Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Nema po druga situacija ovde drugarke. Za site nas, nasata situacija za nekoja pricina e podruga. Sto poveke sedis ovde i procitas za luge sto pominuvale da stignat do bene, i nekoi sto uste se borat so meso i krv da stignat tamu, tvojata prikazna sto 3 meseci obidi ke ti bide mnogu smeshna. Mnogu e rano da se razocaras, jas imam 2 godini i pol sto se borim, nemam nikakva diagnoza, 29 godini, vo najpovolen period da stanem bremena, i pak znam deka eden den ke dojde i moe vreme. Normalno deka ke se razoracarame od okolinava, istoto i mene mi se sluci, site drugarki bremeni mi se, ama sto poveke ide vremeto, sto poveke mojata verba vo dobar rezultat raste. Istoto treba da go imas i ti. Bidi pozitivna i veruvaj.. hugs

На Campanula, Bella_Stella, Cherry blossom89 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    20.115
    Фала ти :) Многу ми значи :hug: Истото ти го посакувам од срце :l:

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  3. pikabu5

pikabu5 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2020
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    1.056
    Девојки јас и овај месец добив .. но тоа е што е , да ми заврши па ќе одиме пак да испитаме се одново , дај боже сите што побрзо да си ги видиме тие две цртки, ве гушкам ❤️

На curlyhair и Flooora96 им се допаѓа ова.
  4. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.116
    Допаѓања:
    118.040
    Никогаш не сфатив зошто некому се вели што чекате?
    Какво е тоа прашање? Од каде си сигурен дека чекаат? Може не чекаат, пробуваат ама ете не се фаќа.
    Свашта|(

На Anatema, Campanula, QweenSM и 15 други им се допаѓа ова.
  5. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.923
    Допаѓања:
    8.368
    Od toa prasanje i mene kosata mi se kreva. I od toa sto ne se mazis treba da ragas ( posto jas ne sum mazena). Pa mozi ne sakam da se mazam mozi taka sakame so parnerot da ziveeme i da si imame deca ( ne e mojot slucaj ) no ima sekakvi stavovi i razmisluvanja i na koj kako mu cini taka si go zivee zivotot, a toa sto nemam rodeno ne se zaprasuvaat deka mozi nemozam taka lesno da zabremenam. Ima premnogu prosti razmisluvanja seuste od staro doba kaj nas. Bremenosta ja povrzuvaat so mazackata, pa koga ke se mazis ako ne ostanis odma bremena ajde pa sto uste cekate. Znaci prava katastrofa sme od narod.

На Anatema, GirlWithACat, zverkica и 7 други им се допаѓа ова.
  6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.841
    Допаѓања:
    18.678
    Чекаат ти да им кажеш дека може да се сексаат. Глупости.
    Или кога ке прашаат, што чекате за второ?

На Anatema, Bella_Stella, IRBBB и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Ме праша еднаш една небитна личност:
    - Ајде па вие што чекате? :^)
    Одговорив фино лепо, еве трето инвитро, друго нешто те интересира?
    Да видиш инстантно забивање на глава во земја.
    Се надевам личноста ја научи лекцијата да не го пика носот каде што не му е место и нема да му текне уште еднаш некој да праша за интимна работа.

На Anatema, Keri, marijamarkoska и 18 други им се допаѓа ова.
  8. SonlivaDevojka

SonlivaDevojka Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2020
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    21
    Na 3 den

9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.656
    Јас мислам дека пролактинот ти е височок малку. Зошто други хормони немаш испитано? ТСХ, Т3, Т4 на пример?

10. SonlivaDevojka

Се зачлени на:
    9 ноември 2020
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    21
    Tie gi imav prethodno i mi bea vo red

11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.656
    ТСХ колку ти беше?

12. SonlivaDevojka

Се зачлени на:
    9 ноември 2020
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    21
    Tsh - 2.3 ( 0.4-4)
    Ft4 - 14.8 (7.87-20.3)

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  13. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.884
    Допаѓања:
    12.004
    Ах таа овулација... :)

Кога при овулација чувствуваме болка, пецкање, притисок од еден јајник, тоа значи дека од тој ист јајник овулираме?
    Така некако разбирам, според моја логика.
    И што мислите за вежбање за време на овулација и обиди? Лесни вежби можат да го оневозможат зачнувањето?
    Зашто знам трудници кои вежбаат од инстаграм што гледам, во поодмината бременост, а не пак во таква ептен почетна фаза. Не гледам што би пречело.

Последна измена: 13 април 2021
  14. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.589
    Допаѓања:
    21.196
    Ставот под итно треба да си го смениш! 3 месеци обиди и ваков став, не не! Што ќе се случува ако недај Боже потрае подолго патот до бебе? Успехот на другите околу тебе нормално е да те прави тажна, кога ти не можеш да се реализираш на истата тема баш во моментот кога сакаш. Ама не им верувај толку многу на тие други. Правењето бебе ретко кај кого е плувни-залепи на денешно време, а луѓето не се искрени верувај.

Бебето ќе си дојде кога ќе му е време. Во темава има толку борци што со години мака мачат за дечиња па не се предаваат, гледај и учи од нив. Мајка е важна улога и не се станува лесно, ама важно е да сакаш да станеш и цврсто и решено да одиш кон тоа. Со среќа и пробај да се прибереш, најдобронамерно ова.

На Versatile_V, LucyLu, Cherry blossom89 и 17 други им се допаѓа ова.
  15. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.884
    Допаѓања:
    12.004
    На муабетот за туѓи провокаторски коментари за раѓање дете би се надоврзала и јас. Таа тема ми е со испомешани чувства. Од една страна е мила нежна, фантазиозна, посебна, од друга страна толку можат останатите да ти ја згадат што не ќе ти се помислува на тоа.
    Сум добила и јас коментар "ајде бе шо чекате? Нашава фамилија деца раѓа ајде и вие"
    Бура од емоции. Сакаш да станеш главата да му ја откорнеш, сакаш да заплачеш, да му се развикаш, да заќутиш, не знаеш што да му кажеш... Мислам ама најчовечки е тоа да не се зборува никогаш, пред никого. Ете на некого му оди "од рака" зачнувањето, на друг потешко. Коментарот го добив, секако претпоставувате, од човек што има деца. Иронија. И не знам ниту дали да го толкувам некако. Дали тоа е бодрење, давање сила храброст, дали е одмерување моќ, дали е несмасно неосетно дебилно мешање во туѓи работи?
    Мислам последново, бар така му беше тонот на гласот.
    Искрено, сакав да го задавам, ама најискрено. Ама само му вратив подрско "од кај знаеш бе ние што правиме??"
    Овој беше од фамилијата. Ами кога се мешаат ептен странични луѓе? Морони.
    Или па кога се прават муабети без осет, зашто оваа тема е стварно осетлива и ако соговорникот има доживеано нешто непријатно, воздржи се.
    Ситуација со школска моја: бев тазе оперирана од вонматерична и по месец дена ајде кренав уши па да излезам да се видам со некои луѓе. Во еден муабет таа кажува како била на преглед на гинеколог ( тип на човек кој ретко оди на прегледи и не се замара со женско здравје) и докторот ја прегледал сѐ било ок и потоа додава - "и ми рече многу си плодна, можеш одма да забремениш". На коментаров ништо не ѝ вративме, ама така глупо ми дојде, ко некое фалење, ко нешто непотребно ете во моментот. Јас така го доживеав зашто јас имав проблем претходно, можеби да беше поинаку, ќе се насмеев, ќе се пошегувавме, ама вака ми беше онака. Обратно да беше, јас ќе внимавав што кажувам, за да не ја повредам. Ама реков морони се морони.

На A.a.gj, Campanula, Cherry blossom89 и 13 други им се допаѓа ова.
  16. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.589
    Допаѓања:
    21.196
    Аха важи. Докторот од обичен ехо преглед видел дека е многу плодна. :D Некои луѓенца се створени да провоцираат и да ставаат сол на туѓа рана, ама со нив треба дрско и безобразно, баш така како што они се осмелуваат. Мене за среќа никој не ми згазна на жуљ што викаат, додека се обидувавме.. т.е. никој не се дрзна да се вмеша и да рече ајде време ви е, што чекате. Ама и да се дрзнеше ќе си го јадеше и те како. :talk:

Некој ќе рече не влегувај во дискусија, не паѓај на нивно ниво итн. Ама за жал со такви безобразни луѓе нема разбирачка дур не се симнеш на нивно ниво и не им кажеш што и како, поинаку не разбираат. Поддршка и разбирање од такви и не ви ни треба, а уште помалку ви треба да ги ставате на памет и да дозволите да ве провоцираат. Силата и мотивацијата за да продолжите напред ќе си ја барате само во вас и во човекот до вас, другите може да шетаат заедно со нивните провокации. |( :D

На Campanula, Cherry blossom89, MeowMeow и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Дениција21

Дениција21 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2021
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    360
    Мене ми се чини полесно е на шала на смеа да се скрати темата на муабет, отколку да си сфаќаме при срце, иако признавам дека не е сеедно. Особено, на пример, кога такви коментари доаѓаат од страна на баба ми, мајка ми, блиски роднини или другарки, кои мислат дека уште се пазиме затоа што тераме кариера или затоа што некогаш претходно сме планирале подалечно патување за меден месец, но нормално со пандемијава се одложи, па сами донесуваат заклучоци дека ние нешто друго чекаме, гледаме и се пазиме, а во суштина ние се обидуваме веќе 6-7 месеци. :)
    Но, не го коментираме тоа како: „леле нешто не е во ред“, не креваме паника, ниту бараме совети, ниту ја отвораме таа тема кога се гледаме со луѓе, така што кога некој ќе искоментира: „ајде што чекате“, најчесто одговараме: „еве чекаме да дојде“ или „ќе биде“ или, со баба ми најчесто, „еве сега штом кажа дека сакаш правнуче, праќаме нарачка, па кога ќе стигне ќе ти јавиме ;) и нормално она уште толку мисли дека сме несериозни или не планираме ништо.
    Но таквиот став, иако не ми секогаш сеедно да го кажувам, сметам дека е подобар отколку да ѝ кажам дека нешто не успева 6 месеци, уште толку ќе почне да ме жали и да се грижи што е како е проблемот. Сепак треба да ги сфатиме и блиските луѓе дека ни посакуваат најдобро и нормално е да се грижат. А најмногу што ме нервира е од сите страни кога ти кажуваат различни совети и без да ги прашаш или кој-што слушнал, дознал, па правење муабети и жалење.
    Барем во денешно време се' што те интересира можеш да прашаш стручни луѓе, да прочиташ секакви ситуации ако те интересираат, да пробаш најсовремени методи, да направиш секакви испитувања и стварно нема потреба од секакви приказни и енергиии на различни луѓе, заради нивни лични ставови.
    Но, веројатно најважна е личната верба за да можеш и да ги издржиш сите ситуации, сите резултати и сите коментари. :)

На Anatema, Campanula, Cherry blossom89 и 9 други им се допаѓа ова.
  18. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    773
    Баш те помослив. Ајде сеа за неколку месеци меше да галиш ..

На Anatema и medena147 им се допаѓа ова.
  19. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2021
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    618
    Другарка моја реши да им одговори со “не можеме, имаме проблем”. Сите инстантно замолчуваат и зажалуваат што прашале...

На MeowMeow му/ѝ се допаѓа ова.
  20. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    20.115
    Мислам дека е од таа страна од којашто те боли. Во однос на вежбањето за време на овулација е во ред, не е во ред кога имаме циклус. Има вежби кои треба да ги избегнуваме, пример да не ги креваме нозете нагоре, да не ги активираме многу стомачните мускули итн. Барем така ми е кажано од јога инструктор. Таа ми рече дека тие вежби може да влијаат на циклусот ако се прават во деновите кога имаме најобилна менструација. Од друга страна ми кажа дека кога имаме овулација сме најенергични. Се зависи и од дотогашната рутина, ако си бил активен физички телото е веќе спремно, ако не си бил, убаво е да вежбаш ама не да се форсираш. Ако вежбаш со тежина нека биде помала, тоа не знам колку е препорачливо.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.