Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Sunshine*baby

Sunshine*baby Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2020
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    970
    Ти благодарам ќе го земам и ќе пробам па ќе видиме...

На Vivienen му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.939
    Допаѓања:
    19.752
    Девојки што витамини пиете за да се зголеми плодноста? и од која фирма :)

3. Vivienen

Vivienen Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2021
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    389
    Pogore pisav caj od macina treva vo kombinacija so pregnacare before conception.
    Procitaj kako se koristat.

4. Vivienen

Vivienen Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2021
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    389
    Molam. Mnogu pozitivni komentari ima po drugite forumi primer ana.rs za macinata treva pa zatoa sakav da spodelam i da pomognam na nekoj nacin.

5. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.139
    Здраво девојки . Се помислив прво да прашам во темата за вакцинација против Ковид кај трудници и бремени жени но не е баш соодветно затоа што тие се веќе бремени.Затоа прашањето ќе го поставам овде .. вие што работите на бебе што планирате во врска со вакцинација? Еве јас конкретно сакав и планирав да се вакцинирам престојниов период .
    Е,сега деновиве читав дека неко доктори препорачуваат бременост по ревакцината некои дури после 5 поминати месеци од ревакцината затоа што сеуште не се знае дали би имала влијание вакцината врз органогенезата во првиот триместар . Кај веќе бремени жени или вскцинираат во втор триместар или препорсчуваат да не се вакцинираат воопшто
    Планиравме периодов да почнеме да работиме на бебе и сега не знам што да правам . Како што стоите на тоа поле вие што планирате бременост ?

6. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.352
    Допаѓања:
    22.577
    Да советите се да се почека со планирање бременост доколку се одлучите за вакцина.
    Некој вели 6 месеци, некој 2-3...
    Ние сме во процес за бебе и не планирам сега за сега да се вакцинирам.
    33 год имам со веќе проблем за забременување и реално ми е ризик да одложувам и чекам.
    Здравје за во бременост би се консултирала секаде каде што е потребно.

На ЕмајотаП, dipsidipsidipsi, Doris123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Vivienen

Vivienen Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2021
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    389
    Moze samo so Fajzer ili Moderna, drugi ne se preporacuvaat vo ili pred bremenost.

На Anomis11 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    2.364
    Мене ми рекоа да се вакцинираме и двајцата. Планираме да започнеме со инвитро постапка, за 2-3 месеци. Се препорачувало да бидеме пред тоа вакцинирани. Не знам како да бидеш паметен во оваа ситуација.

На Damjana5 и Anomis11 им се допаѓа ова.
  9. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.139
    Ете тоа се чудам и јас . Секакви совети ќе слушнеме .Едни велат едно други друго,контадикторно до безкрај. Само што читав во клиника за потпмогната репродукција во Србија исто така ги советуваат своите пациенти да се вакцинираат пред самото почнување на постапка и да се почека само една недела до мскс еден месец од ревакцината. И потенцираат дека планирањето на бременост не треба да се одложува поради вакцина .
    Други препорачуваат да не се остварува бременост до 6 месеци од ревакцина. Е ај сега биди паметен да те видам ..

10. Vivienen

Vivienen Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2021
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    389
    Kolku sum informirana vakcinata ne mu steti na plodot, duri naprotiv toa gi dobiva antitelata preku majkata. E sega, ne se preporacuva Astra Zeneka i Dzonson i Dzonson nikako ako e vo prashanje bremenost. Samo Fajzer i Moderna. Drugite vakcini mislam deka ne se testirani kako rabotat vo bremenost.

11. Vivienen

Vivienen Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2021
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    389
    If you're trying for a baby, there is nothing in the current UK government guidance to say that you shouldn't have a COVID-19 vaccine. The guidance also says that, once you have had a vaccine, there is no reason to avoid becoming pregnant afterwards.

There’s currently no evidence to suggest that COVID-19 vaccines could affect male or female fertility. The Royal College of Midwives and Royal College of Gynaecologists have said there is not a plausible way in which there could be an effect.

The Association of Reproductive and Clinical Scientists and the British Fertility Society have stated similarly. They advise that you can still have a COVID-19 vaccine while having fertility treatment such as IVF.

На Anomis11 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.139
    Некекаде препорачуваат да се чека до 6 месеци од ревакцината затоа што нема податоци сеуште дали има влијание на органогенезата во првиот триместар.Други советуваат дека нема никаква пречка и дека не треба да се одлага бременост .. На два ума сум .Ти благодарам за информациите постирани

13. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    632
    Здраво дами, сабајле бев на гинеколог, и ме прегледаа вагинално и кажа се е у ред и вика има течност значи имало овулација. Не знае кога, но од последната менструација секој ден сме активни.. Се возбудив кога слушнав, дај боже да се закачи нешто :inlove:последниот пат кога бев ми рекоа ановулаторен циклус и бев исплашена да не немам воопшто овулација, но сега мноогу сум среќна

На SunnyGirl2, IRBBB, Vivienen и 7 други им се допаѓа ова.
  14. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    7.027
    Со мм овој месец се обидуваме за бебе.
    Јас сум со полицистични јајници.
    Со години сум на терапија со еутирокс, метформи и споронолактон.хормонален статус не сум правела цела година. Не сум со прекумерна тежина.
    Вчер бев на преглед. Докторката ми кажа дека сум со тенок ендометриум и без овулација.Од нареден месец ми препорача стимулација со кломифен.

Имала ли некоја искуство со полицистични јајници?

15. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.623
    Допаѓања:
    174.847
    Хсг имаш направено?
    Спермограм партнерот?
    Колку што разбрав прв месец се обидувате, или?
    Зошто одма со хормони?
    Без хсг и спермограм навистина немаш потреба да почнуваш со кломифен. Тој плус и додатно го тенчи ендометриумот.

На Anomis11, fana и H.VAGA им се допаѓа ова.
  16. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Јас сум со полицистични јајници од прва останав бремена,им посакувам на сите така со лесно.Не примав никаква терапија,слаба сум

На H.VAGA му/ѝ се допаѓа ова.
  17. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    7.027
    Само препорака за хормони
    Инаку прв месец. Ама без овулација

18. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.623
    Допаѓања:
    174.847
    Според мене навистина немаш потреба да почнуваш со кломифен.
    Хормонски статус да си направиш не шкоди.
    Ама одма со стимулации да се почнува никако не подржувам

На Anomis11, H.VAGA и fana им се допаѓа ова.
  19. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    7.027
    Одговор добив од матичната дека без стимулација нема да успеам. И тоа ептен ме исплаши

20. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.904
    Допаѓања:
    116.656
    Види. Може тоа е точно. НО!
    Ако каналите ти се непроодни (се испитува со хсг) или ако спермограмот на сопругот не е добар, зошто би се стимулирала? Која е логиката? Ти се стимулираш, тенчиш ендометриум слабееш со резерви а можно е да сепак створиш јајце клетки кои поради двете горенаведени причини да не се сретнат со сперматозоидот. И?
    Убаво ти вели бубче. Верувај малтене колку гинеколог знае.
    Со лесно ти посакувам успех што поскоро :l:

На happygirl, Anomis11, IRBBB и 4 други им се допаѓа ова.