинтересирани, не се и доволно стручни што да прават во ситуации на (не)плодност. Секоја чест на исклучоци, но матичните генерално функционираат на ист принцип и не се замараат многу сo пациентите, барем моето искуство е такво.

Спермограмот на сопругот претпоставувам дека се има подобрено од терапијата. Ти пиеш ли некаква терапија за хормоните? Почекајте, можеби баш во овие три месеци ќе имате позитивен исход. Ако не, секогаш стои опцијата да пробате со Кломифен.

10. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    I jas taka si vikam, treba da e podobrena spermata od terapijata. Jas ne piev do sega nikakva terapija, pochetna mi e ovaa shto denes mi ja prepisha, s-femot se dobri za hormonalen disbalans, inaku nemam ispitano hormonalen status.

11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.375
    А на кој начин ти се утврдени полицистични јајници? Како знаеш дека имаш хормонален дисбаланс, а немаш испитано хормони?

12. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Na eho se gledaat deka se policisticni. A mislam deka imam hormonalen disbalans posto minatiot pat menstruacijata me preskokna eden mesec, i pod 30 dena nikogas mi nema dojdeno + zrel folikul nema, a 13 den od ciklus. Ama sepak nema da ostanam na toa "mislam", ke ispitam i hormoni naredno, samo sto pocnav so ispituvanja sega da gi resham ednas brisevite i spermogramot. Do sega ke imav se ispitano ama blagodarenie na prvata doktorka moram da pocnam od sega edno po edno.
    A dali moze na eho da se gledaat kako policisticni, a hormonite da se vo red?

13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.375
    Прво што требало да направи гинекологот кога видел на ехо дека се полицистични јајниците требало да ти даде упат за да испиташ хормони. На кој основ ти ја дава таа терапија? Можеби имаш потреба од сосема друга терапија, а тоа може да го знаеш само доколку имаш проверено хормонален статус.

Јајниците може да се полицистични на изглед, а хормоните да не се во голем дисбаланс и обратно, воопшто да немаат полицистичен изглед а хормоните да се во дисбаланс. Тоа не можеш да го знаеш се додека не се испитаат хормоните, дијагноза на ПЦОС и терапија не се поставува/дава само врз основа на ЕХО преглед, тоа тврдам.

На marijamarkoska и Natashka1988 им се допаѓа ова.
  14. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    773
    Кај мене хормоните ми се топ. Десниот јајник полицистичен... Две лапараскопии и една хистероскопија. Двете лапаро потврдија PCOS на десниот јајник Од левиот извадена 8cm параовијална циста... и плус ендометриоза... а пак ќе кажам хормони топ, освен тумор маркерот CA125 кога имав циста . Јас се чудев како е можно и се уште не ми е јасно... Бидејќи мора да има пореметување на хормони со овие дијагнози

15. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Jas se prefrliv kaj nego so problem sto nemozev da dobijam, prvo me prati da ispitam b-hcg bidejki i endometriumot bese zadebelen sto ukazuva i na bremenost i togas mi kaza deka jajnicite se polni so cisti i jas toa go vidov. Posle mi prepisa primolut nor za da dobijam, dobiv posle edna nedela otkako gi zavrsiv, a trebase porano. I sega se taka se nasobra i ispadnaa eden kup raboti za ispituvanje, ama sto velis ne trebase da mi ja prepise terapijava pred hormonalen status... Ne znam veke sto da pravam i sto da mislam. Sega ako ja pocnam i da ispitam hormoni sigurno nema da se dobijat tocni rezultati.. :(

16. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    12.626
    Здраво женски. Втор месец на кломифен, но кога бев на фоликулометрија, овој пат немаше ни еден водечки фоликул, додека првиот месец имаше еден. Така да не се надевам овој месец, дури денес имав и крвав исцедок, а имам уште една недела до добивање. Ми рече и нареден месец да продолжам со кломифен, па може и на инсеминација да ме прати.

17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.375
    Не мора да значи дека ќе имаш проблем со хормоните, меѓутоа по се што поминав, истражував и слично, можам да кажам дека тоа е прво нешто што треба да се направи. Мора да се исклучи дисбаланс на хормоните. Кај полицистични јајници многу често има инверзија на ЛХ и ФСХ, покачени машки хормони итн. Овие состојби си тражат соодветен третман и затоа мора да имаш проверено хормони. Не знам кога треба да добиеш, ама можеш да побараш од матичниот упат за хормони на трет ден од менструација.

На Lina-Detelina, dipsidipsidipsi и Natashka1988 им се допаѓа ова.
  18. Miiaa98

Miiaa98 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    936
    Женски денес бев кај ендокринолог и ми препиша Еутирокс има некој искуство од овие таблети 20210224_195627.jpg

На Cherry blossom89 и Sandra Stojanova им се допаѓа ова.
  19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Јас не ама сите мои блиски што имаат проблем со тироидната ги пијат и можам да ти кажам дека во старт сите намалија на килажа ако ти менува нешто :)

На Miiaa98 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Miiaa98

Miiaa98 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    936

Даа имам малце поголема килажа оваа год .. дај боже да биде све во реед после овие таблети да се радувам и ја на 2 црти и сите други кој чекаат ..;(

На IRBBB и Jana06 им се допаѓа ова.