Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Доктор. Како еден од најнеинвазивните, и најприродни поттикнувачи на овулација, ама лично воопшто не ми одговараше....

2. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Dali moze da se iskoristi toa bez konsultacija so lekar? Procitav na internet, vitamini ima.. bi sakala da go iskoristim malku

3. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Јас лично не би, но секако, твое право си е тоа...не забременив со овунормот, не ми делуваше воопшто убаво... подобро консултирај се со гинеколог... и нормално, зависи и колку време се обидувате, што имаш испитано, возраст...се вкупно...

4. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.853
    Допаѓања:
    11.887
    Ако сакаш можеш да направиш, ама почекај уште некој ден. За 4 5 дена да ти задоцни па направи

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    137
    Jas go zemav na svoja raka kako dopolna (od ginekologot mi bese dadena elova, ama napraiv kombinacija dve kesicki elova so dve cps ovunorm so sto se postiga dnevna doza na inozitolot od 4 g a imam poveke energija od koga gi pijam, prethodno bev postojano pospana - mislam deka od makata vo ovunormot, do sea mi se ok i ke prodolzam da gi pijam osetiv na sred ciklus jak iscedok sto prethodno mi go snema vo poslednite dva meseci

6. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    A dali imas problem so ovulacijata? Jas primam i glukofazh za stabiliziranje na hormonite i insulinot. I nemam problem so ovulacijata. Ama dopolnitelno bi sakala da gi pijam. Inaku veke 4 meseci zemam Fertilimin i Provera zaedno, pa ne znam koja od ovie bi devulalo podobro..

7. barbiche

barbiche Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2011
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    120
    Добро утро девојки☺️
    Пијам метформин поради полицистични јајници по препорака на гинеколог. Вчера правев тест и излегоја две цртички. Е сега пошто е викенд дали понеделник дали вторник ке има слободен термин за преглед не знам, прашањето ми е дали метформинот да го прекинам ?

На H.VAGA и MarijaMi90 им се допаѓа ова.
  8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.987
    Допаѓања:
    117.196
    Дури не каже лекар, не го прекинувај. Телефонски ако можеш да стапиш во контакт прашај го деновиве, бидејќи за преглед секако ти е рано.

На barbiche му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    I jas pijam metformim. I uste ne sum trudna. Ama go prasav doktorot do koga ke treba da go pijam, mi rece do 5ti mesec na bremenost. Ne go prekinuvaj bez da ti kaze doktorot.

На barbiche му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Versatile_V

Versatile_V Активен член

Се зачлени на:
    18 март 2021
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    23
    Хелоу :)
    Да пишам известување за досагашниот напредок. Земањето на терапијата помина добро, не чувствував некои нус појави. После 15тина влијаеше така што добив на 23 ден (а секогаш претходно добивав околу 28 ден) циклус што беше доста слаб. Направив уште едно испитување на хормони, и резулатите беа супер, намалување на сите вредности освен на TSH. И ги испратив на Др.Стефанка која предложи да продолжам со истата терапија. Некако чудно ми беше да терам со истото и покрај многу намалените вредности, па отидов и кај Др.Бранкица во Срце. Исто така многу убаво ме сослуша, ми посвети многу внимание. Рече дека редовното вежбање ми била најдобра одлука и задолжително да продолжам со тоа. Терапијата ми ја намали на пола, и ми рече после 30 дена да ја намалам на четвртина (што не знам како ќе го изведам бидејќи сега едвај го кршам Дексаметазонот на пола). Дополнително препорача да пијам Сиофор 500 мг 2x1. Понатаму ќе продолжам да одам кај неа на контроли, некако посигурна ми делуваше во целиот пристап.
    На 16ти ден од циклус пак отидов на гиинеколог, кај др. Хаџи Лега од Ремедика. и можам да кажам дека навистина ми се допадна односот и професионалноста. Докторот препорача да направам пауза од Profertil Female и исто препорача маж ми да направи спермограм.
    Продолжуваме понатаму до двете цртки :l:

На MarijaMi90, Kaja991 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  11. curlyhair

curlyhair Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2016
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.177
    Фертилимин се подобри од Овунорм и Елова по состав,имаат два вида на Инозитол што делува за регулирање на овулација и инсулин.

На princess5 и Kolumna им се допаѓа ова.
  12. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    20.092
    Бравоооо мила :) Ме радува ова што го читам :) И мене истата докторка ми ја продолжи во целост истата (мојата) терапија иако хормоните си дојдоа во ред. И малце што не ми беше ок, не ми кажа како понатака. Јас викам ок ќе продолжам, ама некоја насока да ми дадете до кога, дали после некое време треба да ја намалам. А таа ми рече дека ок сум била со терапија и дека не ме сфаќа зошто сакам да ја прекинам. А на почеток кога ја прашав колку време се пие, ми рече додека не се среди хормонот. Еве се среди и месец ипол подоцна јас уште земам 100мг спиронолактон. И јас сакав да постапам исто како тебе, да се консултирам и со Бранка или со некој друг ендокринолог. Можеби се сеќаваш, се пишавме :)
    Мило ми е што поминало се без нус појави. Ќе те молам да ми кажиш дали дексаметазонот ти ги намали и тестостеренот и андростендионот и на кои други хормони како влијаеше? Не мора детално, веќе не ни сакам резултати да гледам, лошо ми доаѓа хахаххаха од што истерав маки. Само генерална слика пиши ако можеш :)

Верувам дека сте на прав пат и се радувам за вас :)

П.С. Да не ме сфати некој погрешно за докторката. Таа мене ми ги среди хормоните, барем тие за кои земав терапија и мислам дека си е ок. Само сметам дека во мојот случај, а и некои др што ги знам, некогаш може да се оди со помала терапија, барем кога станува збор за одржување на состојбата. Можеби грешам и можеби нејзиното ќе испадне правилно, ама моето искуство така кажува. Не од што сум доктор, туку од што сум слушнала мислење од др доктори.

13. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.980
    Допаѓања:
    34.645
    Честитки... инаку не ги прекинувај на своја рака...а во победелник јави се прашај за него па ќе ти кажат што кога и како...

На barbiche и MarijaMi90 им се допаѓа ова.
  14. Miiaa98

Miiaa98 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    936
    Zenski dali nekoj so koristenje na cikloproginova ste imale bolki vo gradite kako pred dobivanje jaki i bolni na dopir iskreno me plashi malce citav na nesakani dejstva izgleda deka ne mi pasuvaat , a samo 5 dena ima shto gi koristam .?

15. Anatema

Anatema Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2020
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    626
    Девојки, ми треба ваше мислење. Денес требаше да добијам (обично ми е точно до саат), направив тест (во упатството пишуваше дека може да се направи и пред да доцни) и е негативен. Дали има шанси ако не ми дојде во следните денови сепак да испадне позитивен или да не се надевам? :worried: Инаку градите ми се потечени и имам неколку денови болка во половината и од време на време како јајник да ме боли осеќам, преемотивна сум, за глупости можам да се расплачам, што се слични симпроми на PMS само понагласени. Дали може да осеќам симптомите поради стоп инекцијата и затоа што пијам Дабростон?

16. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    773
    Сеуште пиеш дабростон? Мислам дека нема да добиеш се додека ги пиеш. Јас треба да ги пијам 15 дена ако не добијам за 7 дена од последната таблетка треба да направам тест, така ми кажа докторката.

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Anatema

Anatema Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2020
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    626
    Хммм, ми рекоа да ги пијам до тест или додека да добијам, затоа што правевме инсеминација.

18. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Провери утре бета преку крв, ќе ти даде точен резултат. Среќно!

19. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.884
    Оваа е најчистата тема на форумот. Единствена во која читам искреност, емоции и вистинска поддршка од сите членки. Иако е таква чиста и искрена, посакувам да се изретчи и конечно да згасне. Да гледам слики од позитивни тестови и радост. Порано и јас пишував. Веќе поддршка не ми треба, но тука сум да Ви ја дадам на сите. :l::l:

На Din@, Pregmam, Ceneva и 17 други им се допаѓа ова.
  20. Anatema

Anatema Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2020
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    626
    Дааа и јас се фасцинирав колку жени си даваат поддршка една на друга и си помагаат :l::l::l:

На erika*** и Fallen.Angel им се допаѓа ова.