Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    20.128
    Пап и брисеви, да те видат на ехо. Хормони на трет ден од циклус ( фсх, лх, пролактин, естрадиол, тироидна, фт4, фт3, тестостерон, инсулин и мене ако ме прашуваш и дхеа и андростендион), а маж ти спермограм. Ова е за почеток. Можеш и да следиш фоликуметрија на гинеколог, тоа се прави од 10ти или 11ти до 16ти ден од циклус за да се види дали има овулација. Понатака има и други процедури, ама рано ти е за нив, прво ова испитајте. И да, ништо не се три месеци, не се вознемирувај.
    А да, и резултатите нека не ти ги гледа таа матична што немала време да се објаснува, освен папот, брисевите и ехото. За другите подобро да си се консултираш со постручни лица кои се спремни повеќе внимание да посветат. Ама и јас го делам мислењето со @IRBBB , особено ако си помлада нема потреба толку брзо да се оптеретуваш со сите испитувања. Почни си од редовниот гинеколошки преглед, тоа се подразбира дека треба да го направиш, а можеби веќе и ти е направен.

Последна измена: 12 март 2021
    На tina2018 и IRBBB им се допаѓа ова.
  2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.665
    Не мислиш дека се премалку 3 месеци за толку негативни мисли и одма трчање за испитувања?
    Најдобронамерно е мислењево, не си прави притисок. Правењето дете не е плукни-залепи.
    За почеток пробај да си го пратиш телото и да знаеш кога овулираш. Редовни односи се подразбираат.
    Ако си решена да правиш некакви испитувања, матичниот гинеколог нека ти земи брисеви за микробиолошко испитување и пап тест и нека ти даде упат за да испиташ хормони на трет ден.
    Тоа е најнеинвазивно што можеш да прегледаш,освен ехо преглед се разбира. Следен чекор е испитување на спермограм и спермокултура кај партнерот и на крај како најинвазивна дијагностичка постапка е проверката за проодност на јајцеводи или хсг.

Мое мислење е да не брзаш, туку да се опуштиш.

На dipsidipsidipsi, kostovaivana, sikica7 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    634
    Правев ПАП тест во декември, се јавив за резултатите ми рекоа добри се. Фоликулометрија минатиот месец и њден фоликул и тоа 9 мм и за 2 дена не беше пораснат и ми рече може нема овулација или ке биде доцна. Скоро 25 ке сум

4. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    20.128
    Значи премлада си за толку негативни мисли. Ама ете ако толку те мачи испитај ти хормони, а партнерот спермограм и спермокултура. Исто така микробиолошки брисеви. Ако ти доаѓа пример на 30-32 дена можно е овулацијата да е покасно. Ама ете ако се ок хормоните, оди пак на фоликуметрија. Ако не се, ќе почниш прво од таму. Колку другарки имам што се фатило после 6, 7, 8 месеци, кај некои и повеќе. Ајде добра ноќ и олабави се, ехе, цел живот е пред тебе :)

На Bella_Stella, Bejb15, marijamarkoska и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    634
    Фала ви за брзите одговори, да ми доаѓа на 30 31 ден, јас на фоликулометрија бев на 10ти и 12ти ден, сеа се моолам да не ми се болки за менструација :sweat: добра Ви ноќ и стварно се утешив малку

На IRBBB и MarijaMi90 им се допаѓа ова.
  6. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.665
    @Flooora96 потполно го делам мислењето со Марија.
    Нормално е во текот на годината да имаме и ановулаторни циклуси. Но, штом си тргнала со фоликулометрија, требало уште еден преглед да ти направи покасно матичниот гинеколог за сепак да се види да не си овулирала покасно.
    Можеш да пробаш да пратиш овулација со тестови или со мерење базална температура.
    Ако нешто ти значи, моите циклуси траеја 31 ден. Кога почнав да ја пратам овулацијата, утврдив најрана овулација на 11ти,најкасна на 21ви ден. Сфатив дека секој циклус во различно време овулирам и дека не е баш циклусот како по книга.

Ти посакувам среќа, уште овој месец да си ја видиш втората цртка. (fingers)

На Stressed Out, MarijaMi90, Ceneva и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Nanooo

Nanooo Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    77
    78 mi e testesteron pred 3 nedeli pravev vo drzavna
    A inaku sr macam so vlakna na celo lice i ostanati delovi i so bubulici
    Dobivam 28 29 deni trae 4 5 dena

Прикачени фајлови:

8. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    20.128
    Дали правеше на 3 ден од циклус? Е добро де, не е мн висок, се регулира лесно со терапија. Ама нели Диане се пие подолго време и додека ги пиеш не можеш да забремениш, потсети ме, јас не се сеќавам како беше, знам порано повеќе ги даваа нив. Испитај андростендион и дхеа ако ти е висок тестостеронот и имаш влакна и кај ендокринолог, специјалист за хормони. Може тоа да е причина што не доаѓа до бременост. Лх ти е висок, ако е ова на трет ден направено. Тоа може да укажува на полицистични јајници. Ништо страшно, ама ќе треба да се консултираш со гинеколог и ендокринолог за терапија. И да внимаваш на исхрана, да исклучиш благо, леб, млечни производи.

На Bella_Stella и IRBBB им се допаѓа ова.
  9. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Да, јас кога бев 22-3, од силен стрес хаос ми беа машките хормони, (сеа сум 33), пиев Диане 35, класичен контрацептив е.... ама не се грижи, пиј го додека не ти се средат, потоа со нови сили, напред! :f:

На Bella_Stella, IRBBB и Nanooo им се допаѓа ова.
  10. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Хормониве се во прилог на ПЦОС. Консултација со ендокринолог направи си.
    Високиот LH тука е поголем проблем од тестостеронот.
    Дали сте правеле фоликулометрија?

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Nanooo

Nanooo Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    77
    Ne
    Koj pravi toa i koj dava upat

12. Nanooo

Nanooo Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    77
    Nemam cisti na jajnicite sea no se imam leceno 9 meseci od toa so istata terapija diane 35
    Inaku da diane se i kako kontraceptivni no i za regulacija na hormoni
    A za ishrana sum mnogu slaba i nesmeam da izbegnuvam leb i slicni raboti mi rekoa meso povekje za da kacam kilo(55 kila imam)
    Inaku na 7 den pravev deka imalo 3 7 14 i 21 den da se pravi hormoni taka mi kazaa

13. Nade-sunrise

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Кај матичната можеш. Се следи растењето на фоликулите и дали доаѓа до овулација.
    Со толку висок LH на 3 ден од циклус, многу веројатно е дека не доаѓа до овулација.

Закажи си кај некој добар ендокринолог за да ти одредат соодветна терапија за твојот случај.
    Па во комбинација со добар гинеколог да те следат понатака.

Последна измена: 12 март 2021
    На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  14. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    20.128
    @Nade-sunrise Ама ете на 7 ден ги правела. Јас знам на 3ти, 13ти и 21ви, ама за различни работи се прави на различен ден. За 7ми првпат слушам. За нас што сме во обид за бебче мислам најрелевантно е на 3ти. Најверојатно вредноста на Лх е повисока дека е на 7ми ден, може нема проблем со тоа, ама за да знаеш, повтори си ги на трет. @Nanooo

На Nanooo, Bella_Stella и IRBBB им се допаѓа ова.
  15. Nade-sunrise

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Сега видов дека на 7 ден е правено. Ама сепак е висока вредноста. Ако ја погледнеш референтната табела, во фоликуларна фаза границата е до 11.6

На MarijaMi90 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    20.128
    Да, да видов, во право си :) Ама сепак може треба да си ги повтори на 3 ден уште еднаш :)

На Nade-sunrise му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.528
    Допаѓања:
    6.514
    И мене ми реко дека не може да останам без терапија за хормони па од прва останав, не ни бев свеста дека има бременост. Не треба да се оптеретуваш и да не мислиш на тоа како што ти кажаа и другите членки. Тука има членки што не можат да останат со години, така да не се ништо 3 месеци. Само опуштено и кога најмалку очекуваш ќе се случи. (fingers)

На Flooora96 и Bejb15 им се допаѓа ова.
  18. Nanooo

Nanooo Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    77
    Za ovulacija sme pratile doagja redovno eden period nemav pa piev klomifen pa potoa imashe pak redovno

На Nade-sunrise му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sandra Stojanova

Sandra Stojanova Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2015
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    320
    Женски од денес почнувам со кломифен ајде да видиме како ќе биде дај боже да заврши со позитивен тест за бременост :inlove::inlove::inlove:

На tina2018, dipsidipsidipsi, Lina-Detelina и 7 други им се допаѓа ова.
  20. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    634
    :inlove:(fingers)Нека е со среќа, дај боже да биде по твоја желба, инаку кога ги даваат кломифен и за што се, не сум упатена баш а нон стоп читам за нив

На Sandra Stojanova и A.a.gj им се допаѓа ова.