1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    20.128
    Да, можно е од бактерија, конкретно кламидија или гонореја. И не значи дека сега ја имаш, туку може порано си ја имала и таа да направила штета, иако сега е излечена. Ова општо зборам, не за тебе. Се разбира, ова не е правило. Има многу жени што имале некоја од овие бактерии, па каналите им се проодни и други што немале, ама од друга причина дошло до запушување. Мене ми има радиолог кажано, тие што го гледаат хсг-то дека може и од цистит да се подоштетат каналите, особено ако често те фаќало, може тоа да е причината.
    Како и да е, еднаш било се како што треба, така да имај верба дека се ќе си биде во ред.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  2. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.934
    Допаѓања:
    12.110
    Да, тогаш кога си барав причина, помислив на циститот како дете што ми се појавуваше, ужасно ме печеше при мочање.
    Ти благодарам на одговорот! :) :*

На MarijaMi90 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.479
    Допаѓања:
    22.812
    Ај за мене еден совет.
    Имам пишувано дека никој ме ми дава терапија за тироида освен Димитров.
    Во првата бременост, односно додека пробувавме се беше уредно освен тсх, за што ме убедуваа дека не е проблем.
    Откако почнав да пијам еутирокс од 25 одма останав по еден циклус. А и во бременост пиев. После бременост беше тсх ок, и не пиев, сега е околу 3,40 и пак не ми дадоа.
    Дали со оглед на историјата, треба пак да пијам?
    За да не си мачам пак душа со исчекување.
    Иначе кај димитров отидов за да ми даде мислење и да ме прати на проодност на канали, ама на преглед кога ме виде рече дека абер нема од такво нешто.
    Чекам сега за неколку дена да не добијам.
    Пред 10 дена ми беше овулација, ме болеше јајник после овулација доста.
    Еве вчера вечер пак ко за добивање и мн мокрев. Мн некако рано, денес ми е 23 ден од циклус.
    Ама предходниот циклус па ми дојде на 23 дена, инаку си добивам на 27-30 дена зависи.

4. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    20.128
    Ако одиш кај Стефанка од Ремедика, таа е ендокринолог, ти гарантирам дека ќе ти даде терапија за тироидната. Не сфатив, кога си била кај Димитров за проодност на канали да ти каже дали да одиш, што му значело тоа абер нема од нешто такво. Сакал да каже дека нема потреба да правиш? Тогаш не ти даде и терапија за тсх?

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.479
    Допаѓања:
    22.812
    Да као демек нема шанси да се затнати по тоа што гледа. По мерки на фоликули итн итн, само рече да работам на имунитет.
    И ми даде терапија он еутирох 25. Зошто си ги носев сите рез и му кажав дека никој не сака да даде терапија, дека не било пречка тоа.
    Ми кажа као е сега ќе пиеш. И ми даде рецепта.
    Мн ми е за на приватно сега да одам, последно и преку врски бев испитував во државна, не дека порано не фаќав, ама не даваат.
    Циклус редовен, антитела нема ехо уредно и не даваат.
    Од 2014 се мкнам за тироидна по доктори,кај не бев...

6. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    20.128
    Абе во државичево наше во некоја аптека може и без рецепта ќе ти дадат, ама не е тоа работата. Работата е да си следена од доктор и да не правиш нешто на своја рака. Јави се Ремедика прашај, ама мислам дека околу 2000 денари е преглед кај Стефанка, така нешто.

7. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.479
    Допаѓања:
    22.812
    Абе ќе ми дадат у аптека не викам не... Ама шо викаш не е тоа тоа...
    Не знам зошто не се усогласени ендокринолози со гинеколози, ми вика док Татјана бо државна, врска немаат гинеколозите, кој ти дал таква терапија, па уше ме убедуваше не прави штета на плодот.
    Иако реално штета нема од еутироксот.
    Ќе видам месецов, па ќе се консултирам пак со матичната па ќе барам пак чаре.
    Јас не знам како е можно, па било кој резултат да не е во граници па се дава соодветна терапија.
    Не знам шо да кажам.

8. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.934
    Допаѓања:
    12.110
    @MarijaMi90 ќе се надоврзам со прашање две на муабетот за проодност, можеби ќе знаеш да ми објасниш. :)
    Не успеав да го прашам гинекологот кога беше време, а сѐ уште не ми е јасно.
    Мене десен јајцевод ми е изваден, а јајникот е тука. Дали на таа страна има овулација, што се случува со тие фоликули или се префрлаат на другава страна?
    Дали би можела овулацијата да ми е потполна, односно другиот јајцевод да ја преземе функцијата на извадениот па можеби и посилна да биде? :?:
    Инаку што би било со тие фоликули од десната страна?

Како дополнение, кога сум правела ехо низ годиниве, секогаш поактивен ми бил десниот јајцевод а и поголем е за неколку милиметри од левиот, поголеми фоликули имаше и баш тој го изгубив.

9. Bebe2021

Bebe2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2021
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.582
    Isto kako mene, na desniot pravev po 6-7 folikuli na leviot 1-2 pa nekogas ni tolku i bas desniot mi go izvadija, mislam deka ne se prefrlaat vo drugiot tuku si ostanuvaat tamu i si se pretvaraat vo zolti tela i doaga menzis, ako ne uspees prirodno togas so ivf ti e isto dali imas jajovodi ili ne, ke si napravat punkcija od dvata jajnika, ke si oplodat ke si vratat i se ke si bide super. Jas ni so dvata nikogas ne ostanav prirodno iako imav mnogu folikuli na desen jajnik.

10. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    20.128
    @Цвет88 Мислењата за тсх се мн поделени. Ама најчесто баш ендокринолозите се тие што даваат терапија, а гинеколозите велат дека не треба. Барем моето искуство е такво. Таа Тања ендокринолог е? И Димитров не е кој било гинеколог, туку е специјалист за неплодност. Добро е што немаш покачени антитела, да не се обидуваше за бременост не ќе ти требаше терапија, ама вака не знам. Плус сама имаш искуство дека тоа помогнало. Исто и на моја другарка, ендокринолог и даде Еутирокс, интернист и ги тргна. И таа немаше антитела, само и беше над 2.
    @elenaklasik веќе ти одговорила @Bebe2021, јас само ќе надополнам. И мене истово не ми беше јасно, ама мислам дека мора да има овулација од јајникот кадешто е проодниот јајцевод. Постои можност да се стимулира овулација на двата со кломифен, ама за тоа треба да испиташ Амх. Или да пробаш нешто на природна база, ама колку тоа би имало ефект не знам. Мислам дека не се препорачува кломифен кај ниско Амх. Се ова секако во консултација со специјалист. Еве мене двата ми се проодни, со тоа што од кај едниот се имаше излиено повеќе течност на снимката од хсг, демек тој е подобар од другиот, така сфатив. Додуша ренгенологот ми рече ни двете раце не ни се исти и дека дефинитивно и двата се проодни. А и мене исто едниот јајник ми е поактивен, скоро секогаш од таму овулирам и тоа баш тој од кај помалку добриот јајцевод. Еве кај мене уште не дошло до бременост, ваљда што кај нас имаше некои др ситни проблеми, па сега ќе видиме.
    Каде одат фоликулите од јајникот од кајшто овулираш, а немаш јајцевод, не знам, мислам како што пишала Бебе, пукаат и се создава жолто ќесе кое потоа се исфрла со менструација.

11. katica2001

katica2001 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    82
    Искуства со трибулус??

12. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.934
    Допаѓања:
    12.110
    When a person has only one fallopian tube they are still able to get pregnant from an egg at the opposite ovary as an egg from one ovary can travel down the tube on the other side. Conservative estimates suggest that an egg produced on the tubeless side manages to descend the remaining tube around 15 to 20% of the time. This means that rather than your fertility being halved it has been affected by around 30% or, looking at it another way, it means we have around a 70% opportunity of conception with each menstrual (period) cycle.

Еве на интернет што пишува за јајце-клетките од отстранетиот канал, можат да се префрлат на другиот јајцевод.
    @Bebe2021 @MarijaMi90

13. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    20.128
    Епа супер, баш фала ти за информацијава. Мислам дека и мене Петановски нешто така ми спомна, зошто мн го замарав за тој од кајшто имаше помалку излив, ама си реков да не не сфатив нешто. Инаку како што ти кажа Бебе, со ин витро се избегнува опасност од вонматерична, ама мислам дека и природно имаш големи шанси да си останиш бремена и се да е ок. По правило овулацијата треба да е наизменична, од двата јајници, еден месец или два ос еден, па од другиот, кај некого и од двата можеби може во ист месец, ама мислам дека кај многу жени едниот е поактивен. Како и да е, значи шансите сепак се големи. Фала ти уште еднаш што го сподели ова. Бацки и ти посакувам успех. Биди само со убава мисла, ќе биде кај сите што си сакаме :inlove:

14. Bebe2021

Bebe2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2021
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.582
    Jas mila so invitro go izgubiv toj jajovod, edniot embrion ,,zaglavil,, vo jajovod neznam kako i nikoj ne go vide se dodeka ne pukna sam jajovodot i ne iskrvariv shto se vika do smrt, fala mu na boga se spasiv ama uste imam trauma od neprofesionalnosta na nashite ,,doktori,, i od nacinot na koj shto bev tretirana.

15. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    20.128
    Оф леле, баш ми е многу жал, можам да замислам. Ама верувам дека тоа мн ретко се случува, јас додуша мислев дека со ин витро шансите за вонматерична се исклучително ретки. Ајде оставете се лошо позади вас, и ти и Елена и со верба и љубов само напред :)

16. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.934
    Допаѓања:
    12.110
    Фала ти на поддршката Марија! Многу ми значи и веруваме дека ќе биде добро, што е во наши раце да направиме, за останатото Господ е голем. :*

17. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.479
    Допаѓања:
    22.812
    Мене ми беше над 5, и интернист и 2 ендокринолози неќеа да дадат терапија, а матичниот гинеколог и димитров рекоа дека морам да пијам.
    Многу се нервирав со тоа, зошто бркав уште пред да помислам на забременување. И врски, ништо.... И кажувам не можам да забременам, џабе.

18. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    20.128
    Е 5 е веќе над граница. За тоа мислам дека треба да се даде, кога се обидуваш. Не сум доктор, се разбира, ама ако ти сметаш дека треба да пиеш, макар 25мг, оди кај Стефанка во Ремедика кога ќе можеш, ендокринолог е таа, ќе ти каже мислење и мислам сигурно ќе ти даде терапија. Барем досега давала на други и за помали вредности од твојата, исто со уредно ехо и без покачени антитела. Фт4 како ти е?

На Mrs.Sofija му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.479
    Допаѓања:
    22.812
    Се е ок друго, последното и тсх беше под 4, односно во граница според референта вредност.

20. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    20.128
    Знам, те сфатив, сега ти е 3 кома нешто, ама се вели дека треба да е под 2.5 или идеално под 2 за бременост. Секако дека има примери на жени кои забременале и со 4ка тсх и си имале нормална бременост, ама нели велат идеално било да е под 2. Ќе испадне се треба да ни е тип топ, не дека кај тие што забременуваат без проблем е, ама ете.

На Цвет88 му/ѝ се допаѓа ова.