Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Sandra Stojanova

Sandra Stojanova Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2015
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    320
    Како што ми кажаа и мене појди во Ремедика боцкале за 800 денари во аптекиве и да ја побараш и дали ќе ја има е над 2000 денари

2. pikabu5

pikabu5 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2020
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    1.056
    Ништо и од овај месец ... се чуствувам толку изнемоштено, изморено од сето ова , баш кога ќе сакаш премногу да биде и не оди и не оди ... при крај сум со нерви, за хормониве муабет да не правам ... почнавме со испитувања ,терапии па со коронава прекинавме поминаа 6 и повеќе месеци и сега пак одново ќе треба се , тоа ќе биде долг процес , господ да ни е на помош, јас се извинувам за негативноста но ако не се искажам тука нема каде на друго место бидејќи јака се правам пред други ...

На Anturium, Anatema, dipsidipsidipsi и 6 други им се допаѓа ова.
  3. Vaga90*

Vaga90* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2018
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    191
    И мене на моменти ми наидуваат такви депресивни мисли, такви негативности. Долго време терав инает несакав да се мафтам по болници во смисла ако сака ќе си биде нема потреба од форсирање од планирани односи ама некако почнав ептен да губам трпение а тоа ете несака да се фати...

На Sandra91 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    137
    Женички ај ве молам за мислење... се избедирав ептен хормоните докторкава ми вика прво добри ти се ама во прилог на полицистични јајници со тоа што до сега (освен последниов циклус) сум имала регуларно и на ехо овулации (ми даде мио инозитол да пијам со тоа што инсулинот ми е блиску до долна граница ) ми кажа не е индикација за терапија ама едини препораки што ги добив беше да избегнувам благо а сум слаба 48 кила, физичка активност (работата ми е со движење) и на ехо имав повеке фоликули а веке ми е 18ти ден ... другата опција била хормони ама не ми даде ... што мислите? да закажам на ендокринолог за инсулинот и некој да ми препорачате? се друго ми е испитано уште хсг ми остана

5. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    137
    сочуствувам и проагам низ истото .. :(

На pikabu5 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.937
    Допаѓања:
    12.129
    Девојки, дали може некоја да ми објасни во врска со овулација.
    -Пример, колку треба да биде големината на еден фоликул или јајце клетка за да има шанса за оплодување?
    -Дали ако имам прилично точна менструација, значи дека и овулацијата настанува во ист период секој месец?
    -И трето, мене ми е изваден десен јајцевод, го немам прашано докторот дали на тој јајник се активираат фоликули? Јајникот ми е тука, ама јајцеводот е изваден. Знам дека преку него веќе нема шанса да се спроведуваат јајце клетки, само сакам да знам при овулација дали можно е да испушта фоликули, па понекогаш да осеќам пецкање од таа страна при овулација.

7. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    20.128
    Ќе ти одговорам колку што се разбирам.
    - Големината на фоликукот треба да е околу 18 до 20 милиметри и кога ќе ја достигне таа големина треба да пукне и да ослободи јајце клетка. Но, не секој фоликул содржи јајце клетка. Се случува некогаш и да е празен, ама некогаш имаме и повеќе фоликули што може да пукнат во ист циклус. Зависно од квалитетот на таа јајце клетка и квалитетот на сперматозоидот, од која страна овулираш, за јајцеводот да може да ја заврши работата, ќе дојде или не до оплодување. Исто така зависи и од дебелината на еднометриумот, а сигурно и мн др фактори влијаат, дали ќе дојде до имплантација.
    -Најверојатно да, но не мора да значи. Би требало да осетиш, некогаш мало пецкање или па по секретот, треба да е леплив и да се тегне, како мрсул да не речам :D
    -Можно е да осеќаш пецкање кога овулираш од таа страна. Најубаво нека ти каже гинеколог, има жени што овулираат наизменично од двата јајници, има некои кај коишто поактивен е едниот. Кај мене е така. Затоа види, ако имаш ок АМХ, може е убаво да пробаш со стимулации за овулација-пример кломифен. Ова јас си нагаѓам, секако треба искусен доктор да те посоветува како понатака и да те води.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  8. M a j a

M a j a Активен член

Се зачлени на:
    27 декември 2020
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    8

Фала многу :)

На Nade-sunrise му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mrs.Sofija

Mrs.Sofija Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    568
    Девојки бев на ендокринолог.
    Ми препиша елова и еутирокс 25 мг.
    Рече дека не е страшно но не и е јасно од каде доаѓа дисбалансот на хормоните. Тироидната ми ја провери, во ред си е.
    Колку за потсетување ФСХ ми е 7.57, ЛХ 11.6 и спорен беше ТСХ 3.4. другите си се во ред.
    Дали доколку ја пијам терапијава и во меѓувреме останам бремена може да влијае некако на плодот? И дали кога ке се нормализираат се прекинува терапијата или...

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.696
    Допаѓања:
    21.365
    Еутироксот е лек за Тироидната. Твојата е во референтни вредности, но ендокринолозите преферираат ТСХ да се движи меѓу 1 и 2 за да се постигне бременост.

Не може да ти смета на бременоста, лек што се пие и во бременост е. Кога ќе забремениш месечно ќе ја проверуваш тироидната и докторот ќе ти одредува соодветна доза на Еутирокс. Јас го пиев пред бременост и сеуште го пијам.

Еловата е суплемент што помага за да забремениш, веројатно ќе ти ја прекинат кога ќе останеш бремена. Со среќа! (fingers)

На Mrs.Sofija му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mrs.Sofija

Mrs.Sofija Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    568
    Да знам дека еутирексот е за тироидната.
    Иначе тоа ми беше најбитно, да е безбеден доколку останам бремена во меѓувреме. Ете да не испитам немаше ни да знам, а не се обидуваме долго за бебе, неколку месеци само. Се надевам ќе биде за брзо :)

12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.696
    Допаѓања:
    21.365
    Ќе биде, кај мене проблемот беше многу поголем па се среди за брзо време. Се ќе биде добро, само дисциплина. :)

На Versatile_V и Mrs.Sofija им се допаѓа ова.
  13. Versatile_V

Versatile_V Активен член

Се зачлени на:
    18 март 2021
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    23
    Здраво девојки! Најпрвин на сите да ви посакам што побрзо да ги видите двете црти и да имате школска бременост! Јас сум со синдром на полицистични јајници цел живот, од пубетрет до сега. Во последните 6 години не сум на никаква терапија, пред тоа бев на контрацептиви. Пред 6 месеци на хормонски испитувања и OGTT имав супер резултати (барем така рекоа докторите кај кои бев на консултација). По препорака на гинеколог од тогаш земам Profertil Female, и дополнително Д3, Ц витамин, Цинк, магнезиум. Со години со партнерот имаме незаштитени односи, а во последните 6 месеци се обидуваме поактивно. Во февруари имав хемиска бременост :(. Пред неколку дена ми беше првиот циклус после тоа, и направив повторно испитувања на хормоните. Како што можам да заклучам, не се нај нај. Дали некој ќе може да ми објасни кое влијание ги имаат зголемените вредности на тестостерон, пролактин и DHEA-S врз можноста за забременување? Сакаме да продолжиме со обидување, ама мене ме исплашија качените хормони. Имам закажано кај матичниот гинеколог неделава, но не можам да дочекам, па затоа пишувам овде. Во прилог и слика од резултатите.
    hormoni rezultati.jpg

14. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    20.128
    Па не ти се покачени ни пролактинот, ни тестостеронот, само Дхеа. За Дхеа не знам, консултирај се со ендокринолог. :) Мислам дека Лх е малку ниско, и мене ми беше околу 3 на последно мерење, пред тоа 4, ама ендокринологот ми кажа дека може од пролактинот којшто ми беше висок да е малку пониска вредноста. Ама кај тебе пролактинот е во идеални граници.

Последна измена: 20 март 2021
    На Versatile_V му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.696
    Допаѓања:
    21.365
    Не се толку лоши хормоните. Мој совет е да се консултираш со ендокринолог, наместо со гинеколог за нив. Само Дхеа ти е покачено, тестостеронот е во ред.

На fana и Versatile_V им се допаѓа ова.
  16. Versatile_V

Versatile_V Активен член

Се зачлени на:
    18 март 2021
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    23
    Фала многу на брзиот и детален одговор. Мислев дека се покачени поради тоа што покрај вредноста кај тие редови има забелешка H (претпоставив од HIGH). Дефинитивно ќе зборувам со ендокринолог, или со Др.Стефанка од Ремедика или со Др. Бранкица Крстевска од Srce.

Фала на охрабрувачкиот одговор и тебе @Bella_Stella. Понеделник ќе си закажам за кај ендокринолог, до тогаш ќе одлучам кај која од двете докторки да отидам.

Ми олесна, многу Ви благодарам. Имајте убав викенд <3

На Bella_Stella и MarijaMi90 им се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.696
    Допаѓања:
    21.365
    Од мене имаш топла препорака за др.Стефанка, супер искуство имам со неа. Сигурна сум дека и другата докторка е добра. Со среќа!

На Versatile_V му/ѝ се допаѓа ова.
  18. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.267
    Допаѓања:
    50.865
    Здраво :hai:

Ајде и јас да се вклучам во темава, со маж ми скоро веќе 2 месеци пробуваме за бебе, знам дека е сеуште рано ама се надевам дека ќе биде овој пат.
    Треба на 27ми да ми дојде, сега осеќам повремени болки во јајниците, ама секогаш кога треба да ми дојде немам никакви менструални болки ни пред ни по доаѓањето, се надевам дека ќе има бебче.
    Не сме којзнае колку активни, знаеме неколку дена по ред да имаме односи следниот ден не, не сум дури гледала ни кога сум во овулација.
    Ама ако овој пат не успее ќе почнам да следам плодни денови и да се трудиме по активни да бидеме.
    Како се ближи времето за циклус се ми е во мислите дали ќе биде како што сакам.
    Се надевам дека сите наскоро ќе добиеме 2 цртки. (fingers)

На Anturium, curlyhair, Slonce91 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Добродојде и побрзо да си одиш ќе ти посакам. Немој да се замараш, прерано е 2 месеци. Уживајте си, пушти мозок на пасење и водете си љубов на 2 дена. И не мисли на тоа. Ако веќе после 6 месеци година нема резултат тогаш направете основни испитувања. А ако сакаш чисто да си бидеш мирна сега можеш да си направиш општ гениколошки преглед, пап, брисеви и ехо. Со среќа и побрзо да си видиш ||.

На dipsidipsidipsi, MarijaMi90, Bella_Stella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Nikolina35

Nikolina35 Популарен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    13.046
    Здраво девојки, ме примате ли овде. Конечно се решив да пуштам чекор по овој трнлив пат. Закажав прва консултација кај др. Владимир, Њу борн за 1 Април.... Возбудена сум како пред испит.

Инаку проблемот кај мене е од хормонална основа, немам циклус без хор. терапија и репродуктивниот систем ( матка и јајници) е помлад од мене некои 15 години.

Комплексна ми е ситуацијата но сакам ете да пробам барем еднаш па да знам на што сум. Ако не биде решени сме и да си посвоиме детенце.

На viva.la.vida, IRBBB, Honny и 1 друга личност им се допаѓа ова.