Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Lavidaloca

Lavidaloca Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    3
    Zdravo devojki, jas dva pati po red imam spontam vo peta nedela, ispitav mutacii, trombofilija, hormoni, so matkata se mi e ok, spermogram super kako i rezultatite od ispituvanjata se e ok...
    Transfuziolog mi preporaca so sledna bremenost kleksani, metilirana folna i metiliran b12..
    Nekoja so iskustvo neso da me sovetuva???

2. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.525
    Допаѓања:
    6.487
    Честитки Софи со лесноо!!! :inlove:
    Многу ми е мило, да имаш лесна бременост!!! :l:

3. Bebe2021

Bebe2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2021
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.582
    Mnogu od nas ovde se so istata maka, edvaj ke zabremenime a koga veke ke uspeeme tie spontani ne ubivaat, jas na primer na se ova shto spomena ti bi ti preporacala da si napravish kariotip, jas napraviv, mi izleze nesto na prviot hromozom i koga me vikna sestrata na klinika mi rece dete ke si imas maka so spontani ama jas ne sum strucna za toa ke si prasas doktor, i jas prasuvav nekolku doktori nikogas nikoj nisto ne me opravi, pretpostavuvam tolku znaat i tie za zal! Nekoj od nov iskomentiraa e dobro de kolku vakvi ima pa ete rodile......mislam po glup odgovor od eheee kolku znam so mutacii, so kariotip losh, so trombembolija pa rodile....taka da ete moze toa plus da napravite ako ne ste do sega, da se pokriete so kleksani, fraxiparini shto god da e, da se pokriete so folna i b12 i normalno zdrava ishrana i fizicka aktivnost, hranata spored mene chuda pravi! Toa shto jademe toa sme, ako i stavis na kolata benzin ke odi ako i se namochas nema da odi...taka i nie so virshli, pashteti, pesticidi, shekeri nema zdravje a ne pa nov zivot...srekjno!

На L*G, Lavidaloca и Sandra Stojanova им се допаѓа ова.
  4. meri24

meri24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    555
    Kakva terapija i od kolku mg zemase za simnuvajne na tiroidnata?

5. curlyhair

curlyhair Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2016
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.177
    Честитки,со лесно и до крај !!
    Ти посакувам овој пат да биде се во ред ! :inlove:

6. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.986
    Допаѓања:
    8.460
    Cestitki :inlove: i da imas lesna bremenost :hug:

7. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.479
    Допаѓања:
    22.811
    Eutirox 25 пиев

8. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.930
    Допаѓања:
    12.104
    @Jana06 ми протече светло црвено вечерва. Знаев дека ќе ми дојде, штом ги имав симптомите на студење и малку тешкотија во желудник, тоа е. Баш по календар утре ми е ден за добивање, и утре ќе пробие повеќе, ама значи дека овулацијата ми била пред 14 дена, што и ја "погодивме", односно се трудевме, ама без успех.
    За секоја мала надеж, постои и разочарување.
    Што велите да направам брисеви и фоликулометрија? Пап правев пред 6 месеци.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.999
    Допаѓања:
    34.784
    Ако си хетеро или хомозигот на мтхрф5 ќе треба метилирана бидејки телото не ја преработува обичната фолна киселина (со што исто ко да не земаш а недоволно фолна за бебето може да предизвика спонтан)...сепак доктор ќе ти одреди терапија...

10. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    1.880
    Девојки да ве прашам колку ги купувате Досѕинекс до сега ги купував 220,вчера 260 ден.

11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Па не знам што да ти кажам. Најдобро да одиш на лекар, па да ти каже што треба да се испита. Јас ни пап уште немам направено. Да добијам сега и јас ќе одам да се проверам.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Nikolina35

Nikolina35 Популарен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    13.046
    Луѓе, бев на прва консултација денес кај Трајковски - Њу Борн. Го изнервирав рано сабајлечки човекот, ме искара со право. Прво зошто сум чекала до 35 години, друго зошто сама сум ја прекинала терапијата за циклус и немам менс. веќе година дена.

Како и да е, почнуваме - ме охрабри со тоа што рече дека хорм. проблем за него е најмал проблем, се надева дека внатрешно неам ник. друг. Ке правиме испитување на проодност на канали, само прво да испитам хормони и сл. тракатанци.

Сакав хормони кај нив да испитам, не ми дозволи пари да давам кога може поевтино да поминам.

На Bejb15, kostovaivana, L*G и 7 други им се допаѓа ова.
  13. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Izvini, me interesira nesto.. Te karala "zashto si cekala 35 godini' za sto/ za da napravish dete? ili da proveris hormoni?

14. Nikolina35

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    13.046
    Ништо живо неам никогаш испитано а имам 35 години, зошто сама хронична терапија сум прекинала и сл.

15. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Се надева дека внатрешно нема никаков друг проблем? Па ехо нели ти направи? Со ехо може да добие генерална слика што се случува со матката и јајниците и што би можела да е причината за такво големо хормонално пореметување. Хормони обавезно, од тука мора да се тргне, иако требало и порано, не ми е јасно кој доктор припишува хормонална терапија, па и на толку долг рок, без да испита хормонален статус.

Последна измена: 1 април 2021
  16. Nikolina35

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    13.046
    Сега не ме виде на ехо, сака прво хормоните да ги види какви се, па да видиме што натака.

17. mommy's love

mommy's love Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2020
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    365
    Ако мислиш на Достинекс, јас ги купував по 280ден. од аптеката во Систина и од Берна.

18. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.686
    Допаѓања:
    21.357
    А што ќе сметало уште сега да те види на ехо и да се елиминира евентуален физички проблем со репродуктивните органи што би можел да се види со таков преглед?
    Не те разбрав, имаш 35 години и до сега не си била на никаков гинеколошки преглед? Ако е така кој ти ја даде хормонската терапија? Која е причината што не добиваш циклус без терапија и каква дијагноза имаш?

Многу работи ми се нејасни, затоа волку прашања поставив за да можам да ти дадам било каков совет/мислење. Ако не си била на гинеколог на таа возраст, докторот со право те искарал. Мора, значи мора секоја девојка/жена од добивање на прв циклус да почне со редовни прегледи барем еднаш годишно. Водете си малку грижа за себе, сами ако не си обрнете внимание се е џабе.

На kostovaivana, dipsidipsidipsi, Bebe2021 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Nikolina35

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    13.046
    Не добив циклус како девојче, ме однесоа на лекар и таму утврдија примарна аменореа... Без терапија циклус нема. Од 16 годишна возраст сум на циклопрогиновата, секој месец си ја пиев и уредно си добивав. Пред 5 години испитува се друго - хипофиза, маш. хормони, амх, се е ок, само морам да сум на терапија. Пред година време се разочарав и сама решив не пијам веќе циклопрлгинова.

20. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.686
    Допаѓања:
    21.357
    Сега веќе ми е појасна сликата, извини, не се разбравме претходно. Ако мора да добиваш циклус со помош на хормони пробај да го прифатиш тоа како такво. Многу здравствени состојби бараат доживотна употреба на лекови и не дека е лесно да се прифати, ама ако мора мора..

Добивање циклус ти е единствен пат до бебе.. Јас си имам друг проблем со Пцос и Тироидна, ама имав оскудни циклуси или ги немав редовно и многу убаво те разбирам. Последно пред да забременам пиев Циклопрогинова по иницијатива на докторката што ме стимулираше со Кломифен, за да добијам убав циклус па да почнеме со стимулација.

Кај тебе во прв план треба да се види состојбата на матката и јајниците. Да се предизвика добивање на циклус и да се следи на ехо дали доаѓа до овулација. Од кога ќе имаш потврдена овулација, ако недај Боже уште немаш забременето треба да направиш Хсг.

Ти моментално немаш менструација и овулација, не гледам како би била проодноста проблем. Да, има примери каде и без да добиваат остануваат бремени, ама тоа според мене е реткост.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.